+421 948 199 109

júla 2022

Všetko, čo by ste mali vedieť o pestovaní nátržníka

Autor: Monika Brešťanská 8. júla 2022 Žiadne komentáre

Rod nátržník zahŕňa viac ako 500 rôznych druhov. Niektoré rastú voľne v prírode, iné záhradníci s obľubou pestujú vo svojich záhradách. V druhom prípade hovoríme hlavne o krovitých druhoch a exotických nátržníkoch, ktoré sa vyznačujú farebnými kvetmi a zaujímavým výzorom celej rastliny.

Nátržník pestovanie

Nátržník pestovanie

Kríky sú nenáročné na pestovanie, mrazuvzdorné a vhodné na dozdobenie každej záhrady. Pestovať ich možno ako solitéry, súčasti záhonov s kríkmi alebo ako nižšie živé ploty rozdeľujúce pozemok na viac častí.

Stanovište

Nátržníky nie sú na stanovište náročné. Prospieva im umiestnenie na plnom slnku, zvládnu však aj tienisté kúty záhrady. Pokiaľ budeme pestovať odrody so sýto farebnými kvetmi v červených, oranžových a ružových odtieňoch, volíme skôr polotieň, pretože na priamom slnku majú farby kvetov tendenciu blednúť.

Rastlina preferuje dobre vyživenú a dostatočne priepustnú pôdu, ale ak chcete ker vysadiť do blízkosti skalky, určite sa ujme aj tu. Ideálne je kyslejšie až neutrálne pH, avšak aj v zásaditých pôdach si vedie dobre.

Nároky na starostlivosť

Zálievka by mala byť intenzívna a pravidelná, rastlina však neznáša premokrenie. Naopak zvláda dobre sucho, preto početnosť zalievania prispôsobíme týmto nárokom aj aktuálnemu počasiu a teplotám. Nátržník kvitne od júna až do septembra a v tomto období by mala mať rastlina dostatok vlahy. Na jeseň, po opadaní listov, môžeme zálievku znížiť na minimum.

Niektoré druhy nátržníka možno pestovať aj v nádobách. V tomto prípade volíme dostatočne veľký kvetináč, ktorý vysypeme záhradníckym substrátom obohateným o kompost či iné hnojivo. Na dno kvetináča môžeme umiestniť drenážnu vrstvu, aby mohla prebytočná voda bez problémov odtekať.Nátržník druhy

Výsadba

Sadenice nátržníka vysádzame priamo do záhona začiatkom jari alebo na jeseň. Ak tak urobíme v jesenných mesiacoch, mali by sme mladú rastlinu chrániť pred mrazmi. K tomu je možné využiť mulčovaciu kôru a čečinu, prípadne netkanú textíliu.

Škodcovia a choroby

Nátržník sa vyznačuje vysokou odolnosťou proti škodcom a chorobám. Poškodenia vznikajú najmä nevhodnou starostlivosťou – listy môžu žltnúť a korene uhnívať, ak stojí ker v podmáčanej hline.

 

Vyberte si z ponuky zaujímavých kultivarov nátržníkov aj do vašej záhrady

 

Nátržník druhy

Nemôžeme tu uviesť všetky a predstavíme si iba tie, ktoré nájdeme v slovenskej prírode či záhradách najčastejšie.

Nátržník krovitý (Potentilla fruticosa)

jedná sa o približne meter vysoký ker, ktorý na Slovensku nie je pôvodný. Medzi šľachtiteľmi je nátržník krovitý veľmi obľúbený, preto sú k dostaniu rôzne kultivary, ktoré sa od seba líšia farbou kvetov i listov.

Nátržník jarný (Potentilla tabernaemontani)

aj tento druh je často vysádzaný v záhradách v podobe šľachtených odrôd, nájdeme ho však aj vo voľnej prírode ako voľne rastúci nátržník so žltými päťpočetnými kvetmi.

Nátržník husí (Potentilla anserina)

je považovaný za burinu. Rastie pri zemi, plazí sa a vytvára husté porasty. Na Slovensku je vo voľnej prírode bežný a stretneme sa s ním prakticky kdekoľvek. Kvety sú žlté.

Nátržník biely (Potentilla alba)

ako už druhový názov napovedá, má tento nátržník, na rozdiel od iných voľne rastúcich druhov, biele kvety. U nás patrí medzi ohrozené druhy. Stretnúť sa s ním môžeme v dubových hájoch a na slnečných lúkach.

Nátržník bahenný (Potentilla palustris)

jedná sa o vytrvalú bylinu, ktorá vyhľadáva veľmi vlhké prostredie – nájdeme ju okolo vodných plôch, na rašeliniskách a rumoviskách. Kvety sú tmavo červené.

Nátržník vzpriamený (Potentilla erecta)

tento druh sa vyskytuje snáď na všetkých typoch stanovíšť, od rašelinísk v nížinách až po skalnaté prostredie hôr. Kvety sú žlté, dlhé a tenké stonky nesú sediace päťpočetné listy.

Nátržník piesočný (Potentilla arenaria)

typickým stanovišťom tohto druhu sú suché a piesočnaté miesta. Nájdeme ho teda pri poľných cestách, v lesostepiach, na piesočných či skalnatých svahoch. Kvety sú žlté, listy dlanite delené.

Nátržník plazivý (Potentilla reptans)

tento druh je asi najbežnejší u nás. Rastie prakticky všade však najhustejšie porasty vytvárajú na vlhkých miestach ako sú okraje rybníkov, riek a lesov. Vyhľadáva však aj miesta ovplyvnené ľudskou činnosťou.

Nátržník krovitý rez

Čo sa týka rezu, tu sa názory mierne rozchádzajú. Zatiaľ čo niektorí pestovatelia zastávajú pre zachovanie bohatého kvitnutia rázny zmladzovací rez, iní odporúčajú ker len mierne zastrihovať. Pravdou je, že nie každý druh či odroda radikálny rez zvládnu. Asi najlepším variantom je mierny rez skoro na jar. V tomto čase zostrihneme všetky vetvy približne o pätinu dĺžky. Vďaka tomu sa konce stoniek mierne rozvetvia a je zaistené nielen bohaté kvitnutie, ale aj kompaktný tvar kríka. Pokiaľ sa rozhodnete pre radikálnejší rez, posuniete kvitnutie až o mesiac.
 
TIP: V našom ďalšom článku vám poradíme ak práve hľadáte originálne druhy pre nízke živé ploty aj do kríkových záhonov, vyberajte z menej známych ozdobných kríkov.

Fialové kvety do záhrady

Autor: Ing. Adriána Francová 6. júla 2022 Žiadne komentáre

Fialová farba patrí v dnešnej dobe za veľmi obľúbenú a populárnu farbu, nie len ako doplnok do interiéru alebo do šatníka každej ženy ale aj do záhrady. Táto farba pôsobí na našu psychiku upokojujúco a relaxačne. Môže mať viacero významov. Pôsobí nežne a romanticky a zároveň tajomne a zmyselne.

Fialové kvety do záhrady

Je to kombinácia modrej a červenej. Kde modrá je znamením vody a červená znamením ohňa. Je to obľúbená farba kráľov aj básnikov, preto pôsobí romanticky a zároveň vznešene, noblesne a honosne.

Medzi najobľúbenejšie trvalky a kry vo fialovej farbe patri: levanduľa, šalvia, kosatce, krokusy, astry, vistéria, plamienky, rododendróny a budleja.

Kvety fialovej farby

Levanduľa - LavandulaKvety fialovej farby

patrí medzi obľúbené trvalky slnečných záhonov. Miluje suchú pôdu, plné slnko a rez 2x ročne. Vynikne v pásoch pred domom, popri chodníku alebo v zmiešaných trvalkových záhonoch. Je silne aromatická, má všestranné využitie, liečivá, dokonca jedlá a priťahuje opeľovače. Kvety môžete konzumovať, pripraviť z nich med alebo sirup, sušiť ich.  Dorastá do výšky podľa kultivarov. Najvyššie majú aj 80 cm v kvete, šírka je tiež rôzna. Medzi najkrajšie patria Hidcote Blue, Munstead, Grosso, Provence. Tých kultivarov je samozrejme viac a dokonca aj v ružovej a bielej farbe.


Prečítajte si viac o druhoch levandule v našom článku alebo sa inšpirujte priamo levanduľami z nášho eshopu


Šalvia – Salvia

zahŕňa mnoho druhov a kultivarov ale vo fialovej farbe môžete nájsť š.lekársku aj š.hájnu – Salvia nemorosa alebo Salvia superba.  Šalvie majú kompaktný tvar, sú silne aromatické najmä lekárska. Súkvetia sú štíhle, podobné levanduli. Kľudne ju môže na niektorých záhonoch nahradiť ak nepreferujete levanduľu kvôli vôni.

Kosatce – latinsky Iris

patria do vidieckych záhrad, majú svoje kúzlo, rôzne farby ale tie klasické sú tmavo alebo bledo fialové. Nie sú náročné na pestovanie a vydržia akékoľvek podmienky.

Krokusy – Crocus

alebo šafrán, patrí medzi jarné cibuľoviny, často kvitnúce aj z pod snehu už vo februári. Poznáme ich v rôznych farbách, ale tie fialové sú také obyčajné a klasické a dokážu naozaj zažiariť. Hoci sú kvety menšie, ak ich vysadíte do hniezda vo väčšom počte určite ich neprehliadnete. Dokonca vyniknú aj v trávniku. Vysádzajú sa na jeseň.


V našej jesennej ponuke nájdete nádherné krokusy alebo si prečítajte článok ako vytvoriť rozkvitnutú lúku pomocou cibuľovín


Astry

patria medzi jesenné trvalky, ktoré po lete spolu s okrasnými trávami potešia nejeden záhon a hlavne včely. S jesenným slnkom vás očarí ich vôňa, rôzne kultivary a výšky. Patria medzi obľúbené trvalky, ktoré dlho kvitnú a najmä v mesiacoch, kedy je trvaliek už menej.

Vistéria

je drevina- liana, ktorá kvitne na jar bohatými strapcami fialových kvetov. Na to, aby kvitla však potrebuje rez 2x ročne, pevnú oporu a vhodné miesto. Je to mohutná popínavka. O to viac Vás poteší kvetmi.


Sortiment rôznych druhov vistérie nájdete priamo vo svojej kategórií a nezabudnite ani na článok o tom ako sa starať o popínavé rastliny


Plamienky, latinsky Clematis

Fialové kvetynájdete v prírode ale aj ušlachtilé kultivary v rôznych farbách, no žiadané sú práve tie s fialovými odtieňmi. Dokonalo vyniknú na treláži, múre či altánku. Bohaté menšie či väčšie kvety dokážu upútať každú pozornosť a prilákať aj opeľovače. Korene však vyžadujú mať v tieni   zamulčované a hlava plamienka má byť na slnku, pre bohaté kvitnutie. Nádherný plamienok Prezident určite musíte mať na záhrade.  Kvety sú veľké až 15 cm.


Prezrite si fialové ale aj iné farby clematisov a ak sa vám nedarí s pestovaním, prečítajte si článok o pestovaní plamienkov


Rododendróny

sú kráľmi tienistého záhona na rašelinovom podklade. Ideálne kostrové dreviny pre založenie vresoviska, či záhonu v tieni. Kvitnú rôznymi farbami ale obľúbené sú práve tie fialovo kvitnúce v odtieňoch od slabunko fialovej až po výrazne tmavú fialovú. Môžu sa pestovať aj vo väčších kvetináčoch. Nezabudnite na kyslé pH.

Odporúčame venovať pozornosť aj článku o pestovaní rododendrónov.

Budleja

je letný orgován, alebo sa nazýva aj motýli ker. Počas kvitnutia vonia celá záhrada a to množstvo motýľov Vám urobí nádherné predstavenie. Môžete sa tešiť na babôčky, vidlochvosty aj mlynáriky. Budleja je ker dosahujúci výšku aj 5 metrov. Strihá sa skoro na jar, hlboko, lebo kvitne len na jednoročných výhonkoch. Nájdete ju aj v našej ponuke v rôznych farbách. Je to najobľúbenejší ker slnečných záhonov, no v budúcnosti je to veľký ker. Po niekoľkých rokoch potrebuje zmladiť a často sa po zime drevo láme a praská.

Viac o pestovaní budleje a jej správnom reze sa dočítate v článku.

Pozrite si našu celú ponuku a používajte filtre aj podľa farieb. Určite si obľúbite aj iné kvety fialovej farby, cibuľoviny či trvalky.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu