+421 948 199 109

marca 2022

Zemolez kamčatský pestovanie

Autor: Ing. Adriána Francová 30. marca 2022 Žiadne komentáre

Zemolez – Lonicera kamtschatica – zemolez kamčatský, inak nazývaný aj ako kamčatská čučoriedka. Patrí medzi netradičné drobné ovocniny a v poslednom období často vyhľadávané. Na rozdiel od klasických čučoriedok nie sú náročné na pestovateľské podmienky. Nevyžadujú pravidelné dopĺňanie kyslej rašeliny a bežne rastú v každej záhradnej pôde.

Zemolez kamčatský pestovanie

Pochádza z chladných oblastí Sibíru a Kamčatky. Neprekvapia ju jarné mrazy a mnohé bohato vetvené kry dokonca začínajú kvitnúť už v decembri. Nie je to síce vhodné ale často sa to stáva. Zvládne slnko aj polotieň, tiež zvládne aj teplé oblasti, akurát vyžaduje dostatok vlahy pri nasadzovaní kvetov a narastaní plodov.

Pestovanie zemolezu

Je to v podstate zvláštna drevina. Lonicery obyčajne poznáme ako popínavé okrasné rastliny bohaté svojimi opojnými a voňavými kvetmi. Táto lonicera patrí medzi úžitkové dreviny, ker dorastá do výšky 2m a je hustý a bohato rozvetvený. Kvitne skoro na jar drobnými bielymi kvetmi, ktoré vyrastajú z pazúch listov. Neskôr sa tvoria dlhé modré plody podobné čučoriedkam. Podobnosť je v chuti a vo farbe plodov. Tvar je však pretiahnutý. Od 15-30 mm. Podľa kultivaru sú plody drobnejšie i väčšie.

Prvé plody sa dajú očakávať od polovice mája. Plody majú sladkokyslú chuť, sú šťavnaté. Vhodné na priamy konzum i spracovanie. Kvalitná úroda je podmienená vysadením viacerých odrôd jedného druhu, dreviny sú cudzoopelivé. Nestačí vysadiť 2 rastliny rovnakého kultivaru vedľa seba, ale vhodné opeľovače a kvitnúce v rovnakom období.


Doprajte si už máji prvé plody zemolezu vo svoje záhrade


Darí sa im viac na slnku, vo vlhkejšej a bohato zásobenej pôde živinami. Veľa odrôd bolo vyšľachtených v Rusku a preto sú vhodné aj do chladnejších oblastí, neprekážajú im mrazy ani pod – 40 stupňov, dokonca dobre odolávajú aj jarným mrazom. Na Slovensku boli vyšľachtené odrody Amur, Altaj.Pestovanie zemolezu

Zemolez druhy

L. caerulea - nazývaný tiež zemolez modrý, zemolez sladký, zemolez muchový alebo medonosný, pôvodne sa vyskytujúci v Kanade, Japonsku, Rusku a Poľsku.

L. edulis - zemolez jedlý

Ako sadiť zemolez kamčatský

Zemolez sa sadí väčšinou kontajnerovaný, počas celého roka, najmä od jari do jesene, do trvalého zamrznutia pôdy. V čase kvitnutia by sa nemalo s drevinami manipulovať, nakoľko hrozí opad existujúcich kvetov. Vysádza sa do vopred pripravenej jamy s vyzretým kompostom. Je vhodné pestovať aspoň 3 kusy rôznych kultivarov vedľa seba.

Rez zemolezu

Počas výsadby ani prvé roky pestovania nie je nutný žiadny rez. Dokonca ho nemusíte vykonávať ani do 5 rokov od výsadby. Odstrániť môžete len estetické chyby, či odumreté a inak poškodené konáriky. Po 5 rokov sa dá vykonať zmladzovací rez, kde odstránite najstaršie konáre, slabé výhony či zahusťujúce korunu. Rez sa vykonáva na jar.

Najlepšie odrody zemolezu

Aurora + Boreal Blizzard + Boreal Beuaty

Aurora + Boreal Beast + Boreal Blizzard

Aurora + Boreal Blizzard, Boreal Beast+ Boreal

Beauty Borealis + Aurora

Sinij Utes + Aurora

Blue Banana + Aurora

Jugana + Aurora

Z toho vyplývá, že Aurora je najlepším opeľovačom, rovnako ako kultivary Boreal. Okrem týchto kultivarov sú často dostupné tiež Honey Bee, Indigo Yum, Morena a iné.

Ak ste doteraz kamčatské čučoriedky nepoznali, veríme, že sa stanú chutnou súčasťou vašej záhrady a ich pestovanie bude  jednoduchšie aj vďaka nášmu článku.

TIP: Medzi ďalšie, možno ešte stále menej známe druhy drobného ovocia patrí aj rakytník. Prečítajte si viac o pestovaní rakytníku.

Frigo sadenice jahôd

Autor: Ing. Adriána Francová 28. marca 2022 Žiadne komentáre

Frigo jahody sú novinkou posledného obdobia. Vyznačujú sa vysokou odolnosťou voči chorobám, výborne zakoreňujú vďaka bohatému koreňovému systému a rýchlo rastú.

Jahody frigo

Nemajte obavy, že ste obdržali len nevzhľadné rastlinky, v podstate len koreň, ktorý je väčší od rastliny so srdiečkom bez listov alebo len s párom listov. Jahody už po 3 - 4 týždňoch nadobudnú rozmery podobné kontajnerovaným sadeniciam.

Ako sadiť frigo jahody

Jahody frigo sadeniceJahody frigochladené sadenice jahôd, ktoré sú najvhodnejšie pre jarné výsadby. Pestujú sa rovnako ako bežné jahody na záhone s fóliou alebo bez. Sú len odlišné uskladňovaním a chladením, v podmienkach, kde sa nevyčerpávajú a zároveň majú dostatok vlahy.


Vybrať si môžete z ponuky sadeníc jahôd aj v našom eshope


Sadenice boli na jeseň vyorané, zbavené listov s ponechaním srdiečka, balené a uskladnené v chladiacich boxoch pri nižších teplotách. Vysádzajú sa od marca do začiatku júna.

Pred samotnou výsadbou je nutné sadenice namočiť na hodinu do vody a korene skrátiť o ¼. Následne ich zalejete ako klasické rastliny a o pár dní sa objavia už prvé listy.

Sadenice sú zdravé a silné a môžete očakávať aj prvú úrodu hneď v prvom roku po výsadbe. Samozrejme, nie bohatú.

Počas sezóny vyžadujú bežnú starostlivosť ako hnojenie a zalievanie.  Po zbere úrody odporúčame jahody skosiť, odstrániť suché a poškodené listy a ponechať len srdiečko. Ďalšie pestovanie je rovnaké ako pri bežných jahodách.

TIP: Určite ste sa už stretli s ponukou takzvaných popínavých jahôd. Prečítajte si náš článok, kde sa dozviete, či skutočne niečo také aj existuje.

Starostlivosť o ovocné stromy a kry počas roka

Autor: Ing. Adriána Francová 25. marca 2022 Žiadne komentáre

Aj ovocné dreviny si vyžadujú celoročnú pozornosť. Nedá sa priamo poukázať, ktorá činnosť je najdôležitejšia. Ponúkame Vám prehľad, načo by ste počas celého roka nemali zabudnúť, aby dreviny boli v plnej kondícii, kvitli, plodili a najmä boli bez chorôb a škodcov. Pravidelne si ich všímajte. Len tak dosiahnete pravidelné a kvalitné úrody, veľké plody a radosť so záhradníčenia.

Starostlivosť o ovocné stromy

Starostlivosť o ovocné stromy na jar

Jar je obdobím po dlhej zime, kedy všetko opäť ožíva a prebúdza sa zo zimného spánku. Dbajte na zálievku, pokiaľ v zime nebol sneh a bola suchá jeseň. Na jar nemá pôda z čoho čerpať vlahu, preto je potrebné zalievať manuálne. Zalievajte v čase bez mrazov, výdatne okolo kmeňa. Najlepšie do misy, okolo kmeňa, ktorá je odburinená, pripravená na vstrebávanie vlahy a živín.


Aktuálnu ponuku ovocných stromov nájdete aj v našom eshope


Môžete tam pridať niekoľko lopatiek rozloženého kompostu, prípadne štartovacieho hnojiva pre rast a kvitnutie. Broskyne v predjarí vyžadujú postrek proti kučeravosti listov, iné ovocné dreviny ako marhule postrek proti moniliovému usychaniu kvetov a výhonkov, vinič proti chloróze, jahody proti roztočíku jahodovému, a ostatné dreviny proti prezimujúcim škodcom a hubovým či bakteriálnym chorobám. To platí napríklad pre ríbezle, egreše, slivky, broskyne. Jar je aj obdobím rezu.Tiež je to obdobie vysádzania nových stromov a krov.Ako sa starať o ovocné stromy

Letná starostlivosť

Leto je aktívne obdobie kvitnutia i plodenia. Je dôležité zásobovať dreviny vodou a živinami pomocou hnojív. Všímať si samozrejme ochorenia, vošky a iné škodce, ktoré treba včas a za vhodného počasia zneškodniť, postriekať.

Alebo sa snažte o pestovanie rezistentných odrôd, prípadne využiť bio a ekologické postreky a výluhy z rôznych dostupných rastlín, ktoré majú tiež svoje opodstatnenie.

Koniec leta patrí zberu niektorých druhov ovocia a tým aj spracovaniu. Zbierajte aj opadané plody, zamedzíte zvýšenému výskytu včiel a ôs. Kôstkoviny sa po zbere strihajú a tak sa zabezpečí budúcoročná úroda. Môžete zvoliť aj radikálny rez.

Ostatné dreviny, ktoré majú pod váhou plodov ohnuté konáre, podporte a vyviažte.

Starostlivosť o ovocné stromy na jeseň

Jeseň je ďalšie aktívne obdobie pre iné druhy ovocných stromov, ktoré treba priebežne zberať, uskladňovať alebo spracovávať. Odstraňujte všetky poškodené plody, hrabte opadané lístie, prípadne prihnojujte hnojivom s vyšším obsahom draslíka.

Misy okolo stromov ponechávajte bez burín, aby živiny a voda priamo presakovala ku koreňom. Kontrolujte výskyt chorôb a škodcov, prípadne zasiahnite vhodnými a dostupnými postrekmi alebo ekologickými prostriedkami. Pripravte dreviny na zimu napríklad natieraním kmeňa na bielo.


Vyberte si ovocné kríky do vašej záhrady


Kmene mladých stromov môžete koncom jesene obaliť a zabezpečiť voči obhryzu zajačím pletivom. Koniec jesene je ideálna na zakladanie nových výsadieb a doplnenie druhov do ovocnej záhrady. Nezabudnite na ukotvenie oporu a zálievku.

Zimná starostlivosť

Zima je odpočinkový čas pre všetky dreviny, ktoré boli počas roka aktívne. Je to však vhodné obdobie na zber vrúbľov, prípravu semenáčov na ďalšie množenie, stratifikáciu semien. Pravidelne kontrolujte uskladnenú úrodu aj dreviny.

Počas silných a dlhotrvajúcich mrazov môžete zadymovať v blízkosti drevín, ktoré sú náchylnejšie na mrazy. V čase bez mrazov môžete zalievať. V čase s množstvom snehu treba opatrne sneh striasať z konárov a v prípade holomrazov naopak nahromadiť sneh ku kmeňom. Pravidelne kontrolujte dreviny, vhodne ich ukotvite a zabezpečte pred silným vetrom. Najmä mladé výsadby.

Koncom zimy už môžete dreviny, najmä drobné ovocie a jadroviny rezať.

TIP: Máte svoju záhradu vo vyšších polohách a nechcete sa vzdať obľúbených jabĺk? Prečítajte si článok o jabloniach, ktoré sú vhodné do vyšších polôh.

Gladioly pestovanie

Autor: Ing. Adriána Francová 21. marca 2022 Žiadne komentáre

Zaujímavé a už dávno známe hľuznaté rastliny zo záhrad našich babičiek. Patria medzi rastliny kvitnúce v lete. Preto je dôležité uskutočniť výsadbu na jar, nakoľko pobyt v zime v pôde by neprežili. Vysádzajú sa konkrétne koncom apríla, začiatkom mája. Je dôležité, aby nevyklíčili počas jarných mrazov.

Gladioly pestovanie

Mečíky (gladioly) nie sú náročné na výber stanovišťa, ale preferujú výživné a priepustné pôdy a slnko. Miesto si pred samotnou výsadbou pripravte a vysádzané hľuzy dôkladne skontrolujte. Týka sa to hľúz čerstvo zakúpených i doma uskladňovaných. Hoci mali byť uskladnené vo vhodných podmienkach, môžu sa medzi nimi nachádzať hľuzy, ktoré zahnívajú alebo sú inak poškodené. Vysádzajte vždy kvalitné a zdravé, tvrdé hľuzy. Zabezpečíte tak rýchly a správny rast rastliny.


Kvalitné a zdravé cibuľky pestrofarebných gladiol nájdete aj v našom eshope


Gladioly sadenie

Hľuzy sa vysádzajú do hĺbky podľa veľkosti samotnej hľuzy. Drobné do hĺbky 5 cm, väčšie do 10 cm.

Kedy sadiť gladioly

Gladioly sa sadia do pásov alebo hniezda od polovice apríla. Niektorí skúsení pestovatelia sadia aj skôr. No v máji pred mrazmi treba vyklíčené gladioly prikrývať, aby nenamrzli.Mečíky pestovanie

Mnohí, ktorí už dlhšie pestujú mečíky určite potvrdia, že počas veterného a daždivého obdobia dlhé listy a stonky poliehajú a už nie sú také estetické. Preto sa viacerým osvedčilo pestovanie v pásoch s oporou alebo pestovanie do kruhu, nakoľko sú to vyššie druhy a v čase kvetov zvyknú poliehať.

Cibule vysádzajte podľa veľkosti v ideálnych odstupoch a zabezpečte im oporu. Postačí záhon s 2 kolíkmi a motúzom, aby sa mohli oň opierať. Vysádzajte ich na slnečné miesta chránené pred vetrom do hlinitopiesočnatej pôdy, skôr suchšej. Neznášajú vlhko, ale počas kvitnutia majú radi zvýšenú zálievku.

Gladioly kvitnutie

Gladioly patria medzi letné hľuznaté rastliny. Kvety kvitnú postupne odspodu nahor od konca jari až do leta. / Jún – júl/. Samotné kvitnutie závisí od podmienok, pomeru svetla aj termínu výsadby. Jedna stonka nesie až 20 asi 5 cm kvetov.

Po odkvitnutí zrezávajte kvetné stvoly. Gladioly sa rovnako musia vyberať z pôdy a umiestniť na suché miesto s teplotou 2 – 10 cm. 

Mečíky sú charakteristické rozmanitosťou farieb, nádhernými kvetmi, ktorých na záhone nikdy nie je dosť. Rozšírte svoje pestovateľské schopnosti a začnite pestovať pre vás nové druhy na záhonoch.

Gladioly v kvetináči

Môžu sa pestovať aj v kvetináči, ale je to trochu nezvyčajné a musíte počítať s oporou. Ideálne ak by boli súčasťou letnej zmesi, kde by okrem gladiol boli aj iné letné hľuzy a cibule či trvalky. Nádoby by mala byť dostatočne veľká a viac vynikne ak vysadíte viac kusov hľúz do jednej nádoby a spoločne ich budete podporovať aby kvetné stoly nepoliehali.

Gladioly na jeseň

Gladiola po odkvitnutí už nie sú taká vzhľadná. Kvety môžete použiť na rez a na rôzne aranžovanie ale stonky ihneď neodstraňujte. Hľuza musí načerpať dostatok živín pre budúce kvitnutie. Na záhonoch ich ponechajte až kým neprídu mrazy.

Gladioly sa musia vyberať z pôdy nakoľko v našich podmienkach nie sú mrazuvzdorné. Pred mrazmi ich vyberte z pôdy, nechajte presušiť a umiestnite na suché miesto s teplotou 2 – 10 cm. Prezimovať ich môžete aj v pivnici vo vedre.

Mečíky sú charakteristické rozmanitosťou farieb, nádhernými kvetmi, ktorých na záhone nikdy nie je dosť. Rozšírte svoje pestovateľské schopnosti a začnite pestovať pre vás nové druhy na záhonoch.

Nemusíte zakladať nové záhony. Tieto rastliny sú vhodné aj na kombinované výsadby s krami a ihličnatými drevinami či inými trvalkami a cibuľovinami. Postačí vhodné miesto a chuť obdivovať neskutočnú krásu. Nič nie je jednoduchšie ako dopestovať rastliny, z ktorých budete mať radosť až do príchodu prvých mrazov.

Rýchlo si ich dokáže rozmnožovať pomocou dcérskych cibuliek. Podobne sa pestujú acidantery a montbrécie.

TIP: Medzi zaujímavé hľuznaté rastliny určite patria aj begónie. Prečítajte si článok,v ktorom sa dozviete ako begónie správne pestovať.

Starostlivosť o rastliny v nádobách

Autor: Adriána Francová 18. marca 2022 Žiadne komentáre

Dreviny a rastliny pestované v nádobách si zaslúžia viac pozornosti. Bude sa im dariť len ak im zabezpečíte dostatok vlahy, hnojenie a vhodné podmienky pre rast podľa jednotlivých požiadaviek na pestovanie a podľa druhov.

Rastliny v nádobách a starostlivosť o ne

Nie všetky rastliny majú rovnaké nároky na stanovište a starostlivosť. Musíte to rozlišovať. Zálievka patrí medzi to najdôležitejšie. Bez vody niet života. Sú samozrejme druhy, ktoré bez vody vydržia dlhšie. Sú to najmä stredomorské trvalky, bylinky, skalničky, kaktusy a sukulenty.

Viac vody vyžadujú rastliny vystavené slnku, mezofyty a trvalky, dreviny pestované v nádobách. Samostatnou skupinou sú hydrofyty a hygrofyty, ktoré vyžadujú vodu v každom prípade, lebo sú v nej čiastočne alebo celkom ponorené.Rastliny v nádobách

Často sa stáva, že sa na povrchu substrátu tvorí biely povlak. Z nadmernej zálievky môže ísť o plesne, neskôr z nádob môžu vyrásť aj rôzne huby. Biely povlak sa však môže vytvoriť aj z vody, ktorá je veľmi tvrdá a na povrch vystupujú rôzne minerály. Odstátou vodou sa zbavíte len chlóru. Prevarením aj množstva minerálov. Takýto povlak na substráte je len estetický problém. Horšie je, ak sa tvorí pleseň.


Rastliny do nádob nájdete aj medzi balkónovkami


Zalievajte tak, aby voda pretiekla do misky, chvíľu počkajte a prebytočnú vodu vylejte z misky. Rastliny sú dobre poliate vtedy, ak voda prejde celou nádobou až do podmisky. Mnohé rastliny stačí zalievať do podmisky.

Pokiaľ používate hnojivá, vodu môžete opätovne zbierať do nádob a použiť na zálievku. Hnojivá sú rôzne. Rozlišujú sa podľa toho, načo sa používajú. Niektoré naštartujú rastliny v raste, iné vyprovokujú ku kvitnutiu a plodeniu, iné pôsobia na vyzrievanie pletív a majú blahodarný účinok na zazimovanie. Iné sú s pomalým uvoľňovaním živín, granulované, tekuté, hnojivá na list atď. V každom prípade je dobré vedieť ich použiť v pravý čas a zvoliť adekvátne množstvo.

Na balkónové rastliny sú iné hnojivá ako napríklad na jahody. Hnojením zabezpečíte rastline pestovanej v nádobe dlhodobú a vyváženú výživu a získate kvalitné a zdravé rastliny, ktoré bohato kvitnú.

Hnojením sa začína od apríla do septembra. Okrem toho pravidelne odstraňujete odkvitnuté súkvetia, zaštipujte rastliny, režte dreviny v nádobe. Tie, čo kvitnú na jar, sa strihajú po odkvitnutí a tie, čo kvitnú v lete, v zime alebo na jar.

Nádoby a presádzanie    

Pri výbere vhodných nádob pre rastliny vychádzame z niekoľkých skutočností:    

a) kde chceme rastlinu pestovať    

b) ako často budeme môcť rastlinu zalievať    

c) ako vyhovuje nádoba našim estetickým požiadavkám    

Rastliny pestované v črepníkochPlatí zásada, že na výsušných a veterných stanoviskách sa musí zalievať častejšie, preto je vhodné použiť plastovú nádobu, z ktorej sa zálievková voda odparuje podstatne menej ako z iných typov nádob. Niektoré rastliny však neznášajú premokrenie a následnú anaerobiózu koreňov, ktoré potom zahnívajú a rastlina chradne (Camelia, Bougainvillea, Stevia).

V takom prípade je lepšie rastliny pestovať v nádobách z pálenej hliny bez glazúrového povrchu, ktoré umožňujú koreňom aby dýchali, zároveň však takáto nádoba rýchlejšie presychá.

Kompromisom môže byť nádoba z keramiky s vonkajšou glazúrou, ktorá spája vyrovnanejší vodný režim plastových nádob, so vzdušnosťou nádob z neglazovanej keramiky. Navyše bývajú tieto nádoby aj veľmi estetické. Nevýhodou však môže byť ich vyššia cena.

Zdravie rastliny v nádobe do veľkej miery závisí aj od kvality použitého substrátu. Hoci kvalitné pestovateľské substráty bývajú finančne náročnejšie, v tomto smere sa naozaj neoplatí šetriť. Rozdiely v raste medzi rastlinami zasadenými v kvalitnom substráte a rastlinami zasadenými do zeminy, nakopanej kdesi v záhrade či v lese sú viditeľné už na prvý pohľad. V kvalitnom substráte má rastlina k dispozícii všetky potrebné živiny v optimálnych množstvách, vyvíja sa rýchlo a rovnomerne.

Zdravý rast má neskôr vplyv aj na vyššiu odolnosť voči chorobám a škodcom. Záhradná a lesná zemina v sebe nesie nielen riziko nesprávnej pôdnej reakcie či zasolenia, ale aj možnosti zavlečenia viacerých pôdnych škodcov od háďatiek, smútivky až po slimáky, ktoré dokážu zlikvidovať aj väčšie rastliny. Na trhu je v súčasnosti dostatok kvalitných substrátov, treba si podľa známok kvality vybrať ten najvhodnejší.

Rastliny subtropického pásma majú životný cyklus výrazne rozdelený na obdobie aktívnej rastovej fázy, ktoré trvá asi od konca februára do polovice októbra, a na obdobie vegetačného pokoja, ktoré vypĺňa zvyšnú časť roka. Hlavné obdobie presádzania sa začína pri týchto rastlinách s nástupom vegetácie, tj. asi od konca februára. Aj keď rastliny môžeme presadiť kedykoľvek počas vegetácie, lepšie je to stihnúť hneď na začiatku. Presádzame rastliny, ktoré majú malú vegetačnú nádobu, následne rýchlo presychajú, prípadne rastliny, ktoré vyčerpali objem živín za predchádzajúce vegetačné obdobie. Pri samotnom presádzaní uvoľníme koreňový bal od stien pôvodnej vegetačnej nádoby, najlepšie prevrátením a klepnutím rukou na dno. Do novej nádoby, ktorá má byť asi o 2 cm, pri väčších nádobách až o 4 cm väčšia, nasypeme na dno asi do 1/3 vrstvu substrátu. Na ňu položíme rastlinu aj s celým koreňovým balom, dosypeme substrát po boku a pritlačíme. Nakoniec rastlinu dôkladne zavlažíme. Pri presádzaní dbáme na to, aby sa koreňový bal presádzanej rastliny nerozpadol, na čo sú niektoré druhy (Eucalyptus) mimoriadne chúlostivé a môžu reagovať zoslabením rastu alebo až úhynom.

Tvarovanie a rez, opeľovacie pomery    

Pri tvarovaní rastlín v nádobách používame dve techniky: rez a zaštipovanie. Zatiaľ čo rez je vhodnejší na radikálnejšiu úpravu tvaru, a robíme ho obyčajne hneď na začiatku vegetačnej sezóny, zaštipovanie môžeme s úspechom použiť počas celej fázy aktívneho rastu na jemné modelovanie tvaru a celkového vzhľadu rastliny.

