+421 948 199 109

decembra 2020

Ako pestovať paradajky na balkóne

Autor: Ing. Adriána Francová 14. decembra 2020 Žiadne komentáre

Paradajky patria medzi teplomilnú plodovú zeleninu, ktorú dokážete bez problémov vypestovať aj v nádobe na terase či malom balkóne. Budete potrebovať len vhodné nádoby, dobre orientovaný slnečný balkón či terasu, substrát a zeleninové priesady. Paradajky sú liany, ktoré dokážu vyrásť do výšky aj 2 m. Pre postupný zber je vhodné, ak sa po vytvorení strapcov či plodov zaštipnú a sila tak ide do plodov a nie na úkor rastu samotnej priesady a listov. Ale poďme postupne.

Ako pestovať paradajky na balkóne

Paradajky z výsevu

Samotné priesady si môžete zabezpečiť aj v domácich podmienkach z výsevu. Ten urobte vo februári. Doprajte rastlinkám dostatok tepla , vlahy a najmä svetla, aby neboli vytiahnuté. Po vytvorení 2 listov ich presádzajte samostatne do nádobiek alebo malých plastových kvetináčov.  Akonáhle sa bude dať, priesady otužujte a privykajte na vonkajšie podmienky. Najmä na slnko, aby ste sa jednorázovo vyhli spáleniu.  Krehké stonky by tiež mohol zlomiť vietor.

Ako správne pestovať paradajky na balkóne

Nádoby, v ktorých plánujete pestovať balkónové paradajky, musia byť dostatočne veľké, s priepustným a zároveň výživným substrátom a s drenážnou vrstvou na dne. Otvor na odtok prebytočnej vody by mal byť samozrejmosťou. Pokiaľ nemáte k dispozícii nádoby, môžu to byť aj drevené debničky, vrecia. Paradajky sa do nádob vysádzajú nižšie, než boli pôvodne. Nielen kvôli stabilite, ale aj kvôli svojej výške. Je to liana, ktorá dokáže vytvoriť korene aj na stonke. Príliš vysoké paradajky môžete zaštipnúť na vrchole. Robí sa to aj na konci sezóny, kedy je zjavné, že už plody nestihnú dozrieť. Preto rastlinu radšej skráťte, aby vyživovala existujúce plody a nedávala energiu do rastu a prípadne nových kvetov.Paradajky na balkóne

Počas rastu sa vyštipávajú aj prilístky z pazúch listov. Nové výhonky, ktoré dokážu tiež zakvitnúť a zarodiť zbytočne rastlinu vysilia a množstvo energie sa vkladá do zelenej hmoty listov a nie do tvorby a veľkosti plodov. Aj spodné listy, ktoré sú obyčajne nevzhľadné, môžete odstrániť. Prípadne nakombinujte do jednej veľkej nádoby vysoký druh s oporou a spodnú etáž vyplňte balkónovým kultivarom paradajky.


Vyberte si z nášho eshopu zdravé a odolné priesady zeleniny podľa vašej chuti


Ak rastlina vytvorí strapce plodov alebo jednotlivé plody, môžete odstrániť všetky listy pod strapcom. Aj kvôli tomu, aby mali plody viac svetla, a tým aj rýchlejšie dozreli. Môžete sa takto vyhnúť aj možným plesniam - ak je viac rastlín po kope, tienia si a dotýkajú sa navzájom, prípadne ak by trpeli prebytočnou vlhkosťou.

Pestovanie paradajok v nádobe

Do jednej priemerne veľkej nádoby vysaďte vždy len jednu paradajku. Pokiaľ obľubujete koktejlové – cherry paradajky môžete vysadiť aj 2 ks vedľa seba. Vysádzajú sa hlbšie než boli pôvodne pestované v malej nádobe.  Vysokým doprajte oporu.

Efektne napríklad vynikne aj kombinácia žltých a červených plodov. Rajčiny za priaznivých podmienok rýchlo  rastú. Celodenné páliace slnko im však veľmi nevyhovuje. V časti balkóna, kde ich mienite pestovať, zaveste rohož alebo iný tieniaci prvok.

Zber úrody každého ženie vpred, a tak vyvíjate maximálnu snahu zabezpečiť rastlinám všetko potrebné, aby ste mali radosť z pestovania a z úrody, a potom v konečnom dôsledku aj tú pravú chuť vlastnoručne dopestovaných plodov, ktorých chuť sa nedá porovnať s tými kúpenými.

Zelené plody na konci sezóny dokážu ešte dozrieť na okennej parapete, či v sklenenom pohári. Chuť už bude síce iná ale mnohí ľudia dokážu spracovať aj zelené plody.

Paradajky majú nízky obsah kalórií, žiadny tuk, množstvo vitamínov a výborne chutia samostatne alebo aj v šalátoch. Vynikajúci je rajčinový šalát s bazalkou, či len tak ku chlebu. Malé odrody uvítajú aj deti. 

TIP: Pestovanie paradajky nie je žiadna veda a s troškou šikovnosti a trpezlivosti to zvládnete. Ak však z akéhokoľvek dôvodu dávate prednosť už vypestovaným plodom, ktoré si chcete natrhať úplne čerstvé, v  našom skleníku vám ponúkame v sezóne aj samozber chutných a voňavých rajčín.

Pestovanie čučoriedok v kontajneroch

Autor: Ing. Adriána Francová 8. decembra 2020 Žiadne komentáre

Čučoriedky patria v poslednom období medzi atraktívne drobné ovocie s vysokým obsahom prospešných látok pre zdravie. Napriek tomu, že je to ker, ktorý nájde uplatnenie najmä v záhrade, dajú sa pestovať aj v kontajneroch, kvetináčoch alebo v iných nádobách. Dokonca existujú špeciálne balkónové odrody, ktorým sa viac darí v obmedzených podmienkach a tak ani pestovanie čučoriedok na balkóne nie je žiadný problém. Stačí, ak im vytvoríte vhodné pestovateľské podmienky a bude sa im dariť.

Čučoriedky v kontajneroch

Čučoriedky sú samoopelivé druhy. Pre vyššiu úrodu však odporúčame pestovanie viacerých odrôd v blízkosti seba, kvitnúce v rovnakom čase, čo zabezpečí kvalitné opelenie a spoľahlivú úrodu. Minimálne 2-3 ks vedľa seba.


Vyberte si z chutných odrôd čučoriedok v ponuke nášho eshopu


Najdôležitejšie je poznať ich pestovateľské podmienky a to je najmä pH pôdy. Čučoriedky sa pestujú v kyslom prostredí. Vyhovuje im pH 3,2 - 4,2. Preto dostatok organickej hmoty, rašeliny, listovky zabezpečí okrem prísunu živín pre korene a samotnú drevinu aj vysoké úrody.

O to jednoduchšie je pestovanie v nádobe, kde sa namiešaný substrát nemôže a nevie zmiešať s inou pôdou, ako je to v záhrade a nemusí sa vystieľať fóliou a oddeľovať od pôvodnej zeminy.Pestovanie čučoriedok na balkóne

Ak ich vysadíte do nádob, zvoľte dostatočne veľké nádoby podľa koreňového balu. Najvhodnejšie nádoby sú keramické, hlinené, betónové a také, ktoré pracujú a dokážu viazať vodu a v lete sa veľmi neprehrievajú.

Pokiaľ sa rozhodnete pre veľké betónové nádoby, vysteľte vnútro jutou alebo textíliou či vrecom. Do nádoby nasypte rašelinu alebo špeciálne zakúpený substrát pre čučoriedky alebo si sami namiešajte vhodný substrát s podielom rašeliny, pilín, listovky, lesnej hrabanky a vysaďte ker. Nevysádzajte príliš hlboko, korene potrebujú dostatok vzduchu. Počítajte s výškou okolo 1,5 m.

Zalievajte najmä počas kvitnutia a plodenia. Hnojiť stačí najskôr mesiac po výsadbe. Keďže ide o plody, ktoré farbia, treba si uvedomiť už dopredu, že plocha, kde budú prípadne prezreté neobraté plody padať, zostane zafarbená ( dlažba, chodník ). Rovnako v blízkosti nevešajte a nesušte bielizeň, pretože plody môžu lákať aj vtáctvo, ktoré ich môžu roznášať po záhrade a sem tam im zo zobáka vypadnú.

Na zimu ich môžete ochrániť tak, že celý kvetináč ešte obalíte do deky, bublinkovej fólie alebo do dební, ktoré vysteliete slamou, senom alebo polystyrénom.  Robí sa to najmä, ak sa jedná o menšie nádoby a nádoby z plastu. Keramické nádoby môžete nadekorovať tým, že celú nádobu vložíte ešte do okrasného vreca a ozdobíte vianočnou stuhou, prípadne tam vložíte do nádoby pár vetví z ihličnanov. Ochránite tak aj samotnú drevinu.

Pokiaľ však bude výsadba umiestnená na chránenej terase, nezabudnite na zálievku. Inú ochranu na takomto mieste nepotrebujú. 

Strihajte na jar, po zime a odstraňujte poškodené a omrznuté výhonky. Na jar vrchnú vrstvu vymeňte za čerstvú a doplňte čistej rašeliny. Vzhľadom na to, že plytko korenia, trpia aj nedostatkom vlahy počas horúceho leta, teda plastová nádoba aj z tohto hľadiska nie je vhodná. Nádoby môžete aj zamulčovať kôrou. Správne hnojenie a správne hnojivá sa tiež odzrkadľujú na správnom raste a tiež sa podpisujú na veľkosti plodov.

Veľkosť plodov závisí samozrejme aj od samotného kultivaru. V nádobách môžete pestovať aj klasické záhradné odrody, len treba počítať s ich výškou 1.5 m alebo aj 1.8m. Vhodné odrody pre pestovanie v kontajneroch sú Vaccinium corymb. ´Poppins´®. Nájdete aj v našom eshope.

TIP: Aj maliny sú veľmi obľúbené drobné ovocie. Prečítajte si viac o pestovaní malín v našom článku.

Pestovanie Aloe Vera

Autor: Ing. Adriána Francová 3. decembra 2020 Žiadne komentáre

Rastlina Aloe Vera patrí medzi veľmi známe sukulenty. Okrem toho, že obsahuje „liečivý gél“, je to aj atraktívna teplomilná rastlina, ktorú zvládne pestovať úplne každý, pri dodržaní špecifických podmienok. Nebojte sa nie je to nič náročné.  Je niekoľko druhov aloe ale najznámejšia a najžiadanejšia je Aloe Vera – pravá Aloe.

Aloe Vera

Ako pestovať Aloe Vera

Po zakúpení rastlinu presaďte do nového substrátu pre kaktusy a sukulenty a doprajte jej teplo a svetlo. Menej zálievky je niekedy viac. Na dne nádoby vytvorte drenážnu vrstvu.  Odtok prebytočnej vody vyrieši odtoková diera v kvetináči a podmiska. Neukladajte ju na parapetu okna, ak je tam radiátor a okno orientované na západ. V lete uvíta tienenie.  Prihnojujte v lete každé 3 týždne. Nadmerná zálievka vie rastlinu poškodiť.

Aloe Vera pestovanie v byte a vonku

V našich podmienkach aloe veru pestujeme ako izbovú rastlinu s letnením vonku na terase na slnku (nie však celodenný úpek) , v polotieni. Rastlina dosahuje výšku cca 30-50 cm, má štíhle, mäsité listy naplnené tekutinou, ktorá sa používa v kozmetickom ale aj v lekárenskom priemysle a doma, pre rýchlu pomoc.Aloe vera pestovanie 

Nie je mrazuvzdorná. Dbajte na skorý presun rastlín do bytových priestorov alebo do iných nemrznúcich podmienok. Mráz by rastlinu trvalo poškodil.

V zimnom období zvládne aj bytové podmienky a teplo, ale treba k tomu adekvátne zvoliť aj závlahu a množstvo svetla. Obľubuje však v zime teplotu okolo 10 stupňov a minimálnu zálievku.

Aloe Vera účinky

Z rastlinky je možné získať gél, postupujte nasledovne. Odrežte list z rastliny. Položte na podložku a nožom opatrne odrežte pozdĺžne po celej ploche listu spodnú časť, teda zelený obal listu tak,  aby Vám zostala viditeľná len plocha s gélom.

Potom to opakujte z vrchnej strany. Získaný gél môžete použiť okamžite na uštipnutie, popáleniny, čistenie pleti, na drobné rany alebo si ho môžete dať zamraziť do nádobiek na ľad a použiť v lete na štípance od komárov, včiel.

List je tvorený v 96 % vodou a tiež obsahuje vitamíny, minerály, enzýmy a aminokyseliny.  Využiť môžete aj samotnú šťavu, ktorá sa pije a riedi s vodou. Ale na to by ste potrebovali niekoľko desiatok veľkých rastlín, aby bolo užívanie pravidelné a aby ste získali dostatok šťavy.


Vyskúšajte liečivé účinky Aloe Vera na vlastnej koži


Aloe Vera ako liek poznali už starovekí Egypťania a túto rastlinu vďačne využívali a nazývali ju rastlinou nesmrteľnosti, lebo spoznali jej liečivé účinky, rýchle omladenie pleti a sviežosť. Rovnaký vysoký vplyv má aj na trávenie, imunitu, pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi, pomáha pri bolestiach hlavy a pomáha pri hojení popálenín, drobných rán a sú vhodné aj pre detskú pokožku a citlivú pleť.

Nechajte sa inšpirovať a to čo pestujete s láskou, sa Vám vráti v inej podobe.

TIP: Mnoho rastlín má svoje špecifické využitie v domácnosti. Jednou z nich je aj stévia a v článku sa dozviete viac práve o pestovaní stévie.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu