+421 948 199 109

Rez ríbezlí

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 6. apríla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ríbezle patria medzi drobné ovocie s vysokým obsahom vitamínov, výborne chutia a majú všestranné využitie. Poznáme ich vo farbách biela, červená a čierna. Napriek tomu, že  vyzerajú podobne a líšia sa len vo farbe, vyžadujú rozdielnu starostlivosť najmä v ošetrovaní rezom.

Rez ríbezlí

Fundovaní záhradníci to samozrejme vedia, ale pre začiatočníkov budú tieto rady určite prospešné. Aby ste sa aj v budúcnosti mohli tešiť z vysokých úrod, je nutné rez aplikovať v správnom termíne a vykonať ho správne.


Chutné odrody čiernych, červených a bielych ríbezlí si vyberiete aj v našom eshope


Ako strihať ríbezle

Ako strihať ríbezlePri ríbezliach rozlišujeme spôsob rezu pri červených, bielych a čiernych ríbezliach.

Ako strihať červené a biele ríbezle

Červené a biele ríbezle rodia na obrastových konárikoch na staršom dreve, ktoré však skracovaním prírastkov strácajú kvalitu, a preto treba kostrové konáre včas odstraňovať a nové výhony skrátiť na 3 očká.

Rez sa robí skoro na jar alebo neskoro v jeseni. Staré konáre (napr. 4-ročné) je nutné vyrezať a podporovať tak rast nových. S úrodou budete potom musieť rok počkať.

Rez čierných ríbezlí

Čierne ríbezle rodia na jednoročnom dreve. A to je zásadný rozdiel. Tiež veľmi rýchlo starnú. Podstatou je vyrezať všetky staré a zahusťujúce konáre (obyčajne to platí u krovitých typov).

Koncom zimy resp. skoro na jar sa režú na 2 – 3 púčiky. Potom sa už neskracujú, ale podporuje sa ich rast. Raz za 3 roky treba vykonať zmladzovací rez.

Pokiaľ budete rez u oboch typov vykonávať správne, nemusíte aplikovať hlboký zmladzovací rez a Vaše kry budú vo výbornej kondícii.

Stromčekové tvary majú nižšiu životnosť aj menšiu rodivosť, nakoľko je menej rodivého obrastu a nedosahujú takú veľkosť ako krovité tipy. Do malých záhrad sa však lepšie hodia stromčekové tvary. Dajú sa dokonca pestovať aj vo veľkej nádobe na balkóne a terase. Nezabúdajte tiež na pravidelné odstraňovanie chorých, suchých a poliehavých výhonkov, ktoré zbytočne oberajú ker či stromček o krásu a úžitok.

Nadbytok zelenej hmoty a výhonkov neznamená vždy vysokú úrodu. Na tohoročných výhonkoch u červených a bielych ríbezlí úroda nebude, ale je to výborný základ na úrodu v budúcom roku. 

Takmer každú záhradu tvoria aj ovocné stromy. V tomto článku sa dozviete ako správne vykonať ich letný rez.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Spiraea x vanhouttei / Tavoľník van Houtteho, 40-50 cm, C2