+421 948 199 109

Pivonky pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 3. septembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pivonky patria medzi obľúbené trvalky. Už v minulosti boli takmer v každej predzáhradke, vo vidieckych záhradách našich babičiek. Ich krása je ťažko opísateľná. Obrovské majestátne kvety na pevných stonkách sú nápadné už z diaľky.

Pivonky pestovanie

Mnohé potrebujú oporu, aby sa udržali na stonkách. Kvety sú bohaté, plné, iné prázdne s výrazným stredom, rôznych farieb, plné sladkej a typickej vône lákajúce opeľovače.

Patria medzi spoľahlivé trvalky, ktoré radi splnia svoju úlohu v akomkoľvek záhone. Výborne sa kombinujú s inými trvalkami. Kvitnú od jari do leta a po odkvitnutí svojou bohatou zeleňou vyplnia akýkoľvek záhon a vytvoria dostatočne hustú hmotu. Samozrejme, hovoríme už o starších porastoch.

Pivonka sa dožíva aj 100 rokov, teda pokiaľ sa rozhodnete ju pestovať, zvážte jej výsadbu, teda vhodnosť miesta na dlhodobé pestovanie. Niektoré kultivary sú vysoké a potrebujú dostatočný priestor aby vynikli.


Vyberte si pivonky z našej ponuky alebo sa inšpirujte pestrou ponukou trvaliek


Sú kultivary s jednoduchými kvetmi alebo plnokveté, rôznych farieb a veľkostí. Mohli by sme ich rozdeliť do dvoch skupín : drevnaté alebo bylinné.Pivonky v záhone

Bylinné druhy každoročne vyrastú, vytvoria listy, vykvitnú a potom odumrú a v budúcej sezóne opäť vyrastú od koreňa novými výhonkami. Dosahujú výšku 60 – 80 cm.

Drevnaté druhy si ponechávajú pôvodnú stonku, ktorá drevnatie a potom majú charakter kra. Tým sa rozlišujú aj výškou. Drevnaté vo vhodných podmienkach dorastajú aj do 2 m.

Výsadba pivoniek

Podstatou úspešného pestovania tkvie v správnej výsadbe. Vysádzajú sa plytko, do vhodnej pôdy. V ílovitých pôdach vytvorte na dne drenážnu vrstvu.

Vlhké prostredie nie je vhodné pre pivonky. Neznášajú časté presádzanie, okopávanie a v prvých rokoch po výsadbe mladé rastliny doporučujeme nastlať v mieste koreňov. Tým ich ochránite aj v zime pred vymrznutím. Postačí Vám na to mulč. Vyberte chránenú polohu, slnko až polotieň a v priebehu rastu im doprajte hnojivo a zálievku.

V krátkom čase rozžiaria Váš záhon a zároveň vyčaria úsmev na tvári. Vyhnite sa prievanu, severnej strane a kyslej pôde. Tu prospievať nebudú.

Starostlivosť o pivonky

Paeonia nie je náročná na pestovanie. Rastliny plytko korenia, teda neznášajú častú manipuláciu s koreňmi ani okopávanie. Preto len po odkvitnutí odstráňte odkvitnuté súkvetia, aby sa zbytočne nevysilili pri tvorbe semien. Na jeseň odstráňte časť poškodených listov a suché listy a časť ponechajte. Pred zimou zasypte vnútro lístím. Na jar odstráňte suché výhonky, keď uvidíte od koreňa nové lístky.

Kvety pivoniek sú nádherné na dekorovania a aranžovanie, do svadobných kytíc alebo len tak do vázy. Pôsobia majestátne a romanticky najmä plné kultivary. V záhrade by mali byť umiestnené tak aby kompozične vyplnili miesto v záhone a zároveň pôsobili a boli dominantné. Obľubujú ich aj motýle a čmeliaky. Určite sa stanú aj vašimi obľúbenými rastlinami. V našej ponuke nájdete zaujímavé kultivary, stačí si len vybrať.

Snáď sme vás presvedčili, že pivonka je nádherná trvalka a jej pestovanie vôbec nie je náročné.

TIP: Dominantné trvalky majú tiež svoje miesto v záhone. Prečítajte si napríklad článok o rozdieloch medzi fakľou a fakľovkou.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Ocimum basilicum ´Copa®Petite Red´ / Bazalka, 15-20 cm, K7