+421 948 199 109

Pestovanie exotickej vanilky v byte

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 12. novembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Vanilla planifolia je epifytická liana, ktorá je dekoratívna svojim popínavým vzhľadom a tiež atraktívna kvetom. Pre dosiahnutie kvitnutia však budete musieť dodržať niekoľko dôležitých a náročnejších podmienok a samozrejme neočakávajte kvitnutie v prvom roku po zakúpení rastliny.

Vanilka pestovaná v byte

Vanilka pestovanie

Jej pestovanie pre kvitnutie je teda určené skôr zberateľom orchideí a záujemcov, ktorí majú na to vhodné podmienky. Bežne v byte sa z nej môže tešiť každý, ako so zelenou popínavou rastlinou. Vytvára pevnú stonku a vzdušné korene podobne ako ostatné orchidey. Rozkonáruje sa len vďaka zaštipovaniu.

V domovine dorastá do výšky aj 25 m. V bytových podmienkach aj 10 m. Treba teda rátať s oporoupriestorom. Najlepšie sa jej bude dariť v orchidáriu, vo vitríne, zimnej záhrade alebo v zasklenej temperovanej lodžii.

Pestovanie exotickej vanilky v byteKvitne po 3 - 4 rokoch bledozelenými až žltými kvetmi. Pre svoje kvitnutie však potrebuje aj obdobie pokoja, obdobie sucha cca 2 mesiace, zníženie teploty, následný rez. Kvitnutie je krátke, niekoľkohodinové (5 - 6 hod) a v tomto čase musí byť aj opelené.

Plodom je tobolka. S plodmi v našich podmienkach nepočítajte. Pre tvorbu plodov vyžaduje opelenie. Nie je to jednoduché. V domovskej krajine ju opeľujú špeciálne včely a tie v našej krajine nemáme a ani sa nikomu nepodarilo ich udomácniť. Pokiaľ zvažujete umelé opelenie, nepostačí Vám štetec. Vykonáva sa špeciálnymi dlhými ihlami.


Vyberte si z ponuky črepníkových rastlín do interiéru alebo na terasy a balkóny


Pestovanie liany

Vyžaduje polotieň, slnečné miesto so zatienením. Musíte jej rovnako dopriať vysokú vzdušnú vlhkosť a to rosením. Na substrát nie je náročná. Môže sa pestovať aj v substráte pre orchidey aj v ľahkom rašelinovo substráte.

Vanilku v bio kvalite nájdete aj v našej ponuke.

Rastie rýchlo a preto už dopredu premyslite vhodné umiestnenie ako aj oporu, okolo ktorej ju budete ovíjať. Aby vytvorila kvety, počítajte s veľkosťou rastliny 3 - 10 m. Ľahko ju rozmnožíte odrezkami, ktoré veľmi dobre zakoreňujú. Semenami to u nás možné nie je.

Pestovanie vanilky je napriek náročnosti pre dosiahnutie kvitnutia zaujímavé a plné očakávania. Je to zaujímavá liana, orchidea, ktorá Vás možno prekvapí aj kvetom.

TIP: Ak sa vám zdá vanilka príliš náročná na pestovanie alebo jednoducho nemáte vhodné podmienky, skúste sa poobzerať po bytových orchideách. Pestovanie orchidey v byte vôbec nie je také náročné.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Centranthus ruber ´Coccineus´ / Centrant červený, K9