+421 948 199 109

Starostlivosť o muškáty

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 29. januára 2020 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Určite sa Vám už stalo, že sa už niekoľko snažíte vybrať tie najvhodnejšie rastliny pre Váš balkón, no neúspešne. Páliace slnko mnohé rastliny spáli. Rastliny vyžadujú množstvo vody, tienenie a napriek tomu nevyzerajú najlepšie.

Starostlivosť o muškáty

Na južný balkón, kde je celodenné slnko, sú preto vhodné muškáty. Sú známe a napriek tomu stále obľúbené.

Už v oknách našich babičiek a prababičiek sa pýšili a prekvitali. Od toho času prešlo veľa rokov a aj muškáty zmenili trochu podobu, boli vyšľachtené nové druhy a kultivary.


Rôzne kultivary farebných muškátov nájdete aj v našom eshope


Vyberte si svoju odrodu

PelargóniaOkrem farieb si môžete vybrať aj z plnokvetých alebo prázdnych kultivarov, jednoduchých až po anglické, previslé alebo vzpriamené.

Ako sa starať o muškáty

Sú to najvďačnejšie balkónové rastliny pre jednoduché pestovanie, nenáročnú starostlivosťkvitnú dlho do jesene. Po uskladnení v byte Vám dokážu kvitnúť po celý rok. Jednoducho sa rozmnožujú.

Vyžadujú len zálievku, hnojenie, odstraňovanie suchých listov a odkvitnutých kvetov, zaštipovanie výhonov, aby boli kompaktnejšie a hustejšie a previsy boli dlhšie.

Môžete ich pestovať aj na priamom slnku, dokážu kvitnúť aj v polotieni. Pokiaľ ich chcete pestovať na balkóne na vyššom poschodí paneláku, zvoľte stredne vysoké druhy, nie previslé muškáty.

Vysadiť ich môžete do závesných nádob i hrantov, dokonca do klasických kvetináčov. Určite Vám dlho budú robiť radosť. Zalievajte výdatne, neskoro večer alebo skoro ráno, keď substrát nie je prehriaty od slnka.

Výhodou je použiť samozavlažovacie nádoby. Pokiaľ ich však budete pestovať v klasických nádobách, nezabudnite na odtokové otvory. Prebytočná voda v nádobách by spôsobila hnitie koreňa.

TIP: Prečítajte si aj náš článok, kde preberáme témy ako zazimovanie muškátov a ich prebudenie po zime.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Helianthus annuus / Slnečnica ročná ´WAOOH!´, bal. 0,8 g