+421 948 199 109

Hurmikaki - návod na pestovanie

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 22. marca 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pre nás ešte stále pomerne exotická rastlina, ktorá si však postupne hľadá svoje miesto v záhradách. Podelíme sa s vami o poznatky, ktoré vám pomôžu s pestovaním, od výberu vhodného stanovišťa až po správny rez.

Ploda hurmikaki

Hurmikaki odrody

Hurmikaki viržínske (Diospyros virginiana)

Hurmikaki je rastlina pre našu oblasť nepôvodná, avšak našej klíme veľmi prispôsobivá. Vyznačuje sa vo vhodných podmienkach nenáročnosťou, odolnosťou a exotickým vzhľadom. Výborná drevina aj pre záhradnú architektúru najmä na jeseň, keď sa listy vyfarbujú do žiarivo červena až oranžova. Odvďačuje sa bohatou úrodou. Poznáme ho pod názvom tomel, ebenovník aj kaki s latinským názvom Diospyros kaki. Plody sú žlté až oranžové podobné rajčine. Naozaj vynikajúcej chuti. Pestuje sa ako vyšší ker alebo nízkokmenný strom.

Stanovište

Stanovište vyberáme čo najslnečnejšie s možným potenciálom akumulácie tepla (stena domu, záhradný múrik). Čím chránenejšie stanovište proti vetrom, najmä zimným, tým lepšie. Treba brať ohľad aj na kvalitu pôdy, ktorú môžeme vylepšiť pridaním štandardného záhradníckeho substrátu. Vyhovujú mu priepustné, hlboké pôdy s dobrou zásobou živín a humusu a mierne kyslé (s pH 5,5 až 6,5). Najlepšie s drenážou, aby nebol pestovaný v podmáčaných pôdach, ktoré mu nevyhovujú. Pravidelná závlaha je potrebná pri suchších obdobiach a prvé 2 - 3 roky po výsadbe. Samotná vlaha má vplyv na tvorbu plodov, tiež ich veľkosť a tvar. V prvých dvoch rokoch je však vhodnejšie pestovať ho v nádobe a prezimovať na miestach, kde nemrzne. Ideálne sú skleníky a zimné záhrady.Hurmikaki pestovanie

Opeľovanie

Väčšina odrôd je samoopelivá, takže pre tvorbu plodov postačí jedna rastlina, navyše bez prítomnosti opeľovača sú plody bezsemenné. Prítomnosťou dobrého opeľovača zabezpečíme kvalitnú úrodu aj dostatok plodov. Medzi najlepšie opeľovače patria odrody ’Gailey‘ (má len malé plody), ’Zengi-Maru‘, ’Dai Dai Maru‘, ’Seedless‘. Rastliny sadíme v spone 3 - 6 metrov.

Ako zazimovať hurmikaki

Mrazuvzdornosť je udávaná až do -25°C (až -30°C dospelý zdravý strom). Kvitnutie nastáva v druhej polovičke mája a trvá 2 - 3 týždne. Citlivosť narašených častí stromu k mrazom je vysoká, závisí od dĺžky mrazovej expozície. V prípade mrazového poškodenia strom spoľahlivo regeneruje, avšak už bez kvitnutia.

Zakúpené rastliny je nutné spočiatku pestovať v polotieni a odporúčame ich ponechať aspoň rok v pôvodnom kontajneri. Dôvod je potreba dosiahnutia plného prekorenenia. Ideálne je rastlinu jeden alebo dva roky zimovať niekde, kde dlhodobo nemrzne, krátkodobé mrazy toleruje (do - 5°C). Ideálne sú pivnice alebo studené predsiene (svetlo nie je nevyhnutné). Ak je rastlina po vynesení na jar nenarašená, dáme ju na teplé slnečné miesto, ak je už čiastočne narašená umiestnime ju do polotieňa, aby neprišlo ku spáleniu. Rastlinu vynášame podľa počasia, v apríli alebo začiatkom mája.

Po výsadbe na stanovište je vhodné minimálne prvý rok počas zimy rastlinu mierne chrániť - napr. čečinou, alebo zakopcovaním kmeňa zeminou do výšky 50 cm. Nevyhnutná sa javí ochrana proti devastujúcemu vplyvu zimného slnka na slnečných stanovištiach. Postačí jednoduchý chránič (opretá doska do južného smeru, biela netkaná textília v dvoch vrstvách na bambusových tyčkách). Ako nedostatočné sa javí známe bielenie kmeňa. Vhodné je aj zabalenie kmeňa v prvých 4 rokoch do jutoviny.


Ak vás toto netradičné ovocie zaujalo, môžete si vyberať niektorú z odrôd hurmikaki aj v našom eshope


Hnojenie

Postačí bežné hnojenie s obsahom stopových prvkov (Cererit, Krystalon). Ideálnym hnojivom je aj NPK v pomere 10 : 4 : 6. Škodce rastlinu v našich podmienkach nenapádajú, jeho domáci škodcovia v SR a ČR nežijú. Prípadná chemická alebo iná ochrana je zhodná s našimi rastlinami.

Ako strihať hurmikaki

Rez hurmikaki nepotrebuje. Rezom regulujeme iba vzrast, čím udržujeme pomerne bujný strom v potrebnej veľkosti. Odstraňujú sa uschnuté a poškodené konáre. Strom sám zhadzuje odrodený obrast. Kvitne a plodí na výhonkoch, ktoré vyrastajú z minuloročného dreva, preto treba byť pri reze opatrný, inak sa oberiete radikálnym rezom o úrodu. Navyše je hurmikaki dosť tvrdý oriešok a rastie si po svojom. Ak sa rozhodnete pre rez, tak len na jar.

Plody

Dozrievajú koncom septembra až októbra. Nezrelé plody sú nepožívateľné, trpké. Zrelosť sa pozná podľa zmiznutia trpkosti. Najjednoduchší a najspoľahlivejší spôsob je nechať plody prejsť mrazom. V takomto stave sa môžu nechať na strome až do Vianoc. Plody môžeme ponechať v izbovej teplote s pridanými jablkami a banánmi, ktoré urýchľujú zrenie uvoľňovaním plynu. Konzumujú sa buď po rozkrojení alebo celé so šupkou. Semiačka, ak sú prítomné, sa vyberajú. Niektoré odrody sa môžu zozbierať skôr a nechať uložené krátkodobo v mrazničke a následne niekoľko dní v teple. Plody sú rôsolovité podobné marhuliam a je z nich vynikajúci džem, rôsol. Dužinu si však môžete aj čerstvú natrieť na pečivo.

Hurmikaki japonské

Je veľmi príbuzný druh, jeho mrazuvzdornosť je však menšia (paradoxne je však odolnejší voči jarným mrazíkom). Udávaný limit je okolo -16°C. Na území SR a ČR ide o pomerne rozšírený strom. Dospelé stromy majú výbornú schopnosť prispôsobiť sa podmienkam prostredia. Najcitlivejšie je jednoročné drevo. Odporúča sa kontajnerová kultúra, so zimovaním podobným Hurmi-kaki viržínskému. Dôležité je minimalizovať teplotné výkyvy (vetraním, zatienením). Na pestovanie u nás sú vhodné aj hybridy hurmi kaki viržínskeho a japonského, napríklad odroda ’Nikita´s Gift‘ (mrazuvzdorná do −23 °C) či ’Roseyanka‘ (mrazuvzdorná do −27 °C). Obe odrody sú chuťovo veľmi dobré a sú samoopelivé, ale je výhodné – pre kvalitu i veľkosť plodov – mať dobrého opeľovača.

TIP: Ak ste milovníkom menej tradičného ovocia, určite si prečítajte aj článok o pestovaní paw-paw.

Zdieľať tento blog
Zlatka Sisiková 24. januára 2018 at 8:11 Odpovedať
dobrý den,rada by som skúsila vysadiť jeden ks Hurmi-kaki,kde sa dá objednať pp.cena jedéhi stromčeka v kontajneri.
Rastlinky.sk 6. marca 2018 at 16:17 Odpovedať
Tu sú v našom eshope - https://www.rastlinky.sk/catalogsearch/result/?q=hurmi
Zuzana 4. júna 2018 at 19:29 Odpovedať
Dobrý večer. Na jar sme zasadili pekný stromček hurmi kaki.nshodil listy, dosť veľa kvetov,ako kvety privítajú, niektoré akoby odhnivali a odpadnú,nie všetky. Poraďte mi prosím prečo?
Zuzana 4. júna 2018 at 19:31 Odpovedať
*Odkvitajú
Adriána Francová 6. februára 2019 at 10:56 Odpovedať
Dobrý deň, ospravedlňujeme sa za neskorú odpoveď. Kvety hurmikaki opadávajú vtedy ak nie sú opelené, tie len rozkvitnú a opadnú, rovnako to platí u všetkých rastlín, ktoré nie sú samoopelivé. Neviem aký máte presne kultivar. A druhým problémom by mohlo byť nevhodné stanovište, a to vietor, nechránená poloha, jarné mrazíky.
Renata 3. marca 2019 at 22:39 Odpovedať
Dobry den.
Najesen som vysadila stromcek hurmikaki so 4 konarmi,asi 50 cm dlhymi. Je pitrbne ich teraz na jar skratit, aby sa zaistilo lepsie zakorenenie stromceka?
Dakujem za odpoved
Adriána Francová 5. mája 2019 at 22:11 Odpovedať
Hurmikaki nie je potrebné v prvých rokoch zastrihávať. V podstate sa nemusí vôbec, len sa odstraňujú poškodené po zime a neesteticky rastúce. Režú sa vtedy ak chce niekto zmierniť rast. Strom sám zhadzuje odrodený obrast. A reže sa výhradne na jar.
Katarína 21. októbra 2019 at 9:01 Odpovedať
Hurmikaki sa rozhodne oplatí pestovať, pretože jeho vplyv na ľudský organizmus je neuveriteľný. Čo toto chutné exotické ovocie obsahuje a ako účinkuje na organizmus sa dozviete tu: https://www.kamzakrasou.sk/kaki-hurmikaki-dalsi-exoticky-liek-na-rakovinu-preco-ho-ochutnat-/20122
Adriána Francová 23. decembra 2020 at 9:40 Odpovedať
Ďakujeme za link, určite áno, tiež máme výborné skúsenosti nie len s pestovaním ale aj s plodmi.
Frenky 6. februára 2021 at 14:53 Odpovedať
Dobrý deň, My sme nechali prejsť plody mrazom a zbierali sme ich totálne mäkké, nevedel som čo mám s nimi robiť, lebo mám ich rád také polomäkke.
Adriána Francová 14. februára 2021 at 13:11 Odpovedať
To je v poriadku, ak chcete aby boli plody jedlé, vždy sa čaká do prvých mrazov, len minulý rok boli dosť neskoro. Plody však dozrú aj v bytových podmienkach aj keby ste ich obrali tvrdé, v novembri. Stačí ich dať do bedničiek spolu s jablkami, banánmi...
Kratochvílová Jaroslava 17. mája 2021 at 14:49 Odpovedať
Dobrý den.
Vloni a předloni jsem měla na Kazi plod. Ale pak, při průměru asi 5 Cm odpadl. Můžete mi poradit, v čem je chyba.
děkuji.
Jarka
Adriána Francová 17. mája 2021 at 15:40 Odpovedať
Dobrý deň, problém bol určite v nedostatočnej vlhkosti substrátu, pôdy. Kaki potrebuje denne vedro vody ako zálievku.
Peter 27. mája 2021 at 15:57 Odpovedať
Dobrý deň, koncom marca nám prišiel stromček kaki jiro. Hneď sme ho aj zasadili, umiestnili na chránené stanovište do polotieňa. Už je však koniec mája a stále nevyrašili ani listy ani kvety, vlastne na ňom nevidno žiadnu zmenu. Je to normálne, alebo je možné, že je jednoducho vyschnutý?
Adriána Francová 27. mája 2021 at 21:44 Odpovedať
Hurmikaki raší pomerne neskoro a vzhľadom na teploty a najmä na nočné teploty to môže byť aj o 2 týždne posunuté. Vyskúšajte prosím zostrihnúť konárik, či praská alebo či je počas ohybu pružný a či sa tam nachádza zelené pletivo. Prípadne vylúpnite jedno očko. Ale ešte by ste mohli 2 týždne počkať a zabezpečiť viac vlahy ku koreňom.
Peter 1. júna 2021 at 20:53 Odpovedať
Ďakujem za radu. Poohýbal som, skusil zastrihnúť - je úplne suchý... V tom obchode už kupovať nebudem. Neviem či sa ešte teraz oplatí sadiť nový.
Adriána Francová 1. júna 2021 at 21:24 Odpovedať
Teraz už nekupujte. Počkajte na jeseň, odporúčam zakúpiť kontajnerované, sú drahšie ale lepšie zakorenia.
Aneta 8. júna 2021 at 7:07 Odpovedať
Dobrý deň, mám hurmikaki na ktorej pekne vyrástli lístočky,ale teraz začali vädnúť . Prečo?
Adriána Francová 8. júna 2021 at 7:16 Odpovedať
Má málo vody, Kaki potrebuje denne vedro vody, okolo koreňov vytvoriť misu a zalievať každý deň ráno a večer.
Jana 9. júna 2021 at 6:12 Odpovedať
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať máme na odrode Jiro prvýkrát plody, je ich veľa. Koľko kusov je vhodné nechať pri prvej úrode? Stromček je asi 1,2 m vysoký, pekne rozkonárený.
Ďakujem.
Adriána Francová 9. júna 2021 at 7:18 Odpovedať
Platí to pri všetkých ovocných stromoch. Ak strom rodí 1x, nesmie sa vysiliť, inak v budúcom roku nezvládne úrodu. Na 1x by ste mali nechať len tie najväčšie plody, na konárikoch tak, aby sa veľmi neohýbali, zároveň mu dopriať naozaj veľa vlahy aj vedro vody denne, oporu, hnojenie. Vzhľaom na výšku stromčeka na jednom konári ponechajte len 2 plody.
Bohuslav Šípka 16. júla 2021 at 20:26 Odpovedať
dobrý deň, vysadil som na jar do črepníkov 3 sadenice kaki,jeden kmeň je v pohode (vyrašili vetvičky listy) no dva vôbec nič , ako keby už už a nič a to je 16.7. vrcholce sú do 1cm suché na všetkých troch,tie dva majú kmeň oproti tomu zelené,sú na slnečnom mieste,zálievka primerana (nie je sucha zem) je možné, že tento rok "prespia" a na budúci ožijú , alebo nič z ních nebude?!
Adriána Francová 18. júla 2021 at 22:35 Odpovedať
Dobrý večer. Kaki je veľmi náročné na vlahu, denne potrebuje aj 2 vedrá vody, odburinenú misu v okolí koreňa a na to, že je už júl a nemá listy, tak to naozaj nevyzerá s nimi dobre. Rašia všeobecne neskoro, tento rok až v polovici júna niektoré odrody, ale na júl je to už neskoro. Skúste zostrihať a zistiť, či má zelené pletivá, ohybnosť konárikov. Ak prasknú, je to suché, bez života.
Bohuslav Šípka 9. októbra 2021 at 17:49 Odpovedať
pokračovanie- druhá sadenica začala rašiť listy koncom júla, momentálne farba konárikov je zelená,prvá rastlina má už hnedé konáriky ,no tretia rastlina nič,kmeň je zelený,nejaví známky vyschnutia,zasadil som všetky tri bez konárikov, ako prútiky, keď začne mrznuť schovám ich do nevykurovanej miestnosti a uvidím čo bude na budúcu jar,či aj ten tretí vypučí.
Adriána Francová 11. októbra 2021 at 7:18 Odpovedať
Niektoré naozaj rašia veľmi neskoro, teda aspoň tie novo vysadené, ale naozaj je to tou vlahou. Ja moje nezimujem, zostáva, novovysadené na stanovisku.
tom 25. októbra 2021 at 9:39 Odpovedať
kupil som dva stromceky naštepene ,ale behom leta ta naštepena časť vyschla a od spodu začali rasť nove vyhonky, zrejme ich bude treba nanovo naštepiť poradte kde zoženiem prutiky na naštepenie a ďakujem za odpoveť
Adriána Francová 25. októbra 2021 at 10:16 Odpovedať
Dobrý deň, žiaľ my len dodávame, neštepíme, teda len od niekoho zo záhrady ak pestuje Kaki.
Mária Foltánová 19. novembra 2021 at 12:50 Odpovedať
Mám otázku:Dá sa stromček hurmi kaki vypestovať v nasich podmienkach aj z kôstky?ďakujem za odpoveď
Adriána Francová 19. novembra 2021 at 13:38 Odpovedať
Dobrý deň, dá sa to, ale je to veľmi zdĺhavý proces a bude to vždy len semenáč a ten potrebujete aj naštepiť aby boli plody veľké a nie drobné. Odporúčam zakúpiť hotový stromček, ktorý v krátkom čase aj zarodí.
Hanulla 21. novembra 2021 at 16:59 Odpovedať
Dobrý deň. Mám v črepníku už druhý rok hurmi .. celkom dobre .. kedy je ho lepšie vysadiiť .. teraz alebo na jar. Bývam pri nr
Adriána Francová 21. novembra 2021 at 20:46 Odpovedať
Ešte je vhodné obdobie na výsadbu, teda áno, môžete vysadiť.
Stano 23. novembra 2021 at 20:48 Odpovedať
To ze kaki potrebuje denne vedro vody je hlupost
Adriána Francová 24. novembra 2021 at 8:18 Odpovedať
Počas leta či počas výsadby na jar a na zakoreňovanie je vlaha veľmi dôležitá. Navyše kaki raší pomerne neskoro a aby sa naštartovali puky okrem iného potrebuje aj dostatok vlahy a nie pernamentné zmeny v koreňovej časti, teda sucho, prísušok, vlaha...
Kristina Šnegoňová 4. apríla 2022 at 18:43 Odpovedať
Dobrý deň. Je ešte nejaká šanca aby po mrazoch hurmi prebralo? Boli krásne mladé listy a teraz všetky odmrzli . Boli obalené ale aj tak.
Ďakujem
Adriána Francová 11. mája 2022 at 20:52 Odpovedať
Dobrý deň, šanca je vždy, treba dobre a výdatne zalievať, neviem ako veľké je poškodenie a s odstupom mesiaca, ako vyzerá stromček .
Sk 11. mája 2022 at 18:38 Odpovedať
Kda bi sa dala zohnať odroda ebenovnika NB- No2
Adriána Francová 11. mája 2022 at 20:53 Odpovedať
žiaľ my nemáme k dispozícii
Tibor Pogány 22. augusta 2022 at 12:12 Odpovedať
Dobrý deň, mám strom už pár rokov, pekne narástol, na jar má veľa kvetov a následne malé ovocie. Za posledné dva roky ale ovocie opadá počas zrenia, do jesene ostane na strome len 6-8 kusov, (predtým sa urodili aj dve bedne). Strom som ešte nerezal, ani nestriekam. Polievanie je zabezpečené cez automatické zavlažovania trávnika.
Adriána Francová 12. septembra 2022 at 8:44 Odpovedať
Veľkosť plodov závisí od počtu plodov a od vyživovania, hnojenia a množstva vody. Stáva sa často, ak je závlaha nepravidelná, malá , že plody opadnú, rovnako ak ich je veľa sú menšie, mnohé však opadnú. Doprajte počas narastania plodov výživu, hnojenie a zalievajte vedrom vody. Neviem ako veľký je stromček, vie sám, koľko cca plodov uživí.
Iveta 2. novembra 2022 at 13:20 Odpovedať
Chcem sa spytat ci bude plodit hurmi kaky aj ked bol ulomeny a zo spodu rostie novy vyhonok
Adriána Francová 2. novembra 2022 at 13:57 Odpovedať
Dobrý deň, naozaj záleží v ktorom mieste sa ulomilo, ak vyrastajú len od koreňa výhonky plody môžu byť ale bude sa jednať o semenáče a tvorba plodov prebehne až za niekoľko rokov. Odporúčam skôr zakúpiť nový stromček s našepeným kultivarom.
Calabaza 7. júna 2023 at 10:12 Odpovedať
Zdravím.....jeden z mojích stromčekov Kaki ako by sa visušall ...má listy ale pomerne màlo oproti ostatným ....a tie su malé ako by nemalo dostatok niečoho..........ale neviem čoho
Adriána Francová 24. júna 2023 at 22:21 Odpovedať
Dobrý večer, deje sa to väčšinou ak je nedostatočne stromček zakorenený, alebo má hlodavcom podhryzené korene, nedostatok vlahy, nedostatok živín všeobecne. Kaki je veľmi náročné na vlahu aj na živiny. Ako čím ste prihnojovali a kedy?
igor 4. septembra 2023 at 12:24 Odpovedať
Vedeli by ste mi odporučiť niekoho, kto sa zaoberá očkovaním(vrúbľovaním) tomelu . Ja som to skúšal na jar a pár sa mi ujalo . Chcel by som sa poradiť ,či to ide teraz v auguste napr, Forkertom. do novovyhnaných výhonkov. Chcem opraviť tie neprijaté.
Adriána Francová 4. septembra 2023 at 12:45 Odpovedať
Dobrý deň, žiaľ my nakupujeme už naštepené dreviny, neočkujeme ani nevrúbľujeme. Skúste osloviť šlachtiteľské ústavy a stanice.
Gabriel 25. októbra 2023 at 16:51 Odpovedať
dobrý deň kedy je najlepšie zasadiť hurmikaki či ho nechať v črepníku výška stromu je 110 cm a čo robiť pripadne ak bude pršať je potrebne aj polievať pripadne mrazov kam ho umiestniť okolie rimavská sobota.
Adriána Francová 26. októbra 2023 at 7:19 Odpovedať
Ideálne je ak ho teraz vysadíte, polieva sa kým nemrzne, korene zamulčujte kôrou, slamou, dajte mu aj podporný kolík. V kvetináči prežije v závetrí, tam kde neprší, inak by namrzal v zime. A kvetináč ak je klasický plast vložte ešte do krabice na terase či v balkóne a tú vysteľte slamou alebo látkami, polystyrénom.
Jozef Petek 29. novembra 2023 at 6:57 Odpovedať
Dobrý deň,dva roky po sebe mi opadali v auguste všetky plody Hurmi kaki,tento rok zo 60 ks zostal jeden,polievam dostatočne hadicou cca 2x za týždeň,myslíte že by pomohol zalievací vak nakoĺko nie som denne doma,strom mám vysadený štyri roky a má asi 2,5m,a zalievať celý rok alebo len v sezone máj-september,ďakujem
Adriána Francová 29. novembra 2023 at 10:31 Odpovedať
Dobrý deň, je to určite vlahou, počas nasadzovania plodov a pre udržanie je veľmi dôležitá voda a pravidelná závlaha. Strom vyžaduje veľa l vody denne počas leta. Tiež je vhodné upraviť pôdne lôžko, vhodný substrát a misu okolo kmeňa.
Anna 1. decembra 2023 at 21:57 Odpovedať
Dobry vecer,

chcela by som pestovať hurmikaki,. kiwi resp. iné exotické ovocie
nadmorská výška 800m, v blízkosti Vysokých Tatier

plus na pozemku pomerne vysoka hladina spodnej vody , svah na južnú stranu.

Pozemok odvodnený, ale aj napriek tomu dosť spodnej vody máme.

Co by ste mi odporučili?
prvé roky by som dávala prezimovať do garáže, v lete na dvore resp. v záhrade.

Najlepšie samoopelivé odrody.

Vrelá vdaka
Adriána Francová 22. decembra 2023 at 14:48 Odpovedať
Dobrý deň, viac info sme Vám poslali priamo do mailu.
Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Kala pestovanie
    16. marca 2024
    Nič vážne, odkvitá, hľuza zatiahne, postupne obmedzujte zálievku až postupne znižujte....
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    12. marca 2024
    Na vápenie sa všeobecne používajú tri druhy vápnika: pálené vápno, mletý vápenec a...
  • Škumpa vlasatá pestovanie
    12. marca 2024
    Akým spôsobom zabezpečím škumpe vápenatú pôdu? Ďakujem...
  • Hurmikaki - návod na pestovanie
    22. decembra 2023
    Dobrý deň, viac info sme Vám poslali priamo do mailu. ...
  • Bobkový list pestovanie
    22. decembra 2023
    Dobrý deň, Môžete ho pestovať aj na balkóne, ale pred priamym slnkom ho ochráňte tienením....
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty