+421 948 199 109

Samoopelivé vs. cudzoopelivé druhy

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 29. mája 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pre niekoho samozrejmosť, pre niekoho starosť. Preto Vám ponúkame jednoduché vysvetlenie, riešenia a tipy pre pestovanie.

Samoopelivé a cudzoopelivé druhy

Opeľovanie ovocných stromov

Opeľovanie je pojem pre prenesenie peľu z tyčinky na bliznu piestika. Ak sa to deje v rámci jedného kvetu, jedná sa o samoopelenie. Ak je peľ z jedného kvetu prenesený na iný kvet pomocou hmyzu alebo vetra, jedná sa o cudzoopelenie.Samoopelivé a cudzoopelivé ovocné stromy

Samoopelivé stromy

sa teda dokážu opeliť vlastným peľom pomocou včiel, vetra a iného hmyzu.

Cudzoopelivé stromy

vyžadujú na opelenie cudzí peľ, z iných odrôd kvitnúcich približne v rovnakom čase. Tieto odrody musia byť však vhodným opeľovačom. Pri určitých kultivaroch je napríklad aj uvedená odroda, ktorá sa má vysadiť spolu s daným stromom, aby sa navzájom vhodne opelili, a tak sa zabezpečila kvalitná úroda. Teda pokiaľ ste si všimli, že na záhrade máte každoročne zakvitnutú staršiu čerešňu, ktorá by obyčajne už zarodila, je to tým, že nemá vhodného opeľovača a ani v jej blízkom okolí sa nenachádza iný kultivar tohto druhu. To býva najčastejším javom nerodiacich ovocných stromov.

Samoopelivé čerešne

V súčasnej modernej dobe sú však na trhu aj samoopelivé čerešne na podpníkoch s primeraným rastom, teda Vám postačí len jeden strom v záhrade. Medzi samoopelivé čerešne patrí napríklad odroda ´Lapins´, ´Halka´, ´Sunburst´, ´Stella´. Višne sú obyčajne samoopelivé alebo čiastočne cudzoopelivé. Opeľovača potrebuje napríklad: Vackova. 

Niektoré druhy sú schopné vyvinúť plody aj bez opelenia, ale tieto plody sú malé a deformované. To, že stromy vykvitnú, ešte neznamená, že aj zarodia, hoci majú v blízkosti vhodnú odrodu na opelenie. Závisí to aj od počasia, množstva včiel, zrelosti peľu a stavu blizny prijať peľ. Často sa stáva, že stromy bohato zakvitnú, potom sa náhle ochladí a včely neopelia kvety, prípadne začne mrznúť. Vtedy je úroda ohrozená.

Ďalšou zaujímavosťou je, že aj samoopelivé druhy majú väčšiu a kvalitnejšiu úrodu, ak sa kvety opelia cudzím peľom.

Cudzoopelivé sú: jablone, hrušky, čerešne, ringloty

Samoopelivé sú väčšinou: slivky, marhule, broskyne, ríbezle, jahody, maliny, egreše, orech.

Čierne ríbezle, lieska a orech sa dokážu opeliť aj vlastným peľom, ale je lepšie ak je v blízkosti vysadených viac rastlín.

Samozrejme pokroky nastali aj v oblasti ovocinárstva, a preto je možné dnes zakúpiť aj samoopelivé čerešne a višne, alebo si môžete zakúpiť dreviny, kde na jednom podpníku sú naštepené 2 druhy, prípadne 2 kultivary. Napr. na jednom kmeni je čerešňa i višňa, ktoré sa navzájom môžu opeľovať alebo na jednom podpníku nájdete 2 kultivary hrušiek so vzájomnou podporou v opeľovaní alebo 2 kultivary jabloní, ktoré sa navzájom opelia.

Samoopelivé jablone a hrušky

Tu vznikajú rôzne mýty a dohady. Nič také ako samoopelivá hruška alebo samoopelivá jabloň neexistuje. Jedine ako sme spomenuli len ak na jednom podpníku naočkujete 2 kultivary, ktoré sa navzájom opelia.

Inak platí, že potrebujete jabloň a druhého opeľovača. A hrušku a druhého opeľovača.

Napríklad : Gala + Luna, Julia + Melodie, Karneval + Luna, Karneval + Rubinola, Pinova + Rubinola, Red Topaz + Pinova, Šampion + Florina

Hrušky: Bohemica + Clappova, Dicolor + Bohemica, Konferencia + Boscova fľaša, Nashi hrušky + Boscova fľaša, Williamsova + Clappova

Zaujímavosťou je, že príbuzné dula, jarabina, mišpule, sú samoopelivé.

Samoopelivé a cudzoopelivé marhule

Tu platí, že cca polovica odrôd je samoopelivá a polovica cudzoopelivá. Samoopelivé marhule: Bergeron ,Maďarská, Veharda, Veľkopavlovická, Kioto

Cudzoopelivé marhule: Bhart + Maďarská, Goldrich + Bhart, Vesna + Veľkopavlovická, Big Red + Sweet Red

Nemenej dôležitý pri výbere vhodného ovocného stromu je aj podpník. Ak sa chystáte zasadiť napríklad jabloň, prečítajte si článok o tom, ktoré odrody jabloní sú vhodné do severnejších polôh.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty