+421 948 199 109

Zaujímavé popínavky

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 14. júna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Podľahli ste čaru romantických záhrad, kde dominujú popínavé rastliny a neviete si vybrať? Tiež tu platí pravidlo výberu podľa stanovištných podmienok. Ponúkame vám prehliadku niektorých zaujímavých druhov, ktoré oslovia vďaka vzhľadu, vôni i nenáročnosťou pestovania a rýchlosťou rastu.

Zaujímavé popínavky

Potom už záleží na Vás, či chcete dekorovať alebo skryť nepekné miesta.

Popínavé rastliny na slnko

Vhodná popínavka na slnečné stanovište je napríklad plamienok (Clematis). Platí tu však pravidlo, korene v tieni, hlava rastliny na slnku. Prečítajte si viac o pestovaní plamienkov.

Úžitok v podobe plodov budete mať z ďalšej popínavky - aktinídia (Actinidia, A.kolomikta). Medzi klasiku, ktorá nikdy nesklame patria popínnavé ruže, taktiež aj pavinič (Parthenocissus quinquefolia, Parthenocissus tricuspidata), mučenka (Passiflora caerulea), jazmín (Jasminum officinale), hortenzia (Hydrangea anomala- petiolaris), vistéria (Wisteria floribunda)

Popínavé rastliny do polotieňa

PopínavkySem môžeme zaradiť opäť plamienok, berberidopsis (Berberidopsis corallina), kobea (Cobaea scandens), lapagéria (Lapageria rosea), zemolez (Lonicera x heckrottii), brečtan (Hedera helix) – panašované kultivary. Aj všetky vyššie uvedené druhy bez problémov prežijú ľahký polotieň

Popínavé rastliny do tieňa

Medzi vhodné ťahavé rastliny do tieňa môžeme zaradiť brečtan.

Popínavé jednoročky

Vhodná je tunbergia krídlatá alebo čiernooká Zuzana (Thunbergia alata), kapucínka (Tropaeolum majus), hrachor voňavý (Lathyrus odoratus), povojník (Ipomoea), kobea (Cobaea scandens) u nás pestovaná ako jednoročka.

Pozor na invázne a rýchlo sa rozrastajúce sa druhyChmeľ obyčajný (Humulus lupulus), Trúbkovec koreňujúci (Campsis x radicans), pohánkovec alebo krídlatka (Fallopia baldschuanica)

Hoci majú niektoré aj svoje nevýhody, lebo rýchlo rastú a je ich ťažké zbaviť sa , vynikajú množstvom kvetov a listov, ktoré v krátkom čase dokážu zakryť škaredé múry, steny, dokonca konštrukcie na ukrytie smetiarskych nádob alebo skladisko.

Mnohé naozaj lákajú hmyz svojimi dokonalými, farebnými a voňavými kvetmi. Viaceré vyfarbujú na jeseň a mnohé zároveň zostávajú zelené počas celého roka.


Aktuálny sortiment popínavých rastlín z nášho eshopu


U viacerých sa vyvíjajú aj plody, ktoré sú nejedlé. Nájdu sa aj druhy, ktoré rodia jedlé plody. Tie vyniknú najmä v eko záhradách a na plochách, kde je dostatok slnka a miesta na pestovanie. Teraz si už určite vyberiete.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu