+421 948 199 109

Teplomilná zelenina na jeseň

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 9. septembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Už je to tak, pomaly sa nám leto končí a dostávame sa opäť pod nadvládu jesene. I v tomto období však záhrada ponúka množstvo plodov, o ktoré sa musíte ešte postarať. Na konci mesiaca sa môžu objaviť teploty okolo 0°C a menej, a to už nie je priaznivá teplota pre teplomilnú zeleninu, ktorá zostala na záhonoch.

Zelenina na jeseň

Teplomilná zelenina

Paradajkám, ktoré sú ešte plné plodov, odstráňte všetky prebytočné spodné listy. Rastlinu vo vrchole zaštipnite a odstráňte všetky nové strapce plodov, ktoré kvitnú. Tým rastlinu prinútite nevenovať sa rastu na tvorbe plodov, ale dozrievaniu a rastu existujúcich. Zelené paradajky dozrú aj bez rastliny voľne položené na parapete okna alebo vo veľkej 4 litrovej zaváraninovej fľaši.Teplomilná zelenina na jeseň

Paprika, ktorá je ešte na rastlinách, tiež nemá rada nízke teploty. Preto ak hrozia prvé prízemné mráziky, prikryte ich alebo im vytvorte trvalejšie kryty. Pokiaľ máte papriky ešte malé a nedozreté a potrebujete sa porastov zbaviť a vyčistiť plochu, tak ich oberte a naložte do pohárov spolu s miešanou zeleninou ako chuťovky.

Cukety, tekvice a melóny pomaly tiež uskladňujte. Ak je tam dostatok listov, mráziky ich síce zozačiatku ešte veľmi nepoškodia, ale je čas na uskladňovanie. Nechcete predsa prísť o peknú úrodu. Pokiaľ máte prebytok, nastrúhajte ich na veľkom strúhadle a uskladnite v mrazničke. Dajú sa počas zimného obdobia použiť na chutné zeleninové placky, koláče, plnky.

Klasické melóny a červené dyne sa dajú tiež konzervovať a zavárať s uhorkovým nálevom. Pre niekoho možno novinka, pre niekoho bežná vec. Vyskúšajte.

Nezabudnite po zbere vyčistiť všetky plochy od buriny. Neskôr bude plocha pripravená na jesenné zapracovanie hnojív.

Zelenina na jeseň

V tomto období by ste už mali mať vytrhaný cesnak. Ten vybieľte, poviažte a zaveste do sucha a mierneho prievanu, aby sa dosušil. Cibuľu vytrhávajte, až keď väčšia časť leží na zemi a krčok je suchý a zlomený. Tiež ju dosušte na slnku, odstráňte suché a odlupujúce sa šupy a zaveste alebo umiestnite do debničiek.

Priebežne zbierajte tekvice, cukety a patizóny. Môžete ich aj mraziť, stačí ich nastrúhať na väčšie rezance. Aj v zime si potom môžete pochutnať na výborných cuketových plackách. Stačí pridať nastrúhanú mrkvu, petržlen a zemiaky.Jesenná zelenina

Aby boli na záhrade čo najdlhšie, podložte pod plody kartóny a príliš dlhé šľahúne bez kvetov a plodov odstráňte. V tomto období dominujú paradajky a uhorky.

Nezabúdajte na zber a spracovanie. Spodné listy na paradajkách odstraňujte a vrcholce skráťte, aby stihli všetky strapce s plodmi ešte dorásť a dozrieť. Vysoké paradajky stále priväzujte k oporám. Nemusíte ich zbierať úplne dozreté, dozrú aj mimo rastliny. Ak ich zozbierate aj so stonkou, vydržia dlhšie svieže.

Toto obdobie je plodné a kuchyňa sa plní zavareninami a zásobami na zimu. Vyskúšajte kombinovať zeleninu v jednom pohári. Do jedného pohára nakombinujte kolieska, kocky rôznej zeleniny ako uhorky, mrkvy, cukety, kalerábu a cibuľky, zalejte sladkokyslým nálevom a bežne sterilizujte.

Po zbere zeleniny zostávajú na ploche prázdne miesta. Tie stále udržiavajte v stave bez buriny. Môžete vysiať napríklad rastliny pre zelené hnojenie, ktoré potom zarýľujete do pôdy.

Už teraz môžete uvažovať nad výsadbou jesenného cesnaku. Samozrejme, zatiaľ len nad miestom jeho výsadby. Vyhnite sa rovnakému miestu, kde bol vysadený a aj miestu, kde bola vysadená cibuľa.

 

Cesnak na jesennú výsadbu nájdete aj v našej ponuke medzi semenami zeleniny

 

Rovnako môžete vyberať skorú mrkvu. Mrkve stačí byť v pôde 100 dní. Počas zberu používajte košíky alebo debničky.

Zeleninu môžete mraziť, sušiť, uskladňovať v pivniciach a skladoch, či v komore. Ako na sušenie? Najlepšie je použiť sušičku. Koreňovú zeleninu nakrájajte na malé kúsky a tie poukladajte na otočné taniere v sušičke. Usušené kúsky je vhodné používať v kuchyni na prípravu polievok a na dochutenie jedál.

TIP: Máte tienistú záhradu, no nechcete sa vzdať vlastnej zeleniny? Prečítajte si ako to je s pestovaním zeleniny v tieni.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu