+421 2 54651414

Férové online záhradníctvo od roku 2001!   

Zber zeleniny

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 24. augusta 2015 Pridať komentár Zobraziť komentáre

        V zeleninovej záhradke je tiež množstvo práce. V tomto období by ste už mali mať vytrhaný cesnak. Ten vybieľte, poviažte a zaveste do sucha a mierneho prievanu, aby sa dosušil. Cibuľu vytrhávajte, až keď väčšia časť leží na zemi a krčok je suchý a zlomený. Tiež ju dosušte na slnku, odstráňte suché a odlupujúce sa šupy a zaveste alebo umiestnite do debničiek.

Zber zeleninyPriebežne zbierajte tekvice, cuketypatizóny. Môžete ich aj mraziť, stačí ich nastrúhať na väčšie rezance. Aj v zime si potom môžete pochutnať na výborných cuketových plackách. Stačí pridať nastrúhanú mrkvu, petržlen a zemiaky.

Aby boli na záhrade čo najdlhšie, podložte pod plody kartóny a príliš dlhé šľahúne bez kvetov a plodov odstráňte. V tomto období dominujú paradajkyuhorky. Nezabúdajte na zber a spracovanie. Spodné listy na paradajkách odstraňujte a vrcholce skráťte, aby stihli všetky strapce s plodmi ešte dorásť a dozrieť. Vysoké paradajky stále priväzujte k oporám. Nemusíte ich zbierať úplne dozreté, dozrú aj mimo rastliny. Ak ich zozbierate aj so stonkou, vydržia dlhšie svieže.

Toto obdobie je plodné a kuchyňa sa plní zavareninami a zásobami na zimu. Vyskúšajte kombinovať zeleninu v jednom pohári. Do jedného pohára nakombinujte kolieska, kocky rôznej zeleniny ako uhorky, mrkvy, cukety, kalerábu a cibuľky, zalejte sladkokyslým nálevom a bežne sterilizujte.

Po zbere zeleniny zostávajú na ploche prázdne miesta. Tie stále udržiavajte v stave bez buriny. Môžete vysiať napríklad rastliny pre zelené hnojenie, ktoré potom zarýľujete do pôdy. Už teraz môžete uvažovať nad výsadbou jesenného cesnaku. Samozrejme, zatiaľ len nad miestom jeho výsadby. Vyhnite sa rovnakému miestu, kde bol vysadený a aj miestu, kde bola vysadená cibuľa. Rovnako môžete vyberať skorú mrkvu. Mrkve stačí byť v pôde 100 dní. Počas zberu používajte košíky alebo debničky.

Zeleninu môžete mraziť, sušiť, uskladňovať v pivniciach a skladoch, či v komore. Ako na sušenie? Najlepšie je použiť sušičku. Koreňovú zeleninu nakrájajte na malé kúsky a tie poukladajte na otočné taniere v sušičke. Usušené kúsky je vhodné používať v kuchyni na prípravu polievok a na dochutenie jedál. 

Posted in: Úžitková záhrada Tags: zelenina
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu