+421 948 199 109

Rozmnožovanie odrezkami

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 25. augusta 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Okrem výsevu z materských rastlín a rozmnožovania rastlín delením môžete v lete získavať nové rastliny pomocou odrezkov. Ide o rýchlejší a jednoduchší spôsob rozmnožovania.

Rozmnožovanie odrezkami

Podmienkou je vybrať z drevín také výhonky, ktoré nie sú príliš drevnaté, ale ani príliš bylinné. Musia byť vyzreté, dostatočne veľké, ale bez kvetu.

Ako sa rozmnožuje vavrínovec

Rozmnožovanie rastlín odrezkami je pri niektorých druhoch jednoduché. Rezkovať môžete týmto spôsobom práve spomenutý vavrínovec, budleju, vajgéliu, bršlen, krušpán, kalinu a ruže. Rýchlo sa rozmnožuje zlatý dážď, tavoľníky i pajazmín, ale tieto dreviny je vhodnejšie rezkovať na jar, kedy práve vyrastajú nové výhonky.Rozmnožovanie rastlín odrezkami

V krátkom čase dokážete z jednej rastliny získať niekoľko sto až tisíc mladých rastlín napríklad na založenie živého plotu. Ušetríte množstvo peňazí aj času. Je to najpraktickejší spôsob rozmnožovania.

Z trvaliek takýmto spôsobom môžete získať nové a mladé rastlinky rozmarínu, taktiež pestovanie levandule z odrezkov nám zabezpečí dostatok nových rastlín.

Z odrezkov môžete získať aj ihličnany. Odrezok však treba získať s pätkou a na zakoreňovanie používajte radšej urýchľovač a stimulátor.

Narežte niekoľko výhonkov, lebo nie všetky Vám musia zakoreniť. Pokiaľ majú veľkú plochu listu, zostrihnite ho na polovicu.

Vysaďte ich do polotieňa alebo do nádob, ktoré môžete zakryť fóliou alebo sklenenou fľašou. Neumiestňujte nádoby na priame slnko, určite by skôr vyschli, než by sa zakorenili. Do jednej nádoby vysaďte len niekoľko kusov, aby sa navzájom nedotýkali listami. V takomto mikroskleníku je v prípade zvýšenej vlhkosti vhodné prostredie pre rozvoj hubových chorôb, ktoré sa môžu tvoriť práve pod listami. Preto je dôležité rezky s veľkými listami skrátiť a spodné listy odstrániť.

Rozmnožovanie ruží pomocou zemiaka

Počuli ste už o rozmnožovaní ruží odrezkami, ktoré zapichnete do zemiaku? Je to výborný spôsob, ako získať novú rastlinu. Odrezok dlhý aspoň30 cmočistite od spodných listov a tŕňov, zapichnite ho do zdravého zemiaku. Vyhĺbte hlbokú ryhu a do nej vysaďte zemiakové hľuzy s ružovými rezkami. Na jar uvidíte nové lístky a rastlinky, ktoré potom môžete vysadiť na trvalé stanovisko.

TIP: Blíži sa jeseň a tá je vhodná na rozmnožovanie trvaliek delením trsov. Prečítajte si článok, ktorý sa venuje práve tejto téme.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Magnólia pestovanie
    13. mája 2024
    Niektoré magnólie zakvitnú po 10 rokoch, iné skôr, záleží či je to semenáč, ako vyspelý...
  • Magnólia pestovanie
    13. mája 2024
    Dobry den mam krasnu cca 2,5m vysoku Grandifloru mam ju 8 rokov kupena bola cca vysoka 60 cm no...
  • Kala pestovanie
    12. mája 2024
    Môžete ju opatrne v celku vložiť do nového väčšieho kvetináča, ale ktorý má byť viac...
  • Kala pestovanie
    12. mája 2024
    Dostala som krásnu čiernu kalu, mám ju asi týždeň, zatiaľ je bez zmeny. Má veľa kvietkov,...
  • Lišajníky na ovocných stromoch
    7. mája 2024
    Dobrý deň, vieme toľko koľko aj vy a záhradkári a ovocinári skúšajú všetky možnosti a...
Archív blogu