+421 948 199 109

Starostlivosť o jahody počas roka

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 10. marca 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Aby sa jahodám darilo na záhone alebo v nádobách, vyžadujú starostlivosť, ktorú môžeme rozdeliť podľa ročného obdobia. Nedá sa priamo určiť, ktoré ročné obdobie je pre starostlivosť o porast najdôležitejšie. V každom štvrťroku je niečo dôležité, čo vie zásadne ovplyvniť rast alebo aj samotné plody a ich veľkosť či zdravý vzhľad.

Starostlivosť o jahody

Jahody na jar

V tomto období je možné sadenice jahôd vysádzať do radov, vyvýšených záhonov, voľne alebo do nádob. Vhodnejšie obdobie je však jeseň.


Ponuka zdravých priesad jahôd z nášho eshopu.


Existujúce porasty je potrebné skoro na jar okopať, odburiniť a najmä odstrániť všetky suché a škvrnité či inak poškodené listy odstrihávaním. Trhaním by ste mohli poškodiť celú rastlinu a srdiečko, z ktorého vyrastajú nové listy. Po okopaní dobre zavlažte, ak je suchá jar alebo bola zima bez snehu. S hnojením začnite ešte pred kvitnutím. Počas násady plodov už nehnojte.Jahody starostlivosť

V jarnom období sa tvorí základ budúcich plodov a to už počas kvitnutia. V máji nás čakajú ešte mrazíky, preto je lepšie porasty zakrývať textíliou alebo špeciálnymi krytmi, ktoré sa nedotýkajú porastu. Jahody tak ochránite pred omrznutím.

Jahody v lete

Obdobie, na ktoré sa veľmi tešíme, nakoľko jahody by mali vyprodukovať množstvo sladkých červených plodov. Plochu výsadby jahôd musíte pravidelne zavlažovať a záhony nesmú dlhodobo preschnúť. Ak chcete maximálne udržať vlhkosť pôdy, nastielajte plochu medzi radmi trávou, slamou alebo textíliou, ktorá prepúšťa vlahu. Fólie sú menej vhodné. Časom sa trhajú a nepresiakajú.

Záhony udržiavajte vždy čisté. Pokiaľ nemáte žiaden mulč pod porastom, zadovážte si plastové podložky pod plody, aby zostali čisté aj po daždi a nedotýkali sa pôdy, ktorá rýchlo spôsobuje hnilobu a tá sa rýchlo šíri aj na ostatné plody. Plody zbierajte pravidelne a priebežne. Môžete ich mraziť, spracovať na džem, kompót alebo si pochutnať na čerstvých plodoch.

Jahody na jeseň

Je to obdobie, kedy niektoré druhy ešte stále kvitnú a plodia, čiže pre ne platí starostlivosť ako v lete.

Pre raz rodiace jahody sa skončilo obdobie plodov a rastlina vytvára dcérske poplazy, ktoré sú vhodné na ďalšie rozmnožovanie alebo aj darovanie známemu. Viac na túto tému nájdetev článku o rozmnožovaní jahôd. Jedince nechajte potom zakoreniť a koncom leta vysádzajte na nové stanovište. V jeseni sa vysádzajú jahody veľmi dobre. Najneskôr však do konca augusta. Všetky ostatné poplazy z rastliny odstráňte, aby ju zbytočne nevysilili. Znovu rastliny okopte, zbavte buriny a zavlažujte. Listy, ktoré sú suché, odstráňte.

Pred zimou musia byť pripravené. Na konci jesene môžete porast jahôd trochu prikryť lístím, ale pozor na prílišnú prikrývku, aby srdiečko neodhnilo. Vhodné sú aj konáre ihličnanov navoľno položené na porastoch. Je to vhodné najmä na mladú výsadbu. Porast kontrolujte kvôli výskytu škodcov a chorôb a včas zakročte.

Jahody v zime

Ak je porast jahôd zakrytý, toto obdobie úspešne prežie až do jari. V období bez mrazov a v prípade teplého počasia môžete jahody zalievať. Jahody po zime - tesne pred jarou prekopeme, odstránime kryty a opäť zavlažujeme.

Veríme, že pri dodržaní týchto jednoduchých zásad starostlivosti o jahody, vám budú prinášať bohatú úrodu chutných plodov.

TIP: Určite sa nechcete pri pestovaní ovocia obmedzovať iba na jahody. Ak máte možnosť a chuť, vyskúšajte napríklad vinič. Viac o pestovaní viniča sa dočítaje v našom článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Panicum virgatum 'Cloud Nine' / Proso prútnaté, K9