+421 948 199 109

Strihanie a rez okrasných drevín a krov

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 16. júla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Mnohí z neskúsených pestovateľov, začiatočníkov vo svojej záhrade neraz urobia veľa škôd, najmä počas strihania okrasných krov. Nie všetky kry sa môžu strihať počas celého roka. Sú rastliny, ktoré sa strihajú v lete, sú dreviny, ktoré sa strihajú v predjarí. V tomto texte nájdete jednoduchý návod, ako sa to naučiť, aby vaše dreviny kvitli bohato, a aby ste strihaním neodstránili práve budúce kvitnúce konáre.

Strihanie okrasných drevín

Kedy strihať okrasné dreviny

Presvetľovací rez

Tento rez sa robí u drevín, ktoré sú husté a prerastené. Rezom sa odstraňujú staré a poškodené konáre úplne odspodu. Tým sa ker presvetlí a podporí sa mladý obrast. Zostávajúce konáre sa neskracujú.

Tento rez sa prevádza spravidla od decembra do polovice marca, počas teplôt, ktoré hlboko neklesajú pod 0°C. Nepraktizujte rez už v čase nalievania sa pukov alebo rašenia listov.Kedy strihať okrasné dreviny

Dreviny, ktoré sa  tomto období strihajú : tavoľník (Spiraea), pajazmín (Philadelphus), vajgela ružová (Weigela florida),  kalina obyčajná (Viburnum opulus), budleja ľudovo prezývaná motýlí orgován (Buddleia) a iné dreviny kvitnúce v lete, na novom dreve. 

TIP: Ako pestovať a strihať jednotlivé kultivary budleje sa dozviete v tomto článku.

Dreviny kvitnúce na jar sa strihajú po odkvitnutí, nakoľko kvitnú na starom dreve. Medzi ne patria previslé vŕby (Salix caprea pendula), zlatovka (Forsythia x intermedia), dulovec (Chaenomeles japonica), keria japonská (Keria japonica), na jar kvitnúce tavoľníky (Spiraea). 

Spätný rez

Pokiaľ sa Vám zdá ker už prerastený a hustý, môžete vykonať silný spätný rez, ktorým úplne tesne pri zemi odstránite všetky výhony. Tým ho zmladíte a podporíte rast mladých a nových výhonov, ktoré môžete ďalej upravovať rezom.

Vykonáva sa od decembra do polovice marca. Vhodné dreviny na takéto radikálne rezy sú : tavoľník japonský (Spiraea japonica), hortenzia metlinatá (Hydrangea paniculata), nátržník (Potentilla fruticosa), svíb biely (Cornus alba).

Nečakajte však, že po takomto zákroku aj  tom istom roku ker zakvitne. Bude potrebovať čas.  Na začiatku marca takto môžete zmladiť levanduľu úzkolistú (Lavandula angustifolia) a budleju (Buddleia). 

Rez popínavých rastlín ako ružeplamienky je však špecifický. U popínavých ruží sa odstraňujú len suché, poškodené či nevhodne vyrastajúce výhony. Prečítajte si viac o reze ruží.

Plamienky striháme podľa kultivaru. Niektoré vyrastú každoročne z nových výhonov, takže sa môžu ostrihať tesne nad zemou. Niektoré však rastú na starom dreve. Viac na túto tému nájdete v článku o popínavých rastlinách.

U všetkých drevín a krov platí, že nevzhľadne vyrastajúce konáre viete odstrániť kedykoľvek, aj počas leta, či kvitnutia alebo na jeseň. Treba si uvedomiť, že ker bez listov pôsobí inak ako olistený.


Pestrá ponuka okrasných kríkov pre bohaté kvitnutie aj v našom eshope


Najčastejšie chyby pri reze:

  • - dlhodobo nerezaný ker pôsobí prestarnuto, vyhoľuje zospodu, nekvitne
  • - dreviny, ktoré vyžadujú aj hlboký rez a Vy režete len krátke výhony, pôsobia staro, nekvitnú, lebo netvoria mladé drevo
  • - ak sa rez vykonáva v nevhodnú dobu, oberáte sa o kvety a rastlina tiež trpí vytekaním miazgy a tým je aj náchylnejšia na choroby a škodcov
  • - ak sa robí rez až na staré drevo, obyčajne mnohé dreviny nekvitnú
  • - ak nerežete pravidelne, vznikajú vysoké prestarnuté kry, ktoré po orezaní už nepôsobia esteticky
  • - odstraňujte vždy aj choré, poškodené a napadnuté konáre
  • - používajte vždy očistené nožnice, aby ste zamedzili možnosti prenosu chorôb a škodcov z jednej dreviny na druhú.


TIP: Prečítajte si článok o tom ako správne rezať ovocné stromy.

Zdieľať tento blog
Ludmila 2. februára 2015 at 4:40 Odpovedať
nádherné ďakujem
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Hydrangea arborescens ´Strong Annabelle´® / Hortenzia, C3