+421 948 199 109

Rýchlorastúce dreviny aj do vašej záhrady

Vytlačiť
Autor: Hana Smětáková 11. marca 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Chcete svoju záhradu ozvláštniť zaujímavým stromom a zároveň nechcete čakať príliš dlho? V tom prípade sú práve pre vás určené rýchlorastúce dreviny.

Mix rýchlorastúcich drevín v záhrade

Zistite, aké varianty sa v tomto smere tešia popularite a odhaľte základné pravidlá pre ich pestovanie.

Pestovanie brezy

Breza sa radí medzi obľúbené opadavé stromy, a to predovšetkým vďaka svojmu nápadnému dekoratívnemu kmeňu. Ten na prvý pohľad zaujme bielou kôrou, ktorá sa v tenkých vrstvách odlupuje. Ak sa radíte medzi alergikov, treba spozornieť. Kvitnúca breza je totiž považovaná za jeden z najsilnejších alergénov.

Z hľadiska stanovišťa je vhodné voliť slnečné miesto. Brezy však dobre znesú aj polotieň. Čo sa pôdnych podmienok týka, nie sú brezy príliš náročné. Týmto stromom sa bude dobre dariť takmer v akejkoľvek pôde.

Počítajte s tým, že breza disponuje pomerne rozsiahlym koreňovým systémom, ktorý sa objavuje všade v okolí. Vzhľadom k tomu je ťažké vyrastenú brezu presadiť. Preto odporúčame sadenice briez už na začiatku umiestniť na stanovište, kde tiež zostanú.

Druhy brezy

U nás sa môžete najčastejšie stretnúť s bielou brezou. Tá vyniká svojou veľkou prispôsobivosťou, vďaka čomu sa môže vyskytovať v typovo veľmi odlišných lokalitách.

V menších záhradách býva často pestovaná odroda Youngii, ktorá zaujme svojim previsnutým dáždnikovým rastom. Odroda Fastigiata potom zaujme veľmi úzkym stĺpovitým vzhľadom, pričom dosahuje výšku až 15 metrov. Zaujímavá môže byť aj breza papierová, ktorá svoje meno dostala vďaka veľkým odlupujúcim sa bielym plátom kôry, ktoré svojím vzhľadom aj funkciou pripomínajú práve papier.Kôra brezy a habitus katalpy

Ako rýchlo rastie breza

Breza môže za ideálnych podmienok dosiahnuť výšku až 30 metrov. Samotná rýchlosť rastu potom prirodzene závisí od mnohých faktorov, medzi ktoré sa radí pôda, klimatické podmienky, dostupnosť vody či živín. Všeobecne sa dá povedať, že prírastok činí zhruba 1,5 metra ročne.

Pestovanie cyprušteka

Cyprušteky sú skvelým pomocníkom v prípade, keď chcete rýchlo docieliť efektný živý plot. Tieto dreviny zaujmú svojou kompaktnou a úzkou korunou, ktorá je práve na tento účel úplne ideálna. Na vytvorenie kvalitného živého plotu bude treba vysadiť viac sadeníc v rade alebo v skupine. Rozhodnúť sa môžete ako pre jeden druh cyprušteka, tak aj kombináciu niekoľkých rôznych odrôd.

Pri výsadbe cyprušteka do záhrady dbajte na to, aby sa jednotlivé stromy svojimi spodnými vetvami dotýkali. K zálievke pristupujte pravidelne, dajte si však pozor na premokrenie stromov. Cyprušteky tiež neznáša presušenie. K presadeniu do vonkajšieho prostredia pristupujte na jar, keď už jednotlivé rastlinky začínajú obrastať. V zimných mesiacoch možno odporučiť cyprušteky zazimovať pomocou nahrnutého mulča alebo lístia zo záhrady.


Využite online predaj cypruštekov v našom e-shope a vyberte si kúsok, ktorý vám v záhrade bude robiť radosť

Druhy cypruštekov

Z hľadiska druhov máte rozhodne z čoho vyberať. Pomyselnou stávkou na istotu môže byť cypruštek vždyzelený. Vďaka svojim technickým a dekoratívnym vlastnostiam je v záhradách veľmi obľúbený.

Z ďalších populárnych odrôd stojí za zmienku cyprusovec Leylandský, ktorý ponúka ročný prírastok až 50 - 80 cm a skvele sa hodí na tvarovanie. V záhradách býva hojne pestovaný aj cypruštek Lawsonov, ktorý sa právom radí medzi najkrajšie stĺpkovité rastliny.

Ako rýchlo rastie cypruštek

Rýchlosť rastu pochopiteľne závisí od zvolenej odrody a tiež od podmienok, ktoré rastline doprajeme. Všeobecne sa dá povedať, že sa priemerný ročný prírastok pohybuje zhruba okolo 30-50 cm.

Pestovanie katalpy

Katalpa je krásny strom, ktorý na prvý pohľad zaujme svojimi veľkými srdcovými listami, výraznými kvetmi i plodmi. Vďaka svojej zvláštne tvarovanej korune vám pritom v záhrade sprostredkuje potrebný tieň. Ostatne právom býva niekedy označovaná ako taký živý slnečník.

Výhodou katalpy sú bezpochyby jej veľmi nízke nároky na pestovanie. Zasadiť ju je možné prakticky kamkoľvek. Rovnako jej vyhovuje prakticky akýkoľvek typ pôdy. Dobre znáša kyslejšiu aj vápenitú pôdu. Len si dajte pozor na to, aby bola pôda dostatočne kyprá a strom mohol zapustiť korene dostatočne do hĺbky. Vo výživnej pôde bohatej na humus budú semená katalpy všeobecne lepšie prospievať.

Z hľadiska stanovišťa voľte skôr slnečné. Keďže má katalpa radšej sucho, myslite aj na vhodný systém odvodnenia. Počas prvého roka po výsadbe ju ale zalievajte pravidelne. Mladé dreviny môžete tiež prihnojovať dusíkatými hnojivami.

Druhy katalpy

Existuje mnoho druhov katalpy, pre ktorých pestovanie sa môžete rozhodnúť. Za zmienku stojí napríklad katalpa trubačovitá pochádzajúca zo Severnej Ameriky. Medzi populárne druhy sa radí aj katalpa vajcovitá, katalpa nádherná či katalpa červenajúca.

Ako rýchlo rastie katalpa

Tak ako u iných drevín, aj v tomto prípade záleží na podmienkach, ktoré stromu doprajete. Všeobecne sa dá ale povedať, že sa ročný prírastok pohybuje zhruba okolo 50 cm.

Pestovanie vŕby

Detail listov vŕby a javoraMedzi rýchlorastúce dreviny do záhrady sa radí aj vŕba. Vo voľnej prírode na ne často narazíte v blízkosti brehov riek, u rybníkov, vlhkých lúk, lužných lesov či rašelinísk. Prečítajte si náš článok zameraný na pestovanie vŕby. Prípadne na vás pestrá ponuka vŕb čaká v našom e-shope.

Pestovanie tavoľníka

Medzi ďalšie rýchlo rastúce a zároveň nenáročné dreviny do záhrady sa radí tavoľník. Zistite, ako na pestovanie tavoľníka a na čo si dať pozor v našom článku.

Pestovanie javora

Javor sa radí medzi krásne stromy, ktoré rozžiaria vašu záhradu. Vyberať môžete medzi javormi rôznych druhov. V našom článku sa tiež dozviete, ako na pestovanie javora a na čo si dať pozor.

Rýchlorastúce stromy na kúrenie

Chcete pestovať stromy predovšetkým na praktické využitie, teda kúrenie? Aj v tomto prípade pre vás bude rýchlosť rastu dôležitým faktorom pri výbere. Na tento účel sa skvele hodia najmä rýchlo rastúce listnaté stromy, ktoré u nás nie sú pôvodným druhom. Jednať sa môže napríklad o topol, pajaseň či Turkestanský brest (známy tiež ako brest sibírsky) a paulovniu plstnatú.

Turkestanský brest je charakteristický rýchlym rastom, pričom za jeden rok povyrastie až o 2 metre. Jeho pestovanie je pomerne nenáročné, ale môže mať trochu vyššie nároky na vlahu. Navyše veľmi dobre znáša rez a odrezané vetvy je možné teda priebežne používať na kúrenie. Z domácich odrôd stojí za zmienku napríklad jelša, vŕby či lieska.

Ponuka rýchlo rastúcich drevín je skutočne široká. Či už túžite po zaujímavom strome do záhrady, chcete si rýchlo vypestovať živý plot alebo napríklad zháňate stromy na kúrenie, prídete si na svoje. Stačí si len vybrať taký variant, ktorý bude zodpovedať vašim potrebám.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty