+421 948 199 109

Begónie pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 11. apríla 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Begónie sú naozaj zaujímavé hľuznaté rastliny, ktoré Vás obdaria počas dlhého obdobia krásnymi kvetmi. A to aj na balkóne a miestach, kde nesvieti celý deň slnko. Už od februára si môžete zadovážiť kúpou kvalitné hľuzy alebo vybrať z pivnice tie vaše prezimované. Sú tvarovo variabilné, majú vláknité korene, hľuzy, ktoré v zime prechádzajú obdobím dormancie. Pestujú sa pre krásne kvety a rovnako atraktívne listy rôznych farieb.

Begónie pestovanie

Begónie majú široké uplatnenie. Pestujú sa v nádobách, misách, hrantoch, závesných košoch, v byte i v zimných záhradách, dokonca nízke druhy sú vhodné aj na výsadbu hrobových miest. Svoje miesto si určite nájdu na každej terase a balkóne orientovanom na východnú alebo severovýchodnú stranu.


Tu nájdete nádherné begónie z aktuálnej ponuky nášho eshopu


Begónie druhy

Vyznáte sa v begóniach? I keď všetky vyzerajú úžasne, líšia sa v mnohých detailoch. Ak vám begónie učarili a chceli by ste nimi vyzdobiť svoj balkón, naučte sa rozoznávať ich druhy, aby ste mali jasno v tom, čo Begónie druhyod nich môžete očakávať.

Veľkokveté begónie

Vzhľadom k svojmu mohutnejšiemu rastu vyžadujú v neskoršom období oporu. Výška rastlín - 50 cm. Očaria Vás bohatými veľkými farebnými súkvetiami rôznych farieb: červená, lososová, biela, oranžová, ružová, žltá.

 Kultivar Bouton de Rose pripomína kvetmi rozkvitnuté ruže. Naozaj zaujímavá begónia, ktorej neodoláte. Ak chcete naozaj zapôsobiť, určite vysaďte Begoniu Camelia, prekrásna romantická plnokvetá ružovobiela begónia s kvetmi podobnými kamélii.

Strapkaté begónie

Atraktívne vďaka nezvyčajným strapatým veľkým kvetom rôznych farieb. Tieto strapaté hlávky pripomínajú rozkvitnuté klinčeky. Patria tiež do skupiny veľkokvetých a vyšších begónii. Vhodné sú do kvetinových mís, do hrantov. Sú netradičné a nádherné.

Previsnuté begónie

Tieto sú určené predovšetkým do závesných nádob, košov a mís, cez ktoré rýchlo prerastú a vytvoria nádherný vodopád kvetov. Skúste pestovať aj niečo iné ako muškáty, železníky, surfínie a petúnie. Odvďačia sa vám kvitnutím počas celého leta až do jesene. Závisí samozrejme, či máte vhodné podmienky pre pestovanie begónii v polotieni.

Obrúbené begónie

Zaujímavé najmä zvlnenými okrajmi kvetných lupienkov, ktoré sú navyše ozdobené úzkym červeným lemom. Vášmu oknu a okoliu dodajú svetlo a pozitívnu energiu, keď budete sedieť na terase. Ponúkajú sa v dvoch farbách žltočervená kombinácia a bielo červená.

Odolné druhy je možné počas vegetácie pestovať aj priamo na záhrade v záhonoch. Darí sa im aj pod stromami. Ide o druhy Begonia semperflorens alebo Begonia tuberhybrida.

Begónia pestovanie

Begónie sa pestujú vo výživnej, dobre priepustnej, na humus bohatej, neutrálnej až mierne kyslej pôde, v čiastočnom tieni, ale nikdy nie na priamom slnku. Vyžadujú závetrie, nakoľko majú krehké stonky, ktoré neodolávajú vetru.Pestovanie begónií

Sú aj druhy, ktoré sa pestujú ako izbové rastliny – tie sa výborne rozmnožujú odrezkami alebo listami, ktoré stačí ponoriť do vody. V krátkom čase vytvoria korene.

Ako sadiť begónie

Zakúpené hľuzy vysádzajte koncom zimy až začiatkom jari do rašelinového substrátu s podielom piesku asi 5 cm pod povrch. Keď vyrašia, zeminu prisypte. Von ich vysádzajte až v polovici mája, keď už nehrozia mrazy.

Neznášajú sucho a priveľké teplo. Obľubujú vysokú vzdušnú vlhkosť.

Nízka mäsitá hrubá byľ nesie krátke stopkaté listy. V ich pazuchách vyrastajú súkvetia s veľkými alebo menšími kvetmi červenej, ružovej, žltej alebo bielej farby.

Vyšľachtené kultivary sa zatrieďujú podľa vzhľadu kvetov do viacerých skupín, napríklad s veľkým kvetom, s drobným kvetom, previsnuté begónie, strapkaté begónie a pod.

Hlavné obdobie kvitnutia je jún až október. V tomto období vyžadujú hnojenie raz za 2 týždne a dostatočnú zálievku. Nie však trvalé zamokrenie.

Begónia prezimovanie

Pred koncom letnej sezóny begónie prestaňte zalievať, nechajte rastlinu zaschnúť, zvyšok odstráňte nožom asi 2 cm nad hľuzou. Hľuzy uskladnite v pilinách alebo v suchej rašeline v pivnici, kde teplota nepoklesne pod 10 stupňov. V budúcom roku opäť vo februári až marci začnite so zálievkou a zvýšte množstvo svetla a tepla.

Necháme už na Vás, akú farebnú kombináciu si zvolíte. Počet rastlín závisí od veľkosti vysádzanej misy, hrantu.

TIP: Poznáte gladioly a viete ako ich pestovať?

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu