+421 948 199 109

mája 2021

Najkrajšie kvitnúce okrasné stromy do záhrady

Autor: Adriána Francová 31. mája 2021 Žiadne komentáre

Nič nie je krajšie ako rozkvitnutá záhrada. Každá by mala mať jednu dokonalú dominantu, ktorá počas každého ročného obdobia uchváti svojim vzhľadom, či už je to kvetom, habitusom, listom, alebo len tým, že poskytne dokonalý tieň.

Najkrajšie stromy do záhrady

Nie každá záhrada však spĺňa parametre pre vysadenie stromu, ktorý nadobudne v dospelosti obrovské rozmery. Spravidla však platí, že dominantné veľké stromy, poskytnú záhrade neopakovateľné čaro. Spolu s okolitou výsadbou, jemnými krivkami záhona a celkovou koncepciou navodia tú správnu atmosféru, dokonca aj samotný príbeh záhrady. Nečakajte však zázraky. Od samotného vysadenia mladého stromu musí prejsť určité obdobie, aby strom zmohutnel, nadobudol svoju šírku a výšku a tým aj zakvitol do podoby, ktorú chceme vidieť.

V dnešnom článku vám predstavíme trojicu stromov, ktoré môžeme právom zaradiť medzi najkrajšie kvitnúce stromy.

Judášov strom

Judášov stromJudášovec (Cercis) je okrasný strom zaujímavý najmä ružovými kvetmi, ktoré rozkvitajú už v apríli na bezlistých stonkách. Kvety často vyrastajú aj z kmeňa a starších konárov. Neskôr sa tvoria listy.

Vybrať si môžete z niekoľkých druhov a kultivarov. Judášovec strukový, čínsky a kanadský.

Najznámejší je asi Judášovec strukový (Cercis siliquastrum), ktorý dostal meno podľa legendy, že práve na tomto strome ukončil svoj život biblický Judáš. Ker alebo strom pochádza z Balkánu a východného Stredomoria.

Trsy ružových motýľovitých kvietkov vyrastajú priamo z kmeňa a z konárov. Tento jav sa nazýva kauliflória a bol popísaný prvýkrát práve u judášovca strukového.

Pestuje sa obyčajne ako solitér. Obľubuje vápenatú pôdu, slnečné stanovište a dobre zvláda podmienky aj bez pravidelnej závlahy, samozrejme nie bezprostredne po výsadbe. V mladosti je náchylný na mrazy a preto vyžaduje ochranu. Po kvitnutí, ktoré trvá 3 – 4 týždne sa začnú tvoriť srdcovité listy, ktoré majú modrozelený nádych.

Pokiaľ túžite po tomto strome a máte malú záhradu siahnite po judášovci čínskom (Cercis chinensis), ktorý dorastá len do výšky 3 m. Zvláda rovnaké podmienky ako vyššie popísaný judášovec strukový, len je teda menších rozmerov. Obzvlášť kultivar ´Avondale´. Listy má však žltozelené, na jeseň vyfarbuje do zlatista. Takže naozaj v každom ročnom období prekvapí a zahrá svoje divadlo.


Nádherný strom s ružovými kvetmi - judášovec v našom eshope


Ľaliovník

ĽaliovníkĽaliovník tulipánokvetý (Liriodendron tulipifera). Tento strom snáď nemusíme ani predstavovať. Kto by po ňom netúžil, kto by ho nemiloval. Jeden z najkrajších a najmohutnejších listnatých stromov na svete pochádza zo severnej Ameriky, kde na pôvodných stanovištiach dorastá až do výšky 50 m a šírky 15 m.

Spolu s magnóliami patrí medzi najpôvodnejšie krytosemenné stromy. Má veľmi zaujímavé štvorlaločné zvláštne vykrojené listy lýrovitého tvaru.

Kvety sa objavia v máji a sú naozaj plné noblesy a elegancie. A hoci nie sú farebne výrazné, svojim vzhľadom pripomínajú rozkvitajúce tulipány. Kvety sú obojpohlavné, žltozelené.

Ľaliovník je náročný na obsah živín v pôde a vyžaduje aj dostatočné zavlažovanie. Dobre odoláva mrazom.


Ľaliovník z ponuky nášho eshopu


Je to výborná a atraktívna solitéra, ktorá však vyžaduje aj dostatok priestoru. Kvitne asi po 7 rokoch pestovania. Dosahuje v našich podmienkach cca 30 m. Ak mu naozaj neodoláte doprajte mu výnimočné miesto vo vašej veľkej záhrade s trávnikom, kde celkový pohľad sústredíte na túto dominantu.

Paulovnia

Paulovnia - okrasný strom do záhradyPaulovnia plsnatá (Paulownia tomentosa) ako okrasná kvitnúca drevina patrí do záhrady pre viaceré dôvody.

Výnimočná je najmä vďaka kvetom. Len máloktoré dreviny kvitnú na ružovofialovo tak bohato, ako ona. V dospelosti a najmä v staršom veku sa jedná o mohutný strom.

Patrí medzi najrýchlejšie rastúce elegantné stromy pre svoj habitus a celkový vzhľad. Je to dominantná drevina vhodná ako solitér do veľkej záhrady. Dorastá do výšky 9 m.

Má obrovské mäkké listy a nádherné kvety ružovofialovej farby. Množstvo lievikov visí na strapci a kvety majú rôzne žlté bodkovanie a pásiky zároveň. Kvety kvitnú ešte pred listami, takže sa Vám naskytne neuveriteľný pohľad zakvitnutého stromu bez listov ako v rozprávke. Neskôr sa z kvetov vyvíjajú tobolky, ktoré sú najskôr zelené, v jeseni hnednú a poskytujú množstvo semien. Kvety navyše voňajú vanilkovo a lákajú množstvo hmyzu. Patrí medzi energetické stromy.

Dobre zvláda rez a je nenáročná na pestovanie. Hlbokým rezom na hlavu sa podporuje veľkosť listov na úkor kvetov a dá sa potom pestovať ako ker. Pestovaná v podobe stromu potrebuje len priestor.


Vyberte si paulovniu z ponuky nášho eshopu


Dá sa pestovať aj v nádobe, kde rastie pomalšie a častejšie jej treba dopĺňať živiny a nový substrát. V mladom veku môže namrznúť. Dobre zvláda akýkoľvek rez aj z odrezaného kmeňa dokáže obrašiť. Pokiaľ máte priestor, je to ideálny strom do záhrady. Paulovnia poskytuje nádherný pohľad na celkový habitus a rozvoľnenú korunu, pod ktorou budete radi sedieť.

Presvedčili sme vás? Veríme, že áno. Ttieto stromy sú výnimočné a patria do záhrady akéhokoľvek tipu.

Tip: Doplnte svoju záhradu o zaujímavé kry.

Samoopelivé vs. cudzoopelivé druhy

Autor: Ing. Adriána Francová 29. mája 2021 Žiadne komentáre

Pre niekoho samozrejmosť, pre niekoho starosť. Preto Vám ponúkame jednoduché vysvetlenie, riešenia a tipy pre pestovanie.

Samoopelivé a cudzoopelivé druhy

Opeľovanie ovocných stromov

Opeľovanie je pojem pre prenesenie peľu z tyčinky na bliznu piestika. Ak sa to deje v rámci jedného kvetu, jedná sa o samoopelenie. Ak je peľ z jedného kvetu prenesený na iný kvet pomocou hmyzu alebo vetra, jedná sa o cudzoopelenie.Samoopelivé a cudzoopelivé ovocné stromy

Samoopelivé stromy

sa teda dokážu opeliť vlastným peľom pomocou včiel, vetra a iného hmyzu.

Cudzoopelivé stromy

vyžadujú na opelenie cudzí peľ, z iných odrôd kvitnúcich približne v rovnakom čase. Tieto odrody musia byť však vhodným opeľovačom. Pri určitých kultivaroch je napríklad aj uvedená odroda, ktorá sa má vysadiť spolu s daným stromom, aby sa navzájom vhodne opelili, a tak sa zabezpečila kvalitná úroda. Teda pokiaľ ste si všimli, že na záhrade máte každoročne zakvitnutú staršiu čerešňu, ktorá by obyčajne už zarodila, je to tým, že nemá vhodného opeľovača a ani v jej blízkom okolí sa nenachádza iný kultivar tohto druhu. To býva najčastejším javom nerodiacich ovocných stromov.

Samoopelivé čerešne

V súčasnej modernej dobe sú však na trhu aj samoopelivé čerešne na podpníkoch s primeraným rastom, teda Vám postačí len jeden strom v záhrade. Medzi samoopelivé čerešne patrí napríklad odroda ´Lapins´, ´Halka´, ´Sunburst´, ´Stella´. Višne sú obyčajne samoopelivé alebo čiastočne cudzoopelivé. Opeľovača potrebuje napríklad: Vackova. 

Niektoré druhy sú schopné vyvinúť plody aj bez opelenia, ale tieto plody sú malé a deformované. To, že stromy vykvitnú, ešte neznamená, že aj zarodia, hoci majú v blízkosti vhodnú odrodu na opelenie. Závisí to aj od počasia, množstva včiel, zrelosti peľu a stavu blizny prijať peľ. Často sa stáva, že stromy bohato zakvitnú, potom sa náhle ochladí a včely neopelia kvety, prípadne začne mrznúť. Vtedy je úroda ohrozená.

Ďalšou zaujímavosťou je, že aj samoopelivé druhy majú väčšiu a kvalitnejšiu úrodu, ak sa kvety opelia cudzím peľom.

Cudzoopelivé sú: jablone, hrušky, čerešne, ringloty

Samoopelivé sú väčšinou: slivky, marhule, broskyne, ríbezle, jahody, maliny, egreše, orech.

Čierne ríbezle, lieska a orech sa dokážu opeliť aj vlastným peľom, ale je lepšie ak je v blízkosti vysadených viac rastlín.

Samozrejme pokroky nastali aj v oblasti ovocinárstva, a preto je možné dnes zakúpiť aj samoopelivé čerešne a višne, alebo si môžete zakúpiť dreviny, kde na jednom podpníku sú naštepené 2 druhy, prípadne 2 kultivary. Napr. na jednom kmeni je čerešňa i višňa, ktoré sa navzájom môžu opeľovať alebo na jednom podpníku nájdete 2 kultivary hrušiek so vzájomnou podporou v opeľovaní alebo 2 kultivary jabloní, ktoré sa navzájom opelia.

Samoopelivé jablone a hrušky

Tu vznikajú rôzne mýty a dohady. Nič také ako samoopelivá hruška alebo samoopelivá jabloň neexistuje. Jedine ako sme spomenuli len ak na jednom podpníku naočkujete 2 kultivary, ktoré sa navzájom opelia.

Inak platí, že potrebujete jabloň a druhého opeľovača. A hrušku a druhého opeľovača.

Napríklad : Gala + Luna, Julia + Melodie, Karneval + Luna, Karneval + Rubinola, Pinova + Rubinola, Red Topaz + Pinova, Šampion + Florina

Hrušky: Bohemica + Clappova, Dicolor + Bohemica, Konferencia + Boscova fľaša, Nashi hrušky + Boscova fľaša, Williamsova + Clappova

Zaujímavosťou je, že príbuzné dula, jarabina, mišpule, sú samoopelivé.

Samoopelivé a cudzoopelivé marhule

Tu platí, že cca polovica odrôd je samoopelivá a polovica cudzoopelivá. Samoopelivé marhule: Bergeron ,Maďarská, Veharda, Veľkopavlovická, Kioto

Cudzoopelivé marhule: Bhart + Maďarská, Goldrich + Bhart, Vesna + Veľkopavlovická, Big Red + Sweet Red

Nemenej dôležitý pri výbere vhodného ovocného stromu je aj podpník. Ak sa chystáte zasadiť napríklad jabloň, prečítajte si článok o tom, ktoré odrody jabloní sú vhodné do severnejších polôh.

Závesné kvetinové tašky a tuby

Autor: Ing. Adriána Francová 28. mája 2021 Žiadne komentáre

Balkóny a terasy v letnom období prekypujú množstvom rastlín typickými pre toto obdobie. Pokiaľ chcete vyniknúť a zároveň vyskúšať nové a zaujímavé pestovanie balkónových rastlín, určite siahnite po kvetinových taškách a tubách.

Závesné kvety

Závesné vaky na pestovanie

Závesné vaky na pestovanieZávesné kvetinové tašky sú vyrobené zo špeciálnych odolných materiálov, ktoré sú odolné voči slnku a vode. Je to obdĺžnik s otvormi pre rastliny. Nájdete tašky s 5 - 8 - 10 otvormi. Tieto tašky sú určené na zavesenie na stenu. Majú v hornej časti silný popruh, ktorý udrží vlhký substrát aj s rastlinami bez toho, aby sa pretrhol.

Kvetinové tuby majú otvory z oboch strán. Tie sú určené na zavesenie do priestoru a rastliny sa vysádzajú teda dokola. Nájdete ich s 12 až 20 otvormi.

Na výsadbu sa používajú mladé rastlinky zo sadbovačov. Otvory na taškách majú v priemere do 2,5 cm, takže rastlinku zakúpenú v kvetináči by ste tam, pre mohutnosť koreňového systému nedostali. S určitosťou by sa polámala aj počas manipulácie. V taškách môžete pestovať netýkavky, surfínie, petúnie, sanvitálie, verbeny, muškáty, million bells a veľa iných balkónoviek z našej ponuky. Dokonca aj jahody a hrášok.


Rastliny na balkón z našej ponuky


Úspechom pestovania je vhodný substrát, ktorý dobre saje a drží vodu. Najlepšie je zakúpený univerzálny záhradnícky substrát zmiešať ešte s vlastnou zeminou zo záhrady, resp. primiešať podiel piesku. Substrát pred naplnením tašky zvlhčite. Budete prekvapení, ako je po naplnení taška ťažká.

Potom umiestnite zavlažovacie rúrky. Sú to plastové rúrky, s otvormi po celej dĺžke. Sú univerzálne, vhodné pre všetky tipy závesných tašiek. Polievanie je tak jednoduchšie, účelové a praktické. Voda sa dostane jednoducho ku koreňom rastlín. Pokiaľ sa rozhodnete zalievať tašku zvrchu, počítajte s tým, že prúd vody substrát vyplaví a mladé rastlinky, ktoré ste práve vysadili spokojné nebudú tiež. Tento spôsob zalievania je vhodný pre tašky, ktoré sú už prerastené a korene už vyplnili väčšiu časť tašky, takže aj prebytočná voda prúdom nevytečie von. Po vložení zavlažovacej rúrky môžete začať vysádzať.

Pre jednoduchšiu manipuláciu si tašku položte vodorovne na zem a tak vysádzajte. Po vysadení zalejte jemnou ružicou pomocou krhly. Takto môžete nechať tašku pár dní, kým sa rastliny zakorenia. Tuby vysádzajte už zavesené. Keďže sú otvory z oboch strán, rastliny budú potrebovať voľný priestor okolo. Nezabudnite do vody pridávať hnojivo pre bohaté kvitnutie, ktoré rastliny rovnako potrebujú ako aj tie pestované v nádobách a hrantoch. Odporúčame hnojivo Kristalon „Kvet a plod“.


Ak sme vás presvedčili, neváhajte kvetinové tašky a tuby vyskúšať


Kvetinová taškaNajčastejšie kladené otázky:

Aké rastliny môžem použiť na výsadbu do tašiek a túb?

Na výsadbu môžete použiť: netýkavky, surfínie, petúnie, sanvitálie, verbeny, muškáty, million bells a veľa iných balkónoviek z našej ponuky ponúkaných v sadbovačoch.

Rastliny v kvetináčoch označených K7 a viac sa tam nezmestia. Otvory na taškách sú cca 2,5 cm, a rastlinky v sadbovačoch majú priemer 25 - 33 mm v závislosti od druhu rastliny.

Tip: Prečítajte si ako dopestovať rastliny zo sadbovačov.

Ako sa zalievajú tieto tašky?

Zalievajú sa pomocou zavlažovacej rúrky, ktorá je súčasťou balenia. Pokiaľ nie je súčasťou, môžete si ju zakúpiť samostatne. Je to plastová univerzálna rúrka s otvormi pre jednoduché zalievanie. Voda sa tak dostane priamo ku koreňom rastliniek.

Na tomto odkaze nájdete zavlažovaciu trubku pre kvetinové tašky.

Aký substrát mám použiť?

Používa sa klasický záhradnícky substrát najlepšie zmiešaný so zeminou, ktorá lepšie drží vlahu. Pred samotným plnením tašky ho navlhčite.

Ponuka substrátov z našho eshopu.

Neroztrhne sa mi taška, keď ju zavesím?

Taška je vyrobená z pevného materiálu odolného voči pretrhnutiu a udrží váhu vlhkého substrátu spolu s rastlinkami.

Ako často musím tašky a tuby zalievať?

Tašky a tuby sa zalievajú rovnako ako klasické nádoby. Intenzívnejšiu zálievku budú vyžadovať tie, ktoré budú umiestnené na celodennom slnku. V polotieni zostane substrát vlhkejší dlhšiu dobu.

Nevytečie príliš veľa vody cez otvory pre rastliny?

V krátkom čase po výsadbe sa to môže stať samozrejme. Neskôr, keď rastliny prekorenia bude pretekať len prebytočná voda. S tým počítajte. Aj nádoby majú otvory v dolnej časti na odtok prebytočnej vody. Inak by rastliny neprosperovali a stáli vo vode. Následne hrozí hnitie.

Kde môžem tašky a tuby umiestniť?

Závesné kvetinové tašky majú otvory z jednej strany, preto sú vhodné na umiestnenie tak, aby boli viditeľné len z jednej strany. Takže ich môžete zavesiť na senu, oplotenie. Tuby majú otvory pre rastliny z oboch strán. Tie sú vhodné na zavesenie do priestoru a rastliny sú viditeľné zo všetkých strán.

V skutočnosti to pôsobí esteticky. Je to nejako otestované?

Tašky máme v ponuke dlhšie a majú výborné ohlasy. Testované boli. Viac si môžete prečítať v tomto teste.

V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať. Môžete sa tiež podeliť o Vaše nové skúsenosti s pestovaním rastlín v závesných taškách a tubách. Veríme, že tašky a tuby nájdu opodstatnenie aj vo vašom exteriéri.

TIP: Teraz vám už nič nebráni pustiť sa do zveľadovania svojho balkónu. Pri výbere rastlín vám možno pomôže aj článok o vhodných kombináciach balkónových kvetov.

Okrasné dreviny kvitnúce

Autor: Ing. Adriána Francová 27. mája 2021 Žiadne komentáre

Jar je typická množstvom výrazných prvkov ako zeleň, kvety, záhrada a práca v nej. Najzaujímavejšia je však práve vďaka drevinám a krom, ktoré v inom období nekvitnú alebo si práve vyžadujú pozornosť vo forme rezu, čo je základom pre budúcoročné kvitnutie.

Okrasné dreviny kvitnúce

Kríky kvitnúce na jar

Odkvitá zlatý dážď (Forsythia), dulovec (Chaenomeles), tavoľník (Spiraea) alebo iné dreviny, ktoré Vás prekvapili svojou záplavou kvetov v marci či v apríli.


Aktuálna ponuka okrasných kríkov z nášho eshopu


Kríky kvitnúce na jarTeraz je čas orezať odkvitnuté konáre, nakoľko tieto dreviny na ďalší rok kvitnú vždy na novom dreve. Striháme ich rapídne, rovnako aj kmienkovú vŕbu (Salix caprea pendula).

V máji Vás prekvapí bohato kvitnúca vistéria (Wisteria), ktorej fialové strapce kvetov lákajú včely a hmyz alebo žlté strapce štedreca (Laburnum), ktorý tiež vynikne na múre aj pergole.

Rovnako rozkvitajú plamienky (Clematis). Nezabudnime na azalky a rododendrony (Rhododendron), ktoré sú v máji najkrajšie. Vyžadujú však špecifické podmienky pestovania, len vtedy sa im bude totiž dariť.

Kvitnúce stromy na jar

Ozdobou sú aj japonské čerešnesakury, ktoré obľubuje snáď každý. Rovnako okrasné jablone. Najkrajšie vonia asi orgován (Syringa), ktorého sladkú vôňu ucítite už z diaľky. Natrhané vetvičky vydržia vo váze síce krátko, ale radosť vám určite urobia. 

Záhrada však nemusí byť zaujímavá len vďaka okrasným krom, ale aj vďaka ovocným drevinám, z ktorých máme úžitok. Sú momentálne plné kvetov a hmyzu, ktorý ich usilovne opeľuje, aby sme sa dočkali úrody. Rozkvitajú čerešne, slivky, jablone.


Chutné ovocie a krásne kvety ako bonus - sortiment ovocných stromov


Dreviny ako lieskybrezy vyzerajú výborne na konci záhrady, kde ich jasno zelené listy pripomínajú začiatok niečoho nového. Biela kôra svieti a v korunách stromov sa uhniezdili vtáky.

Keby sme sa vás opýtali, akú farbu má jar a máj, názory by sa asi líšili, ale spravidla platí, že najviac je v tomto období ružovej, žltej, fialovej a ich odtieňov. Kvitnúce kry vyniknú najmä pred tmavým pozadím, preto na to myslite už počas zakladania záhrady a počas výsadby. A potom nás len čaká dokonalá romantika. Ešte si zobrať deku, ľahnúť si do trávy a vychutnať si všetko to, čo nám príroda pripravila. Okrem práce v záhrade by ste si ju totiž určite mali vedieť aj vychutnať.

Tip: Prečítajte si aj ako vytvoriť nádherný kvitnúci živý plot.

Záhrada na piesočnatej pôde

Autor: Ing. Adriána Francová 26. mája 2021 Žiadne komentáre

Záhorie a podunajská nížina je charakteristická pieskovým podložím. Hoci je to veľmi chudobná pôda, aj tak sa dá na takejto ploche vytvoriť zaujímavá záhrada napríklad v stredomorskom alebo aj v japonskom štýle.

Záhrada na piesočnatej pôde

Hoci sú počas zakladania záhrady mnohí skeptickí, sami musíte potvrdiť, že počas prác v záhrade sa teda nenarobíte. Je tu samý piesok, žiadne skaly a hrudy.

Pri výbere rastlín buďte opatrní a vyberajte rastliny nenáročné na pôdne podmienky, rôzne skalničky, sukulenty, suchomilné trvalky, prípadne kaktusy, ktoré dobre znášajú teplo, menšiu zálievku a chudobnú pôdu.

Suchomilné rastliny

Suchomilné rastlinyV takejto záhrade si môžete pripraviť bylinkovú špirálu alebo bylinkový záhon. Tiež je tu priestor pre variabilné trvalkové záhony spolu s okrasnými trávami i cibuľovinami. Cibuľovinám jarným i letným sa v tejto pôde darí, nakoľko je ľahká a priepustná. Pokiaľ na záhonoch používate aj textíliu a mulčovanie, nestáva sa, aby cibule hnili v dôsledku nadmernej zimnej vlahy.

Vhodné rastliny pre piesočnatú záhradu

Lavandula angustifolia – nájdete v kategórií levandule

Yucca filamenthosajuka, Salvia officinalisšalvia lekárska,

Euphorbiamliečnik

Echinopsježibaba, Achilea milefoliumrebríček, Nepetakocúrnik, Veronica longifoliaveronika dlholistá, Thymus serphylummaterina dúška, Origanum vulgare - oregáno

Z okrasných tráv sú vhodné : Pennisetum compressumperovec, Festuca glaucakostrava, Cortaderia selloanakortadéria, Carex pendulaostrica, Miscanthus sinensisozdobnica čínska


Kompletná ponuka okrasných tráv alebo skalničiek v našom eshope


Zo skalničiek: Aster alpinumastra alpínska, Campanula carpaticazvonček karpatský, Hosta sp. – funkia, Sedum acrerozchodník, Bergenia cordiflorabergénia veľkolistá, Arabis albidaarábka, Armeria maritimatrávnička

Tip: Inšpirujte sa záhradou v japonskom štýle.

Balkónové kombinácie letničiek a iných balkónoviek

Autor: Ing. Adriána Francová 25. mája 2021 Žiadne komentáre

Každý máme svoju predstavu o ideálnom alebo najkrajšom balkóne. Podľa toho, ako je balkón orientovaný, viete vybrať správne rastliny a tým dosiahnuť požadovaný efekt. Nemusí ísť vždy len o typické balkónové rastliny vysadené v hrantoch, visiace zo zábradlia alebo zo závesnej nádoby.

Kombinácie kvetov do truhlíkov

Rastliny môžete vysadiť aj v zmesi farieb alebo ich jednotlivo kombinovať do odtieňov jednej farby alebo dvoch. Farby pôsobia na psychický stav a pohodlie človeka už od nepamäti. Pomocou farieb môžeme bezprostredne navodiť atmosféru alebo súvislé pokračovanie z interiéru do exteriéru.

S čím kombinovať muškáty

Skúste použiť kombináciu muškátov (Pelargonium), šalvie (Salvia), cínie (Zinnia), železníkov (Verbena) a begónie (Begonia) vo farbách červenej, či oranžovej, ktoré symbolizujú oheň a lásku. Ako doplnky použite kanvice na polievanie rovnakej farby a iné nádoby, črepníky, sviečky a deky.Kombinácie balkónových kvetov

S čím kombinovať begónie

V tomto prípade použijeme žlté kombinácie balkónových kvetov. Táto farba svieti a vytvára žiarivú atmosféru aj v dňoch, keď je pod mrakom, rozžiari  priestor a použitím slamených a ratanových doplnkov vytvoríte priestor na pohodlné oddychovanie.

Používajú sa: žlto kvitnúce begónie (Begonia), gazánie (Gazania), kapucínky (Tropaeolum), papučky (Calceolaria), nechtík (Calendula), rudbekie (Rudbeckia), slnečnice (Helianthus), aksamietnice (Tagetes), georgíny (Dahlia), sanvitálie (Sanvitalia).


Celý sortiment balkónových rastlín *

* dostupnosť je daná ročným obdobím


Do zelena ladený balkón predstavuje množstvo dekoratívnych listov, pocit sviežosti, pokoja a života zároveň.

Balkón môže poslúžiť ako druhá kuchyňa, ak sa na ňom rozhodnete pestovať bylinky a zelené korenie. Pre výsadby zeleného balkóna či terasy sa odporúčajú trvalky, pričom odpadávajú každoročné náklady na kúpu letničiek. Vhodné sú funkia (Hosta), ktorá má veľa kultivarov s panašovanými listami, mliečnik (Euphorbia), hluchavky (Lamium), ktoré majú síce nenápadné kvety, ale dekoratívne listy s ľahko červenou alebo striebristou kresbou, brečtan (Hedera) a okrasné trávy.

Tip: Ak dávate prednosť modrej farbe, prečítajte si aj článok, kde vám odporúčame práve modré kvety na balkón.

Kombinácie balkónových kvetov

Môžete kombinovať jeden druh viacerých farieb, 2-3 druhy, ktoré usporiadame pri výsadbe podľa výšky, šírky a pridáme previsnuté rastliny. Do väčších keramických a drevených nádob môžete použiť i vždyzelené dreviny, zakrslé ihličnany s letničkami či cibuľovinami.

Dá sa kombinovať naozaj veľké množstvo rastlín. Závisí však aj od toho, kde budete vysadené nádoby umiestňovať, do akých veľkých nádob budete rastliny vysádzať. V zásade platí, aby jednotlivé rastliny boli približne rovnakého vzrastu, aby sa nestalo, že jedna rastlina vytlačí druhú, aby sa navzájom podporovali v raste a netienili si, boli správne vysadené - vyššie vzadu, nízke prevísajúce vpredu. Rastliny sa od seba vysádzajú cca 15 –20 cm. Môžete vysadiť rastliny s podobnými nárokmi na pestovanie a nezáleží na tom, či sa jedná o typickú balkónovku alebo letničku či trvalku.

Kombinujte rastliny, ktoré dlho alebo postupne kvitnú, v jeseni remontujú (opakovane po zostrihnutí, zaštipnutí kvitnú), prípadne do pozadia doplňte rastliny, ktoré budú stálozelené.

Ak nemáme dostatok miesta, môžeme použiť na pestovanie aj závesné nádoby, nevýhodou je snáď zložitejšie zalievanie a hmotnosť nádoby, preto by mala byť bezpečne upevnená. Do závesných nádob používajte rastliny odolnejšie voči vetru, prudkému dažďu, prípadne proti intenzívnemu žiareniu, lebo v týchto nádobách sa pôda prehrieva rýchlejšie. Pre ešte efektívnejšie pestovanie a atraktívny vzhľad Vám odporúčame pestovanie balkónových rastlín v závesných taškách a tubách. Sú z odolných materiálov, s otvormi pre vloženie rastliniek. Dobre sa zalievajú, substrát sa neprehrieva. Vyskúšajte aj tento spôsob pestovania.

Pestovanie v samozavlažovacích nádobách

Autor: Ing. Adriána Francová 21. mája 2021 Žiadne komentáre

Na internete sa dá nájsť určite veľa informácii, ale samotné a najmä praktické skúsenosti s jednotlivými nádobami, v kombinácii s rastlinami už nie. Preto vám ponúkame základný popis a najčastejšie kladené otázky súvisiace s pestovaním rastlín v samozavlažovacích kvetináčoch.

Pestovanie v samozavlažovacích kvetináčoch

Samozavlažovacie kvertináče sa používajú od roku 1980, keď prvýkrát uzreli svetlo sveta. Boli dokonalým systémom a novinkou pre všetkých dychtivých pestovateľov balkónových rastlín.

Používaním sa však zistilo, že nie všetkým rastlinám vyhovuje množstvo vody ku množstvu substrátu, a preto prechádzali zmenami až nakoniec vznikli nádoby, ktoré v 80% začali naozaj plniť účel a spokojne môžete odísť aj na 5 dní mimo domova. Samozavlažovacie nádoby sú obyčajne zložené z podmisky-zásobníka na vodu, samostatnej vnútornej nádoby, v ktorej je vysadená rastlina v substráte a knotmi.

Ako doplnok môže byť hladinomer. Pestovanie je jednoduché, priam rovnaké ako v klasických nádobách, s tým rozdielom, že treba naozaj poznať požiadavky rastlín, čo sa týka množstva vody.

Aké sú výhody a nevýhody pestovania v samozavlažovacích nádobách?

Truhlíky LebišV zásade platí, že aj samozavlažovacia nádoba, môže byť podpriemerná alebo s vynikajúcimi vlastnosťami, ktoré naozaj ovplyvňujú samotný rast a prosperovanie rastlín. Obyčajné samozavlažovacie nádoby sú zložené s podmisky do ktorej sa leje voda a samotnej výsadbovej nádoby, v ktorej je substrát a vysadené rastliny. Kvalitnejšie nádoby majú okrem 2 častí kvalitné knoty, ktoré absorbujú vodu a tým ju privádzajú ku koreňom rastliny. Rastliny následne vytvárajú bohatý koreňový systém, rýchlo prekoreňujú, sú vitálne a zabezpečené vodou pre dlhšie obdobie.

Aké sú výhody a nevýhody používania samozavlažovacích nádob Lebiš?

Výhody:

- prosperujúce rastliny

- zálievka na viac dní

- možnosť pestovať rastliny aj na južných oknách a terasách

- dlhá životnosť knôtov

- knôty vo vode neplávajú ale absorbujú vodu a tým ju bezpečne dopravujú aj ku koreňom rastlín

- jednoduché zalievanie

Nevýhody :

- nie sú vhodné pre všetky druhy rastlín

Polievanie rastlín v  samozavlažovacích truhlíkoch

Záleží od orientácie voči svetovým stranám, druhového zloženia rastlín vo vysadenej nádobe, od počasia, typu nádoby, veľkosti. Všeobecne platí, že rastliny, ktoré čerstvo vysadíte do samozavlažovacej nádoby, musíte zo začiatku zalievať zhora. Nemajú dobre vyvinuté korene a tiež nie sú prekorenené v substráte tak, aby dokázali vytiahnuť vodu zospodu.

Zavlažovacie nádoby Lebiš majú nádobu, do ktorej nalejete aj 5l vody. Ideálne sú aj samozavlažovacie nádoby s vypúšťacím ventilom alebo prepadom, kde pri dlhotrvajúcom daždi prebytočná voda odtečie. V nádobách Lebiš je to zabezpečené jednoducho, konštrukciou skladajúcou sa z dvoch samostatných dielov, kde prebytok vody prirodzene pretečie mimo podmisky.


Samozavlažovacie kvetináče a príslušenstvo k nim nájdete aj v našom eshope


Naozaj môžem odísť na týždňovú dovolenku?

Žiaľ, týždeň je dlhá doba na to, aby rastliny prežili v horúcom lete nad 30°C. Všetko naozaj záleží od aktuálneho počasia a najmä rastlín, ktoré budete mať vysadené v nádobách.

Muškáty neobľubujú premokrenie alebo trvalý príjem vody, preto sa mnohým pestovateľom zdá, že v klasických hrantoch sa im darí lepšie. Muškáty sú ale schopné 1 týždeň, pri teplote 25°C prežiť. Ak jeden deň v týždni ešte prší, je to ideálne. V takýchto nádobách muškáty uvítajú, keď vodu dolievate až po preschnutí substrátu.

Na druhej strane petúniam, surfíniam a minipetúniam sa bude oveľa viac dariť v samozavlažovacích nádobách než v klasických. Milujú vlhkosť a dostatok vody. Obdobie, počas ktorého balkónové rastliny vydržia bez zásahu na jedno doplnenie vody do zásobnej časti nádoby možno predĺžiť preložením hrantov na dobu neprítomnosti do zatienenej časti , napr. za zábradlie balkóna.

Ktoré rastliny sú pre pestovanie v samozavlažovacích nádobách vhodné

Medzi vhodné rastliny na takéto pestovanie môžeme zaradiť Petúnie, Surfínie, Million bells, alias minipetúnia či Calibrachoa, zo zeleniny sú to rajčiny, paprika alebo uhorky.


Pozrite si kompletný aktuálny sortiment rastlín na balkón


Menej vhodné resp. vyžadujú väčšiu opatrnosť pri bežnom zalievaní sú muškáty, sanvitália a begónie.

Substrát do samozavlažovacích kvetináčov

Kvalitný substrát je tiež podmienkou úspešného pestovania rastlín v týchto nádobách. Mnohé substráty sú ľahké, nevsiakavé. Je nutné používať kvalitné substráty najlepšie priamo určené pre pestovanie balkónoviek. Mnohé už obsahujú aj hnojivá s postupným uvoľňovaním. Aj domáci zmiešaný záhradný substrát s kompostom a rašelinou je vhodný. Pokiaľ sa vám zdá ťažký, môžete ho vylepšiť pridaním podielu piesku alebo perlitu.Kvety do samozavlažovacích kvetináčov

Hnojenie rastlín v samozavlažovacích nádobách

Výborná otázka, nad ktorou sa mnohí nepozastavujú a vylejú hnojivovú zálievku bežne do podmisky ako vodu. Veľakrát sa však stáva, že rastliny si odoberú len čiastočne hnojivo a časť zostane na dne nádoby, kde sa neskôr ukladá a na nádobách tak potom zostáva nepekný povlak.

Pre rastliny je výhodnejšie ak použijete tyčinkové hnojivá, alebo granulované hnojivá s postupným uvoľňovaním. Hnojivo však musí byť vhodne použité a položené na vlhký substrát. Mladé, práve vysadené rastliny do nového substrátu sa prvý mesiac hnojiť nemusia. Majú dostatok živín zo substrátu.

Neskôr, keď sa už začínajú vyvíjať kvetné puky, je vhodné použiť tyčinkové hnojivo alebo kvapalné hnojivo. Osvedčili sa nám aj hnojivá kryštalické ako Ferty a Kristalon kvet a plod.

Pestovanie zeleniny v samozavlažovacích kvetináčoch

Áno, samozrejme. Výborne sa darí najmä plodovej zelenine ako paprike, uhorkám a rajčinám.

Musia mať nádoby aj hladinomer?

Závisí od konštrukčného riešenie samozavlažovacieho hrantu. Ak je voľným okom prístupný pohľad na hladinu vody v nádobe, nie je nutný doplnkový hladinomer, ako v nádobe, kde je voda úplne skrytá vo vnútri.

Interiérové rastliny v takýchto nádobách

Pre interiérové rastliny sú samozrejme tiež samozavlažovacie nádoby. Niektoré sú naozaj zaujímavé a dizajnové. S nimi si návrhári dali svoju prácu a naozaj si dokáže vybrať podľa veľkostí, farebného prevedenia. Fungujú na rovnakom princípe. Skladajú sa z 2 nádob, kde jedna tvorí vnútro nádoby pre rastlinu a substrát v dolnej časti knôt a vonkajší obal je práve ten dizajnový. Obyčajne bývajú vybavené aj hladinomerom a nalievacím otvorom. Nevýhodou je, že takéto kvetináče nemajú prepad, takže s letnením vonku si dávajte pozor najmä v daždivom období.

TIP: Ďalšou zaujímavou možnosťou pestovania rastlín v exteriéroch sú závesné kvetinové tašky a tuby.

Popínavá zelenina

Autor: Ing. Adriána Francová 20. mája 2021 Žiadne komentáre

Aj popínavé rastliny vytvoria na balkóne dokonalý efekt a nemusí ísť práve o plamienky alebo brečtan. Vyskúšajte pestovať popínavú zeleninu, ktorá dorastá do výšky, ťahá sa po opore, kvitne a navyše po určitej dobe zozbierate aj chutné plody.

Popínavá zelenina

Možno ste o nich len počuli. Možno ačokču  poznáte pod názvom cyklantéra odnožená alebo mexická uhorka. Má zaujímavú hráškovú chuť a môže sa konzervovať ako uhorky, plniť mäsom alebo použiť do šalátov rovnako ako paprikauhorka.

Teraz môžete vyskúšať aj pestovanie. Pestujú sa podobne ako tekvice alebo uhorky. Semená sa najskôr predpestujú a potom vysádzajú do voľnej pôdy alebo do nádob na balkón k opore. Postačí Vám sieť, prípadne kari rohož, drevená tenká konštrukcia. Takýmto spôsobom môžete vypestovať aj klasické uhorky.Zelenina popínavky

Ačokča dorastá do výšky aj 5 m, ale po dosiahnutí 2 m odporúčame rastlinu zaštipnúť, aby plody boli dostatočne veľké a včas zrelé. Rastie rýchlo. K opore ju pravidelne priväzujte. Plody sú podobné uhorke, na konci zašpicatené. Na priamy konzum a spracovanie sú ideálne plody do veľkosti 4 cm. Väčšie plody sú už skôr prezreté a majú čierne tvrdé semená, ktoré sa nekonzumujú. Tieto môžete vysušiť a použiť na osivo v ďalšom roku.

Rastlinu pravidelne zalievajte. Vyhovuje jej slnko a teplo. Navyše netrpí žiadnymi chorobami a škodcami. U nás sa pestuje menej, ale množstvo vitamínov, ktoré plody obsahujú, stoja za tú námahu skúsiť to.

Lufa valcovitá – atraktívna popínavá rastlina z čeľade tekvicovitých zaujme nielen dlhými plodmi podobnými šalátovej uhorke, ale aj ďalším využitím, kedy si z týchto plodov môžete vyrobiť masážnu žinku, ktorú dostanete kúpiť aj bežne v obchode.

Bude sa jej dariť na južne orientovanom balkóne, s dostatkom svetla, tepla, vlahy a v hlbokej nádobe s výživným substrátom. Ide o popínavku, takže nezabudnite na oporu. Rastlina rýchlo rastie aj v krátkom čase plodí.

Zberajú sa mladé plody asi 2 týždne po opelení. Neskôr už dužina tvrdne a schne. Plody sa používajú na priamy konzum alebo rovnako ako šalátová uhorka, do leča, na tepelné spracovanie i za studena. Ak si chcete vyrobiť žinku, plody zberajte v jeseni, keď sú už ľahké, hrkajú v nich semienka a sú suché. Semená môžete vyklepať a použiť na jarné výsevy a predpestovanie.


Silný rast, vysoká úrodnosť a odolnosť - to sú priesady zeleniny*

* medzi priesadami zeleniny nájdete aj popínavé druhy


Potom celý plod namočte do vody. Niektoré plody môžu mať aj pol metra. V krátkom čase sa začne šupka oddeľovať a aj dužina. Pod prúdom vody proces môžete urýchliť a všetko vyčistiť. Zostanú Vám len pletivá, ktoré tvoria základ umývacej žinky a tú nechajte na slnku dlhšie preschnúť.

Z jedného plodu získate niekoľko žiniek, záleží od veľkosti. Dlhé plody narežte do požadovanej veľkosti. Potom ju môžete namočiť, použiť aj s mydlom a sprchovacím šampónom. Po vyschnutí opäť stvrdne. Ideálna je ako na peeling tela, tak na obohatenie jedálnička a zároveň získate nové skúsenosti s pestovaním hoci aj na balkóne.

Tip: Dopestujte si obľúbené paradajky aj na svojom balkóne.

Balkónové ovocné stromy

Autor: Ing. Adriána Francová 19. mája 2021 Žiadne komentáre

Skúšali ste už niečo netradičné? Pestovať ovocné dreviny v nádobách priamo na balkóne alebo terase? Samozrejme, je to možné. Dokonca sú na pestovanie v nádobách určené špeciálne kultivary alebo druhy do menších priestorov.

Balkńové ovocné stromy

Ovocné stromy na balkón

Okrem zeleninových priesad a byliniek môžete pestovať na balkóne a terase aj ovocie. Pre tento účel sú ako stvorené baleríny – ušľachtilé kultivary stromov s jedným terminálom, ktoré dorastajú do šírky minimálne, tvoria malý obrast.Ovocné stromy na balkón

Napriek tomu sa môžete tešiť plodom a navyše nevyžadujú takmer žiadny rez. Dorastajú maximálne do výšky 4 metrov a šírky 1 metra. Boli vyšľachtené v Anglicku a úspešne splnili účel najmä v malých a úzkych záhradách. Veľmi dobre sa dajú pestovať aj vo väčších nádobách, čo je pre mnohých výzvou.

Vyžadujú rovnakú starostlivosť ako ovocný strom v záhrade s akcentom na rez. Aj keď sme spomenuli, že rez je minimálny, je nesmierne dôležitý. Dôležitosť spočíva v období vykonávania rezu a v technike. V letnom období sa zaštipujú letorasty, ktoré sa potom rozvetvia, a tak vzniká rodivý obrast. Ideálny termín je od konca júla do polovice septembra.

Rez bočných vetiev sa vykonáva tak, že výhonok zrežete za tretím púčikom. V prípade bujného rastu sa môže skrátiť aj terminál. Toto rezanie sa vykonáva v zimnom období alebo v predjarí, ešte pred pučaním.

Baleríny sú obyčajne pestované na pomaly rastúcich podpníkoch, ale aj na stredne bujne rastúcom podpníku MM106 a vtedy dokážu dorásť aj do výšky 4 metrov. Na ošetrovanie a zber potom musíte použiť aj rebrík. Obyčajne to platí pre pestovanie v záhrade, v sade.

Tip: Rozdelenie podpníkov pre ovocné stromy.

Ovocné stromy v kvetináči

Na črepníkové pestovanie vyberte ovocné stromy na pomaly rastúcom podpníku, ktorý potom dorastá do výšky 2 –3 metrov. Rodivosť nastupuje skoro, ale do 3 rokov nie je vhodné nechať stromček prerodiť. Musíte vykonať prebierku plodov, ktorú však realizujte až po samovoľnom júnovom opade plodov. V prvých rokoch ponechajte  na stromčeku minimum plodov. Neskôr sa ponecháva adekvátne množstvo plodov, cca 10 cm od seba, aby sa plody mohli vyvíjať a boli dostatočne veľké.


Vyberte si stĺpové ovocné stromy z ponuky nášho eshopu


Na rodivosť má vplyv aj opeľovanie. Baleríny sú cudzoopelivé, a preto kvôli jednoduchšiemu opeleniu vysaďte ešte aspoň jednu odrodu do druhej nádoby.

Pozrite sa na detailné delenie ovocných druhov podľa opelivosti.

Ovocné kríky na balkóne

Z drobného ovocia môžete pestovať stromčekové egreše, čučoriedky, brusnice, aktinídie, stromčekové ríbezle.


Kompletný prehľad drobného ovocia z našej ponuky


V prípade pestovania ovocných drevín  na balkóne však nečakajte úrodu porovnateľnú s pestovaním vo voľnej pôde na záhrade. Dreviny majú obmedzený priestor v koreňovej časti i v korunkovej časti vzhľadom k priestoru na balkóne. Nie je to však nemožné. Doprajte im však výživný substrát, dostatočne veľké nádoby, drenáž, vhodné svetelné pomery a dostatok vlahy, lebo substrát v nádobách rýchlejšie presychá. Vhodné umiestnenie nádob má vplyv na samotnú životnosť drevín. Prudké a priame celodenné slnko nevyhovuje žiadnej drevine.

Veľmi vďačné sú jahody v závesných nádobách a tiež jednoročné maliny. Z exotickejších rastlín je balkón vhodný na sezónne pestovanie citrusov a tiež figovníka, granátového jablka a banánovníka. Počítajte tiež so zvýšenou ochranou voči chorobám a škodcom a tiež je dôležitá výživa. Pokiaľ zvolíte vhodný substrát a dodržíte všetky agrotechnické podmienky k úspešnému pestovaniu, dočkáte sa aj úrody.

Správny rez je okrem spomenutých podmienok jedna z najdôležitejších, ktorá značne ovplyvňuje úrodnosť, veľkosť a násadu plodov. Nebojte sa začať. Vyskúšajte jeden druh, napríklad aj príjemnú previslú morušu, ktorá naozaj osvieži plodmi, ale aj dotvorí priestor zaujímavým habitusom. Pred zimou musíte dbať na dôkladné zazimovanie nádob v koreňovej časti, nakoľko v nádobe korene skôr premrznú než v pôde. 

Zelenina na záhrade a starostlivosť o ňu

Autor: Ing. Adriána Francová 18. mája 2021 Žiadne komentáre

Prichádza veľmi dôležité obdobie pre ďalšie výsevy, výsadby a starostlivosť o vzchádzajúce rastliny, najmä teplomilnú zeleninu. Tento mesiac sa nesie v znamení paradajok, papriky, tekvíc, uhoriek a melónov. Samozrejme, nie je to všetko.

Zelenina v záhrade

Každý máme v záhrade to svoje obľúbené a nikde striktne nie je napísané, kedy a čo presne sa musí vysadiť alebo vysiať. Sú druhy, ktoré môžete vysievať niekoľkokrát za rok, pretože patria medzi zeleninu s krátkym vegetačným obdobím (šalát, cibuľka, špenát, reďkovka, hrášok).

Zelenina v záhrade

Zelenina na záhradeRovnako v polovici mája je vhodné obdobie na výsadbu plánt paradajok, papriky, tekvíc, uhoriek, výsev tekvíc, cukiet a melónov. Nezabudnite na vhodné opory už od začiatku a starostlivú zálievku.

V máji môžu prekvapiť neskoré jarné mrazy, ktoré obyčajne trvajú 3 – 4 dni a svoju silu ukazujú v rôznej podobe. Preto podľa lokality zabezpečte rastliny vhodnými krytmi. Mrazy pôsobia väčšinou prízemne, ale môžu poškodiť rastliny natrvalo. Nemyslite si, že pokiaľ rastliny prikryjete textíliou, sú zachránené. Textília alebo iný kryt by sa nemal nijako dotýkať prikrývanej rastliny, inak listy očernejú mrazom a budú poškodené, najmä výhony papriky a paradajok.


Semená alebo priesady zeleniny z našej ponuky


Včas pokrývku odstráňte, aby s nástupom slnečného počasia nedošlo k zapareniu rastlín. Zeleninu pravidelne a výdatne zalievajte, nie však za horúcich dní a za prehriatej pôdy. Radšej si privstaňte alebo zalievajte neskoro večer. Vodu neaplikujte výlučne na listy. Podporujete tak výskyt plesní a múčnatky. Vodu potrebujú predovšetkým korene.

Pokiaľ chcete použiť výživové doplnky, môžete zvoliť prostriedky vo forme zálievky na list. Ak plánujete pestovať tekvice a melóny, vysaďte ich na vyhnojené miesta na taký priestor, aby sa mohli dostatočne ťahať alebo šplhať. Mnohé cukety a tekvice sa dajú pestovať aj na malom priestore, lebo netvoria šľahúne a neplazia sa po celej záhrade.

Aj v malej záhrade si môžete dovoliť pestovať viacero druhov, pokiaľ jednotlivé druhy správne vysejete a vysadíte. Uhorky skúste pestovať na podpornej sieti. Ušetríte priestor a plody budú čisté a väčšie. Hrášok umiestnite tiež v blízkosti konštrukcie. V čase kvitnutia vysejte ďalší, úrodu tak budete zbierať postupne.

Tip: Trápi vás tieň na záhrade? Prečítajte si článok o tom, že aj v tieni je možné pestovanie zeleniny.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu