+421 948 199 109

Zálievka, keď nemrzne

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 11. novembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zálievka patrí medzi najčastejšie vykonávanú prácu, čo sa týka starostlivosti o dreviny v zime. Mnohí si myslia, že keď príde zima, stačí všetko poschovávať, zakryť a všetko nechať na prírodu. Áno, je to riešenie, ale výsledky potom uvidíte až na jar.

Rastliny aj v zime potrebujú zálievku

Jeseň nemusí byť daždivá. Stačí niekoľko dní nad 10°C a rastliny, ktoré sa začali pripravovať na zimný spánok, vplyvom vyšších teplôt precitnú a dožadujú sa vlahy. Nedostatkom trpia korene, výhonky, konáre.

Zaujímavé je, že v takomto priaznivom zelenom vzhľade zostanú takmer do jari. Keď už však príde tá pravá jar, odrazu sú bez života. Nie je to mrazmi, aj keď aj to sa môže stať. Je to vo väčšine prípadov z nedostatku závlahy.Rastliny v zime

Preto platí, že všetky novovysadené dreviny, trvalky a kry z jesennej výsadby a najmä ihličnany a vždyzelené kry, je nutné zalievať až do obdobia trvalého zamrznutia pôdy, primerane ich podmienkam. Keď pôda zamrzne, zalievanie nemá význam. Po odmrznutí je možné zalievať opäť, najmä vtedy, keď nie je sneh.

 

Aj neskorá jeseň je v prípade priaznivého počasia vhodná na výsadbu okrasných rastlín, ktoré nájdete v ponuke nášho eshopu

 

Ak je na okolí dostatok snehu, ale máte v záhrade otvorené veterné miesta, kde je sneh vyfúkavaný, manuálne ho tam preneste a vytvorte rastlinám takýto prirodzený kryt. Počas mrazov sú rastliny práve takto pod snehovou perinou ochránené.

Keď sa oteplí, sneh sa roztopí a je opäť pre dreviny prirodzenou vlahou, ktorá nenásilne vnikne až ku koreňom. Pletivá sa roztiahnu a tak prežijú ďalšie mrazivé dni. Hrozbou paradoxne býva aj zimné slnko, ktoré sa nazýva zubaté. Hoci svieti, hreje mierne, ale pre rastliny slnko v chladnom období spôsobuje rozvíjanie púčikov a rozmŕzanie pletív. S nočnými teplotami opäť môžu zmrznúť. Vtedy môžeme vidieť na niektorých drevinách aj praskanie kôry.

Dreviny, ktoré sú citlivé zakryte, zviažte, obaľte, pravidelne zalievajte (nie však tak ako v lete) a uvidíte výsledky hneď s príchodom jarných dní.

TIP: Práve ihličnany vyniknú v záhrade počas zimného obdobia. Inšpirujte sa článkom o dekoratívnych ihličnatých stromoch do záhrady.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu