+421 948 199 109

Popínavé jahody – realita alebo marketingový ťah?

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 25. januára 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jahody patria medzi obľúbené drobné ovocie, ktoré sa dá dopestovať bez náročných úkonov v záhrade na zemi, vo vyvýšených záhonoch, na balkóne i kvetináči. Obľubujú ich malí aj veľkí. Nádherne voňajú, výborne chutia, dajú sa rôzne použiť a pestovanie zvládne aj malé dieťa.

Popínavé jahody - realita alebo marketing?

Často sa stretávame s otázkami ohľadom sadeníc jahôd, pestovania, sortimentu a zároveň či máme v ponuke aj popínavé jahody. Sklameme Vás. Popínavé jahody sú len marketingovým ťahom na podporu predaja sadeníc bežných jahôd od neférových záhradníctiev.

Popínavé jahody - aké je pravda

Kontaktoval nás zákazník, ktorý sa nechal nalákať nádhernými obrázkami konkurenčných katalógov s vyobrazením "popínavých" jahôd. Rozhodol sa vyklčovať vinohrad a na jeho mieste zasadiť jahody, ktoré by sa nádherne popínali po stĺpikoch a drôtoch ako vinič. Bol veľmi sklamaný, keď sme ho upozornili, že popínavé jahody neexistujú, iba bežné jahody, ktoré vytvárajú viac či menej poplazov. Tie sú prirodzene vo vodorovnej polohe, ak je rastlina jahody vysadená vo voľnej pôde, alebo v zvislej polohe, ak je jahoda vysadená v závesnej nádobe. Prirodzenú gravitáciu poplaz jahody neoklame.

Teda platí nasledovné. Ak chcete docieliť prevísajúci vzhľad, je to možné. Jahody vysadíte do závesnej nádoby alebo do klasického hrantu a prirodzene vyrastajúce dcérske poplazy vytvoria postupne previs - mladé sadenice, ktoré môžu aj podľa kultivaru zarodiť a takto mať plody až do mrazov. Jedná sa napríklad o stáleplodiace previsnuté jahody ´Mara de Boise´. Patrí medzi najlepšie a najkvalitnejšie prevísajúce jahody pre pestovanie v nádobách.Popínavé jahody - existujú také?

Ak si predsa len dáte tu námahu a vyskúšate jahody pestovať ako „ popínavé“, bude vás to stáť naozaj veľa času a energie, kým treláž alebo oporu vyviažete poplazmi jahôd do požadovaného tvaru. Na fotke to za vás urobí photoshop. Vyskúšajte to a verte, že to skúsite len raz. Vyviazať každý jeden poplaz ručne do výšky 1 m. Budete potrebovať niekoľko desiatok jahôd, kultivar, ktorý vytvára dlhé poplazy. Zároveň tieto dcérske poplazy, ktoré sú vyživované od materskej rastliny oberajú „matku“ o živiny a teda jahoda menej kvitne, má menej a menšie plody, lebo všetka energia ide do nových listov a dcérskych poplazov. Bežne ak chcete dosiahnuť kvalitnú úrodu, dcérske poplazy v sezóne odstraňujete, aby sa hlavná rastlina nevysilila.


Sladké jahody si môžete vypestovať aj zo sadeníc našej aktuálnej ponuky jahôd


Po niekoľkých rokoch zavádzania zákazníkov konkurencia konečne, aj keď len veľmi nenápadne, doplnila informáciu o potrebe ručného uchytávania poplazov do svojich popisov k podľa nás zavádzajúco pomenovaným "popínavým jahodám".

Stĺp s prevísajúcimi jahodami dokáže vytvoriť jednoducho. Rúru alebo inú plastovú nádobu výšky 1- 1,5 m vyplníte substrátom a po obvode vytvoríte otvory, do ktorých nasadíte jahody. Tie sa budú rozrastať a vytvárať prevísajúce poplazy. Tie sú schopné zakvitnúť aj zarodiť. Vhodné je použiť stáleplodiace odrody. Rovnaký efekt vytvoríte, ak výsadbu založíte v plechovom sude. Dbajte na otvor v spodnej časti a drenáž. Na slnečnej strane sa jahodám bude dariť lepšie.

Skutočne férovú ponuku jahodových sadeníc nájdete u nás, VK – voľnokorenné druhy, frigo sadenice, hotové sadenice v K7, skoré, stredne skoré aj neskoré odrody či stáleplodiace jahody v prehľadných kategóriách za priaznivú cenu.

TIP: Radi Vám poradíme s výberom vhodných jahôd, pre Váš vysnívaný jahodový záhon.  Viac informácii ako založiť jahodový záhon, akú starostlivosť jahody potrebujú nájdete na našom blogu, v sekcii o pestovaní jahôd.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu