+421 948 199 109

februára 2022

Balkónové rastliny do hrantov - návod na pestovanie

Autor: Ing. Adriána Francová 24. februára 2022 Žiadne komentáre

Páčia sa Vám zakvitnuté balkóny, lodžie a terasy a tiež snívate o množstve kvetov vo svojej blízkosti? Už teraz môžete uvažovať o druhoch, ktoré si vysadíte na balkón do nádob. Nezabúdajte na orientáciu balkóna. Pokiaľ ju budete akceptovať a vyberiete správne rastliny, ktorým sa darí v aktuálnych podmienkach, tak potom očakávajte zakvitnuté vodopády kvetov.

Záhrada na balkóne

Výsadba balkónoviek

Čas na výsadbu je ideálne zrealizovať koncom marca až v apríli. Dovtedy máte dostatok času venovať sa samotnému výberu a kombináciám. Samotnému výberu však podlieha aj príprava nádob a výber vhodného substrátu. Nádoby musia byť dostatočne veľké a hlboké. Od veľkosti nádoby sa potom odvíja aj samotný počet vysadzovaných rastlín. Do hrantu s dĺžkou asi 60 cm postačí na výsadbu 4 – 5 ks rastlín. Pokiaľ zvolíte tmavé nádoby, tie sa prehrievajú oveľa rýchlejšie ako bledé.

Správny substrát

Substrát musí byť priepustný, výživný, v spodnej časti najlepšie s drenážou. V každom prípade dbajte na odtokové diery v spodnej časti nádoby. Je to veľmi dôležité. Mnohí pestovatelia používajú samozavlažovacie nádoby, ktoré si už našli svoje miesto v pestovaní rastlín a najmä ich obľubujú tí, ktorí okrem kvetov majú radi aj dovolenkovanie mimo svojej záhrady.Balkónovky

Samozavlažovacie nádoby istý čas zabezpečia rastlinám dostatok vlahy. Rastliny vysádzajte tak, aby vyššie boli v pozadí, nižšie v popredí, prípadne prevísali cez nádobu. Počítajte aj s tým, že nádoby, ktoré budú vysadené prevažne s prevísajúcich rastlín, časom môžu prevažovať samotnú nádobu. Preto ju musíte zabezpečiť.

Prebuďte zazimované bohatstvo

Pokiaľ máte uskladnené a zazimované svoje balkónové rastliny, v tomto období by ste ich mali skontrolovať, zostrihať asi o 1/3 (najmä muškáty) a začať so zálievkou, prípadne otužovaním koncom marca a za vhodných vonkajších podmienok. Ak ste ich prezimovali v nádobách, v ktorých boli aj minulý rok pestované, určite im vymeňte substrát. Pôvodný už neobsahuje dostatok výživných látok.


Doprajte si s príchodom jari farebný balkón a vyberte si z ponuky rastlín, ktoré sú vhodné práve na pestovanie na balkóne


Samotné kombinácie rastlín už necháme na Vás. Niekto obľubuje klasické výsadby ako muškáty a petúnie, niekomu sa páčia výsadby v rovnakých farbách s viacerými druhmi. Niekto rád experimentuje a kombinuje netradičné balkónovky a letničky s trvalkami. Pozorne nás čítajte a dozviete sa viac o farebných a zaujímavých kombináciách či starostlivosti počas celého roka.

Stručné zhrnutie zásad pre pestovanie na balkónoch a terasách:

– použite kvalitný substrát, nemiešajte si zeminu sami,

– na výsadbu použite väčšie nádoby (hrantíky, závesné kvetináče),

– na polmetrový hrantík treba 3-4 rastliny,

– polievajte podľa potreby, sucho škodí, ale nadbytok vlhkosti ešte viac, je tu možnosť vzniku hniloby koreňov, ktorá sa prejaví žltnutím listov

– nezabudnite pravidelne prihnojovať! Prvý mesiac hnojivom s vyšším obsahom dusíka, neskôr hnojivom podporujúcim kvitnutie, dodržujte návod výrobcu hnojiva!

– odkvitnuté kvetenstvá treba odstraňovať,

– za jednu sezónu sa substrát znehodnotí, preto sa oplatí každoročne zakladať výsadby z nových sadeníc a nového substrátu,

– svoje výsadby pravidelne prezerajte, v prípade výskytu chorôb, alebo škodcov rýchlo urobte chemické ošetrenie podľa rady odborníka, predídete tak možnému sklamaniu.

Počas prvých teplých jarných dní možno balkónovky cez deň otužovať, na noc ich však treba zobrať dovnútra. Hrantíky sa umiestňujú na balkón najskôr začiatkom mája.

TIP: Ak je priestor balkónu vaša jediná možnosť na založenie záhradky, určite chcete aby bol farebný aj v zime. Prečítajte si článok aké rastliny zvoliť na balkón v zime.

Presádzame izbové rastliny

Autor: Ing. Adriána Francová 18. februára 2022 Žiadne komentáre

Typickou jarnou prácou je presádzanie izbových rastlín. Po predchádzajúcom raste a vegetácii je pôda už maximálne vyčerpaná. Možno sa pýtate, či február nie je pre rastliny skorým mesiacom na prerušenie zimného odpočinku. Práve naopak. V tomto mesiaci rastliny ešte odpočívajú a nerastú, preto je vhodné ich presadiť, aby v marci už začali rásť a prebúdzať sa v nových podmienkach, na ktoré si lepšie a rýchlejšie zvyknú.

Izbové rastliny

Vopred si pripravte nové alebo vlastné nádoby, ktoré dôkladne vyčistite, vhodný substrát a drenážne kamienky. Nie každá rastlina zvláda každoročné presádzanie. Presádzajte rastliny, ktorým korene prerástli cez dno nádoby alebo vytŕčajú vrchom, tie, ktoré majú nekvalitnú pôdu s bielym povlakom alebo ktorá už páchne. Ďalším problémom môže byť premočená pôda a výskyt smútiviek, nepríjemných malých čiernych mušiek, ktoré otravne lietajú zo substrátu a sú rozlezené už po celom byte.Izbové rastliny v črepníku

Veľkým rastlinám v črepníku stačí vymeniť vrchnú časť pôdy a doplniť tak výživný substrát.

Rastlinám ako fialky vymeňte substrát a použite rovnaké nádoby, z ktorých ste ich vybrali.

Nezabudnite na drenážnu vrstvu, ktorá zabezpečuje odtok prebytočnej vody z koreňovej časti do podmisky alebo obalu kvetináča, cez odtokový otvor, ktorá na nádobe musí byť.


Či už chcete ozdobiť balkón alebo priamo interiér, inšpirujte sa ponukou črepníkových rastlín


Po presadení často nemusíte hneď prihnojovať. Počkajte, kým sa rastlina dobre zakorení. Mnohé kvalitné substráty sú už totiž obohatené o hnojivo. Ak nie, môžete pri presádzaní zakomponovať do substrátu zásobné hnojivo vo forme granúl.

Rastliny po presadení umiestnite na svoje pôvodné miesto a už onedlho si všimnete, ako sa prebúdzajú a začnú rásť. Začnite s polievaním, prípadne prisvetľovaním, zvýšením teploty a odoberaním odrezkov a výhonkov pre rozmnožovanie.

Rastliny sa Vám odvďačia rýchlejším a rovnomerným rastom. V starej a vyčerpanej pôde by len chradli a listy by im časom zožltli. Pokiaľ ste si tento jav už všimli, je najvyšší čas na presadenie.

Ak ste si priniesli nejakú rastlinu z kvetinárstva či z obchodu zvážte jej presadenie podľa základných znakov. V prvom rade počkajte pár dní na aklimatizáciu v nových bytových podmienkach a potom si všímajte veľkosť kvetináča, typ substrátu a jeho kvalitu, vlhkosť. Nie všetky treba hneď presadiť ale určite ich treba prihnojovať.

TIP: Orchidea je obľúbená a žiadaná izbová rastlina. Prečítajte si v našom článku ako sa orchidea pestuje.

Rez ovocných drevín

Autor: Ing. Adriána Francová 15. februára 2022 Žiadne komentáre

Ako a kedy strihať ovocné stromy? Na prvý pohľad jednoduchá otázka, na ktorú však mnohí nepoznajú odpoveď. Preto sme tu pre Vás, aby sme Vám ju objasnili a poskytli zaujímavé informácie o správnom reze, čase a drevinách.

Rez ovocných drevín

Rez ovocných stromov

Rez nemožno robiť u všetkých drevín v rovnakom čase. Musí byť individuálny podľa druhu, niekedy aj podľa kultivaru, podľa požadovaného tvaru koruny a iných činiteľov.

Výchovný rez

V prvých troch rokoch po vysadení sa robí výchovný rez, ktorý je základom budúceho tvaru a pevnosti koruny.  Na nových letorastoch, ktoré ovocný strom po reze vytvorí, sú všetko iba listové púčiky.

Naozaj iba v prvých troch rokoch po výsadbe konáre skrátime, aby presadený stromček zvládol ujatie v nových podmienkach,  a aby vytváral požadovaný základ budúcej rodivej koruny. Akýmkoľvek skrátením výhonu o tretinu či štvrtinu na trojročných a starších stromčekoch v záujme „podpory plodovosti“ dosiahnete iba to, že rastlina znovu vyženie silné nové konáre, na ktorých budú opäť iba listové púčiky. Stromy po takomto zásahu majú tendenciu pripomínať metly, ktoré nerodia. Na konároch, ktoré upravíte výchovným rezom, neočakávajte v najbližšom roku žiadnu úrodu. Takýto stromček chystáte iba pre plodenie v ďalšom období.

Ak ste pri skracovaní konárov v minulosti dosiahli nejakú úrodu, bolo to vlastne iba na malých konárikoch, ktoré ste vlastne našťastie zabudli skrátiť, a preto priniesli úrodu.

TIP: Návod na pestovanie ovocných stromov a krov.

Ak chcete po troch rokoch dosiahnuť na ovocnom stromčeku úrodu, ktorá sa bude neskôr iba zvyšovať, najlepšie je nerobiť nič, teda konáre neskracovať. Na všetkých neskrátených konároch sa až dve tretiny listových púčikoch do jesene premenia na krátke bočné výhonky s kvetnými púčikmi pripomínajúcimi bahniatka a tie zakvitnú a prinesú úrodu až v nasledujúcom roku.

Udržiavací rez

Aby ovocný strom nenarástol do príliš vysokých rozmerov, treba ho následne, keď sú identifikované všetky kvetné púčiky, udržiavacím rezom skrátiť za posledným kvetným púčikom. Odstrániť tiež môžete pomocou otáčavej pílky celý konár, ktorý rastie nevhodným smerom resp. korunu stromu nadmerne zahusťuje. Tento úkon je najlepšie urobiť na jar, keď už nehrozia veľké mrazy a teda aj namrznutie ošetrovaných konárov. Takto udržiavate strom v kondícii a plodivosti.Ovocné stromy orech a hruška

Zmladzovací rez

Po rokoch vieme strom zmladiť – zmladzovacím rezom. Aplikuje sa na starých stromoch, u kultivaroch, ktoré chceme zachovať, ak sme boli spokojní s chuťovými vlastnosťami plodov. Zmladzovacím rezom podporíte rast nových mladých konárov, ktoré budú opäť v prvom roku iba s plným počtom listových púčikov. V ďalšom roku sa do jesene na nich vytvoria kvetnú púčiky, z ktorých úrody sa budete tešiť až v treťom roku. Akýmkoľvek porušením pravidla u vhodnom reze sa zbytočne pripravíte o možnú úrodu, ktorú by Vám ovocný strom mohol priniesť. Buďte teda trpezlivý, prírodu jednoducho neoklamete.

Ak ste vysadili ovocné stromy na jeseň, pravdepodobne mali upravenú korunu rezom a bol viditeľne skrátený terminál. Takže u takýchto drevín už nie je potrebné v jarnom období vykonávať rez. Ak ste vysadili voľnokorenný stromček neupravený rezom už v záhradníctve, tak ho pred jarou nezabudnite výrazne zrezať, lebo iba tak má šancu na správne ujatie. Samozrejme, môžete tiež odstrániť zimou poškodené konáre, uschnuté a polámané časti.

Samotná výsadba ovocných drevín môže prebiehať na jeseň i na jar. Prevažne v jarnom období sa robia výsadby ovocných stromov najčastejšie v oblastiach s dlhotrvajúcou a intenzívnou zimou na Kysuciach, Orave a Spiši.

Kedy strihať ovocné stromy

Najvhodnejší čas na zmladzovací rez jednotlivých druhov ovocných stromov a krov

Jablone (Malus), hrušky (Pyrus communis) – dobre znášajú rez v predjarí i letný rez

Višne (Prunus cerasus) – skoro na jar, ak je novovysadený strom, inak vždy vykonávame letný rez po zbere úrody, kedy sa skracujú odrodené výhony a konáre. Pre rast a rodivosť sú najcennejšie  30 – 40 cm výhony, na ktorých sú rovnomerne už na jeseň rozložené rodivé púčiky a tým aj záruka úrody. Višňa rodí na jednoročnom dreve.

Marhule (Prunus armeniaca) – v prvom roku po vysadení rez robíme v predjarí, inak vždy po zbere úrody, najlepšie do konca augusta, polovice septembra.

Broskyne (Prunus persica) – rez po zbere úrody, na konci leta, opravný rez môže byť vykonaný aj v predjarí.

Slivky, ringloty (Prunus domestica) – po zbere úrody sa v júni vykoná letný rez sliviek

Čerešne (Prunus avium) – nikdy nerežeme skoro na jar, pretože trpia nadmerným glejotokom, rez vždy vykonávame po zbere úrody. Rodia na dvojročnom dreve. Rezať sa môže aj počas vegetácie, kedy odstraňujeme nevhodne rastúce konáre a inak poškodené. U čerešní trvá aj 4 roky, kým vytvoríte správny tvar koruny.

Orech (Juglans regia) – nikdy nerežeme v zime a všeobecne ani nemusíme žiadny rez vykonávať. Pokiaľ si prajete tvarovať predsa len korunu, dá sa tak vykonať v lete (jún až august).

Lieska (Corylus avellana) – pestuje sa väčšinou ako ker, skracovať výhony a upravovať tvar môžete od marca do apríla

Okrem rezu ovocných stromov nesmieme zabúdať ani na rez ovocných kríkov. Nižšie nájdete odkazy na články, kde sa zaoberáme práve touto témou.

V nasledovnom článku sa dozviete ako rezať ríbezle, nie len strihanie malín preberáme v tomto článku.

Pestovanie viniča

Autor: Ing. Adriána Francová 11. februára 2022 Žiadne komentáre

Pokiaľ ste podľahli chuti sladkého a veľkoplodého hrozna, ktoré nechýbalo na žiadnom kráľovskom stole a hostine a máte vhodné miesto v záhrade na jeho pestovanie, môžete začať s pestovaním.

Vinič v záhrade

Aj vinič vyžaduje starostlivosť. Pokiaľ sa ho rozhodnete pre pestovanie hrozna v záhrade, dbajte na výber stanovišťa, nakoľko vinič sa pestuje na jednom mieste aj 20 rokov. Ide o dlhovekú výsadbu, preto nie je priestor pre omyly a pravidelné presadzovanie.

Výsadba viniča

Vyžaduje hlboké, priepustné pôdy bohaté na živiny, ktoré treba aj dôkladne a pravidelne hnojiť. Pred samotnou výsadbou sadeníc treba zvoliť hĺbkovú analýzu pôdy a zásobiť ju organickým materiálom. Pred výsadbou môžete aplikovať NPK alebo maštaľný hnoj.

Strapce hroznaPočas výsadby dbajte na to, aby miesto očkovania bolo vždy nad zemou. Vinič vyžaduje teplé oblasti, chránené polohy a celodenné slnko. Len vtedy sa vám podarí dopestovať strapce, po ktorých túžite.

Na sadenie viniča je nevhodný pozemok orientovaný na sever, piesočnaté pôdy chudobné na živiny, ťažké ílovité pôdy, tieň, pestovanie v tráve alebo pod stromami. Samozrejme nie je to len o tom.


V našej ponuke nájdete aj rôzne odrody stolového hrozna


Okrem výsadby sa musíte aj celoročne postarať o výhony rezom, zalievať, hnojiť, dokonca aj striekať, pokiaľ vysadíte menej rezistentné odrody. Spravidla platí, čím väčší strapec chcete mať, tým menej ich musí byť na jednom výhone.

Niekedy sa ponecháva len jeden strapec na výhon, čo sa samozrejme praktizuje so špecifickými stolovými odrodami v oblastiach, kde sa dopestováva ukážkové hrozno.

Rez viniča

Február až marec je veľmi dôležitý, pokiaľ ide o strihanie viniča. Ponecháva sa len jeden výhon do každej strany s max. 2 očkami.

Počas leta musíte niektoré výhony skrátiť, odstrániť aj vylomiť. Čím viac výhonov bude vinič tvoriť, tým menej sily pôjde do tvorby kvetov aj plodov. Plody majú byť veľké, zdravé a šťavnaté.

Pokiaľ počas roka zistíte nejaké poškodenie listov alebo plodov, okamžite zasiahnite. Inak hrozí, že budete mať skoro po úrode.

Najviac času venujte teda rezu v predjarí, v lete zalievajte, prihnojujte a vyväzujte. Novovysadené sadenice ochráňte pred mrazmi nakopcovaním.

TIP: Chcete svoju záhradu obohatiť o druhy drobného ovocia, ktoré sa nepestuje až tak často? Prečítajte si článok o netradičných druhoch drobného ovocia.

Vysievame plodovú zeleninu

Autor: Ing. Adriána Francová 8. februára 2022 Žiadne komentáre

Plodovú zeleninu môžete vypestovať z predpestovanej sadby alebo priamo z výsevu na záhradke. Do voľnej pôdy sa môžu vysievať tekvice, cukety a uhorky.

Plodová zelenina na záhone

V krátkom čase vyklíčia. Teplota pôdy by mala byť okolo 15 °C. Pokiaľ chcete, aby bolo klíčenie ešte rýchlejšie, namočte semená do vlažnej vody. Nezabudnite udržiavať plochu bez burín a dostatočne ju zalievať najmä na začiatku rastu a potom v období tvorby kvetov a plodov. 

Úroda plodovej zeleninyMedzi plodovú zeleninu, ktorú je lepšie získať predpestovaním, patria teplomilné paprikya rajčiny. S výsevom musíte začať už na konci februára. Platí to najmä pre papriku, feferóny, chilli. Rajčiny vysievajte neskôr, aby neboli slabé a vytiahnuté za svetlom.


Ak dávate prednosť pestovaniu zeleninu zo semien, pozrite si aktuálnu ponuku semien plodovej zeleniny v našom eshope


Vysievajte na riedko, na široko, aby mali rastliny dostatok živín a priestoru. Efektívne je použiť aj Jiffy zakoreňovače, do ktorých vložíte 1 alebo 2 semienka. Rastliny sú takmer použiteľné na výsadbu, veľakrát sa nemusia ani presádzať. Vynecháte aj jednotenie a manipuláciu s krehkými stonkami.  

Pokiaľ ste už na záhrade pestovali napríklad kokteilové paradajky, často sa stáva, že na jar získate mladé rastliny priamo na miestach, kde opadali plody. Tieto sadenice sú oveľa silnejšie než tie predpestované a sú na výsadbu pripravené oveľa skôr.

Ak sa Vám stalo, že sa počas výsadby do voľnej pôdy rajčina zlomila, zasaďte ju hlbšie do zeme, vytvorí si nové korienky. Nezabúdajte na neskoré jarné mrazy.


Vyberte si kvalitné priesady zeleniny z našej ponuky


Priesady nízkych druhov a drobnoplodých druhov rajčín môžete pestovať aj v nádobách na terase a balkóne za predpokladu bohatej zálievky a hnojenia.

TIP: Prečítajte si aj všeobecný článok o výseve zeleniny - ktorú zeleninu kedy a ako vysievať.

Ovocná záhrada desatoro pestovateľa

Autor: Ing. Adriána Francová 4. februára 2022 Žiadne komentáre

Február je mesiacom dôležitým najmä pre ovocinárov. Množstvo a kvalita úrody je ovplyvňovaná práve prácou súvisiacou s ošetrovaním a rezom ovocných druhov. Už to nie je len o prechádzke po ovocnom sade ale aj o manuálnej práci.

Ovocná záhrada - strihanie stromov

1. V prvom rade si všímajte možné ochorenia a škodcov, ktorý môžu na ovocných stromoch prezimovávať, prípadne sa na konároch môžu držať ešte mumifikované plody. Na jabloniach skontrolujte výskyt múčnatky a obmedzte jej šírenie.

2. Ak ste nestihli výsadbu na jeseň, alebo sa nachádzate v severných častiach Slovenska a máte lepšie skúsenosti s jarnou výsadbou ovocných druhov, čaká Vás táto zaujímavá práca. Po výsadbe ich ukotvite a dôkladne zalejte. Samozrejme dá sa to zrealizovať, len ak to dovoľujú podmienky. Nie je príliš hlboko pod nulou, nie je zmrznutá pôda a veľa snehu.

3. V ovocnom sade i v malej súkromnej ovocnej záhradke dokončíme jarný rez jadrového ovocia, ktorý sa môže vykonávať od decembra až do konca februára.


Sortiment ovocných drevín nájdete aj v našej aktuálnej ponuke


4. V rovnakom čase presvetlíme kry drobného ovocia, odstránime staršie a odrodené konáre. Rez sa týka najmä malín, ríbezlí a egrešov.Ovocie v ovocnej záhrade

5. Pokračujeme v ochrane mladých ovocných výpestkov, stromčekov a pravidelne kontrolujeme ochranné siete a oplotenie, aby sa k stromom nedostala lesná zver, ktorej chutia mladé konáriky a kôra.

6. Pravidelne kontrolujeme uskladnené ovocie v pivniciach. Preberáme jablká a hrušky. Priestory vyvetráme a skontrolujeme v nich malých hlodavcov.

7. Rez viniča priamo ovplyvňuje veľkosť plodov na strapci a ich kvalitu. Preto ponechávame len jeden silný výhon a jeden záložný čapík. Vinič by mal strihať naozaj odborník a obdobie počas rezu by už nemalo byť príliš mrazivé. Pokiaľ to počasie nedovoľuje rez ponecháme na marec.

8. Bez chemických prostriedkov a hnojív sa niekedy nezaobídete, preto už teraz myslite na jar, ktorá sa čoskoro ukáže v plnom prúde a zabezpečte si vhodné prostriedky na podporu rastu, výživu a ochranu voči chorobám a škodcom, ktoré sa väčšinou aplikujú u nerezistentných a náchylných odrôd.

9. Okolo ovocných druhov udržiavajte stále nezaburinenú misu, aby sa ku koreňom dostala vlaha. Váš sad či malá ovocná záhrada bude pôsobiť zdravo a esteticky.

10. Je tiež čas na zber vrúbľov na jarné štepenie. Zberajú sa jednoročné výhonky, odoberané z južnej strany, bez kvetných pukov.

TIP: Prečítajte si aj článok, v ktorom sa dozviete viac o pestovaní drobého ovocia.

Záhrada vo februári

Autor: Ing. Adriána Francová 1. februára 2022 Žiadne komentáre

Február je ďalší zimný mesiac, ktorý prináša niekedy najsilnejšie mrazy, inokedy jarné počasie. Ľudová pranostika vo februári, hovorí: „Na Hromnice, o hodinu více“. To znamená, že sa predlžujú dni i slnečný svit, no ďalej hrozí nebezpečenstvo veľkého kolísania teplôt, ktoré poškodzuje dreviny a trvalky, najmä tie novovysadené.

Záhrada vo februári

Práca v záhrade vo februári

V prípade vyšších denných teplôt naozaj dochádza k prebúdzaniu pukov na stromoch, cibuľoviny veselo vytŕčajú zo zeme, čo tiež nie je šťastné obdobie. Teplé februárové dni môžete využiť na predjarné upratovanie. Skontrolujte rastliny pod krytmi, ale neodstraňujte ich. Nikdy neviete, aké počasie príde. I v tejto dobe zdanlivého pokoja vyžaduje záhrada našu prítomnosť. Veď v týchto dňoch sa rodí nové vegetačné obdobie a do značnej miery záleží na nás, ako bude úspešné. S čím by sme mali začať nám napovedá samo počasie.

Práce, ktoré treba urobiť v záhrade vo februáriV okrasnej záhrade všetci už netrpezlivo čakáme na príchod jari a na bežný záhradnícky kolobeh prác okolo rastlín, ktoré nás čoskoro privítajú nádhernými kvetmi. Chvíľu si predsa len počkáme, ale koncom mesiaca nás už možno potešia prvé snežienky, krokusy, skoré narcisy a prvosienky.

Počas priaznivého počasia môžete ostrihať nevzhľadné a odstávajúce konáre krov. Koncom mesiaca zostrihajte motýlí strom, nezabudnite na rez tavoľníku a nemenej dôležité je aj strihanie  hortenzie. Dokonca môžete vyhrabať trávnik, ak už nie je sneh.

V tomto období Vás môžu na záhone prekvapiť očarujúce kvety čemerice. Jej naozaj nevadí to, že je zima, február, dokonca ani sneh jej neprekáža. Krehké hlávky skláňa nad snehom, obalená mrazom a napriek tomu kvitne do krásy. Je to jedna z najkrajších trvaliek a čím je staršia, tým vytvára viac kvetov.

Medzi ďalšie tipy na februárovové práce určite patrí vysievanie letničiek ako gazánie, papuľky, železníky do nádob. Vysievajú sa aj trvalky ako zvončeky, maky a horec.

Režeme okrasné dreviny kvitnúce v lete – okrem vyššie spomínaných je to aj ibištek. Od konca mesiaca režeme silnejším spätným rezom živé ploty z listnatých druhov.

Ďalej nezabúdame na:

- pokiaľ počasie dovolí, začneme s prípravou záhonov

- ak nemrzne, polievame ihličnany a kry

- staré a choré dreviny odstraňujeme aj z koreňmi

- je vhodný čas nakupovať letné cibuľoviny a hľuzy

- pripravte jamy na výsadbu okrasných krov a stromov

- prezimujúce muškáty a iné balkónovky skontrolujeme, opatrne zalievame a režeme tiež oleandre a fuksie

- pokiaľ ste nestihli vysadiť cibuľoviny na jeseň, môžete tak urobiť teraz v dňoch bez mrazov

- vyskúšajte klíčivosť starších semien letničiek, dvojročiek a trvaliek

- skontrolujeme skalku a kvitnúce drobné cibuľoviny, čemericu

- odstraňujeme ťažšie a hrubšie kryty na skalke, trvalkách a cibuľovinách

ovocnej záhrade bude tiež rušno. Je tu veľmi dôležité obdobie pre násadu pukov, ktoré ovplyvňujú samotnú úrodu. Nedostatok snehu a mrazivých dní, bude mať pravdepodobne za následok nevymiznutie niektorých škodcov, preto už teraz myslite aj na ochranu ovocných drevín. Nedostatok snehu ďalej spôsobuje aj nedostatok pôdnej vlahy, a preto nezabúdajte na zálievku. Samozrejme, len keď nemrzne.

 - pokračujeme v reze ovocných drevín, jadroviny a drobné ovocie

- počas nemrazivých dní režeme ríbezle a egreše

- v teplejších oblastiach môžeme koncom mesiaca začať rezať viničVýsev semien vo februári a strihanie drevín

- od konca mesiaca môžeme rozmnožovať maliny

- kontrolujeme uskladnené ovocie

- broskyne ošetrujeme postrekom proti kučeravosti listov (od konca februára)

- pripravíme jamy na jarnú výsadbu ovocných drevín

V zeleninovej záhrade mnohí už v tomto mesiaci vysievajú prvé semená šalátov a priesad teplomilnej zeleniny, hlúbovej zeleniny i byliniek na predpestovanie do skleníkov.


Pripravte sa na sezónu a inšpirujte sa výberom semien zeleniny z našej ponuky


- pripravujeme pareniská

- vo vykurovaných skleníkoch vysievame reďkovky, skorú mrkvu, šalát, kaleráb

- od polovice mesiaca vysievame semená rajčín a papriky

- zimný cesnak ošetrujeme v miestach pravidelného výskytu škodcu proti fúzavke cesnakovej

- predklíčujeme sadenice zemiakov

- kontrolujeme uskladnenú zeleninu

- dokončíme pestovateľský plán

Náradie do záhradyNáradie, ktoré sa vám zíde

Sú náradia, ktoré potrebujete sezónne a sú také, ktoré potrebujete stále. Medzi ne určite patria nože, nožnice a kôš na záhradný odpad. V sezóne počas orezávania stromov a krov potrebujete viac náradia. Preto je pohodlnejšie, ak ho budete mať stále po ruke aj na strome či rebríku, v praktickej taške na náradie, ktorá má úchytky do ruky alebo sa dá dať na ramená. Do tejto tašky sa zmestí všetko, čo potrebujete - lopatky na vysádzanie, dokonca aj cibule, špagát, kvetináče, malá ručná pílka. Určite sa Vám zídu aj konvičky na polievanie z plastu alebo smaltované ako dekorácia. Na záhrade využijete väčšie, na terase a balkóne menšie. Ak ich budete mať viac, môžete si v nich nechať odstátu vodu a nemusíte ich neustále premiestňovať. Budete ich mať vždy po ruke.

Nezabudnite na praktický kolík na vysadzovanie, lopatku, košíky na cibuľoviny, špagát, plastové kvetináče rôznych veľkostí, dekoratívne obaly na kvety, košíky a misky. To všetko má mať aj svoje miesto v domčeku na náradie alebo v kôlni či pivnici.

Náradie umiestnite na praktický regál alebo ho zaveste na stenu. Ušetríte miesto a náradie bude mať vždy svoje miesto. Väčšie náradie ako lopata, hrable, motyka, sa tiež nemôže len tak povaľovať v kúte alebo na jednej kope.

Okrem toho však potrebujete aj ochranné oblečenie, rukavice, okuliare a iné doplnky, ktoré Vám prácu v záhrade uľahčia.

Jednou zaujímavosťou pre Vás môže byť ochranná zástera, ktorá zároveň slúži ako zberný kôš na zber ovocia zo stromov. Nahradí vedro alebo prútený kôš. Jednoducho si ju oblečiete na svoj odev a do neho natrháte šťavnaté jablká.

budúci mesiac bude patriť jari, tak dúfajme, že bude priaznivá a neprekvapí nás svojím oneskoreným príchodom dlhotrvajúci sneh. Ozaj...a nezabudli ste venovať patričnú starostlivosť svoje záhrade v  predošlom mesiaci? Prečítajte si, čo všetko ste mali stihnúť.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Gaillardia aristata ´Burgunder´ / Kokarda ostitá, C1,5