+421 948 199 109

Rez ríbezlí

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 6. apríla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ríbezle patria medzi drobné ovocie s vysokým obsahom vitamínov, výborne chutia a majú všestranné využitie. Poznáme ich vo farbách biela, červená a čierna. Napriek tomu, že  vyzerajú podobne a líšia sa len vo farbe, vyžadujú rozdielnu starostlivosť najmä v ošetrovaní rezom.

Rez ríbezlí

Fundovaní záhradníci to samozrejme vedia, ale pre začiatočníkov budú tieto rady určite prospešné. Aby ste sa aj v budúcnosti mohli tešiť z vysokých úrod, je nutné rez aplikovať v správnom termíne a vykonať ho správne.


Chutné odrody čiernych, červených a bielych ríbezlí si vyberiete aj v našom eshope


Ako strihať ríbezle

Ako strihať ríbezlePri ríbezliach rozlišujeme spôsob rezu pri červených, bielych a čiernych ríbezliach.

Ako strihať červené a biele ríbezle

Červené a biele ríbezle rodia na obrastových konárikoch na staršom dreve, ktoré však skracovaním prírastkov strácajú kvalitu, a preto treba kostrové konáre včas odstraňovať a nové výhony skrátiť na 3 očká.

Rez sa robí skoro na jar alebo neskoro v jeseni. Staré konáre (napr. 4-ročné) je nutné vyrezať a podporovať tak rast nových. S úrodou budete potom musieť rok počkať.

Rez čierných ríbezlí

Čierne ríbezle rodia na jednoročnom dreve. A to je zásadný rozdiel. Tiež veľmi rýchlo starnú. Podstatou je vyrezať všetky staré a zahusťujúce konáre (obyčajne to platí u krovitých typov).

Koncom zimy resp. skoro na jar sa režú na 2 – 3 púčiky. Potom sa už neskracujú, ale podporuje sa ich rast. Raz za 3 roky treba vykonať zmladzovací rez.

Pokiaľ budete rez u oboch typov vykonávať správne, nemusíte aplikovať hlboký zmladzovací rez a Vaše kry budú vo výbornej kondícii.

Stromčekové tvary majú nižšiu životnosť aj menšiu rodivosť, nakoľko je menej rodivého obrastu a nedosahujú takú veľkosť ako krovité tipy. Do malých záhrad sa však lepšie hodia stromčekové tvary. Dajú sa dokonca pestovať aj vo veľkej nádobe na balkóne a terase. Nezabúdajte tiež na pravidelné odstraňovanie chorých, suchých a poliehavých výhonkov, ktoré zbytočne oberajú ker či stromček o krásu a úžitok.

Nadbytok zelenej hmoty a výhonkov neznamená vždy vysokú úrodu. Na tohoročných výhonkoch u červených a bielych ríbezlí úroda nebude, ale je to výborný základ na úrodu v budúcom roku. 

Takmer každú záhradu tvoria aj ovocné stromy. V tomto článku sa dozviete ako správne vykonať ich letný rez.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Inula ensifolia ´Compacta´ / Oman mečolistý, K9