Každý druh znáša tvarovanie inak. Rez používame pri bujne a rýchlo rastúcich agresívnejších druhoch rastlín (Hibiscus, Anisodontea, Solanum), zatiaľ čo slabšie a pomalšie rastúce druhy rastlín (Camelia, Laurus) stačí zaštipovať. Týmito dvoma technikami môžeme docieliť aj rozkonárenie pri druhoch, ktoré sa len ťažko a neochotne rozkonárujú (Lapacho), prípadne úpravu tvaru silne sa rozkonárujúcich druhov s dlhými výhonmi (Sida).

Tropické rastliny sa snažíme nerezať v období vegetačného pokoja, tj v zime, pretože niektoré druhy so slabou regeneračnou schopnosťou takéto zásahy zle znášajú. Vrcholom snaženia každého pestovateľa býva to, aby rastlina nielen dobre rástla, ale aj krásne kvitla.Rastliny v črepníkoch

Ovocné rastliny však pravú odmenu poskytujú až vytvorenými plodmi. Preto, aby sme z ovocných rastlín mohli oberať vlastnú úrodu treba niekedy pri opelení týmto rastlinám pomôcť. Na úrodu však musíme myslieť už pri kúpe rastliny. Niektoré druhy sú totiž dvojdomé, tzn. na to, aby sme získali vlastnú úrodu potrebujeme samčiu a samičiu rastlinu.

Aj druhy, ktoré bývajú jednodomé, môžu byť samoopelivé (s tými býva najmenej problémov, rodia spoľahlivo aj začiatočníkom) alebo cudzoopelivé (vtedy treba mať dve nepríbuzné rastliny, aby bol peľ na blizne schopný vyklíčiť. Až po zvážení všetkých týchto skutočností a preštudovaní dostatku odbornej literatúry môžeme z rastliny pravidelne oberať vlastnú úrodu chutných tropických či subtropických plodov.

Ochrana rastlín v nádobách pred škodcami     

Ochrana rastlín pred škodcami je neoddeliteľnou súčasťou pestovania a starostlivosti o rastliny. Aj v tých najideálnejších podmienkach sa totiž môže stať, že na rastlinu sa vrhne nejaký ten škodca a pestovateľ musí byť vždy pripravený sa s ním vysporiadať.

Zo začiatku je najdôležitejšie škodcu správne identifikovať. Niektoré poruchy rastu a vývinu môžu byť spôsobené aj pestovateľskými prehmatmi (tzv. fyziologické poruchy) napr. prepolievaním, preschnutím, zlým substrátom, prechladnutím či naopak prehriatím rastliny. Ak sme si teda naozaj istí, že rastlina je napadnutá škodcami, neváhajme zalistovať v odbornej literatúre, prípadne kontaktovať naše odborné poradenstvo, aby sme škodcu správne identifikovali. Fotografie najbežnejších škodcov nájdete priamo v katalógu, spolu s kvalitnými prípravkami, ktorými sa proti nim môžete brániť.

Pri ochrane je dôležité si uvedomiť, že väčšina z uvedených prípravkov sú nebezpečné až veľmi nebezpečné jedy, ktoré sú škodlivé nielen pre človeka, ale aj pre väčšinu bežných domácich zvierat, užitočný hmyz (včely) prípadne pre iné organizmy. Pozorne si preto prečítajte návod na prípravu postrekovej kvapaliny, jej použitie a znehodnotenie obalov. Veľmi dôležité je aj zachovať správnu ochrannú dobu prípravku – a zásadne nekonzumovať a podľa možností sa ani zbytočne nedotýkať rastlín či ich častí, ktoré boli chemicky ošetrené. To platí aj pre rastliny, ktoré ste práve obdržali, pretože v záujme dodania kvalitného rastlinného materiálu sú rastliny pravidelne chemicky ošetrované. Pred akoukoľvek zamýšľanou konzumáciu ich častí je preto nevyhnutné dôkladne ich umyť a vyčkať najmenej 14 dní od obdržania zásielky. Len tak sa vyhnete prípadným komplikáciám spôsobeným nesprávnou manipuláciou s prípravkami na ochranu rastlín pred škodcami, prípadne priamo ošetrenou rastlinou.

Pretože aj škodce majú svoj vývinový cyklus, ktorý je v priaznivých podmienkach veľmi rýchly, treba postreky niekoľkokrát zopakovať, aby sme mali istotu, že sme škodce naozaj zničili. Tieto informácie však bývajú presnejšie uvedené priamo v príbalovom letáku jednotlivých odporúčaných ochranných prípravkov.

TIP: Vyskúšajte aj osvedčené pestovanie v samozavlažovacích nádobách.

Záhrada na balkóne

Autor: Ing. Adriána Francová 16. marca 2022 Žiadne komentáre

Nie všetci máme tú možnosť vlastniť rozľahlú alebo len malú časť záhrady pri dome. Jediná plocha, ktorá má niečo spoločné s vonkajším priestorom v panelovom byte je balkón, rozsiahla terasa alebo lodžia. Preto si vytvorte záhradu tu.

Záhrada na balkóne

Pôjde možno o malý kúsok, ale o to viac sa mu môžete venovať. Fantázii sa medze nekladú a nie je nikde napísané, čo môžete a nesmiete pestovať. Všetko závisí od vonkajších poveternostných podmienok a polohe balkóna, veľkosti a vašej chute. Dá sa tu pestovať zelenina, bylinky, ovocné stromy v nádobách, previslé okrasné letničky a trvalky, letniť izbové rastliny, dokonca tu urobiť malý kútik pre deti alebo sedenie pre relax a „kávičkovanie“.

Priestor je síce obmedzený, ale je tu možnosť pestovať rastliny v závesných kvetináčoch a zaujímavých taškách / tubách, kde určite ušetríte na priestore a ten môžete tak venovať iným nádobám položených na podlahe.Záhradka na balkóne

Pokiaľ máte balkón menší, vytvorte alebo zakúpte si regál (kovový alebo umelý, či drevený) ten upevnite na jednu stenu a na ňom môžete pestovať rôzne bylinky a trvalky v nádobách. Zvoľte aj jednotné obaly alebo si ich sami vytvorte z plechovíc. Vynikne tu pažítka, bazalka, mäta. Ak máte radi pobyt na slnku, umiestnite tu ležadlo, alebo závesnú hojdačku.

Malé pieskovisko alebo v letnom období malé kúpalisko v plastovej mušli uvítajú najmä deti. Nezabudnite na mierne zatienenie. Všetky komponenty umiestnite tak, aby v žiadnom prípade neboli na príťaž iným obyvateľom a zároveň, aby ste vy boli ochránení pred nepriaznivými pohľadmi susedov. Stále majte na pamäti orientáciu voči svetovým stranám. Nie každej rastline sa darí na priamom slnku alebo v trvalom tieni.

Aké rastliny zvoliť podľa orientácie balkónu na svetovú stranu sa dočítate v ďalšom článku.

Záhrada na balkóne pre alergikov

Bohužiaľ, sú medzi nami aj takí, ktorí s príchodom jari pociťujú určitú nevoľnosť a starosti, ako zvládnuť kvitnutie jednotlivých druhov, na ktoré sú alergickí. Ale aj alergici majú právo obdivovať zeleň. Preto si môžete vytvoriť na balkóne alebo terase oázu, ktorá Vám rozhodne neublíži.

V podstate ide o použitie väčšieho sortimentu rastlín ihličnatých, nekvitnúcich, s rôznymi odtieňmi zelenej, alebo s panašovanými listami.

Na balkóne so zeleňou bez kvetov sa ochránite pred včelami a osami, pred priamym vplyvom peľu a iných alergénov. Nie je to však trvalý stav, lebo priamo z vonkajšieho prostredia na Vás môžu vplývať iné dreviny, trávy a rastliny.

Rastliny nevhodné pre alergikov

Ak siahnete predsa len po kvetoch, určite nepestujte príliš voňavé druhy ako: hyacinty, orgován, ľalie. Dreviny s množstvom peľu sú brezy, liesky a vŕby na kmienku. Okrasné trávy sú tiež nevhodné. Vyhnite sa rastlinám, ktoré dlho kvitnú a majú jednoduché kvetné lupienky a čiže jednoduchší prístup k peľu.

Rastliny vhodné pre alergikov

Pestovať môžete rastliny okrasné listom, kde je kvet iba doplnkom. V čase vytvorenia kvetnej stonky ich odstrihnite. Môžete pestovať tuje, smreky, borievky. Časom však aj tie môžu zakvitnúť. Vhodné sú sirôtky, petúnie a plnokveté druhy balkónoviek, ktoré majú veľa lupienkov a takmer vyplnený stred v časti peľníc. Pokiaľ ste však alergický na bodnutie hmyzom, radšej sa vyhnite kvitnúcim druhom.

Medzi atraktívne zelené rastliny patria funkie. Vyžadujú však polotieň. Alergiu vedia vyvolať aj niektoré rastliny, ktoré produkujú mlieč, alebo majú pichliače, ostne či plstnaté listy. Takéto druhy by ste nemali pestovať ani v prípade, ak máte malé deti. Na výber je veľa druhov a aj tí s malým hendikepom si určite môžu vytvoriť okolo seba zdravú prírodu. 

TIP: Chcete aby váš balkón bol atraktívny aj v zime a zároveň vhodný aj pre alergikov? Prečítajte si článok o rastlinách na balkóne v zime.

Vzácna zelenina v kvetináči

Autor: Ute Rodermond, Blu-Blumen 14. marca 2022 Žiadne komentáre

Máte chuť na vlastnú zeleninu? Nedá sa to, ak nemáte vlastnú záhradu? Chyba! Ak si chcete denne pochutnať na čerstvej zelenine, nepotrebujete záhradu. Ideálnu príležitosť na vytvorenie malej rajskej záhrady ponúka nevyužitý balkón alebo terasa.

Zelenina v kvetináči - chilli papričky

Dozretá na stonke, čerstvo odtrhnutá a predovšetkým veľmi zdravá – takáto zelenina chutí jednoducho najlepšie. A čo je dobrá vec, tieto pochúťky sa dajú kvalitne dopestovať v kvetináčoch. A pre tie sa nájde miesto vždy!

 Zelenina zaujímavá na pohľad

Veľa zeleniny sa opticky nemusí schovávať za tradičné okrasné rastliny. Aj oni dokážu urobiť balkón pútavým. Buď vďaka svojim farebným plodom alebo zaujímavými kvetmi či rozložením listov. Ak sú umiestnené v atraktívnych kvetináčoch, vytvoria z balkónu na príjemné miesto, kde si budete s radosťou chodievať užívať svoj voľný čas.

 Klasika vs. výnimočnosť

Zelenina vhodná do kvetináčaAk sa chcete vyhnúť viacerým tradičným druhom zeleniny, siahnite po jedinečných zvláštnych kultivaroch. Zvlášť úsporné, čo do miesta, sú druhy zeleniny, ktoré sa šplhajú alebo visia, ako napr. Inka uhorka, mexická miniuhorka, kalabasa „vtáčia búdka“ alebo sladký zemiak. Aj na malom balkóne môžu rásť do výšky na mreži aj tekvica vhodná do mikrovlnnej rúry. Tieto tekvice sú 10 až 15 cm vysoké a vážia okolo 700 - 1000 g. Táto obzvlášť malá tekvica je ideálna pre prípravu v mikrovlnnej rúre. Ešte stále málo známe je trpasličie Tamarillo. To je tiež známe ako brazílska zamatová slivka a pochádza z Bolívie. Jeho oranžové plody sú veľmi chutné, lahodné a pripomínajú chuť marhúľ.

Jedlé stolové dekorácie

Pozornosť na balkónovom stole upútajú plody citrónových chilli. Zrelé plody sú jasne žlté. Chuť je ostrá a má citrónový nádych. 

Kulivar "Lemon Drop" je veľmi produktívna odroda. Rastlina dokáže vytvoriť až 80 plodov. Stromové Chili papričky (Capsicum pubescens) pestovateľov zaujmú svojou robustnou formou. Tieto zvláštne chili dobre vydržia dokonca aj teploty do 5 ° C. Plody tvoria dokonca aj v zime a veľké fialové kvety sú veľmi dekoratívne. Plody sú veľmi mäsité a prekvapia svojou zvláštnou chuť a ostrosťou.
Prečítajte si viac o pestovaní chilli papričiek v našom článku.


Všetky druhy zeleniny ale aj ovocia, ktoré môžete pestovať na balkóne nájdete aj v  našej ponuke


Ak dávate prednosť zelenine, ktorá sa môže jesť priamo z ruky do úst, siahnite po citrónovej uhorke. S jej jemnou chuťou, je vhodná ako koktailová rajčina na desiatu. Citrónová uhorka je bez horkosti, veľmi jemná a zdravé. Nechutí tak, ako názov napovedá jej názov, po citróne. Naopak, je guľaté plody nie sú horké, sú veľmi príjemné a zdravé.

Úžitkové rastliny v kvetináčoch potrebujú zvláštnu starostlivosť

Pre pestovanie na balkóne si vyberte veľké nádoby, v ktorých musí byť v každom prípade na dne otvor pre odtok prebytočnej vody. V opačnom prípade môže dôjsť po výdatnom daždi k premokreniu a úhynu koreňov. Použitie vysoko kvalitného substrátu je obzvlášť dôležité. Tu by ste nemali šetriť. Pri sadení zapracujte do substrátu zásobné hnojivo alebo 4 až 6 týždňov po výsadbe ich prvýkrát prihnojte.

Smerovanie balkónu na východ alebo na západ je ideálne pre pestovanie zeleniny. V dopoludňajších hodinách alebo večer tam pôsobí mierne slnko, ktoré zvyčajne vyžaduje teplomilná balkónová zelenina. Pri južnej expozícii je nebezpečenstvo, že sa rastliny v slnečných dňoch spália alebo vyschnú. Aby sa tomu zabránilo, musia byť pestovateľské nádoby chránené pred extrémnou horúčavou.

Samozrejme, balkón neponúka dostatok priestoru pre dosiahnutie potravinovej sebestačnosti, ale zábavu zo záhradníčenia poskytne určite áno.

TIP: Ak sa chcete držať klasiky a pestovať napríklad obľúbené paradajky, prečítajte si aj článok o pestovaní paradajok na balkóne.

Balkón 4x inak podľa svetových strán

Autor: Ing. Adriána Francová 11. marca 2022 9 komentár

Balkón je často pre mnohých jediným miestom, kde môžete pestovať rôzne kvety, bylinky a zeleninu.Nie všetky rastliny sa však dajú pestovať v rovnakých podmienkach. Rôzne druhy vyžadujú rôznu starostlivosť a podmienky pestovania. Pokiaľ máte balkón alebo terasu, v prvom rade zistite, ako je orientovaná a podľa toho môžete vysadiť balkón, ktorý bude mať hlavu i pätu a zároveň sa vybraným rastlinám a drevinám bude dariť.

Kvety na balkóne

Aké kvety na balkón môžete umiestniť na rôzne svetové strany sa dozviete v  našom článku, kde vám predstavíme 4 tipy balkónov podľa svetových strán. Každý jeden je výnimočný rastlinným zložením a využitím.

Aké kvety na horúci balkón

Slnečný južný balkón

Kvety vhodné na horúci balkónPreferujú sa rastliny, ktoré sú vystavené celodennému aj priamemu slnku. Veľa slnka obľubujú skalničky, sukulenty, petúnie (Petunia), muškáty (Pelargonium), sanvitálie (Sanvitalia), osteospermum (Osteospermum) i portulaky (Portulaca). Môžete pestovať aj voňavé bylinky, okrasné trávy, citrusy, rozchodníky (Sedum). Aksamietnice (Tagetes), železník (Verbena) a oleandre (Nerinum oleander) v nádobách tiež vyniknú na každom slnkom zaliatom balkóne.

Pokiaľ milujete zeleninu, môžete ju pestovať v debničkách a väčších nádobách, niektoré však budú potrebovať pritienenie. Ale vypestujete chutné rajčiny, dokonca feferóny, papriky a chilli, baklažány a uhorky. Kvalitné rajčiny vypestujete vo vreci naplnenom substrátom s vhodnou oporou.

Prečítajte si viac o pestovaní zeleniny v nádobách na balkóne v našom článku.

Dlhotrvajúce horúce podmienky však môžu byť aj na škodu, preto ak zvolíte jemné tienenie v podobe rohoží určite si aj rastliny oddýchnu a budú vyzerať sviežejšie. Pravidelná zálievka je v tomto prípade nutnou samozrejmosťou. Tému zavlažovania rastlín na balkóne viac rozoberáme v ďalšom článku.

Balkónové kvety na východnú stranu

Východný balkón s ranným slnkom

Vyhovuje rastlinám, ktoré rastú v polotieni a vyhovuje im ranné slnko, ktoré nie je také rozpálené. Medzi atraktívne patria fuksie (Fuchsia), hortenzia (Hydrangea), begónie (Begonia), zvončeky (Campanula), netýkavka (Impatiens) aj plamienky (Clematis). Darí sa tu aj petúniám (Petunia) a muškátom (Pelargonium).


Pozrite si kompletnú ponuku všetkých rastlín na balkón alebo sa inšpirujte črepníkovými kvetmi vhodnými na slnko aj na tienisté balkóny


Kvety na balkón západná strana

Západný večerný balkónBalkónové kvety na severnú stranu

Je zaliaty slnkom až na sklonku dňa a vyhovujúci je pre rastliny podobne ako na východnom balkóne plus si zadovážte bakopu (Bacopa), hluchavky (Lamium) a plektrant (Plectranthus). Nič nepokazíte opäť s muškátmi a petúniami a bylinkami.

Balkónové kvety na severnú stranu

Severný – chladný a často veterný balkón

Je pre mnohých neriešiteľný, ale aj tu viete vypestovať rastliny a tak si skrášliť balkón vhodnými rastlinami, ktoré napriek orientácii budú prosperovať.

Môže sa vyskytnúť problém jedine s intenzitou silnejšieho vetra. Preto na vyšších poschodiach určite nepestujte príliš dlhé previsy rastlín, ktoré by sa mohli ľahko lámať. Energiu venujte radšej kompaktným rastlinám pestovaných v nádobách na zemi.

Darí sa tu rastlinám, ktoré vyžadujú polotieň až tieň. Fuksie (Fuchsia), koleus (Coleus), lobelka (Lobelia), agerátum (Ageratum), hortenzia (Hydrangea), funkia (Hosta), hluchavka (Lamium), brečtan (Hedera) aj rôzne ihličnany.

Ako vidíte, každý priestor je riešiteľný. Ešte zvoliť vhodné nádoby: závesné misy, koše, závesné tašky, hranty a malé kvetináče alebo debničky a farebná vonkajšia obývačka je pripravená pre vaše pohodlie.

TIP: Ak pestujete na balkóne hlavne klasické muškáty a zaujíma vás s čím ich môžete kombinovať, prečítajte si náš článok.


Jarné kvitnúce kríky

Autor: Ing. Adriána Francová 10. marca 2022 Žiadne komentáre

Počas zimy a v predjarí záhrada pôsobí šedivo a nezáživne. Sú tam len holé vetvy, pár ihličnanov, zviazané okrasné trávy a neostrihané súkvetia trvaliek. Kým sa začnú zelenať vetvičky listnatých drevín, je možné, aby ich predbehli aj kvety.

Jarné kvitnúce kríky

Musíte však vyberať druhy, ktoré sú charakteristické skorým jarným kvitnutím, ešte pred vývinom listov. Takýmto spôsobom môžete osviežiť záhradu a obohatiť ju o iný pohľad.

Okrem toho veľa urobia aj skoré jarné cibuľoviny, ktoré ako podrast vykvitajú už od februára. Viac sa dozviete v článku o prvých jarných kvetoch.

Jarné kríkyMedzi atraktívne farby skorej jari patrí žltá, červená, ružová a biela a medzi zaujímavé jarné dreviny patria: hamamel (Hamamelis japonica), jazmín nahokvetý (Jasminum nudiflorum), lykovec (Daphne mezerum), kéria japonská (Kerria japonica), dulovec japonský (Chaenomeles japonica), zlatovka prostredná (Forsythia x intermedia), judášovec strukový (Cercis siliquastrum).

Pred samotným olistením kvitne lieska, jelša, vŕba biela, purpurová, vŕba rakytová previslá (Salix caprea pendula), magnólia (Magnolia) i mandľa (Prunus tenella).


Inšpirovať sa môžete aj našou ponukou kríkov, ktoré kvitnú v zime alebo skoro na jar


Mnohé z vymenovaných druhov je možné pestovať aj v nádobách na terase a balkóne. Vysádzať ich môžete priamo na jar. Nezabudnite ich pravidelne zalievať a prihnojovať. V nádobe substrát rýchlo presychá. V zimnom období treba dreviny obaliť a prisunúť aspoň k stene, múru, aby boli ochránené priamo pred vetrom a mrazom.  

Medzi prvými magnóliami rozkvitá už v marci magnolia hviezdokvetá (Magnolia stellata). Pokiaľ ju chcete pestovať, doprajte jej samostatnú plochu, nakoľko neznáša konkurenčné rastliny v oblasti koreňov ani okopávanie. Má plytké korene. Vyžaduje slnko až polotieň, výživné kyslejšie pôdy a keďže pomalšie rastie, je vhodná do menších záhrad alebo aj do nádob.

TIP: Ak chcete mať istou, že vysadené kríky prežijú zimu, prečítajte si článok o mrazuvzdorných kvitnúcich kríkoch.

Záhon z letných cibuľovín

Autor: Ing. Adriána Francová 9. marca 2022 Žiadne komentáre

Pokiaľ milujete cibuľoviny a nestihli ste jesennú výsadbu pre jarný efekt kvitnutia, vysaďte si na jar letné cibuľoviny, ktoré sú výnimočné vzrastom i farbami a doplnia trvalkový záhon o letné kvitnutie, ktoré u mnohých druhov pretrváva až do jesene.

Záhon z letných cibuľovín

Cibuľoviny kvitnúce v lete

Vo väčšine prípadov ide o hľuznaté rastliny, ale nájdu sa aj druhy, ktoré nesú typické cibule. Atraktívne sú tigrídie (Tigridia), montbrécie (Crocosmia), georgíny (Dahlia), acidantery (Acidantera), gladioly – mečíky (Gladiolus), frézie (Freesia), cigánsky kvet (Sparaxis) a iné.

Záhony letných cibuľovínVysádzajú sa v apríli až v máji tak, aby do obdobia posledných jarných mrazov (polovica až koniec mája) nevyrástli. Mnohí ich vysádzajú až v polovici mája. Kvitnú neprestajne až do prvých mrazov.

Vysádzajú sa podobne ako cibuľoviny na jeseň. Mnohé z nich sa dajú pestovať aj v nádobe na terase. Možno je pre niekoho nepraktické práve ich vyberanie z pôdy pred mrazmi. Preto sú na záhonoch menej vidieť. Tí, čo si však dajú tú námahu, určite už nikdy nezostanú bez ich pestovania.


Jar je vhodné obdobie na vysádzanie letných cibuľovín, ktoré kvitnú v lete, až do jesene


Po odkvitnutí sa nechajú hľuzy zásobiť živinami, normálne sa polievajú a potom pred mrazmi sa vyberú z pôdu, nechajú preschnúť na slnku a uskladnia sa v pivničných priestoroch až do jari.
Vyberanie cibuľovín z pôdy vám výrazne uľahčia košíky na cibuľoviny.

Ak však chcete pestovať frézie, je nutné cibule nechať prejsť obdobím chladu a cibuľky nechať aspoň 3 mesiace v chladničke. Potom ich môžete normálne vysadiť do pôdy. Bez tohto bodu vytvoria len listy. Ich nádherná a omamná vôňa určite stojí za to, aby ste to aspoň vyskúšali.

TIP: Vo svojej záhrade by ste nemali zabudnúť ani na jarné cibuľoviny, ktoré sa vysádzajú v jesennom období. Prečítajte si náš ďalší článok a možno sa rozhodnete aj pre nádherné prvé jarné kvety.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Ipomoea batata BIO / Sladký zemiak, K12