+421 948 199 109

Rastliny na celodenné slnko

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 15. apríla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Myslíte si, že na úpeku a celodennom slnku nedokáže nič rásť? Neporovnávajte to so sebou. Málokto by vydržal celý deň sedieť na slnku, tobôž nie bez kvapky vody. Niektoré druhy rastlín sú zo svojej domoviny zvyknuté na extrémne podmienky, suché a chudobné aj kamenisté, či piesočnaté pôdy, ktoré sa rýchlo prehrievajú a neudržia takmer žiadnu vodu. Napriek tomu rastú, dokonca kvitnú a môžete mať z nich úžitok.

Rastliny na celodenné slnko

Treba len zvoliť správny výber a nebudete nútení pravidelne záhon dopĺňať, dosádzať a plakať nad vyhynutými rastlinami. Na slnku sa darí stredomorským rastlinám, bylinkám a skalničkám zo sutí a skál, ktoré sú vystavené priamemu slnku a keď zaprší, dažďová voda len pretečie pomedzi kamene a nenechá na rastline takmer žiadnu stopu po vlahe.

Rastliny na priame slnko

Rastliny na priame slnkoJužná orientácia záhona je vystavená celodennému slnku, a preto vysádzajte rastliny ako:

levanduľa (Lavandula), veronika (Veronica spicata), mliečniky (Euphorbia), rudbekia (Rudbeckia), echinacea (Echinacea), rozchodníky (Sedum), skalná ruža (Sempervivum), okrasné trávy, floxy (Phlox), mydlica (Saponaria),  pakost (Geranium), krásnoočko (Coreopsis), fakľovka ( Eremurus), kleopatrina ihla (Kniphofia), čistec (Stachys), kokarda (Gailardia) a rôzne letničky.

Samozrejme to neznamená, že si nevyžadujú vašu pozornosť. Potrebujú minimálnu zálievku, často stačí aj vo forme zrážok, ale ak je rok a leto suché, potrebujú zavlažovanie.

Môžete ich vysadiť aj do chudobných pôd, do piesočnatej pôdy, na priame a celodenné slnko a bude sa im dariť.

Ďalšou skupinou sú bylinky, ktoré tiež rastú na slnku bez problémov:

tymiánmaterina dúška (Thymus), rozmarín (Rosmarinus), oregano, pamajorán (Origanum).


Pozrite si aj balkónovky na priame slnko


Bylinky môžete vysadiť do samostatných záhonov v blízkosti domu alebo do bylinkovej špirály. Do záhonu s trvalkami aplikujte aj piesok a rôzne frakcie štrku. Veľké kamene vytvoria dokonalú ilúziu. Ak chcete vytvoriť skalku, je to správna voľba.

TIP: Ak rozmýšľate nad výberom rastlín do skalky, prečítajte si článok o trvalkách do skalky.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty