+421 948 199 109

decembra 2023

Ozdobnica čínska pestovanie - ozdobí vašu záhradu

Autor: Hana Smětáková 18. decembra 2023 Žiadne komentáre

Ozdobte svoj vstup do domu, terasu alebo napríklad balkón. Jednou z možností sú okrasné trávy, medzi ktoré sa radí aj majestátna ozdobnica čínska. Zistite, ako na jej správne pestovanie, ako ju pripraviť na zimu a kedy ju zastrihávať.

Trsy ozdobnice čínskej na jeseň osvetlené slnkom

Charakteristika ozdobnice čínskej

Ozdobnica čínska sa právom radí k jedným z najobľúbenejších okrasných tráv. Okrem svojho dekoratívneho vzhľadu poteší aj nízkymi nárokmi na pestovanie. Ozdobnica čínska pôvodne pochádza z východnej Ázie, pričom v dnešnej dobe je známe veľké množstvo ich kultivarov. Jednotlivé odrody sa líšia najmä svojou výškou, tvarom, farbou listov a kvetov.

Skoré odrody ozdobnice čínskej kvitnú v auguste a septembri veľkými súkvetiami so striebornou až hnedočervenou farbou. Neskoré kultivary kvitnú len výnimočne. Ako okrasná tráva sa tiež v priebehu roka mení. Zatiaľ čo na jar má krásne sviežu zelenú farbu, počas roka listy tmavnú a na jeseň sa sfarbujú do najrôznejších odtieňov.

 

Prezrite si majestátne ozdobnice čínske v našom e-shope a ozdobte s ich pomocou aj vašu záhradu

 

Pestovanie ozdobnice čínskej

Ozdobnici čínskej sa najlepšie darí na slnečnom, prípadne mierne zatienenom stanovisku. Ak ju vysadíte do polotieňa, treba počítať s tým, že menej kvitne. Z hľadiska pôdy táto rastlina nie je nijako náročná. Len si treba dať pozor na dlhodobo zamokrenú pôdu, v ktorej by mohla uhnívať. Voľte ideálne dobre priepustnú bežnú pôdu s dostatočným množstvom živín. V suchších a chudobnejších pôdach budú trsy ozdobnice prirodzene menšie. Rastlinu stačí zalievať iba na začiatku vegetácie a v prípade veľkého sucha.

Než nastane zimné obdobie, môžete ozdobnicu čínsku zviazať. Vďaka tomu zabránite tomu, aby sa jednotlivé trsy vplyvom snehu roztvárali. Ozdobnice síce nevyžadujú sezónne hnojenie, avšak kvalitný kompost v jarných mesiacoch rastline určite dopriať môžete.Ozdobnica čínska - trs pokrytý námrazou, trs v kvetináči a zviazaný trs na jeseň

Najznámejšie kultivary ozdobnice čínskej

Kultivarov ozdobnice čínskej existuje naozaj veľa. K tým najznámejším sa radí napríklad 'Zebrinus' charakteristický svojimi priečne pruhovanými listami.

Kultivar 'Variegatus' zaujme štíhlymi trsmi, ktoré dorastajú až do výšky 170 cm. Jeho listy sú pozdĺžne zelenobielo pruhované a oblúkovito previsajú. V našich podmienkach však kvitne iba výnimočne.

'Silbertum' sa pýši listami širokými zhruba 2 cm. Jednotlivé listy majú uprostred svetlý pruh.

Pokiaľ sa obzeráte po skôr drobnejšom kultivare, môžete staviť napríklad na 'Flamingo'. Jeho trs dorastá do výšky 90 cm. Zaujme svojim bohatým kvitnutím. Súkvetia sú najskôr ružové až vínové, neskôr sa vyfarbujú do krásneho striebristého odtieňa.

Pokiaľ naopak hľadáte skutočne vysokú okrasnú trávu, môžete sa rozhodnúť pre ozdobnicu obrovskú. Jej nároky na pestovanie sa od ozdobnice čínskej prakticky nelíšia.

Ozdobnica čínska v kvetináči

Ozdobnica čínska patrí medzi typické solitérne trávy. Vzhľadom k tomu v záhrade najlepšie vynikne v podobe jednotlivých trsov na starostlivo pokosenom trávniku. Napriek tomu sa však môžete rozhodnúť pre jej pestovanie v kvetináči a týmto spôsobom ozdobiť napríklad váš balkón či terasu.

Vždy však pamätajte na správny výber nádoby. Kvetináč by mal byť dostatočne veľký, aby bolo možné zaistiť zdravý a kvalitný rast ozdobnice. Dostatočná šírka je potom kľúčom k tomu, aby si rastlina dokázala vytvoriť kvalitný koreňový systém. Kvetináč by tiež mal mať na dne drenážnu vrstvu, vďaka ktorej rastline zaistíte adekvátnu vlhkosť.

Ozdobnica čínska ako rýchlo rastie

Rýchlosť rastu ozdobnice čínskej môže závisieť nielen od konkrétneho kultivaru, ale aj od podmienok, ktoré jej doprajeme. Všeobecne možno povedať, že ročný prírastok je zhruba 10 cm.

Ozdobnica čínska strihanie

Na zastrihávanie ozdobnice čínskej sa odporúča pristúpiť na jar, akonáhle pominú posledné mrazy. V tom čase zrežte celý trs zhruba 10 - 15 cm nad zemou. A kedy naopak ozdobnicu čínsku rozhodne nestrihať? Na jeseň, rovnako ako ostatné okrasné trávy.

TIP: Pamätajte na správne zazimovanie okrasných tráv, aby ste sa z ich krásy mohli tešiť aj budúci rok. V našom článku zistite, ako postupovať.

Olivovník pestovanie - rastlina do horúceho leta

Autor: Hana Smětáková 11. decembra 2023 Žiadne komentáre

Vytvorte si u vás v záhrade kúsok Stredomoria. Skvele vám k tomu poslúžia olivovníky, s pestovaním ktorých si hravo poradia aj začiatočníci. Zistite, akú pôdu zvoliť, ako výdatne túto rastlinu zalievať a na čo si dať pozor. Poradíme vám aj s tým, ako sa starať o olivovník v zime.

Zrelé plody olivovníku európskeho na vetvičke 

Olivovník európsky

Pestovanie olivovníkov nie je žiadna veda. Najobľúbenejším druhom olivovníka, ktorý sa pestuje u nás, je jednoznačne olivovník európsky. Ten zaujme atraktívnymi úzkymi striebristými listami a typickými zelenými plodmi. Pôvodne pochádza z Iránu, odkiaľ sa postupom času rozšíril do Stredozemia. Olivovníky sa nemusia pestovať nutne len kvôli olivám. Skvele totiž poslúžia aj ako originálne okrasné stromy, ktoré premenia vašu záhradu či terasu na nepoznanie.

 

V našom e-shope nájdete zaujímavé olivovníky na predaj. Stačí si teda len vybrať, objednať a zakomponovať ich do svojej záhrady alebo napríklad na terasu

 

Olivovník v záhrade

Olivovníkom sa najviac darí v jemne vlhkej pôde, preto pamätajte na ich pravidelné zalievanie. Zatiaľ čo v zimných mesiacoch bude pravdepodobne stačiť zalievať rastlinu raz týždenne, v lete jej doprajte dostatok vlahy aspoň dvakrát až trikrát týždenne. Pozor si však dajte na to, aby voda v kvetináči zbytočne nestála, pretože by mohla spôsobiť uhnívanie koreňov. Substrát na olivovník voľte ideálne tak, aby išlo o mierne zásaditú piesočnato-hlinitú pôdu.Ovlivovník zasadený v nádobe a olivovník pestovaný priamo na záhrade

Olivovníky na svoj správny rast potrebujú dostatok slnečných lúčov. Preto je vhodné ich vysadiť na záhradu orientovanú ideálne na juh. Rastlinu netreba rosiť, pretože v prírode bežne rastie v suchom podnebí.

Ako strihať olivovník

Rez olivovníka rozhodne nemusí byť nijako radikálny. Treba však pravidelne zastrihávať bujné letorasty. Dlhé vetvy sa strihajú preto, aby strom zmohutnel a netiahol sa príliš do výšky. Pravidelne tiež uvoľňujte stred stromu a prestrihajte vetvy, ktoré vedú smerom dovnútra.

Kedy strihať olivovník

Už vyrastené stromčeky treba upraviť rezom na jar, najneskôr však v polovici júla. Vďaka tomu stihnú nové výhony do zimy vyzrieť. Každé dva roky môžete tiež pristúpiť k presvetľovaciemu rezu.

Prvé olivy môžete na strome zaznamenať po zhruba piatich rokoch, a to predovšetkým na vrúbľovaných rastlinách. Postupne by sa potom mala plodnosť stromu zvyšovať, naplno však bude olivovník plodiť až po niekoľkých desaťročiach. Pamätajte tiež na to, že aby plody dostali svoju typickú chuť, treba ich macerovať v silne slanom náleve.

Olivovník v kvetináči

Olivovník je možné pestovať nielen voľne v záhrade. Popularite sa teší aj jeho pestovanie v nádobe. Pamätajte na to, že olivovníky zle znášajú vlhký vzduch. Preto je vhodné im zaistiť stanovište, kde bude vzduch skôr suchší, a to predovšetkým v zime. Ideálny môže byť napríklad priestor na chodbe alebo terase, ktorý je dobre chránený pred mrazom.

Ako pestovať olivovník v kvetináči

Pokiaľ sa rozhodnete pre tento spôsob, určite vás bude zaujímať, ako pestovať olivovník v nádobe. Zvoliť by ste mali dostatočne veľký kvetináč, aby sa mohli korene olivovníka voľne rozrastať. Nádoba by mala byť taká veľká, ako koruna stromu. Olivovník presaďte, akonáhle sa jeho koruna zväčší (najlepšie každých 3 až 5 rokov).

Samotný kvetináč s rastlinou potom umiestnite na slnečné miesto, kde bude chránený pred silnejšími vetrami. Na doplnenie živín v pôde pamätajte na to, aby ste zhruba každé dva roky olivovník prihnojovali a dosypávali nový substrát.

Aby dochádzalo k lepšiemu odtoku vody z kvetináča, je možné odporučiť vytvoriť vo vnútri nádoby drenážny systém. To znamená, že dno kvetináča vysypete štrkom či malými kamienkami a prikryjete substrátom.

Olivovník na kmienku

Pokiaľ sa rozhodnete pre pestovanie okrasného olivovníka, môžete uprednostniť pestovanie dreviny na kmienku. Olivovník sa k tomu totiž skvele hodí.Zazimovanie olivovníku obalením jutovým vrecom a izolačnou podložkou vloženou pod kvetináč

Olivovník mrazuvzdorný spravidla nie je

Pokiaľ olivovník pestujete v nádobe, je vhodné ho na zimné mesiace preniesť do interiéru (zhruba koncom októbra alebo v momente, keď vonkajšia teplota klesne pod 10 °C). Olivovníky zasadené priamo v záhrade je možné pred mrazom ochrániť vhodným spôsobom zazimovania. Výnimkou môže byť mrazuvzdorný olivovník, ktorý dokáže chladné mesiace lepšie prečkať (napriek tomu sa však odporúča pred zimou určitým spôsobom ochrániť každú odrodu). Olivovník skrátka a jednoducho miluje teplo.

Ako zazimovať olivovník

Okolo olivovníka je možné navŕšiť pôdu, ktorá rastline poskytne izoláciu pred chladom. Okolie kmeňa ďalej tiež môžete prikryť mulčom, ktorý korene veľmi dobre ochráni. Vďaka navŕšenej pôde zároveň bude môcť voda stiecť ďalej od koreňov, vďaka čomu nebude olivovník v zime premokrený.

Pokiaľ očakávate, že vonkajšie teploty budú naozaj veľmi nízke, môžete kmeň a korunu stromu obaliť jutovinou či netkanou textíliou.

Ak rastlinu prenesiete do interiéru, vyhnite sa príliš tmavým a vlhkým priestorom (v ideálnom prípade olivovník umiestnite k oknu, aby sa mu aj v zimných mesiacoch dostalo dostatok slnečných lúčov).

TIP: Ak sa rozhodnete pre okrasné pestovanie olivovníka, môžete ho doplniť aj ďalšími záujímavými rastlinami. Jednou z možností je napríklad hebe. Zistite, ako pestovať hebe az akých variant môžete vyberať.

Pestovanie hrušiek - sladká pochúťka zo záhrady

Autor: Hana Smětáková 4. decembra 2023 Žiadne komentáre

Hrušky sú takou pomyselnou klasikou slovenských záhrad. Ich plody sa skvele hodia nielen na priamu konzumáciu, ale aj na výrobu kompótov alebo napríklad destilátov. Zaujíma vás, akú odrodu si vybrať na pestovanie? Na aké stanovište túto ovocnú drevinu vysadiť, aby sa jej skvele darilo? A na čo si dať pozor? Čítajte náš článok zameraný na výsadbu hrušky a jej pestovanie.

Plody hrušky na strome 

Odrody hrušky

Jednotlivé odrody hrušiek sa delia do 3 základných kategórií - letné, jesenné a zimné.

Letné odrody hrušiek

U týchto odrôd sa úrody dočkáte spravidla od začiatku augusta do začiatku septembra. Pýšia sa sladkou a šťavnatou chuťou a sú určené na priamu konzumáciu. Medzi populárne letné odrody hrušiek sa radí napríklad Clappova, Isolda či hruška Williamsova.

Jesenné odrody hrušiek

Jesenné hrušky spravidla dozrievajú v septembri. Ich dužina je príjemne sladkastá, šťavnatá a rozplývavá. Tieto odrody sa tiež hodia buď na priamu konzumáciu, alebo krátkodobé uskladnenie. Medzi populárne jesenné druhy hrušiek sa radí napríklad Hardyho maslovka, Armida či Mramornaja.Ukážka plodov rôznych odrôd hrušiek

Zimné odrody hrušiek

Konzumná zrelosť týchto hrušiek nastáva zhruba od januára do apríla. Aj vzhľadom na to sú väčšinou určené na uskladnenie. Z obľúbených odrôd možno spomenúť napríklad hrušku Erika, Amfora či Blanka a Bohemica.

 

Ponuka hrušiek v našom e-shope je pomerne rozsiahla. Vyberte si odrodu, ktorá vám najviac zachutí

 

Hrušky do vyšších polôh

Zatiaľ čo niektoré odrody hrušiek sú vhodné do teplejších oblastí s nadmorskou výškou od 200 do 350 metrov, iné je možné vysadiť v lokalitách s nadmorskou výškou od 200 do 500 metrov. Medzi hrušky do vyšších polôh sa radí napríklad Alice, Erica, hruška Lucasova či Alfa. Naopak z teplomilných hrušiek môžeme spomenúť hrušku Williamsovu či Amforu.

Samoopelivé hrušky

Ako samoopelivosť sa označuje schopnosť opelenia kvetu prenesením vlastného peľu z prašníka (peľnice) na bliznu. Medzi samoopelivé odrody hrušiek patrí napríklad hruška Condo či hruška Patten. Spomenúť môžeme tiež čiastočne samoopelivú odrodu s označením hruška Suvenír. Klasické odrody sú prevažne cudzoopelivé a vyžadujú na získanie bohatej úrody opeľovače.

Sadenie hrušiek

Hrušky majú všeobecne vyššie nároky na podmienky stanovišťa. Dariť sa im bude najmä v teplých a stredných polohách, pričom priemerná ročná teplota stanovišťa by sa mala pohybovať medzi 7,5-9 °C.

Čo sa týka pôdy, tú voľte hlbokú, stredne ťažkú až ťažšiu. Mala by byť slabo kyslá až neutrálna, ideálne je pH medzi 6,0-7,2 pH. Naopak nevhodné na pestovanie sú vápenité a podmáčané pôdy. Dôležitá je tiež správna orientácia stanovišťa na svetové strany, kde hruškám prospieva najmä juhovýchodná, juhozápadná či južná expozícia.

Pre samotnú výsadbu hrušky treba vyhĺbiť dostatočne veľkú jamu (s rozmermi zhruba 1 m × 60 cm). Pred zasadením stromčeka odstráňte jeho odumreté korene a namočte ho do vody. Väčšina mladých stromov bude v prvých rokoch života potrebovať vhodnú oporu. Preto do vyhĺbenej jamy zatlčte aj kôl. Po zasadení stromu do pôdy ho nezabudnite zaliať zhruba 15 litrami vody. Pri výsadbe hrušky môžete použiť aj prípravok Plantasorb, ktorý pomáha v pôde udržovať vodu a uvoľňuje ju pre potreby rastliny v suchom období. Najväčší účinok pritom dosahuje spoločne s mykorhiznými prípravkami.

Choroby hrušky

Medzi najvýznamnejšie choroby hrušiek sa radí takzvaná hrdza hrušková, hostiteľom je borievka. Choroba sa pritom vyskytuje práve v miestach, kde sa nachádzajú oba tieto stromy. Prevencia pred výskytom choroby spočíva v tom, že by ste nemali oba hostiteľské stromy pestovať v tesnej blízkosti. Pokiaľ teda chcete mať v záhrade hrušku, aj borievku, zasaďte ich aspoň 300 metrov od seba (záleží však aj na prúdení vzduchu a podobne). Ak sa chcete chorobe vyhnúť, oplatí sa tiež vyberať hrušky rezistentné voči hrdzi hruškovej.

Zakvitnutá halúzka hrušky a plody v žltej a červenej farbeZ ďalších chorôb môžeme spomenúť takzvanú moníliovú hnilobu hrušiek, kedy sa na jednotlivých plodoch rýchlo rozširujú hnilobné škvrny a nasleduje postupná hniloba celých plodov.

Rez hrušky

Rez hrušiek sa vykonáva podľa prakticky rovnakých zásad ako rez jabloní. Táto drevina všeobecne rez znáša veľmi dobre. Keďže má tendenciu rásť strmšie smerom nahor, je vhodné ju vyväzovať hneď na začiatku pestovania. Vďaka tomu si môžete nastaviť vhodný základný tvar koruny.

Kedy strihať hrušky

Ako prvý prichádza na rad rez hrušiek po výsadbe. V tomto prípade pritom záleží na tom, ako starý stromček ste zasadili a či už stihol vytvoriť nejaké postranné vetvy. Tieto vetvy sa skracujú tesne nad púčikom smerujúcim von. Všetky nové výhony môžete pri novom stromčeku skracovať zhruba na polovicu. Zároveň odstraňujte tie výhony, ktoré rastú smerom do koruny stromu. Vďaka pravidelnému rezu v prvom roku života sa koruna hrušky veľmi rýchlo rozvetví.

Jarný rez hrušky

V rámci jarného rezu hrušky môžete skracovať alebo zaštipovať letorasty, vďaka čomu podporíte lepšiu tvorbu púčikov.

Zimný rez hrušiek

K prerezaniu hrušky je možné pristúpiť aj v zime, vďaka čomu podporíte jej celkové zdravie a úrodnosť. Pokiaľ sa jedná o strom so slabým rastom, odporúča sa strih hrušky vykonávať ideálne pred obdobím vegetačného pokoja. Dajte si však pozor na to, že zimný rez hrušky sa nesmie vykonávať pri teplote nižšej ako -8 °C, pretože mráz by mohol poškodiť obnažené pletivo.

TIP: Hrušky a jablká patria neodmysliteľne k sebe a sú súčasťou takmer každej ovocnej záhrady. Prečítajte si, ako vybrať jablone do chladných oblastí, aby sa im darilo.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty