+421 948 199 109

Stálozelené okrasné trávy, ktoré doplnia záhradu

Vytlačiť
Autor: Hana Smětáková 15. apríla 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ozdobte svoju záhradu krásou stálozelených tráv, ktoré budú jemne plápolať vo vánku. Inšpirujte sa tromi konkrétnymi druhmi, ktoré skvele ozdobia priestor a navyše sľubujú aj nízke nároky na pestovanie.

Záhon okrasných tráv

Charakteristika ostrice

Ostrica je vždyzelená okrasná tráva z čeľade šachorovitých. Charakteristické sú pre ňu výrazne dlhé, špicaté a tenké listy. Na ostricu je ľahké naraziť aj vo voľnej prírode. Pokiaľ sa rozhodnete pre jej pestovanie v záhrade, je vhodné vybrať skôr polotienisté stanovište. Z hľadiska pôdy táto okrasná tráva preferuje vlhkú a dobre priepustnú variantu.Ostrica v záhone

Pestovaním ostrice sme sa už podrobne zaoberali v jednom z článkov v našom blogu.

Charakteristika kostravy

Ako kostravy sa označujú veľmi pekné vždyzelené vytrvalé trávy, ktoré disponujú veľmi úzkymi modrostriebornými listami. Dosahujú výšku zhruba 10 až 40 cm. Pôvodný druh kostravy je možné vidieť na suchých pastvinách a lúkach v juhovýchodnom Francúzsku a severozápadnom Taliansku.

Pusťte sa do pestovania kostravy vo vašej záhrade. Vyberte si z dostupných odrôd tú pravú práve pre vás.

Obľúbené druhy kostravy

Existuje množstvo druhov kostráv. Jednotlivé varianty sa líšia nielen svojou veľkosťou, ale aj farbou listov.

Obľúbenou odrodou je napríklad kostrava šedá a kostrava sivá či popolavá, ktoré zaujmú svojimi modrošedými jemnými listami s hustým trsom. Záhradu určite ozvláštni aj kostra medvedia, ktorá vytvára svieže zelené strapaté guličky. Na holých plochách ju možno pritom vysadiť aj ako originálny trávnik.

Za zmienku ďalej stojí kostrava ovčia, ktorá disponuje dlhšími zelenobielymi listami. Hravo si poradí aj s drsnejšími podmienkami a znesie aj chudobnú pôdu a dlhotrvajúce sucho.

Za jednu z najkrajších kostráv je považovaná kostrava modrá, ktorá si svoju nádhernú farbu drží aj v extrémnom suchu. Svojím jedinečným vzhľadom si vaše srdce určite získa kostrava walliská s dlhými ozdobnými listami, ktorá v letných mesiacoch kvitne jemnými kláskami. Zaujímavou trsnatou trávou je aj ametystová kostrava, ktorej strieborné listy sa môžu u niektorých odrôd sfarbovať dúhovými farbami.

Pestovanie kostravy

Ak sa rozhodnete pre pestovanie kostravy vo vašej záhrade, vyberte rastline teplé stanovište na plnom slnku. Táto okrasná tráva sa vyžíva v chudobnejšej a suchšej pôde, ktorá je dobre priepustná, ľahká a piesočnatá.

Kostrava v záhradeČo sa samotného pestovania týka, sú kostravy naozaj nenáročné. Dajte si však pozor na ich prelievanie, ktorého vplyvom by mohli uhnívať. Každý štvrtý rok je na mieste trsy kostravy vyryť, rozdeliť ich a presadiť, čím obnovíme výsadbu.

Kostrava v lete kvitne. Po odkvitnutí je však dôležité súkvetia zastrihnúť, aby nedošlo k samovýsevu. Samotná tráva sa ale na druhú stranu nestrihá, iba pri nej na jar vyčešeme odumreté steblá.

Kostrava mrazuvzdornosť

V zimných mesiacoch spravidla nie je nutné sa o kostravy nejako zvlášť starať. Táto rastlina je väčšinou mrazuvzdorná a toto obdobie prečká bez problémov. Zároveň nevyžaduje ani pokrývku z čečiny.

S čím kostravy v záhrade skombinovať

Krása kostráv najviac vynikne v rámci skupinových výsadieb stepného charakteru. Rastlina sa hodí do skalky, kde môže doplniť nízke trvalky alebo ďalšie okrasné trávy. Použiť ju možno tiež ako podsadbu pod ihličnany, predsadbu drevín alebo do vresovísk.

Charakteristika kavyľu

Kavyľ sa síce priamo neradí k stálezeleným okrasným trávam, avšak svoj efektný vzhľad si zachováva aj v zimných mesiacoch. Vzhľadom na to sa jeho pestovanie v záhrade teší veľkej popularite. Kavyľ je suchomilná tráva, ktorá pôvodom pochádza zo Spojených štátov amerických, Argentíny a Mexika. V našich podmienkach býva pestovaný najmä ako jedinečná súčasť trvalkových záhonov alebo ako solitéra uprostred trávnika.

Okrasný kavyľ v záhrade jednoznačne vynikne. Vyberte si z dostupných odrôd v našom e-shope a pustite sa do jeho pestovania.

Obľúbené druhy kavyľu

Existuje množstvo druhov kavyľov, medzi ktorými si môžete vybrať svojho favorita. Jednotlivé varianty sa líšia predovšetkým svojim vzhľadom, teda farbou listov.

Medzi najobľúbenejšie odrody sa jednoznačne radí kavyľ perovitý so šedozelenou farbou, ktorý vytvára hustý trs s jemnými chlpatými latami. Skvele vynikne nielen ako solitér, ale aj v skupine ďalších okrasných tráv.

Popularite sa teší aj kavyľ trstinovitý. Konkrétne odroda Stipa Arundinacea 'Sirocco' zaujme na jeseň krásnym efektom bronzových listov. Táto tráva kvitne od leta až do jesene.Tráva Kavyľ v záhrade

Pestovanie kavyľu

Kavyľ sa vyžíva na slnečnom stanovisku. Z hľadiska pôdy voľte dobre priepustný, suchší, hlinitopiesčitý variant. Kavyľu sa však bude dariť aj v menej výživných piesočnatých zeminách. Pokiaľ chcete kavyľ pestovať na terase či balkóne v nádobe, dajte si pozor na to, aby bol kvetináč dostatočne priestranný a mal na dne odtokový otvor.

Jednotlivé trsy sa vysádzajú na vzdialenosť asi 30 cm od seba. Na jednom metre štvorcovom môžete vysadiť 6 trsov.

Kavyľ sa strihá iba na jar, kedy je nutné ho zastrihnúť na výšku zhruba 5 až 10 cm. Na jeseň sa už nestrihá, ale celý trs môžete zviazať alebo spliesť dohromady. Pokiaľ by ste sa k jesennému strihu rozhodli, hrozilo by jeho vymrznutie.

Je to prérijná tráva - pochodujúca tráva, ktorá nezostáva na svojom mieste po celú dobu pestovania. Tiež sa vysemeňuje. V nádobách nemusí byť stabilná.

Kavyľ mrazuvzdornosť

Kavyľ si spravidla poradí s mrazmi zhruba do -17 °C. Pokiaľ očakávate silnejšie mrazy, je vhodné ho chrániť smrekovými vetvami.

S čím kombinovať kavyľ

Kavyľ zaujme svojim ľahkým, dlhým a vo vetre krásne vejúcim súkvetím. Vďaka tomu skvele doplnia napríklad záhony tvorené trvalkami, ktoré krásne ovinie.

TIP: Okrasné trávy v kvetináči sú ideálnou voľbou v prípade, že chcete ozvláštniť priestor na vašej terase či balkóne. Zistite, na čo v tomto smere pamätať.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Hurmikaki - návod na pestovanie
    22. júla 2024
    Nám tiež schol, pohrozila som že pôjde von čo sa aj stalo. Strčila som do vedra s vodou buď...
  • Magnólia pestovanie
    17. júla 2024
    Dobrý deň! Pri starostlivosti o magnóliu je dôležité dodržiavať správne postupy pri reze,...
  • Magnólia pestovanie
    16. júla 2024
    Dobrý deň prajem. Mám na záhrade magnóliu, ktorú sme chceli trošku vytvarovat, no rezom sme...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    15. júla 2024
    Dakujem velmi pekne. Vsetky podmienky ma podla popisu, poda,svetlo,zalievka... tak ze to bude asi...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    15. júla 2024
    Ak vám škumpa ešte nekvitla, tu sú niektoré tipy, ktoré môžu pomôcť: 1. **Vek...
Archív blogu