+421 948 199 109

Závesné kvetinové tašky a tuby

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 28. mája 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Balkóny a terasy v letnom období prekypujú množstvom rastlín typickými pre toto obdobie. Pokiaľ chcete vyniknúť a zároveň vyskúšať nové a zaujímavé pestovanie balkónových rastlín, určite siahnite po kvetinových taškách a tubách.

Závesné kvety

Závesné vaky na pestovanie

Závesné vaky na pestovanieZávesné kvetinové tašky sú vyrobené zo špeciálnych odolných materiálov, ktoré sú odolné voči slnku a vode. Je to obdĺžnik s otvormi pre rastliny. Nájdete tašky s 5 - 8 - 10 otvormi. Tieto tašky sú určené na zavesenie na stenu. Majú v hornej časti silný popruh, ktorý udrží vlhký substrát aj s rastlinami bez toho, aby sa pretrhol.

Kvetinové tuby majú otvory z oboch strán. Tie sú určené na zavesenie do priestoru a rastliny sa vysádzajú teda dokola. Nájdete ich s 12 až 20 otvormi.

Na výsadbu sa používajú mladé rastlinky zo sadbovačov. Otvory na taškách majú v priemere do 2,5 cm, takže rastlinku zakúpenú v kvetináči by ste tam, pre mohutnosť koreňového systému nedostali. S určitosťou by sa polámala aj počas manipulácie. V taškách môžete pestovať netýkavky, surfínie, petúnie, sanvitálie, verbeny, muškáty, million bells a veľa iných balkónoviek z našej ponuky. Dokonca aj jahody a hrášok.


Rastliny na balkón z našej ponuky


Úspechom pestovania je vhodný substrát, ktorý dobre saje a drží vodu. Najlepšie je zakúpený univerzálny záhradnícky substrát zmiešať ešte s vlastnou zeminou zo záhrady, resp. primiešať podiel piesku. Substrát pred naplnením tašky zvlhčite. Budete prekvapení, ako je po naplnení taška ťažká.

Potom umiestnite zavlažovacie rúrky. Sú to plastové rúrky, s otvormi po celej dĺžke. Sú univerzálne, vhodné pre všetky tipy závesných tašiek. Polievanie je tak jednoduchšie, účelové a praktické. Voda sa dostane jednoducho ku koreňom rastlín. Pokiaľ sa rozhodnete zalievať tašku zvrchu, počítajte s tým, že prúd vody substrát vyplaví a mladé rastlinky, ktoré ste práve vysadili spokojné nebudú tiež. Tento spôsob zalievania je vhodný pre tašky, ktoré sú už prerastené a korene už vyplnili väčšiu časť tašky, takže aj prebytočná voda prúdom nevytečie von. Po vložení zavlažovacej rúrky môžete začať vysádzať.

Pre jednoduchšiu manipuláciu si tašku položte vodorovne na zem a tak vysádzajte. Po vysadení zalejte jemnou ružicou pomocou krhly. Takto môžete nechať tašku pár dní, kým sa rastliny zakorenia. Tuby vysádzajte už zavesené. Keďže sú otvory z oboch strán, rastliny budú potrebovať voľný priestor okolo. Nezabudnite do vody pridávať hnojivo pre bohaté kvitnutie, ktoré rastliny rovnako potrebujú ako aj tie pestované v nádobách a hrantoch. Odporúčame hnojivo Kristalon „Kvet a plod“.


Ak sme vás presvedčili, neváhajte kvetinové tašky a tuby vyskúšať


Kvetinová taškaNajčastejšie kladené otázky:

Aké rastliny môžem použiť na výsadbu do tašiek a túb?

Na výsadbu môžete použiť: netýkavky, surfínie, petúnie, sanvitálie, verbeny, muškáty, million bells a veľa iných balkónoviek z našej ponuky ponúkaných v sadbovačoch.

Rastliny v kvetináčoch označených K7 a viac sa tam nezmestia. Otvory na taškách sú cca 2,5 cm, a rastlinky v sadbovačoch majú priemer 25 - 33 mm v závislosti od druhu rastliny.

Tip: Prečítajte si ako dopestovať rastliny zo sadbovačov.

Ako sa zalievajú tieto tašky?

Zalievajú sa pomocou zavlažovacej rúrky, ktorá je súčasťou balenia. Pokiaľ nie je súčasťou, môžete si ju zakúpiť samostatne. Je to plastová univerzálna rúrka s otvormi pre jednoduché zalievanie. Voda sa tak dostane priamo ku koreňom rastliniek.

Na tomto odkaze nájdete zavlažovaciu trubku pre kvetinové tašky.

Aký substrát mám použiť?

Používa sa klasický záhradnícky substrát najlepšie zmiešaný so zeminou, ktorá lepšie drží vlahu. Pred samotným plnením tašky ho navlhčite.

Ponuka substrátov z našho eshopu.

Neroztrhne sa mi taška, keď ju zavesím?

Taška je vyrobená z pevného materiálu odolného voči pretrhnutiu a udrží váhu vlhkého substrátu spolu s rastlinkami.

Ako často musím tašky a tuby zalievať?

Tašky a tuby sa zalievajú rovnako ako klasické nádoby. Intenzívnejšiu zálievku budú vyžadovať tie, ktoré budú umiestnené na celodennom slnku. V polotieni zostane substrát vlhkejší dlhšiu dobu.

Nevytečie príliš veľa vody cez otvory pre rastliny?

V krátkom čase po výsadbe sa to môže stať samozrejme. Neskôr, keď rastliny prekorenia bude pretekať len prebytočná voda. S tým počítajte. Aj nádoby majú otvory v dolnej časti na odtok prebytočnej vody. Inak by rastliny neprosperovali a stáli vo vode. Následne hrozí hnitie.

Kde môžem tašky a tuby umiestniť?

Závesné kvetinové tašky majú otvory z jednej strany, preto sú vhodné na umiestnenie tak, aby boli viditeľné len z jednej strany. Takže ich môžete zavesiť na senu, oplotenie. Tuby majú otvory pre rastliny z oboch strán. Tie sú vhodné na zavesenie do priestoru a rastliny sú viditeľné zo všetkých strán.

V skutočnosti to pôsobí esteticky. Je to nejako otestované?

Tašky máme v ponuke dlhšie a majú výborné ohlasy. Testované boli. Viac si môžete prečítať v tomto teste.

V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať. Môžete sa tiež podeliť o Vaše nové skúsenosti s pestovaním rastlín v závesných taškách a tubách. Veríme, že tašky a tuby nájdu opodstatnenie aj vo vašom exteriéri.

TIP: Teraz vám už nič nebráni pustiť sa do zveľadovania svojho balkónu. Pri výbere rastlín vám možno pomôže aj článok o vhodných kombináciach balkónových kvetov.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Coreopsis verticillata ´Zagreb´ / Kráska praslenová, K9