+421 948 199 109

Vertikálne pestovanie jahôd

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 12. marca 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Predstavujeme Vám výborný spôsob pestovania jahôd, ktorý okrem bohatej úrody vyzdvihne Vašu záhradu a tá sa stane neobyčajne praktickou. Pri tomto spôsobe pestovania Vám zostáva viac miesta na inú zeleninu alebo kvety. Stena sa dá napojiť na kvapkovú závlahu z vedľajšej sekcie závlahového systému.

Budete potrebovať:

- vŕtačku, ktorá dokáže vŕtať otvory 5 - 7 cm a vrták na vyvŕtanie otvorov 2 - 3 mm

- rúrku na zalievanie s priemerom cca 15 mm (do nej sa budú vŕtať 2 - 3 mm diery), musí byť o 8 - 10 cm dlhšia ako plastová rúrka

- PVC trubka priemer 100 - 150 mm, výška podľa toho, akú vysokú stenu chcete vytvoriť - ideálne cca 160 cm max. 200 cm kvôli zalievaniu, plneniuVertikálne pestovanie jahôd

- koncovky na trubky

- korok

- nôž

- lepiacu pásku

- textíliu na obalenie zavlažovacej trubice

- povrázok na obviazanie textílie

- záhradnícky substrát

- hrubý štrk na dno

- sadenice jahôd, môžete doplniť aj letničky (aksamietnica, nechtík)

- veľké nádoby

- upevňovací materiál na jednotlivé rúrky a rúry navzájom

Postup:

Rezanie

Rozhodnite sa, akú dĺžku rúrky budete potrebovať (využívať) a podľa toho zvoľte aj vnútorné zalievacie trúbky, ktoré by mali byť o 10 cm dlhšie.

Vŕtanie do zavlažovacie rúrky

Navŕtajte do nej otvory ale len do 2/3, nie po celej dĺžke. Voda by zbytočne pretekala až dospodu. Uzavrite ju v spodnej časti a môžete tam urobiť ešte jeden otvor. S navŕtanými dierkami rovnakého priemeru docielite rovnomerné zavlažovanie.

Ukončenie zavlažovacie časti

Obaľte rúrku vrecovinou alebo textíliou a omotajte povrázkom. Do otvorov sa tak nedostanú korene sadeníc a nebudú ich upchávať a cez textíliu voda pretečie ku koreňom rastlín. Nožom opatrne vytvorte pomocou korku uzáver. Zaizolujte páskou, aby korok nevypadol.

Rezanie otvorov do PVC rúrky

Pamätajte na to, že otvory musia byť len tam, kde sa k rastlinám dostane slnko. Mali by byť v rovnakých vzdialenostiach. Môžete vytvoriť stredový pás a bočné pásy striedavo, čiže vzniknú 3 rady. Odspodu vynechajte cca 20 cm, pretože táto časť bude zasadená v nádobe so zeminou.

Plnenie

Pripravte si stredovú zavlažovacie rúrku. Na jej koniec dajte krytku. Na dno vysypte hrubý štrk. Vložte PVC trubku. Pripravte si substrát a rastliny. Do spodných dier môžete vysadiť letničky, ktoré sa výborne hodia ako ochrana jahôd. Mnohé svojou vôňou odpudzujú škodlivý hmyz. Čiastočne tak ochránite sadenice a plody aj pred voškami aj slimákmi. Najlepšie je, ak začnete sypať substrát zvrchu a postupne ho dostávate až k otvorom, do ktorých zasadíte sadenice jahôd.


Vybrať si môžete aj z jahôd ponúkaných v našom eshope


Zvoľte rôzne odrody pre postupný zber. S týmto bodom požiadajte niekoho o pomoc, aby ste to mali rýchlejšie a jahody neboli dlho bez vlahy.

Stanovište

Stanovište vyberte slnečné alebo len čiastočne zatienené riedku korunou. Myslite na to, že v lete budú jahody potrebovať pravidelne vlahu. Plast sa bude prehrievať. Takto naplnené rúry zasaďte do stabilných nádob alebo do zeme. Navzájom ich upevnite. Umiestnite ich aj mimo veterného miesta. Nechcete predsa o takúto unikátnu vertikálnu stenu prísť len kvôli zlému stanovišťu.

Prečítajte si aj článok o tom ako správne sadiť jahôdy.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty