+421 948 199 109

januára 2021

Ako sa popínajú rôzne popínavé rastliny

Autor: Ing. Adriána Francová 26. januára 2021 Žiadne komentáre

Možno pre niekoho nezaujímavé, ale pre správne a úspešné pestovanie na konštrukciách veľmi dôležitá informácia, aby ste vedeli, aký typ konštrukcie zvoliť ( drevená treláž, kov, konáriky, lanká). Niektoré rastliny si nájdu cestu aj bez vašej pomoci, iným treba menej alebo viac pomôcť.

Ako sa popínajú popínavé rastliny

Taký pavinič trojlaločnatý (Parthenocissus tricuspidata) sa výborne popína po stene a múroch aj sám, nakoľko sa prichytáva pomocou svojich platničiek. Iné potrebujú nutne oporu, inak nikdy nenadobudnú požadovaný tvar a funkciu.

A podľa toho sa aj rozdeľujú.

Popínanie pomocou stonkových koreňov

Tie majú brečtany a tiež sa dokážu bez problémov uchytiť na neupravených stenách a múroch, dokonca aj na kôru stromu, kde nájdu malú trhlinku a tam sa stonka zakorení. Vo väčšom rozsahu vedia však tieto porasty trvalo rozrušiť omietky. Medzi takéto rastliny okrem brečtanov patrí aj pileostegia a schizophragma.Rôzne popínavky

Popínanie pomocou prichytávajúcich sa platničiek

Tak ako už vyššie bolo spomenuté, patria sem paviniče, ktoré sa dokážu popínať samovoľne vďaka týmto platničkám. V počiatočnom raste je však dobré im pomôcť vyviazať výhony.

Popínanie pomocou ovíjavých listových stoniek a úponkov

Toto je parketa pre plamienky, mučenky, viničkobeu, ktoré sa okolo konštrukcie alebo opory ovíjajú pomocou listových stoniek dookola. Dokážu sa tak ovíjať okolo kmeňa stromu a iných krov. Vhodnejšie sú preto mriežky.

Popínanie pomocou ovíjavých stoniek

Sem patria takmer všetky popínavé rastliny, ktoré sa ovíjajú a upevňujú na konštrukcie vďaka ovíjavým stonkám. Niektoré vytvárajú drevnaté stonky, ktoré sa ovíjajú a to znamená, že na oporu vyvíjajú určitú záťaž. Preto je vhodné najskôr zistiť, ktorá rastlina ako prudko rastie a čo je z nej v dospelosti, aby sa konštrukcia pod ňou časom nepoškodila alebo nezničila aj niečo iné.


Aktuálna ponuka popínavých rastlín z nášho eshopu


Vistéria je liana, ktorá v budúcnosti vytvára mohutné drevnaté ovíjavé liany a preto vyžaduje naozaj bezpečnú a pevnú oporu. Patrí sem aj zemolez, berberodopsis, chmeľ, hrachorpovojník. Posledné dva druhy sú jednoročné rastliny, bylinného charakteru a dokážu aj v nádobe sa ovíjať okolo tenkých a dlhých konárov posadených dookola nádoby.

Popínanie pomocou tŕňov

Toto je samostatná kategória pre ruže, ktoré vyžadujú usmernenie, vhodnú konštrukciu z dreva alebo kovu. Časom výhony drevnatejú, preto treba zabezpečiť pevnú a stabilnú konštrukciu. Takto sa popínajú aj černice, ostružiny s tŕňmi. Pre začiatok je vhodné ich priviazať.

Teraz keď máte základné informácie, ktorá rastlina sa ako pripína na konštrukciu, určite zvolíte vhodné opory a tým aj rýchlejšie donútite rastlinu vyšplhať sa do výšky a tak ju esteticky zapojiť do celkovej koncepcie záhrady. Už skoro zakvitnú a obohatia priestor o nádherné kvety alebo listy.

TIP: Ak vás zaujíma pestovanie popínaviek podľa stanovisťa, prečítajte si náš článok o zaujímavých popínavých rastlinách.

Popínavé jahody – realita alebo marketingový ťah?

Autor: Ing. Adriána Francová 25. januára 2021 Žiadne komentáre

Jahody patria medzi obľúbené drobné ovocie, ktoré sa dá dopestovať bez náročných úkonov v záhrade na zemi, vo vyvýšených záhonoch, na balkóne i kvetináči. Obľubujú ich malí aj veľkí. Nádherne voňajú, výborne chutia, dajú sa rôzne použiť a pestovanie zvládne aj malé dieťa.

Popínavé jahody - realita alebo marketing?

Často sa stretávame s otázkami ohľadom sadeníc jahôd, pestovania, sortimentu a zároveň či máme v ponuke aj popínavé jahody. Sklameme Vás. Popínavé jahody sú len marketingovým ťahom na podporu predaja sadeníc bežných jahôd od neférových záhradníctiev.

Popínavé jahody - aké je pravda

Kontaktoval nás zákazník, ktorý sa nechal nalákať nádhernými obrázkami konkurenčných katalógov s vyobrazením "popínavých" jahôd. Rozhodol sa vyklčovať vinohrad a na jeho mieste zasadiť jahody, ktoré by sa nádherne popínali po stĺpikoch a drôtoch ako vinič. Bol veľmi sklamaný, keď sme ho upozornili, že popínavé jahody neexistujú, iba bežné jahody, ktoré vytvárajú viac či menej poplazov. Tie sú prirodzene vo vodorovnej polohe, ak je rastlina jahody vysadená vo voľnej pôde, alebo v zvislej polohe, ak je jahoda vysadená v závesnej nádobe. Prirodzenú gravitáciu poplaz jahody neoklame.

Teda platí nasledovné. Ak chcete docieliť prevísajúci vzhľad, je to možné. Jahody vysadíte do závesnej nádoby alebo do klasického hrantu a prirodzene vyrastajúce dcérske poplazy vytvoria postupne previs - mladé sadenice, ktoré môžu aj podľa kultivaru zarodiť a takto mať plody až do mrazov. Jedná sa napríklad o stáleplodiace previsnuté jahody ´Mara de Boise´. Patrí medzi najlepšie a najkvalitnejšie prevísajúce jahody pre pestovanie v nádobách.Popínavé jahody - existujú také?

Ak si predsa len dáte tu námahu a vyskúšate jahody pestovať ako „ popínavé“, bude vás to stáť naozaj veľa času a energie, kým treláž alebo oporu vyviažete poplazmi jahôd do požadovaného tvaru. Na fotke to za vás urobí photoshop. Vyskúšajte to a verte, že to skúsite len raz. Vyviazať každý jeden poplaz ručne do výšky 1 m. Budete potrebovať niekoľko desiatok jahôd, kultivar, ktorý vytvára dlhé poplazy. Zároveň tieto dcérske poplazy, ktoré sú vyživované od materskej rastliny oberajú „matku“ o živiny a teda jahoda menej kvitne, má menej a menšie plody, lebo všetka energia ide do nových listov a dcérskych poplazov. Bežne ak chcete dosiahnuť kvalitnú úrodu, dcérske poplazy v sezóne odstraňujete, aby sa hlavná rastlina nevysilila.


Sladké jahody si môžete vypestovať aj zo sadeníc našej aktuálnej ponuky jahôd


Po niekoľkých rokoch zavádzania zákazníkov konkurencia konečne, aj keď len veľmi nenápadne, doplnila informáciu o potrebe ručného uchytávania poplazov do svojich popisov k podľa nás zavádzajúco pomenovaným "popínavým jahodám".

Stĺp s prevísajúcimi jahodami dokáže vytvoriť jednoducho. Rúru alebo inú plastovú nádobu výšky 1- 1,5 m vyplníte substrátom a po obvode vytvoríte otvory, do ktorých nasadíte jahody. Tie sa budú rozrastať a vytvárať prevísajúce poplazy. Tie sú schopné zakvitnúť aj zarodiť. Vhodné je použiť stáleplodiace odrody. Rovnaký efekt vytvoríte, ak výsadbu založíte v plechovom sude. Dbajte na otvor v spodnej časti a drenáž. Na slnečnej strane sa jahodám bude dariť lepšie.

Skutočne férovú ponuku jahodových sadeníc nájdete u nás, VK – voľnokorenné druhy, frigo sadenice, hotové sadenice v K7, skoré, stredne skoré aj neskoré odrody či stáleplodiace jahody v prehľadných kategóriách za priaznivú cenu.

TIP: Radi Vám poradíme s výberom vhodných jahôd, pre Váš vysnívaný jahodový záhon.  Viac informácii ako založiť jahodový záhon, akú starostlivosť jahody potrebujú nájdete na našom blogu, v sekcii o pestovaní jahôd.

Nákup semien

Autor: Ing. Adriána Francová 20. januára 2021 Žiadne komentáre

V tomto období by ste už mali mať premyslený dôsledný osevný plán, kde budete, ktoré okrasné rastliny a zeleninu zo semien pestovať. Ak ste ešte nenakúpili semená, v širokom sortimente ich nájdete aj na našej stránke.

Nákup semien

Kde kúpiť semená

Správny výber semien je zárukou kvalitnej a bohatej úrody. Preto nakupujte od spoľahlivých partnerov a predajcov, ktorí semená testujú, percentuálne vedia vyhodnotiť klíčenie a garantujú pravosť semien. Obchody a markety sú plné stojanov so semienkami, farebnými vreckami rôznych druhov zeleniny a kvetov, že niekedy je veľmi ťažké si vybrať.


Osivá a semená - pestrá ponuka semien zeleniny, lúčnych kvetov a iných rastlín


Tu je niekoľko praktických rád, ako na to.Kde kúpiť semená

1. Nakupujte len to, čo reálne vysejete, to, čo bežne pestujete alebo chcete skúsiť pestovať

2. Nenakupujte veľa kusov jedného druhu, pokiaľ nechcete zakladať plantáž. Semená nemajú nekonečnú dobu skladovania

3. Vyberajte semená od známych a overených výrobcov. V našej ponuke nájdete SEMO semená od tohto tradičného výrobcu. Okrem toho ponúkame aj semená od renomovaných výrobcov ako Koex Flor a nemeckého výrobcu Kiepenkerl / Bruno Nebelung.

4. Kúpa semien cez inzeráty a na tržniciach je vždy riskantná. Veríte predajcovi, rastlina však svoje plody ukáže až neskôr a môžete byť sklamaní.

5. Pokiaľ máte vlastné semená, uskladňujte ich na suchom a tmavom mieste, prípadne pred výsadbou zrealizujte test klíčivosti

6. Neľakajte sa, ak vo vnútri uvidíte rôznofarebné semienka. Obyčajne sú to morené semená, odolné voči chorobám a škodcom. Farebné plody bývajú aj farebne rozlíšené už na semienkach, pre lepšiu orientáciu.

7. Existujú 2 druhy osív. Označované ako S alebo ako H, či F1. S označenie znamená, že tieto si v budúcnosti viete aj sami zachovať, semená zbierať, pokiaľ zabránite prepeleniu z inej rastliny. Ich genetické vlastnosti sú už fixované a prenášajú sa z generácie na generáciu. Semená z označených vreciek ako F1 alebo H sú na zber semien doma nevhodné. Väčšinou sú to rajčiny, uhorky, tekvice a paprika. Budúce rastliny a úroda sa s veľkou pravdepodobnosťou nebude podobať na úrodu predošlých materských rastlín, lebo ide o hybrid, ktorý nemá svoje vlastnosti fixované v génoch.

8. Nedávnou novinkou sú aj výsevné pásiky. Získate správne odstupy medzi jednotlivými rastlinkami, viete ušetriť priestor, vzchádzanie je obyčajne jednotné

9. Pri kúpe vždy kontrolujte stav balenia, či nie je vlhké alebo inak poškodené a dátum spotreby. Semienka samozrejme môžu vyklíčiť, ale nemusia. Závisí to samozrejme aj od druhu, kultivaru.

Kúpou semien si zadovážite aj vlastnoručne vypestované kvety a zeleninu nielen na záhrade, ale aj na balkóne. Vlastná zelenina chutí najlepšie, lebo zároveň viete, akým spôsobom ste ju pestovali. Tak s chuťou do práce.

TIP: Ak s pestovaním len začínate, v tomto článku vám poradíme ako na výsev zeleniny .

Rozkvitnutá záhrada = šťastná včela

Autor: Adriána Francová 20. januára 2021 2 komentár

Známy fyzik Albert Einstein kedysi povedal : „Keď umrie posledná včela, ľudstvu ostáva menej ako 5 rokov života“. Pre niekoho možno prehnaný výrok, ale žiaľ je pravdivý. Práve včely zabezpečujú to, aby sme mali na stromoch úrodu a tvorili sa semená. Sú v opeľovaní na prvom mieste. A práve to opeľovanie má pre ľudstvo obrovský význam.

Trvalky pre včely

Môžeme ich podporiť a prilákať do záhrady práve správnym výberom trvaliek a stromov, ktoré lákajú hmyz a najmä včely. Okrem tohto prínosu získame aj okrasnú záhradu s množstvom rozkvitnutých záhonov, kvitnúcich od jari až do prvých mrazov. V našom sortimente nájdete množstvo trvaliek, okrasných aj ovocných stromov a krov, ktoré prilákajú včely do záhrady.

Včely láka okrem vône aj farba a tvar kvetu. Včely vidia farebne. Akurát červenú farbu vnímajú ako šedú až čiernu, preto je dôležité vysádzať rastliny, ktoré sú rôznych farieb, s rôznou intenzitou vône a majú odlišný tvar kvetu.

Prvé krátke prelety sa začínajú už pri teplote 10°C, hromadné prelety už od 15°C. Preto je treba zabezpečiť už pri týchto teplotách kvitnúce rastliny a dreviny. Vďačné sú drobné jarné cibuľoviny,  kvitnúce ovocné stromy a kry a najmä vŕby.  Mnohé ovocné dreviny sú cudzoopelivé, čiže je potrebný na opeľenie peľ z inej dreviny, a opelenie práve zabezpečujú včely. Vetrom opeľované sú napríklad lieska, rakytník, orech aj gaštan.Kvitnúce trvalky pre užitočný hmyz

Trvalky pre včely

Raj pre včely určite vytvoríte vysadením týchto rodov kvitnúcich trvaliek: levanduľa, echinacea, materina dúška, yzop, fakľovka.

Na jar kvitnúce rastliny a dreviny: snežienky, bledule, prvosienky, modrice, kosatce, vŕba

V lete a na jeseň kvitnúce rastliny: levanduľa, šalvia, kapucínka, echinacea, rudbekia, materina dúška, budleja, pavinič, všetky druhy mäty a medovky, fakľovka, fakľa, kocúrnik, kokarda, margaréty, veronika.

Aj rastliny v trávniku majú svoje opodstatnenie pre včely. Vyskytujú sa v ňom najmä púpavy, ďatelina, sedmokrásky, ktoré radi navštevujú včely. Pokiaľ máte priestor, vytvorte im kvetinovú lúku.

Na veľkých plochách je ideálne, ak kosíte postupne. Ponechajte v pásoch alebo v kruhoch určitú vykvitnutú alebo prirodzenú lúku. V tomto priestore nájde útočište a potravu viac druhov hmyzu a mnohé tu dokončia aj svoj vývojový cyklus.

Nezabudnite na vodný prvok, misku s vodou alebo napájadlo. V horúcom lete budete prekvapení, koľko návštevníkov sa pri ňom vymení.


Okrem vypestovaných kvetov je možné použiť aj semená lúčnych kvetov z našej ponuky


Vhodným doplnkom a dekoráciou v záhradách je v poslednom období domček pre hmyz. Môžete ho vytvoriť z rôznych kúskov dreva, stebiel, machu a rastlinného materiálu. Umiestnite ho na tiché a ničím nerušené miesto v zadnej časti záhrady. Potom môžete len sledovať, ktorý hmyz sa v ňom usídli. Ušľachtilá včelia rodina to asi nebude, ale môžu to byť včely divé, čalúnice a iné druhy včiel.

Kvety pre včely sú nenahraditeľné, no okrem kvetov potrebujú oveľa viac. Kvety ako potrava sú len jednou z podmienok nevyhnutných pre ich existenciu. Potrebujú aj útočište, domov, zdravú prírodu bez chemických postrekov a herbicídov. Prispejme teda aj my správnou kvetinovou výsadbou a okrem včiel potešíme aj seba, svoju rodinu, skrášlime okolie a záhradu.

TIP: Zaujala vás možnosť potešiť seba aj užitočný hmyz? Prečítajte si článok ako úspešne založiť lúku z lúčnych kvetov.

Semienka na sadenie

Autor: Ing. Adriána Francová 19. januára 2021 Žiadne komentáre

Veľa okrasných i úžitkových rastlín si dokážete dopestovať priamo doma zo semien. Vysieva sa často priamo do voľnej pôdy do vopred pripravených záhonov, ale veľmi často sa semená vysievajú do rôznych výsevných misiek, mini skleníkov a umelohmotných nádobiek.

Semená na sadenie

Semená na sadenie však nepotrebujú špeciálne nádoby. Rásť budú aj v ekologicky dostupnejších nádobkách, napríklad v obale od vajíčok. Papierový obal dostatočne príjme aj vlahu a v konečnom dôsledku sa rozpadne. Využiť môžete rovnako aj obaly zo zmrzliny, či jogurtov, šalátov, ktorým tak dáte druhú šancu. Naučíme Vás tiež, ktoré semienka sa ako vysievajú, čo si treba vopred pripraviť, ako ich vhodne umiestniť, aby priesady boli silné a zdravé.

Ako sadiť semienka

Do voľnej pôdy sa vysieva mrkva, petržlen, reďkovky, zemiaky, cibuľka sadzačka, cesnak atď. Predpestovať určité druhy rastlín znamená, získať najskôr zdravé sadenice, ktoré po jarných mrazoch alebo otužení vysádzame na voľné stanovište priamo v záhrade. Takto sa pestujú zo semien najmä letničky, kvitnúce črepníkové rastliny a teplomilná zelenina, ako napr. paradajky, paprika, zeler, tekvice, uhorky, melóny a ďalšie.


Pozrite si kompletnú ponuku semien zeleniny v našom eshope


Väčšina druhov sa seje koncom zimy a začiatkom jari (od polovice januára). Treba to však zvážiť podľa teplotných podmienok. Ak máte doma teplo a plánujete vysievať do misiek a tie umiestňovať na okenný parapet, pod ktorým je umiestnený radiátor, môžete začať vysievať neskôr. Semienka vo veľmi teplých podmienkach dokážu v skorom čase vyklíčiť. Tým, že je ešte málo svetla, rýchlo sa vytiahnu a rastlinky sú potom slabé. Myslite na to, že ak nemáte skleník, do voľnej pôdy sa budú vysádzať v polovici mája. Rastlina musí byť s pevnou stonkou, dostatočnej výšky, nesmie sa ohýbať a musí mať pevný koreňový systém. Ale tu už trochu predbiehame.

Čo všetko potrebujete na správne výsevy?

V prvom rade si nájdite vhodný čas, aby ste od práce nemuseli odbiehať. Nachystajte si všetky pomôcky, ktoré budete potrebovať ako výsevné misky - kelímky, obal od vajíčok, výsevný substrát, semienka, vodu, fóliu na zakrytie, miesto pre umiestnenie výsevných misiek, menovky a označovače.

Do čoho vysievať? Vhodné sú všetky plytké misky aj z polotovarov a zmrzlín, jogurtov a šalátov, obaly od vajíčka, plastové aj papierové, špeciálne výsevné misky určené pre tento účel, mini skleníky a fóliovníky, špeciálne zakoreňovače a Jiffy tablety. Pokiaľ sa rozhodnete pre tablety, výhodou je, že semienka v nich rýchlo klíčia, sú priepustné a rastlina vytvára bohatú koreňovú sústavu. Umiestnite ich vedľa seba na podložku, v ktorej sa bude držať voda počas zalievania.

Zemina na výsev semien

Dôležitý je aj substrát. V predajniach nájdete aj špeciálne namiešané substráty pre výsevy a množenie. Nie je však nutné, aby ste ho zakúpili. Takúto kúpenú zeminu a tiež zeminu zo záhrady odporúčame prepiecť, nakoľko sa v nich často nachádzajú rôzne vajíčka mušiek, ktoré Vám vedia znepríjemniť prostredie v byte. Substrát si viete pripraviť aj doma. Takmer všetky semená vyžadujú vzdušný a ľahký substrát zložený z podielu piesku, klasickej záhradnej zeminy obohatenú o kompost alebo listovku. Substrát nasypte do misiek, jemne zavlažte a vysejte semená.

Ako sa správne vysieva

Stratifikácia

Semená sa spravidla vysievajú do hĺbky podľa veľkosti semien. Drobné a veľmi malé semienka stačí vysiať rovnomerne na povrch a často sa ani nezasypávajú. Počas zalievania ich stačí prikryť vrstvou servítky, aby ste semienka nevyplavili. Takto sa vysievajú napr. okrasné trávy, drobné letničkové semienka a trvalky. Namiesto zalievania zvoľte rosenie rozprašovačom. Aby ste vytvorili optimálne podmienky, misky môžete zakryť potravinárskou fóliou a alebo zakryť sklom. Záleží od veľkosti výsevov a miestnosti, v ktorej ich budete ukladať. Ako sme už spomínali, okenný parapet je vhodný z hľadiska prístupu svetla, ktoré na konci zimy ešte nie je dostačujúce, ale nie z hľadiska tepla z radiátora. Niektorým druhom je vhodné aj prisvetľovať lampou, ktorá zároveň vytvára teplo a zároveň predĺži deň. Využíva sa to najmä pri pestovaní izbových rastlín zo semien a niektorej zeleniny.                         

Dbajte na to, aby ste vysiali naozaj len toľko rastlín, ktoré reálne viete vysadiť do záhrady alebo na balkón. Veľmi husté výsevy neprospievajú ani samotným rastlinám, nakoľko ony sami vedú v miske konkurenčný boj o svetlo, vlahu i živiny, konkurujú si tiež v koreňovej časti. Časť rastlín bude príliš slabá, stonky vytiahnuté, pokrútené a vznikne problém najmä počas pikírovania a presádzania. Dbajte na rovnomerný výsev. Menej semien Vám prinesie viac osohu ako veľa. Pokiaľ plánujte z jedného druhu pestovať viac kusov, výsev rozdeľte do viacerých misiek. Ak sú semienka veľmi drobné zmiešajte si ich s pieskom. Docielite tým rovnomernejší a redší výsev. Semienka jemne zatlačte, plytko do substrátu, zalejte cez servítku a prikryte potravinárskou fóliou. Vytvoríte vynikajúce podmienky a tiež zabezpečíte automatickú závlahu v malom pri dostatočnej teplote, vlhkosti a svetle. Nezabudnite si výsevy označiť menovkami, aby ste v budúcnosti vedeli o aký druh, či kultivar ide, nakoľko vo fáze 2 klíčnych listov sú rastlinky všetky takmer rovnaké.

Podmienky pre výsev, ktoré potrebujete zabezpečiť

Pre optimálne a jednotné klíčenie či rast, semienka potrebujú vhodné podmienky. Medzi tie najdôležitejšie patria: svetlo, teplota, vzdušná vlhkosť, vlhkosť substrátu. Okrem toho samozrejme záleží na kvalitnom osive. Niektoré semená potrebujú prejsť obdobím chladu až mrazu, čiže stratifikáciou, aby vôbec začali klíčiť. Ide najmä o semená okrasných rastlín, drevín ako javory. Stratifikácia je spôsob prípravy osiva, semien, ktorý má za následok udržať a zlepšiť klíčenie. Niektoré semená prechádzajú stratifikáciou bez toho, aby sme si to uvedomovali priamo vonku na záhrade. Z letničiek a trvaliek počas leta a jesene vypadnú semienka do pôdy alebo do kôry. Takto prečkajú zimu, mráz a sneh a na jar s údivom sledujeme, že pod okrasným krom, je množstvo mladých rastliniek, ktoré vyklíčili z vypadnutých semienok. Tieto rastlinky sú odolné a vhodné na presádzanie priamo na záhon.  Stratifikáciou v domácich podmienkach, semená tiež uvedieme do stavu obdobia zimy, v ktorom zotrvajú cca 2 mesiace a zároveň im po vytiahnutí z chladného prostredia zabezpečíme akoby jar a cez rozrušený obal semienka začnú klíčiť. Semená sa dajú stratifikovať aj vo vlhkom piesku v pivnici, v miestach, kde je chlad, aj bez prístupu svetla. Odporúčame stratifikovať viac ako 2 mesiace. Dá sa stratifikovať aj chladničke, bez piesku. Vtedy ide o suchú stratifikáciu. Tam je vhodné zabaliť semienka do papierovej utierky, vreckovky a ešte do papierového vrecka a uložiť na dno. Potom klasicky vysievať do misiek.

Výsevom je potrebné zabezpečiť dostatok svetla. Vhodné umiestnenie je na okná, pod okná, v blízkosti okna. V zimnom období aj my vnímame nedostatok svetla a slnka, preto semienkam a neskôr mladým rastlinkám zabezpečte umelé osvetlenie pomocou lámp. Vyššiu vzdušnú vlhkosť zabezpečíte vlhkosťou substrátu, teplotou v miestnosti a tiež ju môžete zvýšiť, ak prikryjete výsev fóliou alebo sklom. Často vetrajte a skladajte kryt, aby substrát neplesnivel. Po vyklíčení, kryt odstráňte, aby rastliny tiež netrpeli plesňami. Po výseve misky roste, po vyklíčení už zalievajte jemným prúdom vody. Snažte sa vyhnúť listovej ploche a zalievajte ku korienkom. Pokiaľ máte semená vysiate v tabletách a zakoreňovačoch, tieto presychajú oveľa rýchlejšie. Zabezpečte pravidelné zalievanie, aby nepreschli. 

Paprikám a rajčinám sme venovali špeciálny článok, ak vás zaujíma ako na výsev papriky a rajčín, prečítajte si ho.

MenovkyMenovky

Možno pre niekoho nepodstatné. My Vás však presvedčíme, že je to dôležité. Najmä ak vysievate viacero druhov a kultivarov. Už nikdy sa Vám nestane, že zameníte odrodu papriky alebo chilli papričiek s okrasnými paprikami, ktoré nie sú vhodné na konzumáciu. Plnia vyslovene okrasnú funkciu. Na menovku alebo plastovú značku viete zaznamenať názov, druh, kultivar, dátum výsevu, farbu, výšku a všetko to, čo je pre Vás podstatné. Na menovku môžete zaznamenať len názov a do špeciálneho zošita si môžete poznačiť všetky poznámky a informácie o kvitnutí, farbe plodov a kultivare. Menovky si jednoducho vyrobíte doma alebo si ich zakúpite. Odpadajú rôzne nálepky, ktoré aj tak časom a pôsobením zálievky strácajú na praktickosti. Sú na dlhodobé použitie. Potom ich jednoducho umyjete a používate ďalej.

­

Chcete vyskúšať aj niečo iné?

Najlepší čas na plánovanie výsevov je zimné obdobie a hlavne január. Predjarné obdobie, spravidla polovica februára, je charakteristické vysievaním semien rajčín, papriky a kvetov. Väčšina z nás siaha po hrantoch a klasických substrátoch a vysieva. Chcete však vyskúšať aj niečo iné? Tak toto je príležitosť začať práve s týmito pomocníkmi na vysievanie. Použitie je jednoduché a najmä rýchle. Semená budú vysiate správne, s dostatkom vzduchu pre korene a samotný rast, vhodne uložené a podporované. Rašelinové kvetináče a Jiffy tablety sú Vám známe určite aspoň z reklám. Môžete ich však aj vyskúšať. Sú špeciálne vyvinuté pre pestovanie okrasných rastlín a predpestovanie zdravých a silných priesad, s mohutným koreňovým systémom a pevnými stonkami. Sú vyrobené zo 100% prírodného materiálu, takže nezaťažujú životné prostredie. Sú ľahké a aj manipulácia s nimi je jednoduchá. Pozostávajú z kokosových vlákien, rašeliny a drevených vlákien, s upraveným pH, bez hnojív. Rastlinám poskytujú dostatok vzduchu, vhodnú drenáž a stabilitu. Použitím dosiahnete nádherné pevné rastliny, ktoré už nemusíte rozsádzať, ale hneď ich viete vysadiť do skleníka alebo na voľnú plochu v záhrade.

Na rovnakom princípe a s podobným zložením fungujú aj rašelinové kvetináče. Vyberať môžete z klasických samostatných kvetináčov alebo z plátov v štvorcovom tvare, pre úsporu miesta. Určite si spomínate na minuloročné obdobie, keď ste hľadali rôzne nádobky od zmrzlín, či tvarohu, aby ste ich naplnili substrátom a následne do nich vysiali semená. Máme pre Vás niečo jednoduchšie za veľmi priaznivú cenu – výsevné misky, rôznych rozmerov. Tie už budete mať vždy po ruke, vydržia viac sezón a semená budú mať dôvod rásť ako z vody.

Rovnako by sme radi upriamili Vašu pozornosť na mini sadbovače, ktoré Vám uľahčia prácu s pikírovaním a následným presádzaním. Stačí do každého otvoru vysiať 1-2 semienka a o rastlinku sa ďalej špeciálne nemusíte starať. Samozrejme, nezabudnite na zalievanie.

Jablone vhodné do vyšších polôh

Autor: Ing. Adriána Francová 5. januára 2021 Žiadne komentáre

Jablone patria medzi jadroviny a dôležitú súčasť ovocných sadov malých súkromných aj tých veľkých. Jablone sú najpestovanejšou skupinou z ovocných druhov v našich podmienkach. Nie však všetky odrody sa dajú úspešne pestovať vo všetkých pestovateľských podmienkach. Najkritickejšia je horská a chladnejšia oblasť s nadmorskou výškou od 700 m.n.m-1000 m.n.m. a tam musíme vyberať ovocné stromy do vyšších polôh.

Jablone vhodné do vyšších polôh

Ktoré jablone do chladných oblastí zvolíme je veľmi dôležité, je totiž podstatný rozdiel pestovať jabloň na južnom Slovensku a tú istú na severe Slovenska. Rozdiely sú v nadmorskej výške, pôdnych podmienkach, v množstve vlahy a najmä je rozdielna teplota či dlhotrvajúci sneh. Dalo by sa to, ak vyberiete jabloň na vhodnom podpníku.

Viaceré jablone sa ponúkajú s rôznym podpníkom najmä kvôli lokalite budúceho pestovania. Nie je vhodné kúpiť akýkoľvek podpník. Stromček sa trápi, neprosperuje, nerodí, zaostáva v raste alebo naopak rastie bujne, bez plodov. Od teploty a teda rôznych oblastí sa odvíja aj samotný termín dozrievania, sladkosť plodov či ich skladovateľnosť.

Jablone vhodné na sever Slovenska

Pri výbere okrem farby plodov a chuti je teda veľmi dôležité dbať aj na pestovateľskú oblasť, v ktorej jablone chcete pestovať. Potom si vyberáte zo skupín letných, jesenných a zimných odrôd podľa termínu dozrievania, čo je tiež priamo spojené aj s pestovateľskou oblasťou. Podľa podmienok a teploty prostredia sa jednotlivé termíny dozrievania môžu posúvať.Jablone vhodné na sever Slovenska

Nezabúdajte tiež na vhodného opeľovača, bez ktorého sa plodov nedočkáte. Dôležitú úlohu hrajú opäť samotné podpníky. Viac o podpníkoch nájdete na konci článku.

Vhodné letné odrody do vyšších polôh

Priesvitné letné – opeľovače Júlia, Gala, na podpníkoch M9 alebo MM106
Discovery – opeľovač James Grieve, podpníky MM106

Vhodné jesenné odrody do vyšších polôh

Prima – opeľovač Luna, Idared, podpníky M9, MM106
Šampion – opeľovač Jonagold, Prima, podpníky M9, MM106

Vhodné zimné odrody do vyšších polôh

Florina – opeľovač Priesvitné letné, Rubinola, podpníky M9, MM106
Melodie – opeľovač Luna, Rubinola, podpníky M9, MM106
Topaz – opeľovač Melodie, podpníky M9, MM106
Gloster – opeľovač Gala, podpník MM106
Rubinola – opeľovače Florina, Topaz, Melodie, Prima, podpníky M9, MM106


Kompletný sortiment jabloní nájdete v ponuke eshopu


Vysvetlivky pre podpníky

Podpníky pre jablone M27, M9, M26, MM106, MM111, A2, M1, M4 a semenáč

M27 – je najslabšie rastúci podpník pre jabloň. Menej používaný. Vhodný pre malé záhrady pre pestovanie štíhleho vretena vyslovene na opore. Oporu musia mať počas celého obdobia pestovania. Používa sa pri výbere veľkoplodých odrôd jabloní a pre silnorastúce odrody.

M9 – najčastejšie používaný a najznámejší podpník pre jablone. Je slabo rastúci, rýchlejší než M27. Stromy s týmto podpníkom dosahujú skorú úrodnosť, výborné výnosy a kvalitné plody a pravidelné úrody. Korení však plytko. Vhodný len do pestovateľských oblastí s pravidelnou starostlivosťou ako závlaha a hnojenie. Tiež sa používa pri pestovaní štíhleho vretena, rôznych stien s oporou a na drôtenke. Oporu vyžaduje počas celého pestovania. Vyžaduje pravidelnú závlahu, najlepšie kvapkovú.

M26 – obľúbený podpník, rastúci rýchlejšie než M9, preto je vhodnejší aj pre slabo rastúce odrody. Vhodný pre štvrťkmene, do všetkých oblastí, s oporou len v prvých rokoch pestovania. Prináša skoré a vysoké úrody, pravidelné úrody a veľké plody. Rovnako je vhodný aj pre štíhle vreteno, steny aj solitérne výsadby.

MM106 – najvhodnejší podpník do vyšších polôh a nepriaznivých podmienok, nepriepustnej pôdy a štrku a tiež do svahu. Rastie stredne silno. Po zakorenení už nevyžaduje oporu vďaka bohatému koreňovému systému. Je vhodný pre solitéry aj pestovanie na drôtenke. Plody sú primerane veľké, stromy dosahujú pravidelnú úrody a skoro nabiehajú do rodivosti.

MM111 – je podpník pre stĺpovité odrody jabloní. Výborne korení, vhodný aj do vyšších a suchších polôh. Nevyžaduje oporu a jedná sa o stredne rýchlo rastúci podpník.

M4 – sa používa už menej, nahradil ho MM106

M1- vegetatívny podpník, bujného rastu, v súčasnosti sa nepoužíva, alebo len zriedka, rastie podobne ako A2. Vhodný je najmä pre staré odrody jabloní. Do veľkých záhrad, parkov a alejí. Neskoro nastupuje do rodivosti.

A2 – silno rastúci podpník na pestovanie bez opory. Vhodný do svahov, dobre zakoreňuje. Zvláda aj suchšie a horšie pôdne podmienky. Drevo dobre vyzrieva na jeseň a teda je odolný aj voči mrazom. Do rodivosti však nastupuje neskôr, cca po 3-4 rokoch ale pre chladnejšie a svahovité oblasti je najvhodnejší.

Sem. – je skratka pre jabloňový semenáč. Prejavuje sa silným bujným rastom a teda je vhodný len pre veľké záhrady, zber z rebríka, nakoľko stromy rastú aj po reze do výšky a stromy sú obrovské.

Podpníky pre jablone

Veríme, že dilemu akú jabloň do vyšších polôh si zvolíte, vám pomohol rozhodnúť aj náš článok. V prípade, že hľadáte informácie o podpníkoch pre iné druhy, prečítajte si náš článok Podpníky ovocných drevín .

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu