+421 948 199 109

mája 2022

Černice pestovanie

Autor: Monika Brešťanská 26. mája 2022 Žiadne komentáre

Rod černíc je natoľko obsiahly, že sa jeho výskumom zaoberá dokonca zvláštna odnož botaniky. Nás však budú v nasledujúcom článku zaujímať iba tmavé, sladkokyslé plody černice beztŕňovej, ktoré sa vyznačujú práve absenciou tŕňov. Ak zhrnieme základné vlastnosti týchto užitočných rastlín, môžeme povedať, že sa jedná o kríky opatrené drobnými tŕňmi, ktorých plody sú spravidla jedlé a chutné.

Černice pestovanie

Plody sa s obľubou konzumujú čerstvé, ich využitie je však oveľa širšie. Z černíc možno pripravovať múčniky, kompóty, marmelády a džemy, šťavy, ovocné vína, ba dokonca pálenky. Ak je úrody nadbytok, môžeme okrem vyššie spomínaného černice aj zmraziť. Svoje uplatnenie nájdu tiež listy černice, z ktorých sa pripravujú bylinné odvary ľudového liečiteľstva.

Černice odrody

Ako sme si už povedali v úvode nášho článku, druhov a odrôd černíc je naozaj veľa. Medzi tie najobľúbenejšie a najlepšie černice patria napríklad tieto:

'Arapaho' - túto odrodu je možné vysadiť takmer vo všetkých pestovateľských oblastiach. Vyznačuje sa pravidelnou násadou veľkých a chutných plodov.

'Navaho' - jedná sa o novší kultivar, ktorý zaujme vzpriameným rastom, veľkými a chutnými plodmi, ktoré dozrievajú v auguste až septembri. Patrí medzi druhy bez tŕňov.Pestovanie černice

'Loch Ness' - odroda veľmi dobre znáša aj silnejšie mrazy a patrí medzi tie odolnejšie aj čo sa chorôb týka. Na stonkách sa koncom leta objavujú veľké trsy plodov, pod ktorými sa rastlina doslova prehýba. Je tak potrebná opora. Zber úrody je veľmi jednoduchý aj vďaka absencii tŕňov, o ktoré by sme sa mohli poraniť.

'Black Jewel' - plody tohto kultivaru sú tmavo fialové, na pohľad až čierne. Majú výraznú, sladkú chuť a sú vhodné pre všetky druhy spracovania.

'Triple Crown' - túto odrodu radíme medzi polovzpriamené, potrebuje teda k svojmu rastu oporu. Je ale o poznanie kompaktnejší ako iné odrody. Patrí medzi skoré druhy a plody sa objavujú už začiatkom júla.

'Dirksen' – tento kultivar vysádzame skôr v teplejších oblastiach. Je odolná voči chorobám a nesie veľké, mierne kyslé až trpké plody vyváženej chuti, ktoré možno spotrebovať nielen na priamu konzumáciu, ale aj na pečenie alebo zaváranie.

'Cacanska Beztrna' - je obľúbená vďaka absencii tŕňov a veľmi sladkým plodom. Patrí medzi stredne skoré odrody.

'Black Satin' - rastliny sú vysoké a bohato vetvené. Vďaka tomu sú výnosy z jedného kríka pomerne veľké, a je možné z neho zozbierať až 6 kilogramov stredne veľkých sladkých černíc. Tŕne na rastlinách takmer nenájdeme.

'Relevant' - medzi novšie odrody radíme aj Relevant. Rastlina sa hodí do všetkých pestovateľských oblastí a nesie plody skvelej chuti.


V našom e-shope nájdete chutné a zdravé černice aj na svoju záhradu


Pestovanie černice

Ako pestovať černice? U dnešných odrôd černíc to nie je nič náročné, ale niektorých pravidiel sa držať musíme. Dôležitý je pravidelný rez, dostatočne pevná opora, po ktorej sa rastliny môžu plaziť, úrodná pôda s občasným prihnojením a samozrejme pravidelná zálievka. Černice nie sú náročné na priestor a pestovať ich môžeme pokojne pri drôtenom plote na menších záhradkách.

Kedy sadiť černice

Klasické černice sa bežne do záhrady vysádzajú na jeseň, avšak beztrnné varianty môžeme vysádzať aj v jarných mesiacoch. Ak chceme presadiť mladé rastliny na iné stanovište, poprípade do väčšieho kvetináča, opäť tak možno urobiť na jar aj v jesenných mesiacoch.

Černice v kvetináči

Pestovanie černíc v kvetináči je pomerne neobvyklé, ale nie nemožné. V poslednej dobe, keď sa ľudia z miest dávajú na „balkónové zahradničenie“, sa černice pestujú v nádobách stále častejšie. Aj v tomto prípade samozrejme potrebuje rastlina oporu. Volíme skôr kompaktnejšie odrody. Pri pestovaní v kvetináči budeme musieť rastlinu v prvých rokoch presadiť do priestranejšej nádoby. Urobíme tak na jar či na jeseň.

Čo sa týka zeminy, postačí bežný záhradný substrát, ktorý premiešame s dobre odležaným kompostom alebo použijeme už pripravené hnojivo. K černiciam v kvetináči pristupujeme rovnako aj pri reze, ktorý je však v tomto prípade o niečo radikálnejší.

Čím hnojiť černice

Černice je nevyhnutné prihnojovať hneď na jar, keď potrebujú k svojmu rastu čo najviac dusíka. Počas vegetačného obdobia prihnojujeme tiež, avšak tentoraz by sa malo jednať skôr o hnojivo s obsahom draslíka a síry. Keďže hodláme plody konzumovať, je najlepšie využiť na výživu hnojivá organické. Skvelý je kompost alebo napríklad slepačince.

Pre správny rast a bohatú úrodu môžeme využiť aj prípravky s obsahom mykorhíznych húb. Tie fungujú na princípe symbiózy, kedy sa huby usadia na koreňoch rastliny a zásobujú ju živinami. Ďalšou výhodou je potom zahustenie a rozšírenie koreňového systému, vďaka čomu môže rastlina z pôdy čerpať ešte viac živín. Výborným prípravkom z tejto skupiny je napríklad SYMBIVIT.

Choroby černíc

Aj keď sú černice pomerne húževnaté a odolné rastliny, môžu sa o ne pokúšať niektoré choroby aj škodcovia. Medzi tie najbežnejšie patria napríklad hrdze či vošky.Rez černíc

Ako strihať černice

Rez černíc je potrebné vykonávať pravidelne, pretože kríky sa rýchlo rozrastajú. Pravidelný rez tiež zaistí väčšiu úrodu a vyššiu odolnosť voči chorobám. A kedy strihať černice? Robíme tak hlavne na jar, kedy je rez veľmi radikálny, ale aj na jeseň potrebujú kríky skrátiť.

Ako strihať černice na jar

Na jar striháme černicu čo najskôr, avšak až vtedy, keď už nehrozia príliš silné mrazy. Striháme hlavne odplodené výhony, plody sa totiž objavujú na dvojročných výhonkoch. Vďaka tomu, že výhony, ktoré neplodili, ponecháme, a tie ostatné odstrihneme, sa dočkáme bohatej úrody každoročne.

Strihanie černíc na jeseň

 Aby bol ker košatý, môžeme niektoré postranné výhony ešte skrátiť nad druhým až tretím púčikom. Táto časť výhonu zdrevnatie a z očiek budú vyrastať čerstvé výhony. Tento rez černíc vykonávame na jeseň, ideálne v septembri. Na zimu by sme mali čo najviac listov ponechať. Černice sú síce mrazuvzdorné, ale silný mráz a studený vietor príliš dobre neznáša. Lístie, ktoré ešte neopadalo, im poskytne určitú ochranu.

TIP: Spoločne s ostružinami si môžete na záhrade aj v kvetináči vypestovať aj napríklad kiwi. Ak máte obavy z pestovania, prečítajte si článok o pestovaní kiwi.

Škumpa vlasatá pestovanie

Autor: Ing. Adriána Francová 23. mája 2022 4 komentár

Dymový strom ( Smoke tree) tak sa škumpe hovorí napríklad v Anglicku, pre jej zaujímavý vzhľad. Jemné páperové súkvetia sa vznášajú nad krom ako oblak dymu. Je to cenná listnatá, opadavá drevina. Sfarbenie listov a kvetov je podľa kultivaru. Ale poznáme ich v klasickej žlto-zelenej forme alebo s bordovými listami a ružovými kvetmi.

Škumpa vlasatá pestovanie

Kvitne od júna. Zaujímavé súkvetia zostávajú na drevine až do jesene. Svojim vzhľadom dá každej kompozícii atraktivitu. Výborne vyfarbuje, počas roka mení svoj vzhľad a tak je prínosom pri premene záhrady v akomkoľvek období. Drevo má navyše význam v rezbárstve, nakoľko má výnimočnú žltú farbu. Dosahuje výšku do 5 m a skôr sa rozrastá do šírky. Rastie pomerne pomaly.

Je to pomerne odolná drevina a má svoje opodstatnenie v záhradnej kompozícii, vďaka atraktívnym kvetom a vyfarbeným listom. Dobre zvláda aj naše zimy. V prípade dlhotrvajúcich mrazov môže namrznúť, ale dobre na jar regeneruje a dobre aj zvláda rez.Dymový strom - škumpa

Obľubuje priepustné vápenaté pôdy, minimálne hnojenie a primeranú závlahu. Uprednostní skôr suchšie prostredie, než trvalé vlhko. Vyhovuje jej plné slnko, dostatočne široká plocha pre svoj prirodzený rast. A menej hnojenia. Obzvlášť atraktívne sú už staršie porasty a ich habitus aj po opade listov.

Latinský názov je trochu ťažší Cotinus coggygria. Tento základný druh má žltozelené listy a naružovelé súkvetia. Neskôr v jeseni vyfarbuje do ružova a listy do bordova.

Škumpa vlasatá patrí medzi jedovaté rastliny a môžu spôsobiť pri dotyku alergické reakcie, pluzgiere a podráždenie pokožky. Manipulujte s ňou v rukaviciach. Opadané lístie sa môže kompostovať.

Kultivary škumpy

´Royal Purple´  je najznámejší a najžiadanejší kultivar, ktorý vyniká bordovými - purpurovo žiarivými listami počas celej vegetácie a ružovými kvetmi.

´Flame´je atraktívny vďaka zeleným listom, veľkými až 10 cm,  ktoré na jeseň vyfarbia do oranžovo-červena.

´Grace´- má počas roka purpurovo červené listy ale na jeseň sa vyfarbia na ohnivočervené.


Aktuálny sortiment ponúkaných kultivarov škumpy si môžete pozrieť aj v našom eshope


Škumpa vlasatá strihanie

Nečakajte usporiadaný, kompaktný ker a pre jeho výsadbu potrebujete naozaj priestor, lebo prirodzene je strapatý a rastie do šírky. Pokiaľ ho chcete udržať v medziach a v menšej veľkosti vyžaduje rez skoro na jar. Nesmie byť však príliš hlboký.

Obyčajne sa pestuje ako voľnerastúci solitér alebo zakomponovaný ker s inými drevinami. Inak nevyžaduje žiadny rez. Po mrazoch môžete odstrániť poškodené výhony.

Škumpa na kmienku

V malej záhrade sa uplatní škumpa na kmienku. Rovnako je vhodná pre pestovanie v nádobách. Vyberte si vhodnú výšku kmienka, na ktorej je naštepená a vytvarovaná korunka. Kmienok už viac nerastie do výšky, zväčšuje sa len korunka. Tú udržiavajte v kompaktnom tvare. Kmienok radšej ukotvite a priviažte k opore.

TIP: Chcete mať záhradu výnimočnú, čo sa týka druhového zloženia rastlín? Prečítajte si článok, kde vám predstavíme menej známe ozdobné kry.

Hlohyňa šarlátová pestovanie

Autor: Monika Brešťanská 19. mája 2022 Žiadne komentáre

Hlohyňa sa radí medzi vždyzelené vytrvalé kríky, ktoré v záhrade pôsobia veľmi esteticky v sezóne aj po nej. Na jar sa na kríku objavujú bohaté kvetenstvá, od konca leta až do jesene sa na vetvách červenajú drobné okrúhle plody, v zime je ker ozdobný zaujímavým listom. ak si chcete hlohyňu šarlátovú v záhrade vysadiť aj vy, v našom článku sa dočítate ako na to.

Hlohyňa šarlátová pestovanie

Hlohyňa šarlátová patrí medzi okrasné rastliny. Ide o neopadavý ker, ktorý má svoj pôvod v Ázii a na juhu Európy. V slovenskej prírode nie je pôvodný, avšak tento druh hlohyne u nás pomerne rýchlo udomácnil a v poslednej dobe ju môžeme nájsť aj ako voľne rastúci v našej prírode.

Krík obvykle dosahuje výšku až dva metre. Vetvy pokrývajú modifikované tŕne a kopijovité až eliptické listy drobnejších rozmerov, ktoré na zimu neopadávajú. Hlohyne sa často vysádzajú do živých plotov, okolo múrikov i len tak do priestoru, kde sa ich vetvy môžu rozpínať do šírky.

Odrody hlohyne

- Orange Glow' – odolný variant so sýto oranžovými žiarivými plodmi.

- ‚Red Column' – hlohyňa, pre ktorú je typická sýta červená farba okrúhlych malvičiek.

- ‚Harleqiun' – tento kultivar možno spoznať podľa zelenobielych panašovaných listov s nádychom ružovej.

- ‚Soleil D'Or' – pre túto odrodu sú typické žlto sfarbené plody.

- ‚Saphyr Jaune' – má svetlejšie žlté, drobné plody.

- ‚Orange Charmer' – bohato kvitne, plody sýto oranžové.

- ‚Mohave' – odroda s krásne červeno vyfarbenými plodmi.

- ‚Fire Light' – malvice sú oranžové, vrcholky listov tejto odrody majú červenkastú farbu.

Ďalšie odrody vhodné na pestovanie v našich klimatických podmienkach sú: ‚Ebben', ‚Kasan', ‚Pauciflora' či ‚Telstar'.Hlohyňa druhy

Pestovanie hlohyne

Doba výsadby

Kontajnerové druhy hlohyne šarlátovej vysádzame najčastejšie na jar alebo v jesenných mesiacoch, ale možno ich bez problémov vsádzať počas celého vegetačného obdobia.

Stanovište

Slnko, polotieň; pri plnom tieni menej kvitne. Kríky vysádzame minimálne pol metra od seba a od ďalších prekážok, aby sa mohli primerane rozpínať do priestoru.

Nároky na pôdu

Bežný záhradný substrát, dáva prednosť zásaditejším vápenatým pôdam.

Závlaha

Dobre znáša sucho, dlhodobo vyžaduje polosuché stanovište. Novovysadené kríky zalievame pravidelne, už vyrastené silné rastliny potom obvykle nezalievame, vystačia si so zrážkami.

Hlohyňa strihanie

Rez vykonávame koncom zimy až začiatkom jari. Pri skracovaní by nemalo mrznúť. Rez nesmie byť príliš radikálny – vetvy nikdy neskracujeme o viac ako jednu tretinu.

Odolnosť

Veľmi odolná rastlina, nenáročná na pestovanie, plne mrazuvzdorná.

Množenie: hlohyňa sa množí pomocou odrezkov. Čo sa týka hnojenia, rastlina nie je na živiny náročná, raz za čas je možné použiť napríklad kompost. Pri prehnojení nijako nezvýšime okrasnú hodnotu kríka, naopak mu môžeme uškodiť.


Našu aktuálnu ponuku hlohyne šarlátovej si môžete pozrieť priamo v eshope


Kvety hlohyne

Kvety sa na kríkoch objavujú od mája do júna. Rastú vo veľmi bohatých kvetenstvách, ktoré tvoria mnohoramenné chocholíky. Jednotlivé kvety sú drobné, päťpočetné a pravidelné. Farba kvetov je obvykle biela, o niektorých odrôd môže byť aj mierne ružovkastá.

Hlohyňa jedlé plody

Po odkvitnutí sa na okolíkoch začnú objavovať plody. Tie vyzerajú ako bobule, jedná sa však o drobné malvice. Plody majú žltú, oranžovú, alebo červenú farbu. Na vetvách sa malvičky držia až do zimy, pričom nestrácajú svoju farbu. Obvykle slúžia ako potrava pre vtáky a majú estetickú funkciu v záhrade. Hlohyňa šarlátová má plody mierne jedovaté – kvôli možnej zámene s hlohom, ktorého plody sú jedlé, je dôležité to mať na pamäti.

Hlohyňa šarlátováPrezimovanie hlohyne

Hlohyňa šarlátová je rastlina, ktorá je plne mrazuvzdorná a bez problémov zvláda aj teploty dlhodobo bod bodom mrazu, bez úhony vydrží aj –27 °C.

Dospelé urastené kríky teda nie je potrebné na zimu nijako pripravovať. Mladé, čerstvo vysadené kríky je vhodné pred mrazíkmi chrániť napríklad netkanou textíliou. Na konci zimy, keď sa už ortuť teplomera šplhá nad nulu, pristúpime k odstráneniu vetiev a častí rastliny, ktoré boli poškodené mrazom a snehom.

Choroby a škodcovia hlohyne

Čo sa týka chorôb a škodcov, hlohyňa obvykle nemá problémy ani s jedným. Jedná sa o pomerne húževnatú a odolnú rastlinu, ktorá nie je náchylná na poškodenie patogénmi ani inými vonkajšími vplyvmi.

Využitie hlohyne

Využitie hlohyne šarlátovej je pomerne jednostranné. Ide totiž o čisto okrasnú rastlinu, ktorej plody nie sú jedlé a nespracováva sa ani žiadna ďalšia časť kríka.

Najčastejšie sú hlohyne vysádzané do živých plotov, ktoré sú vďaka pravidelnému kvitnutiu a žiarivým nápadným plodom oveľa pútavejšie. Krík navyše rastie veľmi husto, a tak taký živý plot poskytne aj dostatok súkromia alebo zachytí nečistoty z okolia.

V parkoch, v mestách, ale aj v záhradách bývajú hlohyne vysadené aj ako solitéry. V tomto prípade je nutné ker držať čo najďalej od ďalších rastlín alebo napríklad od plotu. Okolo urastenejšieho kríka ale možno vysadiť nižšie či ľahko tvarovateľné kríky, ako je napríklad bršlen, poprípade okrasné trávy. V okolí kríka je vhodné rozmiestniť mulčovaciu kôru, ktorá len podčiarkne vzhľad celého zátišia, ktorý nebude narušovaný nežiaducou burinou.

TIP: Kto by nechcel aby okrasné kríky v záhrade vydržali aj zimné mrazy! Prečítajte si ktoré kvitnúce mrazuvzdorné kríky skrášlia vašu záhradu aj v zime.

Hnojenie a ochrana ovocín

Autor: Ing. Adriána Francová 18. mája 2022 Žiadne komentáre

Ovocné dreviny sú klasické dreviny, ktoré si tiež vyžadujú odbornú starostlivosť, aby ste docielili vysokú a kvalitnú úrodu. Nepôjde to bez základných faktorov, ako je rez, závlaha, hnojenieochrana voči chorobám a škodcom.

Hnojenie a ochrana rastlín

Na trhu je množstvo druhov a kultivarov, ktoré sú rezistentné, čiže odolné voči niektorým ochoreniam a škodcom a nevyžadujú takú chemickú ochranu voči bežným ochoreniam.

Bez  závlahy a hnojenia však nastávajú problémy s rastom, vývojom kvetných pukov a dokonca aj kvalita plodov a ich veľkosť či chuť je ovplyvnená práve ich zdravotným stavom.

Hnojením dodáte stromu základné živiny, ktoré sú nevyhnutné pre rast alebo dozrievanie pletív, množstvo kvetov a plodov. Samozrejme je dôležité, aké hnojivá používate a akým spôsobom ich ponúknete danej drevine. Na všetko je určité vhodné obdobie.

Na jar je vhodné pridávať hnojivá v podobe rozloženého kompostu, listovky a dusíka. Pozor však na bujne rastúce ovocné druhy, tie dusíkom nepodporujte. Na jeseň používajte naopak hnojivá s vyšším obsahom draslíka a fosforu.Postreky a hnojivá

Prírodná či chemická cesta?

Pred samotnou výsadbou ovocných stromov venujte dostatočnú pozornosť príprave pôdy. Vhodné je aj hnojenie maštaľným hnojom, napr. 1 až 2 roky pred samotnou výsadbou stromov. Strom si potom dlhodobo berie živiny z hĺbky. Nikdy nepridávajte čerstvý hnoj ku kmeňom i koreňom. Granulovaným hnojivom hnojte do vlhkej pôdy.

Ďalšie prvky, ktoré ovocné dreviny vyžadujú, sú vápnik, horčík a iné mikroelementy. Čo sa týka ochrany voči rôznym chorobám a škodcom, je samozrejme na Vás, akú chemickú či biologicko-ekologickú ochranu zvolíte. Je niekoľko možností.


Vyberte si vhodné ovocné stromy do svojho sadu z našej ponuky*

* dostupnosť v jesennej ponuke


Momentálne je tu obdobie bio pestovania plodov, čo je bez akejkoľvek chemickej ochrany. Bohužiaľ, niekedy to bez chémie nejde. Potom je tu jediný spôsob, ako zamedziť šíreniu ochorenia, a to vykopaním a odstránením daného pestovaného kultivaru zo sadu a záhrady a nahradením ho za rezistentný.

Postreky v ovocnej záhrade

Myslíte si, že bez postrekov to v dnešnej dobe v ovocnej záhrade nepôjde? Ako s chorobami a škodcami bojovali naši predkovia? Používali rôzne odvary z lúčnych a liečivých rastlín, ktoré aj v dnešnej dobe našli v záhradách a sadoch uplatnenie. Používajú sa výluhy zo žihľavy a iných aromatických plodín ako cibuľacesnak, tabak, ktoré škodcom nevoňajú.

Niekedy však neprebehne úplná spokojnosť s výsledkom, ale zato takýto postrek vnímame ako eko-hnojivo a bio-podporné látky.

Potom nastalo obdobie použitia silnej chémie, ktoré malo aj negatívne účinky na celé životné prostredie. V dnešnej dobe nachádzajú na trhu uplatnenie ekologické postreky, ktoré priamo pôsobia na škodcu alebo chorobu a bohužiaľ bez nich to niekedy nejde. Kučeravosť listov u broskýň určite nezničíte výluhom. Musíte včas použiť meďnaté prípravky, ktorými priam celý strom a púčiky vysprchujete. Práve v máji sa aplikuje  druhý preventívny postrek.

máji sa aplikujú postreky proti múčnatke egrešov, jabloní a ríbezlí a pokiaľ chcete pravidelne zozbierať úrodu marhúľ, nezabudnite na postrek proti monilióze marhúľ (odumieranie výhonov a kvetov). Nevyhnutný je aj postrek proti piliarke slivkovej a vrtivke čerešňovej. Samozrejme, našli by sa aj ďalšie vhodné postreky  na jahody, marhule, vinič.

Skúste dreviny dôkladne kontrolovať, včas zakročiť proti škodcom ako sú vošky. Dodržiavajte správne aplikovanie výživ a hnojív, pravidelne a výdatne zalievajte, najmä počas suchej jari a v čase násady kvetov a plodov. Misy okolo kmeňov udržiavajte v nezaburinenom stave pre lepší prísun vody a živín priamo ku koreňom. Možno sa Vám potom podarí niektoré dreviny zachrániť pred postrekmi.

Na jar mnohí aplikujú predjaré postreky, ktoré majú za úlohu zničiť prezimujúce štádia škodcov, vajíčka a larvy, ktoré sa s postupným otepľovaním začínajú prebúdzať a vyvíjať. Postrek musíte vykonať pred samotným kvitnutím za bezveterného počasia, bez prítomnosti dažďa s teplotou okolo 15 °C.

TIP: Aby ovocné stromy v sade prosperovali a dokázali odolávať škodcom a chorobám, musíte im vytvoriť vhodné podmienky pre ich rast. Prečítajte si ovocné desatoro pestovateľa a zvýšte si šancu na zdravý rast stromov.

Batáty pestovanie

Autor: Monika Brešťanská 17. mája 2022 Žiadne komentáre

Batáty, známe aj ako sladké zemiaky, sa v slovenskej kuchyni objavujú stále častejšie. Ich špecifická chuť výborne vynikne v domácich hranolkách aj zemiakovom pyré. S veľkou obľubou ich nakupujú mamičky batoliat, ktoré sladkastú chuť ocenia asi najviac.

Batáty pestovanie

Túto tropickú a zdravú zeleninu si však môžeme bežne vypestovať aj doma, a nie je na to potrebné nič viac než na pestovanie klasických zemiakov, ktoré už dobre poznáme. Poďme sa teda pozrieť, ako na to!

Všetko o batátoch

Povojnca batátová, niekedy tiež jedlá, latinsky potom Ipomea batatas, patrí medzi tropické rastliny pochádzajúce zo strednej Ameriky. Hľuzy tejto rastliny sú jedlé, ich dužina je väčšinou sýto oranžová (môže mať však aj ďalšie farby od žltej až po fialovú) a má mierne sladkú chuť. Tieto hľuzy sa využívajú obdobne ako hľúzy zemiaka, vzhľadom sú zemiakom tiež podobné, aj keď tieto dve rastliny botanicky príbuzné nie sú.

Jedná sa o plazivú rastlinu, s vajcovitými až srdcovitými listami, ktoré pôsobia veľmi esteticky a povijnica sa často pestuje aj ako okrasná. Vo väčšine prípadov sa však pestuje pre hľuzy, a to nielen na záhradkách vášnivých pestovateľov, ale aj vo veľkom. Medzi najväčších producentov batátov sa radí Čína, Malawi a Tanzánia.

Sladké zemiaky druhy

Je známych viac ako 400 rôznych odrôd batátov, ktoré sa od seba líšia v mnohom – veľkosťou, tvarom a farbou listov, veľkosťou, tvarom, chuťou a farbou hľúz, veľkosťou a celkovým vzhľadom rastliny a podobne. Vzhľadom k takému počtu rôznych kultivarov si ich tu nemôžeme vymenovať všetky, a tak si uvedieme aspoň pár z tých, ktoré sú bežne dostupné u nás a dobre znášajú naše klimatické podmienky.

BatátyNa Slovensku sa sladký zemiak pestuje ako pre hľuzy, tak ako okrasná rastlina.

Okrasné batáty:

- ‚Yellow' – listy sú svetlo zelené so žltým podtónom, klasické veľkosti.
- ‚Compact Yellow' – žltozelené listy sú menšie veľkosti. Rastlina sa s oporou dorastá až do 3 metrov.
- ‚Red' – listy sú temne červené, dužina hľúz má tiež tmavší odtieň.
- ‚Cameo' – vajcovité listy majú veľmi tmavý fialový odtieň.
- ‚Colored Leafs' – bujne rastúci kultivar so zelenobielymi až ružovkastými listami. Pestuje sa hlavne ako okrasný.
- ‚Green' – táto odroda sa vyznačuje trávovo zelenými listami, ktoré sú skôr srdcovitého tvaru.
- ‚Marguerite' – listy sú srdcovité a limetkovo zelené, pestuje sa ako okrasná.

Jedlé batáty:

- ‚Erato White' – vysoká produkcia hľúz, listy hlboko sú vykrajované, hľuzy majú hnedú šupku a bielu dužinu.
- ‚Erato Orange' – táto odroda sa od tej predchádzajúcej líši iba tým, že plody majú dužinu oranžovej farby.

