+421 948 199 109

Skoré jarné kvety z obchodov

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 5. apríla 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jar sa na nás valí zo všetkých strán. Nielen podľa predpovedí počasia, ale striehne na nás aj v obchodoch. Regály sú preplnené kvetináčmi s jarnými cibuľovinami ako narcisy a hyacinty, ktoré Vám dokážu skrášliť interiér.

Skoré jarné kvety

Aby Vám vydržali v byte čo najdlhšie, musíte ich umiestniť na chladnejšie miesto. Tým zabránite predčasnému odkvitaniu kvetov a usychaniu. Pozor aj na zálievku! Obyčajne sú samotné cibule tak natlačené v malom kvetináčiku, že takmer vyčnievajú. Substrátu je tam naozaj minimálne.Skoré kvety kvitnúce na jar

Po odkvitnutí a zatiahnutí cibuliek ich viete využiť aj v budúcnosti. Môžete ich uskladniť na suchom a tmavom mieste a na jeseň vysadiť do záhrady alebo znovu použiť na rýchlenie. Často si môžete zakúpiť aj rôzne odkvitnuté cibuľoviny za zlomok ceny. Hoci nevyzerajú vábne, mnohí už prišli na to, že aj odkvitnuté modrice sú vynikajúce do záhona, hoci svoju krásu predvedú až na budúci rok.

Ďalšie lákadlo na zákazníka je pripravené vo forme farebných prvosienok (Primula) , mini šípových ruží a iných dvojročných rastlín. Viacerí nám dajú za pravdu, že po kúpe takejto rastliny sa z nej tešili možno 2 týždne a potom ju vyhodili do koša. Prvotným problémom je samotné zaobchádzanie s rastlinami v obchode – zmeny teplôt, nadmerná závlaha. Najviac trpia samozrejme prvosienky. Vyberajte len rastliny, ktoré majú svieže neovisnuté listy a veľa nerozvitých pukov.


Myslite už teraz na jesennú výsadbu cibuľovín, ktoré kvitnú na jar*

* dostupnosť sortimentu podľa sezóny


Po príchode domov ich nezalievajte dovtedy, kým substrát takmer nepreschne. Nikdy nezalievajte listy alebo stred listovej ružice! Umiestnite ich na slnečné a chladnejšie miesto. Po odkvitnutí je ich najlepšie vysadiť do záhrady, budete sa z nich tešiť dlhšie.

Rovnako to platí pre mini ruže. Tým sa najlepšie bude dariť v skalke, ale pokiaľ si túžite istý čas skrášliť balkón alebo terasu, určite ju presaďte do vhodnejšieho substrátu a inej nádoby. Na dno dajte drenážnu vrstvu. Pozor na prelievanie a prudké slnko! Ruže nie sú určené na pestovanie v nádobe, ale krátkodobo sa Vám to určite podarí.

TIP: Ak vás zaujíma ako sa postarať o odkvitnuté cibuľoviny, prečítajte si náč článok venovaný tejto téme.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu