+421 948 199 109

Rastliny po vybalení - čo s nimi?

Každá manipulácia s rastlinou znamená pre ňu určitý traumatický zásah, alebo stres. Takýmto stresom je samozrejme aj preprava rastliny v balíku k Vám.

Rastliny v bedničkách

Preto, aby sa rastlina z tohto stresu čo najskôr spamätala, obnovila svoj pôvodný rastový potenciál a dobre sa aklimatizovala na podmienky svojho nového stanoviska, je dôležité dodržať niekoľko dôležitých zásad.

Prvé minúty v novom domove

Na to aby sa rastlinám v novom domove zapáčilo je dôležité priateľsky ich privítať. Znamená to, že sa k nim po vybalení správame veľmi ohľaduplne a s citom.

Prvé tri dni rastliny zásadne nevykladajte na priame slnko. Každý rastlinný druh sa najlepšie aklimatizuje v polotieni. Po troch až štyroch dňoch môžete rastliny umiestniť na definitívne stanovisko. Počas aklimatizácie rastliny nedržte na veternom mieste, alebo v prievane. Na takéto zaobchádzanie reagujú niektoré druhy okamžitým zhodením všetkých listov.

Ak záhradným kontajnerovaným rastlinám pri preprave preschol koreňový bal, rastlinu dôkladne zalejte, alebo ešte lepšie ponorte celý kvetináč na istý čas do vedra s vodou, aby sa dobre nasiakol. Suchý zemný bal po zasadení len s problémami absorbuje vodu a predídete tak možnému sklamaniu z ujatia rastliny aj pri navonok dostatočnej zálievke.

Exotické balkónové a bytové rastliny pestované v kvetináčoch na balkóne, terase alebo v byte zásadne hneď nepresádzajte. V prvých dňoch treba dbať najmä na správnu vlhkosť koreňového balu. Na presádzanie je dosť času po niekoľkých dňoch či týždňoch, keď je už rastlina aklimatizovaná, a aj to len v prípade, že sa zo spodnej strany kvetináča tlačia von korene, a teda pôvodný substrát v kvetináči je dôkladne prekorenený.

Záhradné rastliny dodávané ako voľnokorenné, teda bez vegetačnej nádoby len so zabalenými koreňmi, treba na niekoľko hodín ponoriť do vedra s vodou a čo najskôr zasadiť na trvalé stanovisko. Korene takýchto rastlín nesmú nikdy úplne obschnúť! Pokiaľ nemôžeme rastliny vysadiť dlhší čas, je lepšie ich prihrnúť zeminou v asi 30 až 40 cm hlbokej ryhe v tieni a dôkladne zavlažiť. V krajnom prípade zasadíme rastliny do kontajnerov, z ktorých sa aj po dlhšom časovom období dajú vysádzať na trvalé stanovisko. Aj po vysadení do kontajneru však dbáme na dostatok vlahy.

Hľuzy a cibule rastlín po obdržaní skladujte až do obdobia výsadby na suchom a vetranom mieste, najlepšie pri teplote okolo 10 °C. Pokiaľ sa cibule dostanú pri skladovaní do vlhkého a teplejšieho prostredia môžu začať hniť, prípadne rásť, čo vedie často k ich zničeniu. Cibule a hľuzy teplomilných druhov rastlín sadíme do záhrady až vtedy, keď už nehrozí nebezpečenstvo neskorých jarných mrazíkov, tj. podľa oblasti od konca apríla až do začiatku júna.

Netreba sa zľaknúť, ak ihneď po otvorení balíka majú rastliny mierne zažltnuté či povädnuté listy. Po pár dňoch na svetle by sa mali pozviechať z prepravy v balíku a začať vyháňať nové zdravé listy. Hlavne rastlinky v menších kontajneroch a multipackoch môžu byť pri doručení zvädnuté. V takom prípade ich jednoducho namočte celé na istý čas do vedra s vodou, aby sa mohli dostatočne napiť. Rastliny dodávané v multipackoch i kontajneroch nezabudnite do obdobia výsadby pravidelne polievať!

Pokiaľ je rastlina poškodená, treba ju ihneď reklamovať

Aj napriek našim snahám o čo najlepšie zabalenie a ochranu rastlín pred poškodením sa môže pri preprave stať, že rastlina sa poškodí. Ak neviete, ako rastlinu ošetriť, alebo si myslíte, že rastlina sa zo šoku resp. poškodenia nespamätá, okamžite nás, prosím, kontaktujte telefonicky, aby sme Vám mohli poradiť ako rastline pomôcť alebo ako postupovať pri reklamácii.

Viac informácií k reklamáciam nájdete ja na stránke reklamácií

Prajeme Vám veľa pestovateľských úspechov!

Ďalšie užitočné informácie o nás:

Neexistujúce rastliny Hľadáte rastliny Aj toto sme my Ako objednávať Katalóg O nás - Rastlinky.sk Termín zadania objednávky Osobný odber Balenie rastlín