+421 948 199 109

Stĺpovité ovocné stromy v kontajneri

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 23. apríla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Za úrodou sa skrýva správny výber druhov a starostlivosť o ne. Väčšina drevín pestovaných v nádobách tento fakt berú ako niečo neprirodzené. Sú však aj stĺpovité druhy, ktoré sú na to vhodné a navyše nevyžadujú odborný rez.

Stĺpovité ovocné stromy v kontajneri

Stĺpovité ovocné stromy nazývané aj balleríny sa nerežú. Odstraňuje sa len obrast tvorený v spodnej časti podpníka alebo sa skracujú len bočné výhony za tretím očkom v auguste. Inak nevyžadujú žiadnu starostlivosť rezom aj niekoľko rokov. Dajú sa pestovať aj odrody na pomaly rastúcom podpníku v tvare štíhleho vretena, ale tie už vyžadujú odborný rez.Balleríny

Stĺpovitá forma je geneticky daná, takže vždy bude hlavný terminál aj najdôležitejším pre tvorbu plodov. Do jednej nádoby sa vysádza vždy len jedna drevina. Stĺpové ovocné stromy sú vhodné aj na výsadbu do voľnej pôdy.

Nejedná sa len o jablone, ale aj o hrušky, slivky, čerešne, takže si môžete vybrať, čo by ste radi skúsili pestovať. Najväčšiu starostlivosť si však vyžadujú v pestovaní.


Zakrslé ovocné stromy z našej ponuky


Vyberajte preto vhodné nádoby s drenážou, vhodný a výživný substrát, nezabúdajte na pravidelnú zálievku a hnojenie a tiež kontrolu drevín z hľadiska chorôb a škodcov. Ide o rezistentné odrody, ale kontrolovať ich musíte.

Nečakajte plné debničky ovocia ako zo stromu v záhrade. Na to, že ovocný strom bude pestovaný v nádobe na pevnej ploche balkóna alebo terasy, zozbierate dobrú úrodu.

Už v prvom roku po výsadbe sa dočkáte prvých plodov, lebo vo väčšine prípadov ide o kúpu viacročného stromu, ktorý je už pripravený na rodenie.

Sú druhy samoopelivé i cudzoopelivé. Okrem týchto druhov, môžete pestovať aj stromčekové ríbezle a egreše. 

TIP: Ak sa chcete dozvedieť viac o pestovaní ovocia, prečítajte si náš článok o pestovaní ovocných stromov.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu