+421 948 199 109

júna 2021

Najkrajšie stromy do veľkej záhrady

Autor: Adriána Francová 30. júna 2021 Žiadne komentáre

Veľká záhrada je zaujímavá priestorom, voľnosťou a tiež možnosťou použiť zaujímavé a veľkolepé stromy s rozložitými a širokými korunami, ktoré dodajú romantický až parkový vzhľad. Ak sa obkolesíte vzácnou zeleňou, nebudete potrebovať vysoké ploty, veterné clony, a prachové lapače či žalúzie.

Veľké stromy do záhrady

Vhodné kombinácie použité priamo z prírody sú nám najbližšie, tak prečo sa obkolesovať vysokými betónovými múrmi a stenami. Všetko má však svoje výhody aj nevýhody. Veľa stromov znamená aj veľa lístia, drobných konárikov, možno aj nejaké tie zvieratká, pokiaľ ste v blízkosti lesa alebo na vidieku.

Nič sa však nevyrovná pocitu, že Vaša záhrada je tá najkrajšia široko ďaleko a to nie len na jar ale počas celého roka, kedy jednotlivé druhy menia farebné prevedenie listov.


Vo veľkej záhrade kombinujte ihličnany a listnaté stromy z ponuky nášho eshopu


Každá plocha si vyžaduje jednu dominantu, ostatné menšie stromy, krovitú etáž a iné rastliny, ktoré kvitnú a dotvárajú plochu. Veľká záhrada zvládne aj obvodovú etáž z vysokých stromov. Najvhodnejšie je, ak sa striedajú druhy ihličnaté s listnatými, samozrejme v prirodzenom pomere, s prihliadnutím na okolie, diverzitu a dendrologické zloženie podľa oblasti. Každému sa môže páčiť niečo iné a tiež si vo veľkej záhrade môže dovoliť vysadiť aj enormne veľké stromy. Takéto stromy sú vhodné aj ako stromy na tienenie.Stromy na tienenie

Veľké stromy do záhrady

Medzi najkrajšie habitusom patria jemne prevísajúce stromy ako brezy, vŕby, sakury, všeobecne druhy s názvom pendula.

Pre niekoho sú atraktívne globózne formy platanov, javorov, katálp a líp. Tie sú menšieho až stredného vzrastu.

Výšku ovplyvňuje kmeň. Niekto uprednostní nádherne kvitnúce druhy okrasných čerešní, jabloní a sliviek, magnólie, paulownie, ľaliovníka tulipánokvetého, katalpy.

Iného zaujme kôra: brezy, platan alebo aj plody, ktoré obohatia záhradu o jesenný efekt a na mnohých si viete aj pochutnať: moruša, jarabina, figovník, jablone, okrasné jablone, muchovník.

Takto by sme mohli ešte pokračovať. Dôležitý je výber a umiestnenie stromu, stromov v pomere ku záhrade, k domu. Pozor na susedné objekty, oplotenie, prípadné tienenie.

Z ihličnanov sú krásne napríklad cyprušteky, borovice, cédre alebo smreky.

Tip: Ak ste majiteľom skôr menšej záhrady, prečitajte si, ktoré stromy sú vhodné do malej záhrady.

Pestovanie zeleniny v nádobách

Autor: Ing. Adriána Francová 29. júna 2021 Žiadne komentáre

V dnešnej dobe je asi každému jasné, že množstvo zeleniny a ovocia v jedálničku je dôležité pre zdravý vývoj a životosprávu, a to nielen u detí. Preto aj tí, ktorí nemajú záhradu, siahajú aj po tom najmenšom priestore na balkóne a lodžii, aby ho využili práve na pestovanie zeleniny, najmä tej s krátkym vegetačným obdobím, z ktorého je aj na malej ploche bohatá úroda.

Pestovanie zeleniny v nádobách

Nielen kvetinový balkón dokáže osloviť. Množstvo zelenej hmoty aj vo forme zeleniny dokáže osviežiť priestor balkóna a prevoňať ho vďaka pestovaným bylinkám.

Uhorky na balkóne, no aj inú zeleninu môžete pestovať v klasických debničkách, do ktorých na no uložíte fóliu, aby ste zabránili presakovaniu vody na podlahu. Väčšie druhy ako paprika, rajčiny, baklažány, zemiaky, uhorky sa dajú pestovať aj vo väčších vreciach naplnených substrátom.Balkónová zelenina

Drobnejšie rastliny sa dajú pestovať v samostatných nádobách. Tie sú vhodné najmä na bylinky ako pažítka, žerucha, oregano, tymian, rozmarín.


Vyberte si z ponuky semien zeleniny


Skúšali ste napríklad vypestovať v nádobe reďkovku? Aj to je možné. Stačí ak do debničky vysejete na riedko niekoľko semienok reďkovky a zalievate.

Ak máte veľký balkón, môžete zvoliť viacero debničiek, ktoré vysejete rôznymi druhmi šalátu, aj s farebnými listami, pažítkou, jarnou cibuľkou, hráškom. Do výšky sa môžu šplhať fazuľky, hrášok aj kapucínka.

Pri pestovaní si treba uvedomiť, že zelenina pestovaná vo voľnej pôde prosperuje lepšie, aj rýchlejšie rastie a je zalievaná dažďovou vodou. Tu v krytých podmienkach sú sadeničky odkázané na Vašu pozornosť, starostlivosť a zálievku.


Ponuka odolných a kvalitných priesad zeleniny s vysokou úrodnosťou*

*dostupnosť podľa sezóny


Prvou základnou podmienkou je výber vhodného substrátu, ktorý zabezpečí rastlinkám všetko potrebné pre rast a vývoj. Správna a pravidelná zálievka, tienenie alebo množstvo slnka na balkóne tiež zohráva dôležitú úlohu.

Na južnej strane dajte pozor na prehrievania a spálenie rastlín. Vyšším rastlinám doprajte oporu. Určite sa v krátkom čase presvedčíte, že aj na malej ploche je priestor na pestovanie zeleniny.

Okrem týchto môžete vyskúšať pestovať aj iné rastliny, napríklad aj tie, ktoré máte radi Vy a Vaša rodina.

Tip: Prečítajte si ako pestovať obľúbené paradajky na balkóne.

Ker alebo stromček?

Autor: Ing. Adriána Francová 28. júna 2021 Žiadne komentáre

Túto otázku si položili určite už viacerí z Vás pri úvahe založiť si aspoň malú ovocnú záhradku pre spestrenie a plody, ktoré osviežia a koláču dodajú šťavu a výbornú chuť.

Ker alebo stromček drobné ovocie

Mnohé druhy sa dajú pestovať na kmienkoch, a preto sú veľmi obľúbené. Patria medzi ne egreše, ríbezle biele, červené i čierne.

Čo sa týka životnosti, stromčekové tvary majú nižšiu životnosť, postupne sa bude znižovať aj úroda. Pre množstvo úrody sú vhodnejšie kríkovité druhy, ktoré však vyžadujú väčší priestor.Drobné ovocie ker alebo stromček?

Kmienkové druhy majú veľké opodstatnenie, ak máte malú úzku záhradu alebo pestujete len na terase a balkóne. Menšia plocha znamená aj menšiu úrodu. Predávajú sa však kultivary, ktoré Vám to vedia vynahradiť veľkosťou plodov a chuťou. Pri správnej starostlivosti sa o úrodu nemusíte báť.


Ponuka ríbezlí z nášho eshopu


Kry nájdu svoje miesto vo vidieckych, ale i moderných záhradách, ktoré sú rozmerovo väčšie. Umiestite ich pozdĺž múra, na koniec záhrady, aby boli v závetrí na slnečnej strane a oni sa Vám odvďačia v podobe plodov.

Potom stačí len zabezpečiť bežnú starostlivosť ako zalievanie, hnojenie, kontrolovanie prípadných chorôb a škodcov a včasné zakročenie proti nim a samozrejme aplikovať správny rez v termíne vhodnom na vykonávanie rezu.


Vyberte si egreše do svojej záhrady


Okrem týchto praktických stránok majú kmienkové predsa len jednu estetickú výhodu. Dajú sa pestovať aj v okrasnom trvalkovom záhone alebo na terase vo veľkej nádobe, kde ako podrast môžete vysadiť aj nejakú zaujímavú nízku trvalku alebo rastliny, ktoré v krátkom čase vytvoria previs.

V záhradke ich môžete vysadiť v páse aj niekoľko kusov vedľa seba tak, aby sa navzájom nedotýkali korunkami. Dokonca je možné vysadiť jeden nižší druh na kmienku do jednej jamy spolu s vyšším kmienkom iného druhu, a tak získať zaujímavú kompozíciu dva v jednom. Napríklad do nižšej úrovne vysaďte stromčekový egreš a do vyššej úrovne kmienkovú ríbezľu.

Tip: Prečítajte si aj článok o správnom reze ríbezlí.

Okrasné záhony

Autor: Ing. Adriána Francová 25. júna 2021 Žiadne komentáre

Na toto obdobie sa teší viacero pestovateľov trvaliek. Koncom júna a hlavne v júli väčšina z nich kvitne alebo začína kvitnúť a pri správne navrhnutom záhone je naozaj nádherné sledovať postupne kvitnúce trvalky. Takmer každý deň môžete obdivovať ich kvety v plnej kráse. Okrasné záhony v záhrade sú skutočným potešením.

Okrasné záhony

Kvitnúce záhony

Trvalky sú výnimočné tým, že kvitnú naozaj dlho, mnohé až do prvých mrazov. Ešte stále kvitne levanduľa, krásnoočko, veroniky, rudbekie, echinacea.

Zelené listy nekvitnúcich druhov ideálne kontrastujú s kvetmi a okrasné trávy celému záhonu dodávajú vzdušný charakter.

Voňavá i liečivá kráska

Pokiaľ obľubujete levanduľu, sľúbte si už teraz, že si ju zadovážite alebo vypestujete v budúcom roku zo semienka. Levanduľa je naozaj vďačná, krásna a voňavá rastlina, navyše liečivka, ktorá tiež nemusí byť len fialová alebo modrá. Sú známe aj biele a ružové kultivary, ktoré výborne dopĺňajú akýkoľvek suchomilný záhon.Kvitnúce záhony

Množstvo kvetov v záhrade znamená aj množstvo včiel a motýľov, a to je vhodné aj pre tých, ktorí pestujú ovocné dreviny.


Kompletný sortiment trvaliek z eshopu


V záhrade vysadenej z ihličnanov budete márne hľadať farebné motýle a včely. Samozrejme vo výnimočných prípadoch si svoj úkryt vedia urobiť aj v ihličnatom poraste.

Celoročná starostlivosť

Kvitnúci záhon nespočíva však len v kráse trvaliek. Sú to aj okrasné kvitnúce kry a letničky, ktoré práve teraz ukazujú svoju krásu. Už kvitnú aksamietnice, krásky, nechtík, agerát.


Vypestujte si letničky zo semien


Pokiaľ však nechcete, aby Vám v budúcom roku samovoľne začali na záhone vyrastať mladé rastlinky, tak zvážte ich výsadbu, lebo sa v hojnom počte vysemeňujú.

Okrasné kry sú naozaj krásne, pokiaľ sa im venujete. Bez rezu to nepôjde. Dreviny kvitnúce v apríli a v máji si vyžadujú rez v lete, čiže po odkvitnutí. Dreviny kvitnúce v lete zrežte až v zime alebo skoro na jar. Len potom sa môžete tešiť zo zakvitnutej vajgélie, tavoľníka alebo budleji.

 

Vyberte si okrasné kríky z našej aktuálnej ponuky

 

Náš tip: Inšpirujte sa zaujímavými kríkmi do záhrady.

Pestovanie čučoriedok

Autor: Ing. Adriána Francová 24. júna 2021 Žiadne komentáre

Možno sa pýtate a hľadáte na mnohých fórach, prečo nerodia čučoriedky práve vo vašej záhrade, prečo nekvitnú a chradnú pred očami. Prinášame vám niekoľko tipov, ako dosiahnuť úspech pri pestovaní klasických čučoriedok.

Pestovanie čučoriedok

Pestovanie vôbec nie je náročné. Čučoriedky veľkoplodé, nazývané aj kanadské, sú dostupné v rôznych kultivaroch a spravidla sa odlišujú veľkosťou plodov a výškou kra. Ide obyčajne o druhy, ktoré dorastajú do výšky aj okolo 1,5 -1,8 m.

Ako sadiť čučoriedky

Čučoriedky, ktoré sú predávané ako veľkoplodé, sú vhodné do každej záhrady alebo nádoby. V záhrade ich umiestnite na chránené miesto, najlepšie do polotieňa. Mohli by im uškodiť holomrazy alebo studený vietor. Ak bude sneh, prežijú určite. V prvom roku po vysadení je dobré ich prikrývať napríklad čečinou. Vysaďte ich do čistej rašeliny. Na sadenie čučoriedok vyhĺbte dostatočne veľkú plochu a vysypte niekoľkými vrecami rašeliny. Tú budete musieť potom priebežne dosypávať a samozrejme sú prospešné aj hnojivá na kyslomilné rastliny a výživa.


Aktuálna ponuka zdravých čučoriedok aj v našom eshope


Vyhĺbite jamu cca 50x50 cm, vyberiete pôvodnú zeminu a vysypete tam substrát, ktorý si viete namiešať aj sami: vrchovisková rašelina, piliny a kôra z ihličnanov. Na 1 rastlinu cca 50 l alebo substrát špeciálne určený na pestovanie kyslommilných rastlín, vrátane čučoriedok. Z oboch strán je dobré zabezpečiť okraje a jamu textíliou alebo fóliou, aby sa pôvodná zemina nezmiešavala s rašelinou a neneutralizovala ju.Čučoriedky pestovanie

Ako sa starať o čučoriedky

V ďalších rokoch je dobré na jar dosypať nový substrát na povrch a mierne prehrabať. Hnojivou záslievkou pre kyslomilné rastliny podporíte rast a úrodnosť rastliny v ďalších rokoch. Majú plytký koreň, preto sa neokopávajú. Plochu udržiavajte nezaburinenú, burinu vytvrhávajte ručne.

Rez čučoriedok

Počas prvých 2 – 3 rokoch pestovania nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť, čo sa týka rezu. Odstraňujte len poškodené a suché výhonky. Slabé treba skrátiť, aby ste získali pekný základ pre rodiace vetvy.

Po troch rokoch robíme udržovací rez v predjarí. Nikdy nezastrihávajte však výhony, nakoľko čučoriedky rodia práve na vyzretých dvojročných výhonoch v hornej časti vetvy. Zdravý ker v čase rodenia, to je 3 – 4 rok by mal mať 4 – 5 zdravých výhonov. Vyberte 3 najsilnejšie a ostatné orežte úplne od zeme. V neskoršom veku treba vykonať zmladzovací rez a vybrať mladé konáre pre úspešnú rodivosť, odrodené a staré úplne odstrániť.

Ak chcete čučoriedku pestovať v kvetináči alebo v inej nádobe na terase, či balkóne, prečítajte si článok o pestovaní čučoriedok v kvetináči.

Výhodou je, že čučoriedky nenapádajú takmer žiadne choroby a škodce, pokiaľ však nepočítame vtáctvo, ktoré s obľubu v čase zrelosti nalietava na ker. Treba ho chrániť sieťami. Určite ste sa už niekoľkokrát pristihli ako popri práci odtrhnete červenú jahodu alebo maliny, prípadne si natrháte za hrsť ríbezlí. Takto to môžete vyskúšať aj s čučoriedkou, od ktorej sa len ťažko odtrhnete. Milovať ich budú aj deti. Jednoduchý zber ich určite priláka. Ich modrofialové pery a jazyk alebo fľaky na oblečení ich prezradia.Odrody čučoriedok

Plody sú naozaj chutné, voňavé a plné vitamínov. Obsahujú farbivá a vitamíny B, C, provitamín A, ktoré priaznivo vplývajú na organizmus človeka. Konkrétne na zrak, proti ekzémom, na koliky i hnačky ( v tomto prípade vhodné pre malé deti ).

Pomocou nich si viete doplniť jedálniček a zároveň žiť zdravo, dokonca aj chudnúť. Imunitný systém bude posilnený, vy si zamaškrtíte s celou rodinou a najmä plody nemusíte kupovať, nakoľko patria k tým drahším.

Dajú sa sušiť, mraziť, konzervovať. Môžete z nich kedykoľvek pripraviť výborný koláč, marmeládu, kompót, šťavy, čaj a iné nápoje.

Odrody čučoriedok

Z čoho si môžete vybrať? Známe sú najmä kanadské čučoriedky a iné americké odrody ako Patriot, Bluecrop, Spartan, Brigita, Toro, Duke alebo aj najnovšie vyšľachtená čučoriedka s ružovými plodmi – Pink lemonade.

Okrem klasických čučoriedok sú známe aj im podobné zemolezy kamčatské. Sú netypické tvarom a veľkosťou a navyše ich prednosťou je fakt, že ich môžete zasadiť do klasickej záhradnej pôdy.

Nepatria do skupiny klasických čučoriedok, ale chutia veľmi podobne. Tiež tu platí zásada výberu vhodného opeľovača, čiže vybrať minimálne 2 rastliny s 2 rôznymi odrodami. Starostlivosť a rez je podobný ako pri pestovaní klasických čučoriedok. Neváhajte a doplňte záhradu aj o tento veľmi chutný druh drobného ovocia.

Veríme, že dnešný článok vám pomohol zorientovať sa v  tomto chutnom drobnom ovocí a vyberiete si z bohatej ponuky odrôd, ktoré vám budú na záhrade bohato rodiť aj vďaka naším radám.

Tip: V tomto článku vám pomôžeme zorientovať sa v ponuke menej tradičného drobného ovocia.

Pestovanie malín

Autor: Ing. Adriána Francová 23. júna 2021 Žiadne komentáre

Sú obľúbené, chutné a takmer bez starostlivosti pravidelne rodia – maliny. Malina vyžaduje len výber vhodného stanovišťa, aby sa mohla rozrastať a tým nespôsobovali problémy iným rastlinám alebo susedom.

Pestovanie malín

I keď maliny plytko korenia, ich koreňové výbežky dokážu prerásť bez problémov aj k susedovi alebo vám zaplieniť skalku či trávnik. Preto je výber trvalého stanovišťa dôležitý. Vyžadujú výživné pôdy a dostatok slnka. Vlahu milujú, ale nadmerné vlhko im škodí.

Ako sadiť maliny

Malina je vhodná na pestovanie vo všetkých klimatických oblastiach na Slovensku, podmienka je však chránené slnečné stanovište, ktoré podporuje vývin plodov a vysokú úrodu. Podobne ako jahody, vyžaduje humóznu, dobre prevzdušnenú, hlinito-piesčitú neutrálnu alebo mierne kyslú pôdu. Najvhodnejšie obdobie na výsadbu sú na jar mesiace marec až máj, na jeseň október do príchodu prvých jesenných mrazov. Najčastejšie vysádzajú na okraje záhrad, napr. k plotu.Ako pestovať maliny

Pokiaľ máme k dispozícii maliny kontajnerované, môžeme ich vysádzať počas celého vegetačného obdobia. Rastliny vyberieme z kontajnera a spolu so zeminou ich vysadíme do vopred pripravenej jamy tak, aby výška okraju jamy bola rovnaká so zemitým obalom koreňov.

Nekontajnerované maliny vysadíme do jám hlbokých asi 40 cm a priemeru do 60 cm. Vzdialenosť medzi kríkmi sa odporúča od 0,5 do 1m, podľa veľkosti odrody. Podľa potreby korene zrežeme a nadzemné výhonky skrátime asi na tretinu pôvodnej dĺžky. Po zasadení výdatne zalejeme, počas suchých dní maliny musíme zavlažovať. Od marca začneme prihnojovať.

Strihanie malín

Pokiaľ chcete vykonať rez malín, je dôležité vedieť, aké maliny vlastne pestujete. Nemáme teraz na mysli maliny stromové. Mnohí takto nazývajú morušu. Teraz sa budeme venovať klasickým záhradným malinám, ktoré dokážu rodiť 1x za rok aj 2x do roka.

Ako strihať maliny

Klasické záhradné maliny rodia na dvojročných výhonkoch. Každý rok teda odstránite suché odrodené výhonky a každý rok narastú nové. Pravidelne sa môžete tešiť z úrody. Odrodené, suché, poškodené výhony odstraňujte na jar, kedy je už zjavné, že sú suché a bez života.


Sortiment malín z našej aktuálnej ponuky


Dvakrát rodiace maliny rodia na jednoročných výhonkoch, a to je podstatný rozdiel. V prípade, že by ste tieto výhonky odstránili, pripravíte sa o bohatú úrodu. Maliny zozbierate počas celej sezóny postupne.

Raz rodiace maliny prinesú úrodu jednorázovo, cca v priebehu 2 týždňov. Na 2x rodiacich malinách je zaujímavé to, že aj v novembri nájdete na výhonkoch červené maliny a množstvo nedozretých plodov. Po odrodení sa tieto výhony skrátia a v druhom roku opäť rodia v nižšej úrovni. Životnosť kra je cca 7 rokov. Výborne sa pestujú v rade, na drôte, ktorý im je oporou, nakoľko sú vysoké a prevísajú. Plody sa potom lepšie zbierajú. Pokiaľ nechcete, aby sa rozširovali po celej ploche, pravidelne odstraňuje mladé výhonky aj s koreňmi, prípadne zdravé sadenice darujte.

Maliny hnojenie

Maliny, ktoré sú pravidelne hnojené najmä v jarnom období (NPK, cererit) a pravidelne zavlažované, sú veľké a šťavnaté. Bez vlahy sú plody malé, suché, rýchlo odpadávajú. Maliny chutia takmer každému. Sú výborné čerstvé, v koláči, dá sa z nich vyrobiť sirup, džem, zmrzlina a výborné sú aj na pečený čaj. 

Ošetrovanie a zber plodov

Pri pestovaní malín môžeme využiť aj rôzne oporné systémy, po ktorých porast vedieme. Takto je ker ľahšie dostupný pri ošetrovní i zbere plodov. Zabraňuje aj nežiadúcemu znečisteniu plodov, ktoré sú, rovnako ako jahody, na znečistenie či premokrenie veľmi háklivé a ľahko podliehajú plesniam.

Veríme, že maliny a ich pestovanie pre vás už bude po prečítaní článku oveľa jednoduchšie a prinesie bohatú úrodu sladkých plodov.

Tip: V záhradách sa čoraz častejšie pestuje aj menej tradičné drobné ovocie. Prečitajte si článok o pestovaní rakytníka.

Echinacea pestovanie

Autor: Adriána Francová 22. júna 2021 Žiadne komentáre

 Tieto rozkošné slniečka naozaj patria do trvalkového záhona zaliateho slnkom. Už v starých vidieckych záhradách mala svoje významné postavenie. Máme namysli teraz klasickú echinaceu purpurovú. Okrem toho, že patrí medzi liečivé rastliny, patrí medzi typické dlhokvitnúce trvalky.

Echinacea trvalka

Po reze majú tendenciu vykvitnúť opakovanie. V poslednom období je zaznamenaný obrovský vzostup a obľúbenosť znovu používať túto trvalku do záhonov vďaka novým kultivarom a žiarivým farbám.

Echinacea sa vyznačuje tmavým vystúpeným terčom v podobe ježka. Názov trvalky pochádza z latinského slova ehinops (jež). Dominuje najmä okvetnými jemne prevísajúcimi lístkami, ktoré môžu byť rôzne široké, zvlnené, alebo strapaté a tiež rôznych farieb. Výnimkou nie je biele, žlté, ružové, bordové sfarbenie a rôzne odtiene týchto farieb.Pestovanie echinacea

Sú to vyššie trvalky a vyniknú v skupinových výsadbách. Každoročne vás na trhu prekvapia nové a nové kultivary, pretože na šľachtenie je táto trvalka ako stvorená.

Echinacea druhy

Podľahnite šarmu kultivaru ´Magnus´ alebo ´Alba´. Alebo chcete pestovať niečo nezvyčajné? Potom je pre vás stvorený kultivar ´Southern Belle (R)´ Kvety sú veľmi atraktívne. Terč je tmavoružový, vypuklý až strapato pôsobiaci a z neho vyrastajú prevísajúce dlhé ružové tenké lupene typické pre echinacei. ´Milkshake´ je naozaj úchvatný kultivar. Terč je plnokvetý, smotanovobiely s oranžovým očkom a z neho vyrastajú prevísajúce dlhé krémovobiele lupene.

Ako pestovať echinaceu

Nie sú náročné na pestovanie. Vysaďte ich na slnečný záhon, s priemernou závlahou a stredne výživnou pôdou. V polotieni budú síce rásť ale nie dostatočne kvitnúť.


Echinacea z ponuky nášho eshopu


Dosahujú výšku 40-70 cm. Kvitne od júna do októbra, často až do mrazov. Listy sú drsné, podlhovasté a zelené. Atraktívna je aj v zime, pokiaľ neodstránite odkvitnuté súkvetia. Na zimu zaťahuje a na jar môžete orezať celú rastlinu.


Rozmnožuje sa dobre aj semenami. Novovzniknuté kultivary však semenami nerozmnožíte. Tam je vhodné vykonať jarné alebo jesenné delenie trsov.

Prečítajte si ako správne rozmnožovať echinaceu ale aj iné trvalky ako napríklad kokardu, astru alebo heuchery.

Určite však stojí za to, začať pestovať tieto prekrásne trvalky, ktoré si určite zamilujete. Echinacea v záhone nádherne vynikne a patrí k najdlhšie kvitnúcim trvalkám.

Exotické rastliny na balkón a terasy

Autor: Ing. Adriána Francová 21. júna 2021 Žiadne komentáre

Leto je tu a s ním aj horúčava a možno dovolenka pri mori. S tým sa nejak tak automaticky spájajú exotické rastliny a dreviny, ktoré opájali vaše zmysli vôňou a krásou. Ak chcete zažiť dovolenku aspoň na vašej terase, je ideálny čas na plány, ako v skorom lete zaplniť terasu exotickými drevinami a kvetmi v nádobách.

Exotické rastliny na balkóne a terase

Rastliny môžete umiestniť do závesných nádob, do rôznych misiek, košov alebo závesných tašiek a túb, kde nádherne vyniknú. Doprajete im dostatok priestoru pre rast a samotné kvitnutie v úžasných dlhých vodopádoch kvetov.

Pre závesné nádoby odporúčame vysadiť exotické mandevily (Mandevilla amoena), fuksie ( Fuchsia ), bugenvilie (Boungainvillea ).

Do väčších nádob, samozrejme podľa veľkosti plochy terasy či balkóna po obvode, umiestnite palmy, oleandre (Nerium oleander), olivovník (Olea europaea), eukalyptus (Eucalypthus), strelíciu (Strelitzia reginae), kamélie (Camellia japonica), alebo citrusy.Exotické rastliny pestovanie

Do menších nádob alebo hrantov upevnených na zábradlí balkóna alebo terasy si môžete vysadiť klasické balkónové rastliny, ktoré obľubujete. Veľa rastlín stromčekovitého alebo kríkovitého vzhľadu môžete cez leto pestovať aj priamo na záhrade v záhonoch alebo ako solitéry a dominanty v trávniku.


Rastliny na balkón z aktuálnej ponuky


Rastliny umiestňujte tak, aby Vám neprekážali pri každodenných povinnostiach alebo pri chôdzi.

A tiež podľa nárokov na pestovanie, rastliny milujúce slnko ukladajte na slnko, iné do tieňa alebo polotieňa. Vyhnete sa tak poškodeniu alebo vyhynutiu rastliny. Po správnom umiestnení sa Vám odvďačia nádherným kvitnutím, vôňou a dodajú Vám energiu aj v daždivom dni bez slnka.

Pri všetkej tej nádhere nezabudnite na hnojenie a pravidelné zalievanie, zostrihávanie odkvitnutých súkvetí, aby ich vzhľad nebol ničím narušený, aby pôsobili majestátne, sviežo a zdravo.

Terasa bez kvetov, je len plocha, ktorá je využitá na 20%. Určite sa tam budete cítiť lepšie, keď všade okolo Vás budú kvety, po ktorých ste už dávno túžili.

Realizujte svoje sny. Nadišla doba, kedy sme sa prestali skrývať vo vnútri našich obydlí. Vhodnými doplnkami osviežte terasu, zvoľte farebné prevedenia sedenia, deky a vankúše. Nezabudnite na kanvice na zalievanie, ktoré by ste mali mať vždy po ruke.

Tip: Prečítajte si ako vytvoriť na balkóne celoročný efekt z vhodných rastlín.

Nekvitnú Vám hortenzie?

Autor: Ing. Adriána Francová 18. júna 2021 Žiadne komentáre

V dnešnom článku sa bližšie pozrieme na (ne)kvitnutie hortenzií. Hortenzie robia krásnymi práve ich bohaté kvety v rôznych farbách a ak ich rastlina nemá, môže to mať niekoľko príčin. Môže to byť napríklad stanovisko s trvalým tieňom, rez v nesprávnom ročnom období, prípadne príliš tuhá zima.

Prečo nekvitnú hortenzie

Prečo nekvitnú hortenzie

Ani tie najlepšie podmienky nám však nezaručujú pravidelné a bohaté kvitnutie. Najdôležitejší je rez podľa druhu hortenzie. Spôsob rezu sa totiž odlišuje v závislosti od druhu a preto je nutné vedieť o akú rastlinu ide.

Hortenzie vyžadujú slnko až polotieň, vlhkú, kyslú pôdu s dostatkom humusu a chránené miesto pred studeným vetrom. Dokáže síce rásť aj v chudobných pôdach, no obľubuje výživné pôdy. Prikrývanie na zimu je v poriadku. Pokiaľ je to pekný ker, je problém v reze.Hortenzia metlinatá

Hortenzia strihanie

Pozrime sa bližšie na rez hortenzie podľa jednotlivých druhov, kde si vysvetlíme kedy strihať hortenzie.

Hortenzie druhy

Hortenzia metlinatá

(Hydrangea paniculata)

Rastlina kvitne na mladých jednoročných výhonkoch. Po skončení mrazov – ideálne v marci (nie je to však pravidlo), urobíme hlboký rez asi 10 cm nad zemou. Týmto podporíme rast mladých výhonkov a samotné kvitnutie s veľkými súkvetiami.


Hortenzia metlinatá z ponuky nášho eshopu


Druhá možnosť je kombinovaný rez. Tie najstaršie výhonky zrežeme podľa prvého spôsobu nízko nad zemou, časť výhonkov skrátime na polovicu a zvyšok o jednu tretinu dĺžky. Práve týmt o rezom docielime pekný a kompaktný tvar hortenzie metlinatej, kde kvety budú pokrývať celý obvod rastliny.

Hortenzia veľkolistá

Hortenzia veľkolistá

(Hydrangea macrophylla)

Táto hortenzia na rozdiel od predchádzajúceho druhu kvitne na dvojročnom dreve a tomu musíme prispôsobiť aj rez ak chceme docieliť bohaté kvitnutie.

Každoročne skoro na jar úplne odstránime suché a mrazom poškodené výhonky a taktiež suché kvety, ktoré zabezpečovali zimnú ochranu novým púčikom.


Vyberte si z rastlín hortenzie veľkolistej


Neodstraňujeme zospodu rastúce zdrevnatené rovné výhonky z minulého roku, ktoré sú ukončené kvetným pukom. Tým by sme sa úplne pripravili o kvitnutie hortenzie veľkolistej.Hortenzia stromčekovitá

Hortenzia stromčekovitá

(Hydrangea arborescens)

Tento druh kvitne na jednoročnom dreve a hoci zakvitne aj bez pravidelného rezu, naším pričinením bude kvitnúť viac a rezom dokážeme predĺžiť aj dobu kvitnutia.

Jarným rezom v marci odstránime veľmi staré a odumreté výhonky, ostatné môžeme skrátiť o polovicu až dve tretiny.


Aktuálny výber z hortenzie stromčekovitej


Na celkové zmladenie rastliny však odporúčame radikálnejší rez, pri ktorom všetky výhonky hortenzie stromčekovitej

Hortenzia popínavá

zrežeme nad zemou na dĺžku cca 15cm.

Hortenzia popínavá

(Hydrangea petiolaris)

Pri tomto druhu to s rezom nemusíme vôbec preháňať. Postačí iba na jar odstrániť suché výhonky a kvety. Môžeme však odstrániť aj všetky prekážajúce alebo príliš rozvetvené výhonky.


Aj hortenziu popínavú nájdete v ponuke


Snažíme sa zachovať čo najviac jednoročných, v opačnom prípade sa pripravíme o bohatú násadu kvetov tejto popínavky.

Veríme, že sme týmto stručným prehľadom pomohli zorientovať sa v spôsoboch rezu jednotlivých druhov hortenzií a rastlinky vám budú prinášať radosť pri pohľade na ich nádherné kvety.

Tip: Prečítajte si viac informácií ako pestovať hortenzie a ako zmeniť farbu ružových kvetov na modrú.

Kalina pestovanie

Autor: Ing. Adriána Francová 16. júna 2021 Žiadne komentáre

Je množstvo okrasných krov, ktoré dokážu vytvoriť zaujímavé zákutia. Kalina (Viburnum) však patrí medzi tie dreviny, ktoré sú hodnotné pre svoje kvety a niektoré aj vďaka stálozeleným listom.

Kalina pestovanie

Čiže ich variabilita je všeobecne použiteľná v záhradných kompozíciách ako solitéra, aj do pozadia záhonov, dokonca aj na zmiešané živé ploty, či pestovanie v nádobách.

Rozlišuje sa cca 200 druhov. Výber nádherných kalín nájdete aj v našom eshope.

Medzi najznámejšie stálozelené kaliny patrí Viburnum rhytidophyllum (Kalina vráskavolistá). Jej impozantné vráskavé listy zdobia ker počas celej zimy. Sú dlhé, vráskavé, sýto zelené a pomerne pevné.

Na jar zakvitne bieložltými kvetmi. Zvláštnosťou je aj to, že kvetné puky sa tvoria už na jeseň, sú hnedé a pokryté chĺpkami, ktoré na citlivej pokožke môžu spôsobiť podráždenia a začervenanie. Neskôr po odkvitnutí sa vytvoria červené plody, ktoré sú jedovaté.

Rastlina kalinaNa pestovanie nie je náročná. Znáša všetky typy pôdy, okrem plytkých a podmáčaných pôd sa jej naozaj bude dariť kdekoľvek. Rastie pomerne rýchlo, bez rezu vo svetlom tieni až v polotieni. Počas tuhej zimy síce môže stratiť časť listov, ale tie rýchlo na jar dorastú.

Ďalšou stálozelenou kalinou je kalina Davidova ( Viburnum Davidii), ktorá je charakteristická elegantným vzhľadom. Má modrozelené listy, biele kvety, ktoré kvitnú na jar. Po opelení v lete sa tvoria modré plody, ktoré sú nejedlé.

Dorastá do výšky okolo 1m. Je naozaj nádherná, ale potrebuje zimnú ochranu a chránené stanovište pre silným vetrom, rovnako aj pred priamym zimným a letným slnkom. Je citlivá na mráz, preto je nutné (najmä v období keď sú holomrazy bez snehu) celú rastlinu obaliť textíliou.

Obľubuje mierne kyslé pôdy. Odvďačí sa Vám krásnym kvetom a lístím, ktoré sú dekoratívne počas celého roka. Rovnako na jar ju neprehliadnete. Púčiky sú naružovelé, ale vykvitnú z nich biele kvety.

Kalina bodnantská je veľmi atraktívna rastlina hlavne počas zimných mesiacov. Viburnum bodnantense ´Dawn´ rozkvitá počas miernych zím už koncom decembra a vydrží kvitnúť do marca. Kvety má úzke trúbkovité, najskôr sýtoružovej a neskôr bledoružovej farby. Vykvitajú v zhlukoch priamo na neolistenom konári. Najväčšou prednosťou je silná, ale veľmi príjemná vôňa, ktorá sa rozširuje v teplejších zimných dňoch a je predzvesťou prichádzajúcej jari.

Ďalšou atraktívnou je kalina obyčajná s bielymi loptičkovitými súkvetiami, ktoré zaplavia celý ker. Viburnum opulus ´Roseum´ kvitne v máji nádhernými súkvetiami, ktoré doslova visia z konárikov. Z diaľky pôsobia ako kvety hortenzie. Listy síce na jeseň opadávajú, ale na jeseň sa celý ker rozžiari červeným odtieňom. Výborne sa jej darí na plnom slnku, v každej pôde a dokonca si nevyžaduje ani hnojenie. Obľubuje však humózne pôdy. Dosahuje výšku 3 m. Je to naozaj impozantná dominanta predzáhradky alebo zmiešaného záhona. Dokonca by sa jej darilo aj vo veľkej nádobe.


Pestrý výber okrasných kríkov z nášho eshopu


A takto by sa dalo naozaj pokračovať v opise aj ďalších kalín. Majú široké použitie, preto ich nevynechajte pri plánovaní vašej novej koncepcie záhrady.

TIP: Prečítajte si aj článok o ďalšom zaujímavom kríku - budleji.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu