Už v Starovekom Grécku a Ríme bol vavrín symbolom slávy a vznešenosti. Kopijovité voňavé listy obsahujú množstvo aromatických zlúčenín a po usušení poskytujú jemné korenie, ktoré je charakteristické pre stredomorskú kuchyňu. Rastlina je mimoriadne dekoratívna, dá sa veľmi ľahko a atraktívne tvarovať na ker, alebo i vyšší stromček. Použitie - v oblastiach s dlhými obdobiami mrazov sa pestujú v nádobe a na jeseň sa prenášajú do chladnejších miestností. Pestujú sa v úrodnej, vlhkej, ale dobre priepustnej pôde na plnom slnku alebo v čiastočnom tieni, chránené pred studenými vysúšajucími vetrami. Vo voľnej prírode v Stredomorí dorastá do výšky aj 12 m, ale rastliny pestované v nádobách dosahujú maximálne 3 m. ***PARAMETRE***Kvitnutie - 3,4; Výška - do 4 m; Šírka - do 2 m; Odolnosť - miesto chránené pred vetrom_zazimovanie v svetlej chladnej miestnosti; Svetlo - polotieň; Rez - každoročný jarný rez; Zálievka - stredná; Pôda - stredne ťažké, piesočnatohlinité, hlinité; Vlhkosť pôdy - stredne vlhká; Farba listu - tmavozelená; Farba kvetu - žltá_zelená; Rýchlosť rastu - stredne rýchly; Umiestnenie - črepníky; Špeciálne vlastnosti - aromatické vôňou listu_kulinárske využitie ; Opadavosť - stálozelená rastlina