 

Aktuálne dostupné odrody sladkých zemiakov si môžete vybrať aj v našom eshope

 

Ako pestovať batáty

Okrasné:

- Stanovište: pestovanie batátov je vhodné na slnku až v polotieni. Pestovať sa dá v záhone, v kvetináči aj väčšom kvetináči. Okrasné kultivary sa skvele hodia do kvetináčov k letničkám.
- Nároky na pôdu: výživný a kyprý substrát
- Závlaha: rastlina má radšej vlhké prostredie bez prelievania.
- Rez: pestuje sa ako letnička, rez teda nevyžaduje.
- Množenie: batáty množíme pomocou listových rezňov alebo naklíčených hľúz.
- Hnojenie: okrasné druhy hnojíme raz až dvakrát týždenne hnojivom pre balkónové rastliny

Jedlé:

- Stanovište: pestujeme na slnku až v polotieni, na dostatočne veľkom priestranstve. K stonkám je možné umiestniť oporu, v opačnom prípade sa bude rastlina na stanovišti chovať ako pôdokryvná.
- Nároky na pôdu: hlboké, hlinitopiesočnaté pôdy bohaté na živiny.
- Závlaha: pravidelne zalievame, v období sucha zálievku ešte zintenzívnime.
- Rez: rez nie je vyžadovaný, batát sa pestuje ako jednoročná rastlina.
- Odolnosť: nie sú mrazuvzdorné, pred prípadnými prízemnými mrazíkmi je nutné rastliny chrániť.
- Množenie: batáty množíme pomocou listových rezňov alebo naklíčených hľúz.
- Hnojenie: ak pestujeme povojnicu batátovú pre hľuzy, je nutné používať organické hnojivá, napríklad kompost.

Ako sadiť batáty

Batáty väčšinou pestujeme z koreňových hľúz. Je potrebné počítať s tým, že plazivá povojnica zaberie na pozemku dosť miesta, preto jej vyhradíme obdobné políčko, ako by sme sadili klasické zemiaky. Na pozemku si vytvoríme asi 10 centimetrov hlboké brázdy rozmiestnené približne 40 centimetrov od seba. Samotné naklíčené hľuzy do nich vkladáme opäť so 40-centimetrovým rozostupom. Rozmiestnené hľuzy zahrnieme hlinou do hrobčekov, pričom predtým ešte môžeme do zeminy zapraviť kompost alebo hnoj.Pestovanie batátov

Kvitnutie a dozrievanie hľúz

Kvety sa objaviť môžu, ale nemusia. Keď už budete mať to šťastie, nájdete kalichovité kvietky bielej, ružovej až fialovej farby, ktoré sú pomerne veľké a na rastline rozmiestnené v skupinách.

Hľúzy dozrievajú obvykle počas septembra a októbra. Poznáme to tak, že byľ začne zasychať. Až po jej úplnom zaschnutí môžeme hľúzy vykopať. Postupujeme veľmi opatrne, mechanické poškodenie sladkých zemiakov by malo za následok ich rýchlu skazu, vzhľadom na obsah cukru. Zozbierané batáty môžeme uskladniť na suchom, chladnom a dobre vetranom mieste.

Choroby a škodcovia batátov

V našich podmienkach sa povojnici batátovej škodcovia aj choroby vyhýbajú a k žiadnemu z ochorení tu nie je náchylná. Na rastline si nepochutnávajú ani pásavky a ďalší „typicky zemiakoví“ škodcovia. Jediné, na čom si môžu nepozvaní hostia pochutnávať, sú hľuzy. Tie zvyčajne požierajú hlodavce.

Využitie batátov

Ako sme sa už zmienili vyššie, batát sa často pestuje ako rastlina okrasná listom. Skvele sa jej darí v nádobách a pestovatelia ju s obľubou vysádzajú do kvetináčov s letničkami, s ktorými tvoria krásne, previsnuté, aj meter dlhé kompozície.

Pre človeka sú však užitočnejšie hľuzy tejto rastliny. Tie obsahujú celý rad živín, ľahko stráviteľné sacharidy, dostatok vlákniny, betakarotén a mnoho ďalších zdraviu prospešných látok. Zrelé hľuzy teda našli svoje široké uplatnenie v kuchyni a je možné ich zaradiť do mnohých receptov. Batáty je možné variť, piecť, smažiť – medzi najobľúbenejšie recepty patria batátové pyré, batátové hranolky, ale aj zemiakové placky z batátov, prípadne sladké pokrmy a múčniky.

TIP: Ak sa chcete dozvedieť viac aj o pestovaní ďalších druhov zeleniny, prečitajte si napríklad náš článok o pestovaní rajčín na balkóne.

Starostlivosť o trávnik

Autor: Ing. Adriána Francová 11. mája 2022 Žiadne komentáre

Jarné obdobie je charakteristické nielen zakladaním nových plôch trávnika, ale aj starostlivosťou o pôvodný, prípadne regeneráciu starého trávnika po zime. Jar je v plnom prúde, ešte stihnete urobiť niekoľko vecí, ktoré značne ovplyvnia kvalitu a vizáž trávnatej plochy.

Starostlivosť o trávnik

V prvom rade dbajte na to, ak ste ešte tak neurobili, aby bol trávnik vyhrabaný od starého lístia, nečistôt, napríklad po strihaní trvaliek a krov. Ak je príliš sucho, treba začať intenzívne zalievaťhnojiť dusíkatými hnojivami, ktoré trávnik dostanú do kondície.

Pokiaľ sa Vám zdá, že Váš trávnik aj napriek zálievke a hnojeniu neprosperuje, nerastie, dokonca stráca farbu, určite vyžaduje vertikutáciu, čiže prevzdušnenie, a tento mesiac ju ešte môžete vykonať. Ide o princíp prerezania starej mačiny pomocou nožov a drôtov, ktoré vytrhajú a dostanú na povrch všetok mach, nečistoty, odumreté steblá a množstvo nadbytočných hustých koreňov. Vertikutátor so zberným košom Vám uľahčia prácu v tom, že zbytky hneď zbierajú. Počítajte s tým, že nečistoty bude naozaj veľa a do malého kompostu sa Vám asi nezmestia.

Trávnik po tomto úkone môže opäť dýchať, prázdne miesta môžete dosiať, prípadne zapieskovať, pokiaľ je podklad hutný a trávnik zakladaný na ťažkej pôde. Samozrejme, nezabudnite na zálievku alebo počkajte na vhodné obdobie, kedy bezprostredne začne pršať. Už po týždni uvidíte výrazné rozdiely.

Ako sa zbaviť machu v trávniku

Tvorí sa Vám množstvo machu v trávniku a na niektorých miestach ani trávnik nevidíte? Príčina nie je nadmerná zálievka alebo vlhká pôda. Je to odraz nekvalitnej starostlivosti o trávnik a tento stav môže nastať z rôznych príčin, ako sú:

- nedostatočná výživa - hnojenie, 

- sucho – nedostatočná plytká zálievka, 

- zlá drenáž – trávnik založený na ťažkej, ílovitej pôde,

- nedostatočná vertikutácia, 

- nízke kosenie trávnika najmä počas horúčav (trpia najmä plochy bez automatickej závlahy), 

- množstvo tieňa, 

- kyslá pôda.

Trávnik v záhradeMachu sa v prvom rade zbavíte vertikutáciou a potom môžete vylepšiť stav trávnika hnojenín a správnym prísunom dôležitých prvkov pre rast, farbu a vitalitu. Trávnik je náročný aj na závlahu. Ak zalievate každé ráno a večer, ešte to neznamená, že mu doprajete dostatok vody. Plytké zalievanie v malom množstve prenikne len tesne pod povrch a korene sa dostatočne nenapijú. Stačí raz za deň v ranných alebo večerných hodinách a intenzívne.

Starostlivosť o trávnik na jeseň

V jeseni a v zime je nutné si ho všímať tiež. Už nie je potrebné ho zalievať tak intenzívne, lebo jesenné obdobie disponuje aj množstvom zrážok. Je nutné vyhrabať všetko lístie, konáriky a nečistoty. Ku koncu jesene je nutné tiež vypustiť závlahu, aby nedošlo k poškodeniu trysiek.

Trávnik naposledy pokoste na výšku 4 – 5 cm. Otázka však znie, kedy je vhodné trávnik naposledy pokosiť? V prípade priaznivého počasia môžete kosiť aj v novembri. Keď rastie, treba kosiť. Pokiaľ máte skúsenosti, že vo Vašej lokalite je vždy množstvo snehovej prikrývky, snažte sa počas odhadzovania snehu neukladať sneh na trávnik vo veľkých kopách. Sneh sa tak spúšťa pomaly, keď zmrzne je plný vody a je dosť ťažký.

Tiež neodporúčame chodiť po trávniku, keď je príliš mrazivo. Platí to najmä pre reprezentačné trávniky, nízko kosené a strešné trávniky. November už nie je vhodný na zakladanie nových trávnikov, ani na prevzdušnenie. Budete musieť počkať do jari.

Trávniky, založené koncom septembra a v októbri, bude treba na jar možno dosiať. Trávniky zakladané na jeseň sa však na jar prebudia a zazelenajú skôr a sú aj hustejšie, nakoľko majú po zime dostatok vlahy. Tam, kde je plocha príliš roztrieštená, prípadne vo svahu alebo inom nedostupnom teréne, využite pôdopokryvné dreviny, prípadne plochu vysypte kameňmi a štrkom. Nie všade môže a musí byť trávnatá plocha.

Trávnatá plocha na záhrade patrí pre mnohých medzi dominantné a najviac ošetrované plochy v záhrade. Dokonalý trávnik musí byť pre niekoho bez ďateliny a kvitnúcich vytrvalých rastlín, ktoré trávnikári nazývajú burinou, pre iných je práve ďatelina a sedmokrásky či púpava skrášlením inak fádnej zelenej plochy. Na jeseň si trávnik vyžaduje starostlivosť tiež. Okrem toho, že za teplých a suchých dní je nutné ho zalievať, musíte previesť aj hnojenie hnojivami s vyšším obsahom draslíka ako prípravu na zimu.

Starší trávnik alebo trávnik, ktorý neprosperuje, je vhodné v tomto období prevzdušniť vertikutátorom. Pracuje sa s ním rovnako ako s kosačkou. Záhradu však musíte prebehnúť v dvoch rôznych smeroch. Počítajte s obrovskou hmotou odpadu. Budete prekvapení, čo všetko z neho vyhrabete. Trávnik po vertikutácii nepôsobí príliš esteticky, ale v krátkom čase zregeneruje a zazelená sa. Musíte mu dopriať ešte dostatok vlahy.

Mnohých môže počas daždivých dní trápiť pleseň na trávniku. Vzniká väčšinou v dôsledku nepriepustnej pôdy pod trávnikom, vlaha sa drží na povrchu a vzniká pleseň. Pomôže vertikutácia, vyhrabanie trávnika a mierne zalievanie. Pokiaľ sa Vám drží v trávniku mach, nie je to nadmernou vlhkosťou ako si väčšina myslí, ale nesprávnym zložením pôdy, prvkov, nesprávnym hnojením a nepriepustnou vrstvou pod trávnikom.

Pokiaľ sa Vám ani po viacerých pokusoch nedarí dopestovať pekný trávnik na niektorých menších miestach, vyskúšajte položiť na problematické miesta hotové trávnaté koberce. Pokiaľ trávniku nedodáte dostatok vlahy, bude mať plocha len krátkodobý efekt. Potom je už vhodnejšie vysypať plochu štrkom, pieskom, prípadne vysadiť pôdopokryvné rastliny alebo trvalky, po ktorých sa síce nechodí ako po tráve, ale svoju funkciu zelenej plochy splnia zaručene.

TIP: Chcete aby sa váš trávník rozžiaril farbami nádherných kvetov? Prečítajte si článok o rozkvitnutej lúke.

Pestovanie citrusov

Autor: Ing. Adriána Francová 9. mája 2022 Žiadne komentáre

Chcete pestovať citrusy a bojíte sa, že sú náročné na podmienky? Nie je to tak. Zvládne to každý. Dokonca si ho môžete vypestovať priamo zo semien. Musíte však vedieť ako na to a my Vám pomôžeme. Pokiaľ chcete v pomerne krátkej dobe očakávať plody, je ideálne kúpiť si štepenú rastlinu a pripraviť jej vhodné podmienky.

Pestovanie citrusov

Najlepšie je, ak začnete s pestovaním citrónu, viac náročnejšia je potom mandarínkapomaranč.

Citrusy pestovanie

Citrónovník, mandarínkovník aj pomarančovník pochádzajú z teplých oblastí, ktoré sú bohaté na slnko, množstvo svetla a tie isté alebo veľmi podobné podmienky musíte zabezpečiť aj v byte. Môžu byť pestované na parapetnej doske, nie však na južnom okne. Hrozí spálenie listov.

Substrát musí byť priepustný, ľahký s nízkym pH a kremičitým pieskom. Na dno nádoby dajte určite drenážnu vrstvu. Zalievajte počas leta hojne, ale miska by nikdy nemala obsahovať vodu. Vodu používajte mäkkú, odstátu, najlepšie dažďovú s hnojivom najmä počas rastu a tvorby kvetov a plodov.Citrusy

V zime sa nehnoja a zníži sa aj celková intenzita zálievky v závislosti na teplotu a svetlosť miestnosti. Čím svetlejšia a teplejšia miestnosť, tým vyššia zálievka. Substrát nechajte vždy mierne preschnúť. Opad listov môže byť spôsobený nevhodnými podmienkami ako je nedostatok svetla a chlad v kombinácii so zálievkou.

Ideálna teplota podľa odrôd sa pohybuje v rozmedzí od 0 - 18 °C maximálne. Vo väčšine prípadov 15 - 18 °C v zimnom období. Pokiaľ máte možnosť zimovať aj v nižších teplotách, je to pre citrusy vyhovujúce. Nevyžadujú potom ani toľko svetla.

V lete môž byť na terase, balkóne, v záhrade. Jedná sa však o letnenie starších rastlín viac ako 5 ročných, ktoré nie sú tak náchylné na ochorenia a škodcov, majú pevnejšie výhonky aj listy. Tiež nesmú byť umiestnené na priamom slnku. Inak hrozí spálenie listov. Vyhovuje mu rosenie na list a zvyšovanie tak vzdušnej vlhkosti.

Rez je rovnako dôležitý. Vykonáva sa počas neaktivity rastliny teda koncom zimy začiatkom jari. V prvom rade sa odstraňujú poškodené, suché a odumreté konáriky. Ostatné sa môžu skrátiť. Odstraňujú sa rovnako križujúce alebo do vnútra koruny smerujúce výhonky. Hlavný výhonok sa skracuje tak, aby bočné prevyšoval o cca 15 cm max. Dbajte na rez najmä u mladých rastlín, aby ste včas vypestovali pevnú a peknú korunku. Výhonky musia byť dostatočne silné na to, aby uniesli váhu plodov.

Počas kvitnutia s rastlinou nemanipulujte. Rastliny sa presádzajú až vtedy, keď korene prerastú nádobu. Nie je nutné každoročné presádzanie ako je to u bežných izbových kvetov. Staršie a väčšie dreviny sa presádzajú aj po 5 - 10 rokoch. Nádoba by nikdy nemala byť príliš veľká, ale vždy len o niečo väčšia ako bola predchádzajúca.

10 základných bodov starostlivosti alebo ako to nepokaziť:

1. neprenášať rastliny, nemeniť im neustále podmienky

2. citrusy sa každý rok nepresádzajú

3. počas kvitnutia a tvorby plodov s rastlinou nemanipulujte

4. počas kvitnutia v zimnom období je nutné zabezpečiť umelé opelenie kvetov pomocou štetca

5. pre správnu úrodnosť a vyváženosť rastliny je nutné ponechať len určitý počet plodov v závislosti na vek

6. dreviny, počet listov, stability konárikov a niektoré manuálne odtrhnúť ešte pred vývojom. Zabezpečíte tak prísun živín ponechaným plodom, rast a vitalitu citrusu

7. správna identifikácia problému (ochorenie alebo škodca) a jeho včasná ochrana zabezpečí opätovné prosperovanie rastliny

8. hnojenie, správny substrát, teplotné a vlahové podmienky zabezpečujú správny rast, tvorbu kvetov a plodov počas celého roka

9. letnenie starších rastlín napomáha k celkovému zdravotnému stavu a rastu koncom zimy vyžadujú správny rez

10. ochráňte rastliny pred prievanom, mrazom a málo svetlým priestorom

TIP: Medzi obľúbené izbové rastliny patrí aloe vera. Ak vás bližšie zaujíma ako sa o túto užitočnú rastlinu starať, prečítajte si náš článok o pestovaní aloe.

Jedlé kvety zo záhrady a balkóna

Autor: Ing. Adriána Francová 6. mája 2022 Žiadne komentáre

Možno to znie neuveriteľne, ale pravda je taká, že aj kvety sa dajú konzumovať. A pokiaľ ich vhodne naaranžujete na tanier, určite Vám bude aj lepšie chutiť. Nie je to len módny výstrelok. Tieto kvety sa používali v kuchyni už v minulosti. V Stredomorí, na Ďalekom aj Strednom Východe.

Jedlé kvety

Nie je to jedlo na nasýtenie sa, ale pokrm pre oči, chuťové poháriky, spoznávanie nových vôní a chutí. Aj kvety majú svojskú chuť. Niektoré sú výrazne, niektoré menej aromatické a mnohé svojou farbou zaujmú natoľko, že každodenné všedné jedlo bude pôsobiť s kvetmi elegantnejšie, upravenejšie a estetickejšie.

Okrem toho, že si ich môžete nazbierať na lúkach, veľa z nich môžete pestovať aj v záhrade alebo v nádobách na terase a balkóne.

Pri ich zbere treba dodržiavať určité zásady:

   -  kvety zbierajte skoro ráno alebo dopoludnia, kedy je ich chuť výraznejšia, lebo obsahujú viac vody, ktorá sa nestačila ešte vypariť

   -  zbierajte len na miestach, kde nie je prach

   - nepoužívajte na rastliny žiadne chemické postreky a hnojivá

   -  kvety alebo rastliny napadnuté chorobami a škodcami nepoužívajte

   -  kvety neumývajte, len ich otriasajte

   -  odstráňte z nich všetky piestiky, peľ a tyčinky

   - vo väčšine prípadov sú vhodné na konzumovanie len okvetné lístky

   - pokiaľ máte alergiu, kvety nekonzumujte

   - kvety môžete konzumovať čerstvé, sušené, mrazené, tepelne ľahko upravené, pečené

   - aj karfiol, brokolica sú nerozvinuté kvety

   - kvety, ktoré presne neviete identifikovať,radšej nekonzumujte

Ktoré kvety sú jedlé

Ktoré kvety sú jedléMedzi najčastejšie konzumovateľné kvety patria: levanduľa, kapucínka, kvety bežných byliniek (mäta, medovka, materina dúška, tymián, pažítka), aksamietnica, nechtík, fialky a sirôtky

Na lúke môžete zozbierať kvety púpavy, podbeľu, prvosienky jarnej, pľúcnika lekárskeho, boráku, hluchavky, fialky, ruže šípkovej, margaréty, nevädze, kvety lesných jahôd a iné odrody s bielym kvetom, kvety ďateliny...

Na zeleninovej hriadke nezabudnite na kvety uhorky, tekvíc a cukiet, kôpru, pažítky, cibule, cesnaku, rukoly, bazalky...

V kvetinovom záhone nazbierate jedlé kvety z týchto trvaliek: levanduľa, šalvia, ruža, slnečnica, klinček, chryzantémy, Rosa hybr. Rosella, echinacea, sirôtky.

Dokonca aj z balkóna viete zozbierať okrasné kvetenstvá fuksie a muškátu. Výborné sú citrusové kvety.

V lese nazbierate: lipový aj agátový kvet, bazový kvet

Pozor! Z niektorých rastlín sú jedlé naozaj len kvety. Platí to napríklad u agátu. Celá rastlina je jedovatá okrem kvetov. Vyskúšajte vypražený cuketový kvet, obalený v cestíčku. Týmto istým spôsobom môžete pripraviť aj kvety agátu a bazy.

Pokiaľ nemáte záhradu, ale láka vás pestovanie, mnohé z nich viete vypestovať aj v nádobách na balkóne a terase. Vďačná a rýchlo rastúca je kapucínka, levanduľa, šalvia, bylinky, aksamietnica.

Jedlé kvety pestovanie

S pestovaním môžete začať priamo od semienka, alebo si zakúpiť hotové rastliny v kvetináčoch. Jedlé kvety na pestovanie nevyžadujú špeciálnu starostlivosť. Čo je logické, nesmú sa používať žiadne chemické postreky a hnojivá, ktoré by poškodili chuť samotného kvetu. Pokiaľ chcete takéto rastliny hnojiť, používajte sa len vlastný kompost, ktorý stačí zapracovať, alebo nasypať ku rastline. Niektoré zakúpené substráty už môžu obsahovať granulované hnojivo.  V nádobe sa bude dariť aj sirôtkam a kapucínke. Nie sú náročné na pestovanie a pokiaľ im doprajete dostatok slnka a vlahy, budú prekvitať.

Mnohé kvety, ktorými chcete osviežiť nápoje, môžete zamraziť do nádoby spolu s vodou a v podobe kociek ľadu ich potom používať. Najmä kvety materinej dúšky, medovky a mäty. Kvety fialky a sirôtok vyniknú v zeleninovom šaláte, na zmrzline alebo koláčoch a zákuskoch.

Nechajte sa inšpirovať, získajte z vlastnej záhrady maximum a spoznávajte nové netradičné chute aj vďaka jedlým kvetom zo záhrady alebo voľnej prírody.

TIP: Chcete dať prednosť skôr klasickým bylinkám? Možno vás potom skôr zaujme napríklad medvedí cesnak a spôsob jeho pestovania.

Dreviny na kmienku pre krásu aj úžitok

Autor: Ing. Adriána Francová 5. mája 2022 Žiadne komentáre

Priestor na balkóne je obyčajne malý, ale napriek tomu sa tu dajú pestovať dokonca aj stromy. Ak zvolíte previslé alebo štíhle tvary, stĺpovité formy, prípadne dreviny na kmienku, ušetríte na priestore a úroda sa Vám bude jednoduchšie zbierať.

Dreviny na kmienku

Medzi úžitkové dreviny na kmienku môžeme zaradiť morušu na kmienku, ktorá však dorastá do výšky 150-400cm a tak nie je vhodná na pestovanie na balkóne.Vhodnejšie sú však určite egreše, kmienková jostaríbezle.

Nielen na kmienku...

Toto drobné ovocie okrem kmienkovej formy môžeme pestovať aj v podobne kríka, kde môžeme zvoliť napríklad aj zemolez kamčatský alebo aróniu. Práve zemolez vás už v máji obdarí sladkými a šťavnatými plodmi. Vyberte si drevinu, prípadne ovocie, ktoré obľubujete a zvoľte primeranú nádobu a začnite s vysádzaním.Dreviny v kvetináčoch

Na dno nádoby nasypte drenážnu vrstvu, potom nasypte výživný substrát, položte drevinu a zasypte ju. Korene nesmú vytŕčať a musia mať dostatočne veľký priestor. Pokiaľ je drevina vyššia a na kmienku, dodajte jej oporu vo forme kolíka. Pravidelne ju zalievajte, vo vhodnom čase prihnojujte a pôdu prevzdušňujte. V spodnej časti môžete vysadiť letničky, ktoré Vám dotvoria atmosféru na balkóne alebo tam vysadťe niekoľko koreňov jahôd, na ktorých si zasa pochutnáte.

Starostlivosť je rovnaká ako pri pestovaní vonku, ale dreviny vyžadujú viac vody. Pokiaľ milujete figy a máte vhodne orientovaný balkón na juh alebo juhovýchod, môžete sa dočkať aj plodov. Obyčajne sa figovníkom darí dobre aj v nádobe. Avšak nesprávne umiestnenie spôsobuje mnohým pestovateľom to, že plody nedozrú a zostanú zelené na rastline. Figovník potrebuje veľa slnka a tepla, zároveň chránené miesto pred silným vetrom a mrazmi.

V zimnom období sa mladé rastliny zazimujú v byte alebo sa musia obaliť.

Určite poznáte aj jahodový strom (Psidium guajava). Hoci táto drevina, ker rýchlo rastie, potrebuje čas na to, aby vytvorila plody. Nepočítajte s úrodou v nasledujúcom roku. Je to zaujímavá a dekoratívna rastlina vhodná na balkónové pestovanie. Na zimu sa prenáša do bytu. Má krásne lesklé zelené listy, mladé listy sú načervenalé, kvitne na bielo a plodom sú sladké guličky pripomínajúce jahody s malými jadierkami vo vnútri. Vyžaduje kyslejší substrát, vlahu, znesie aj priame slnko. Ideálna rastlina pre začiatočníkov pestovateľov aj tropickej flóry. V zime musí byť teplota nižšia s dostatkom svetla. Pestuje sa podobne ako citrusy.

Ak chcete doplniť balkón aj o okrasné dreviny na kmienku, môžete zvoliť napríklad ihličnany na kmienku alebo niektoré stĺpovité okrasné stromy.

Existuje naozaj veľa možností, ako zaplniť balkón, aby nebol všedný, ale naopak zaujímavý, exotický, plný chutných plodov a pocitu, že priestor je dokonale využitý. Tak sa dajte do toho.

TIP: Vedeli ste, že aj ovocné stromy sa dajú pestovať na balkóne? Prečítajte si viac v článku, kde sa venujeme práve ovocným stromom na balkón.

Biele kvety na balkón

Autor: Ing. Adriána Francová 3. mája 2022 Žiadne komentáre

Biela farba je čistá, decentná, krásna, svieža a výborne kombinovateľná. Tentokrát Vám predstavíme bielo kvitnúce balkónovky, a potom už necháme na Vás, či ich budete kombinovať s inými farbami alebo si vysadíte bielo kvitnúce rastliny samostatne.

Biele kvety na balkón

Biela farba má aj svoje nevýhody, nakoľko počas dažďa kvety rýchlejšie zožltnú až zhnednú a už nevyzerajú tak čisto. Umiestnite ich preto na miesto pod strechu alebo iný prístrešok, kde budú ochránené pred vetrom a dažďom.

Biele kvety

Medzi najkrajšie a najpoužívanejšie bielo kvitnúce balkónové rastliny patria: agerátum (Ageratum houstonianum), bakopa (Bacopa speciosa), gazánie (Gazania splendens), železník (Verbena x hybrida), lobelka (Lobelia erinus), veternice (Anemone), chryzantémovka (Argyranthemum frutescens), netýkavka (Impatiens walleriana), begónie (Begonia tuberhybrida, B. semperflorens), papuľky (Antirrhinum majus), petúnie (Petunia x hybrida), muškáty (Pelargonium zonale) a šalvie (Salvia splendens).Biele kvety

Ide o letničky, ktoré dobre znášajú slnko a sucho.

Samozrejme sú aj rastliny do polotieňa. Z vyššie menovaných sú do polotieňa vhodné: bakopa, netýkavka, lobelka, begónie.


Pozrite si celý sortiment rastlín na balkón z našej aktuálnej ponuky


Do pozadia vždy vysaďte vyššie rastliny a do popredia nižšie až previslé. Nádoba by mala vyzerať bohato a pekne. Nikdy však nevysádzajte príliš veľa rastlín do hrantu. Časom sa každá rozvinie do krásy.

Pokiaľ budete používať hnojivo na balkónové a kvitnúce rastliny, podporíte kvitnutie, množstvo kvetov, intenzitu a dĺžku kvitnutia. Odkvitnuté súkvetia pravidelne odstraňujte a rastliny zaštipujte, aby sa rozvetvovali.

Bielo kvitnúce rastliny sa výborne kombinujú s jednou alebo dvomi farbami. Podľa svojich predstáv si môžete vybrať  červené, modré, zelené či žlté kombinácie. Previslý plektrant (Plectranthus thunbergii) výborne doplní nádobu aj farebne, nakoľko má biele panašovanie. Jeho netypická vôňa navyše odpudzuje komáre.

TIP: Ak skôr dávate prednosť modrej farbe, prečítajte si aj náš článok o modrých kvetoch na balkón.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Magnólia pestovanie
    13. mája 2024
    Niektoré magnólie zakvitnú po 10 rokoch, iné skôr, záleží či je to semenáč, ako vyspelý...
  • Magnólia pestovanie
    13. mája 2024
    Dobry den mam krasnu cca 2,5m vysoku Grandifloru mam ju 8 rokov kupena bola cca vysoka 60 cm no...
  • Kala pestovanie
    12. mája 2024
    Môžete ju opatrne v celku vložiť do nového väčšieho kvetináča, ale ktorý má byť viac...
  • Kala pestovanie
    12. mája 2024
    Dostala som krásnu čiernu kalu, mám ju asi týždeň, zatiaľ je bez zmeny. Má veľa kvietkov,...
  • Lišajníky na ovocných stromoch
    7. mája 2024
    Dobrý deň, vieme toľko koľko aj vy a záhradkári a ovocinári skúšajú všetky možnosti a...
Archív blogu