+421 948 199 109

Okrasné dreviny kvitnúce

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 27. mája 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jar je typická množstvom výrazných prvkov ako zeleň, kvety, záhrada a práca v nej. Najzaujímavejšia je však práve vďaka drevinám a krom, ktoré v inom období nekvitnú alebo si práve vyžadujú pozornosť vo forme rezu, čo je základom pre budúcoročné kvitnutie.

Okrasné dreviny kvitnúce

Kríky kvitnúce na jar

Odkvitá zlatý dážď (Forsythia), dulovec (Chaenomeles), tavoľník (Spiraea) alebo iné dreviny, ktoré Vás prekvapili svojou záplavou kvetov v marci či v apríli.


Aktuálna ponuka okrasných kríkov z nášho eshopu


Kríky kvitnúce na jarTeraz je čas orezať odkvitnuté konáre, nakoľko tieto dreviny na ďalší rok kvitnú vždy na novom dreve. Striháme ich rapídne, rovnako aj kmienkovú vŕbu (Salix caprea pendula).

V máji Vás prekvapí bohato kvitnúca vistéria (Wisteria), ktorej fialové strapce kvetov lákajú včely a hmyz alebo žlté strapce štedreca (Laburnum), ktorý tiež vynikne na múre aj pergole.

Rovnako rozkvitajú plamienky (Clematis). Nezabudnime na azalky a rododendrony (Rhododendron), ktoré sú v máji najkrajšie. Vyžadujú však špecifické podmienky pestovania, len vtedy sa im bude totiž dariť.

Kvitnúce stromy na jar

Ozdobou sú aj japonské čerešnesakury, ktoré obľubuje snáď každý. Rovnako okrasné jablone. Najkrajšie vonia asi orgován (Syringa), ktorého sladkú vôňu ucítite už z diaľky. Natrhané vetvičky vydržia vo váze síce krátko, ale radosť vám určite urobia. 

Záhrada však nemusí byť zaujímavá len vďaka okrasným krom, ale aj vďaka ovocným drevinám, z ktorých máme úžitok. Sú momentálne plné kvetov a hmyzu, ktorý ich usilovne opeľuje, aby sme sa dočkali úrody. Rozkvitajú čerešne, slivky, jablone.


Chutné ovocie a krásne kvety ako bonus - sortiment ovocných stromov


Dreviny ako lieskybrezy vyzerajú výborne na konci záhrady, kde ich jasno zelené listy pripomínajú začiatok niečoho nového. Biela kôra svieti a v korunách stromov sa uhniezdili vtáky.

Keby sme sa vás opýtali, akú farbu má jar a máj, názory by sa asi líšili, ale spravidla platí, že najviac je v tomto období ružovej, žltej, fialovej a ich odtieňov. Kvitnúce kry vyniknú najmä pred tmavým pozadím, preto na to myslite už počas zakladania záhrady a počas výsadby. A potom nás len čaká dokonalá romantika. Ešte si zobrať deku, ľahnúť si do trávy a vychutnať si všetko to, čo nám príroda pripravila. Okrem práce v záhrade by ste si ju totiž určite mali vedieť aj vychutnať.

Tip: Prečítajte si aj ako vytvoriť nádherný kvitnúci živý plot.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu