+421 948 199 109

januára 2022

Mykorhízne huby - ako ich vieme využiť

Autor: Ing. Adriána Francová 26. januára 2022 Žiadne komentáre

Na prvý pohľad akýsi prášok, mnohí si ho pletú s hnojivom. No v balení, ktoré zakúpite je priam zázrak prírody. Ale poďme po poriadku.

Mykorhízne huby pre všetky rastliny

Čo sú to mykorhízne huby a kde vznikajú

Mykorhíza je vlastne partnerské a priateľské spolužitie húb a rastlín v koreňovej časti. Navzájom sa podporujú a ich vzhľad či rast je touto symbiózou značne ovplyvnený. Viditeľné je to najmä v koreňovej časti, kde s použitím týchto húb docielite bohatý koreňový systém vysadených rastlín, priesad aj balkónoviek. Korene tak budú čerpať živiny a vodu z väčšej hĺbky a tiež budú rastliny stabilnejšie, silnejšie, lepšie a rýchlejšie zakoreňovať. Kľudne odporúčame jednoduchý test, kde jednu paradajku či trvalku vysadíte bez použitia mykorhíznych húb a druhú s nimi. Naozaj viditeľné už o niekoľko týždňov.  

Samotné hubové vlákna automaticky zabezpečujú stabilitu pôdy, zabraňujú erózii, a zároveň počas hnojenia rastlinu vyživujú postupne a počas dlhodobého sucha sa v koreňovej časti dlhšie drží vlaha.

Schéma ako funguje mykorhíza

Mykorhízne huby sú teda klasické huby, rozdrvené podhubie a časti podhubia priamo z prírody.

Mykorhíza účinky

Použitím týchto húb získate rastliny, ktoré budú silné, vyrovnané, bez stresu, nakoľko príjem živín a dostatok vlahy aj v zhoršených podmienkach budú čerpať pomaly a dlhšie.

Každá výsadba rastlín je pre rastlinu, drevinu stres. Jedná sa o zmenu podmienok, vystavenie priamemu slnku alebo jeho nedostatku, rovnako to platí aj o vode. Nehovoriac o kvalite pôdy, možnosti zakoreniť sa v nej za krátku dobu. Kvalitné zakorenenie predstavuje rýchlu adaptáciu na podmienky, rast a tiež produkciu kvetov a plodov ak sa jedná o úžitkové rastliny.

Mykhoríza nie je hnojivo. Jedná sa o živé organizmy. Ale vhodné je aj súčasne hnojiť rastliny. Z hnojiva sa bude živiť aj samotná huba a teda výsledok bude zaručený. Hnojivo rastliny potrebujú kvôli doplneniu základných prvkov napr. NKP, ktoré sú v pôde vyčerpateľné po určitom čase.

Rovnako ako aj človek dopĺňa rôzne vitamíny do tela, aj rastliny a dreviny potrebujú podporu a zdravý rast. Použitím mykorhíznych húb budú vaše rastliny odolnejšie aj voči chorobám a škodcom. Ich rast bude silnejší a zvládnu tak aj menej priaznivé podmienky. Ich rast prestane byť stresom, hoci podmienky nebudú ideálne. Vyskúšajte to.

Je to spolužitie na celý život a môžete tak podporiť akékoľvek rastliny, dreviny, zeleninové priesady, bylinky či balkónové rastliny.

Mykorhiza produktyPrehľad ponúkaných druhov mykorhíznych húb v našom eshope:

SYMBIVIT je skvelý prípravok, ktorý využijete pri väčšine pestovaných rastlín, vrátane zeleniny, muškátov a byliniek.

V ponuke nájdete aj mykorhízne huby pre čučoriedky a vresovcovité rastliny. konkrétne prípravok RHODOVIT.

ECTOVIT nájde široké uplatenie v okrasnej záhrade pri pestovaní ihličňanov a listnáčov, konkrétne určenie pre jednotlivé druhy drevín skontrolujte priamo v popise výrobku.

CONAVIT je 100% prírodné hojivo, ktoré je určené aj na ekologické pestovanie rastlín.

Chcete rastlinám pomôcť prečkať obdobie sucha? Využite prípravok PLANTASORB, ktorý zadržiava vodu v pôde a uvoľňuje ju pre potreby rastlín v suchom období.

Ak časť vašej záhrady tvorí nádherný trávnik alebo plánujete jeho založenie, nemali by ste zabudnúť použiť prípravok TURFCOMP, ktorý je určený pre zdravý rast trávnikov.

Nie len pre izbové rastliny, no aj pre zeleninu, ovocné kríky, atď., využijete prírodný stimulátor ALGAVIT.

Ako vidíte, stačí si len vybrať z ponuky a tešiť sa zo zdravých rastlín a bohatej úrody.

Pestovanie chilli

Autor: Ing. Adriána Francová 21. januára 2022 Žiadne komentáre

Máte radi pálivé papričky, ktoré okrem špecifickej chuti vyžarujú aj určitú energiu v podobe červenej a inej farby? Môžete ich pestovať aj na slnečnom balkóne. Teraz sa dozviete ako.

Chilli papričky v košíku

Ako pestovať chilli

Semienka si môžete vysiať vlastné alebo zakúpené. S výsevom môžete začať od februára do apríla. Najskôr ich namočte do vlažnej vody na niekoľko hodín. Urýchlite klíčenie. Potom ich vysejte do plytkej misky. Pomer zvoľte taký, koľko asi rastlín jedného druhu chcete pestovať.

Chilli papričky v kvetináčoch na balkóneRôzne odrody si určite nezabudnite označiť, nakoľko vo fáze klíčnych listov sú všetky papriky, feferónky a chilli takmer rovnaké. Vyrastú za 2 – 4 týždne v závislosti od hĺbky výsevu, teploty, vlhkosti a  svetla. Misky uložte na svetlé miesto a prikryte fóliou. Zvýšite vlhkosť a urýchlite vzchádzanie. Akonáhle sa dotýkajú fóliového krytu, odstráňte ho.


Tu je aj naša aktuálna ponuka chilli semienok, ak ich chcete kombinovať, pozrite si aj sortiment semien byliniek


Vo fáze 2 klíčnych listov sa mladé rastlinky pikírujú (jednotia) po 2 kusy do samostatných nádob. Rastlinky nezabudnite zalievať, vyhnite sa zálievke na list a vo vhodnom období ich otužujte na balkóne, nie na priamom slnku. Po 20-tom máji už môžu zostať priamo na balkóne počas celého dňa. V krátkom čase zakvitnú a potom Vás potešia aj svojimi plodmi, s ktorými už máte pravdepodobne svoje plány.

Ak nádobu vložíte do zaujímavého a farebného obalu, bude pôsobiť naozaj dekoratívne.

Dokonca sa dajú pestovať spolu s inými aromatickými bylinkami alebo ako doplnok medzi výsadbou v jednom veľkom hrante. Chilli papričky na balkóne určite vyniknú, no okrem toho, že sú okrasné, sú aj jedlé, nie pre každého chutné, no v každom prípade sa dajú všestranne spracovávať na pasty, krémy, zavárajú sa, melú a sušia.

Nezabudnite s zo svojich obľúbených odrôd ponechať plody na ďalšie semienka. Plod musí byť vyzretý, vysušený a vhodne uskladnený až do ďalšieho použitia.

Ako vidíte, pestovanie chilli papričiek zo semien nie je nič zložité a s troškou trpezlivosti a šikovnosti to určite zvládnete.

TIP: Na balkóne sa samozrejme dá pestovať aj iná zelenina, ak vás táto téma zaujíma, prečítajte si aj článok o pestovaní zeleniny v nádobách.

Pestovanie letničiek zo semien

Autor: Ing. Adriána Francová 17. januára 2022 Žiadne komentáre

Nie vždy musíte kupovať predpestované sadenice letničiek. Neuveríte, koľko zábavy a potešenia zažijete pri ich vypestovaní od malého semienka. Nehovoriac o tom, že Vám budú srdcu blízke od prvých klíčnych listov až do neskorej jesene.

Letničky vypestované zo semien

Sú to rastliny, ktoré v krátkom čase vyklíčia, zakvitnú, poskytnú semená a odumrú. Kvety majú variabilné tvarom i farbou a kvitnú od leta až do mrazov, mnohokrát ešte aj spod prvého snehu. Pokiaľ na to máte priestor, možnosti a chuť, vyskúšajte to s nami.

Kedy vysievať letničky

Letničky v záhoneNiektoré letničky majú kolovitý koreň a tie nie sú vhodné na predpestovanie.

Obyčajne ide o letničky s väčšími semienkami, ktoré môžete od apríla až mája vysádzať priamo na záhon. Rovnako neznášajú presádzanie.

Jedná sa o tieto druhy: slnečnica, nocenka, ľan, kapucínka, hrachor, nechtík).

Veľmi drobné semienka je nutné predpestovať v nádobách a v bytových podmienkach. Niektoré už koncom januára a počas celého februára (lobelka, papuľka).

V marci sa môžu predpestovať semená ako rastlín, ako sú aksamietnica, astra, cínia, šalvia či agerátum.

Semená vysievajte do vydezinfikovaných alebo nových nádob, do parenísk do hĺbky, ktorá je typická pre konkrétny druh, ale dá sa určiť aj podľa veľkosti semien.

Tie drobné sa vysievajú plytko, väčšie do hĺbky 7 - 10 cm.


Kompletnú ponuku semien letničiek si môžete pozrieť aj v našom eshope


Používajte ľahké priepustné zeminy alebo hotové substráty a samozrejme nezabúdajte na pravidelné zalievanie a zahmlovanie či rosenie. Pre rýchlejší efekt môžete požiť fóliu alebo nádoby prikryte sklom. Vo fáze dvoch listov ich pikírujte a doprajte priemernú teplotu, vlahu a veľa slnka.

TIP: Záhrada plná kvetov priláka aj vhodný hmyz. Prečítajte si článok o tom ako prilákať opeľovače do záhrady.

Popínavky zo semienka

Autor: Ing. Adriána Francová 14. januára 2022 Žiadne komentáre

Vedeli ste, že balkón môžete dotvoriť okrem celoročnej výsadby aj sezónne? Je to jednoduché a dokážete to priamo bez zakúpenia rastlín. Stačí, ak si zabezpečíte vhodné semená letničiek a začnete v jarnom období s výsevom.

Popínavky zo semienka

V lete až do jesene sa tak Váš balkón zazelená popínavými letničkami, ktoré budú kvitnúť až do mrazov a budú tiež poskytovať okrem estetickej stránky aj tieň, dokonca aj plody či kvety na konzum. 

Vhodnými rastlinami sú hrachor, kapucínka, fazuľa, hrach, šarlátová fazuľa, indická uhorka, ačokča, mučenka, čiernooká Zuzana aj povojník. Dajú sa pestovať v rôznych nádobách aj priamo na záhrade, v blízkosti múrika.

Okrem výsevu a pestovania rastlín budete potrebovať vhodnú oporu, po ktorej sa budú rastliny popínať. Musí uniesť váhu rastliny aj budúcich plodov. Vymenované druhy nemusíte predpestovávať. Vysejte ich na miesto, kde ich chcete pestovať. Znamená to, že ich nemusíte vysievať do nádob a kelímkov a následne pikírovať ale vysejete ich priamo na miesto pestovania.

Popínavky vypestované zo semienoknádobe vyniknú kapucínky. Semená klíčia pomerne rýchlo. Počet semien voľte podľa veľkosti nádoby. Môžete ich pestovať v miskách, v závesných nádobách, alebo v nádobách postavených na zemi s oporou. Do nádob napichajte niekoľko prútov, po ktorých sa bude mierne popínať, inak väčšinou prevísa. Kvety sú jedlé. Ozdobíte nimi jarný alebo letný šalát, či dezerty a koláče. Pozor na výskyt skočiek, ktoré v krátkom čase zelenú plochu dokážu skonzumovať za jeden deň.

Vďačný je aj hrach. Klasický záhradný hrášok dokážete vypestovať aj v nádobe, závesnej taške, či v debničke, ktorú vysteliete fóliou.  Do nádoby napichajte tiež konáriky alebo špagát ako oporu.

Fazuli postačí len špagát, ktorý v krátkom čase povijú. Fazuľa rastie rýchlo, má veľké listy, takže bez problémov vytvorí dočasnú hustú stenu, ktorá neskôr zakvitne bielo-červenými kvetmi. Fazuľa sa vysieva priamo do pôdy v polovici mája. Vysievajte tak, aby do neskorých jarných mrazov ešte nevyklíčila, inak zmrzne. Nádoby by mali byť na zemi a špagáty zaveste do výšky nad zábradlie balkóna. Vytvoríte tak dokonalú zelenú stenu.

Vhodná je aj okrasná šarlátová fazuľa, či fazuľky s fialovými strukmi.

Medzi obľúbené kvitnúce zelené liany s lievikovitými kvetmi patrí povojník, ľudovo nazývaný pupenec. Vyšplhá sa aj do 2 metrov a nádherne a postupne kvitne a otvára svoje lieviky. Na šplhanie potrebuje oporu, palice alebo špagát.

Rovnako zaujímavá je čiernooká Zuzana (Thunbergia alata). Najznámejšia je v žltej farbe s čiernym očkom ale existujú už kultivary aj s oranžovou, bielou, či ružovou farbou. Je veľmi atraktívna a obľúbená ak je vysadená nahusto. Rovnako sa semená nepredpestujú ale sejú priamo do nádoby, kde sa bude celú sezónu pestovať.

Výhodou letničkových popínaviek je ich variabilita, húževnatosť rastu, nenáročnosť v pestovaní. Vyžadujú slnko, vlahu a oporu. Ak budete mať potrebu zmeniť štýl pestovateľského priestoru, budúci rok ich proste nevysejete a vytvoríte inú oázu zelene.


Ak dávate prednosť klasickým popínavým rastlinám, určite si vyberiete aj z našej ponuky


Pre niektorých je práve toto nevýhoda, že sú to len jednoročné sezónne rastliny – letničky, ktoré v prípade záujmu treba o rok na jar znovu vysiať. Rastliny po odkvitnutí vytvoria semená, ktoré zozbierate, usušíte, odložíte na suché a tmavé miesto a na jar znovu vysejete.

Popínavky ako plamienky a trúbkovec patria medzi trvalky a tie získate rýchlejšie pomocou odrezkov alebo odkopaním od materskej rastliny. Plamienok tangutský získate zo semienok tiež pomerne rýchlo. 

Je len na Vás čo preferujete, akou zeleňou sa chcete obklopiť. Dariť sa im bude kdekoľvek, kde im pripravíte vhodné podmienky a oporu.

TIP: Prečítajte si aj článok o menej známych popínavých rastlinách, ktoré môžu skrášliť váš balkón.

Ako jednoducho založiť záhradu

Autor: Ing. Adriána Francová 13. januára 2022 Žiadne komentáre

Zimné obdobie nie je obdobím ničnerobenia. Práve naopak. Je aktívnym odpočinkom a prípravou na jarné a dlhé obdobie záhradníčenia. Teraz je to správne obdobie doladiť všetky detaily ohľadom novozaloženia záhrady alebo jej častí.

Ako založiť záhradu

Ako založiť záhradu

V pohodlí domova stačí zobrať papier, miery záhrady, zakresliť existujúci stav a stromy a potom je tu už len priestor na Vaše myšlienky, potreby a splnenie snov. Každá záhrada niečo stojí. Okrem námahy je to aj finančná stránka a po návrhu a výsadbe aj každodenná starostlivosť. Všetko sa odvíja od veľkosti záhrady a vašich potrieb. Niekomu postačí zelený trávnik, veľký záhon a priestor pre deti. Niekto má v obľube jazierko alebo bazén, skalku a ovocný sad. V prvom rade dajte na papier vaše plány. Rozvrhnite ich do priestoru na papier podľa mier. Zvážte finančnú stránku s prácou a materiálom.

Okrasná záhrada vytvorená svojpomocneOkrem toho sa zamyslite a skúmajte dané podmienky priestoru:

orientáciu svetových strán
smer prevládajúceho vetra
zatienenie budovami a existujúcimi stromami
pôdne vlastnosti
veľkosť pozemku
blízkosť okolitých pozemkov

Od týchto vlastností sa odvíja použitie samotných rastlín a drevín a ich následné prosperovanie.

Aukube japonskej sa nebude dariť na priamom slnku, ani červenolistým javorom (Acer palmatum „Atropurpurea“).

Levanduli (Lavandula angustifolia) sa nebude dariť v ťažkých pôdach a nádherná kortadéria neprezimuje v nepriepustných pôdach.

Toto všetko sa dá nájsť v literatúre alebo na internete, prípadne môžete požiadať o pomoc záhradných expertov a architektov, ktorí všetko okrem Vašich predstáv vyriešia za Vás. Finančne to bude, samozrejme, o niečo drahšie ako práca svojpomocne. Dá sa však ak budete postupovať podľa týchto rád.


Informácie o jednotlivých rastlinách a ich pestovaní môžete čerpať aj z nášho blogu. Články nájdete prehľadne zoradené v kategóriach okrasná záhrada, úžitková záhrada a samozrejme nezabúdame ani na balkónovú záhradu


Všetko kreslite, načrtnite v mierke, aby sa Vám do záhrady všetko aj zmestilo. Záhony vymerajte, rovnako plochu trávnika, chodníky. Zamerajte terasu. Vypíšte si druhy rastlín a drevín, ktoré sa Vám páčia. Zapíšte si ich vyhovujúce podmienky a reálnu výšku či šírku , ktorú dosahujú v dospelosti a prirovnajte ich k Vašim podmienkam.

Podľa toho vyberajte vhodné jedince do tieňa, na priame slnko, do mozaikového tieňa, k múru alebo veľké solitéry do trávnika či zaujímavý kultivar do predzáhradky. Priestor zbytočne nezapĺňajte. Rastliny časom naberú na objeme a vyplnia prázdne miesta v záhone. Pri preplnenom záhone Vás v budúcnosti čaká odstraňovanie rastlín. Svahy sa tiež dajú vyriešiť pôdopokryvnými rastlinami, opornými múrikmi a terasami.

Najmä sa nevzdávajte. Aj my Vám vieme kedykoľvek poradiť. Naši odborníci a dlhoroční pestovatelia majú skúsenosti s množstvom rastlín, ktoré pestujú. Nikdy sa nevzdávajte svojich snov. Každá záhrada vie byť krásna, pokiaľ má koncepciu, ktorá osloví.

Zabudli ste vysadiť na jeseň cibuľoviny?

Autor: Ing. Adriána Francová 12. januára 2022 4 komentár

Jarné cibuľoviny sú asi najkrajšími kvetmi jari. Nielen pre svoju variabilnosť farieb, ale aj pre svoju rozmanitú výšku, tvar, vôňu i použitie. Vysádzajú sa na jeseň, od konca septembra až do novembra.

Jarné cibuľoviny vysadené v kvetináči

Po tomto období však mnohí predajcovia rozpredávajú svoje zásoby cibuľovín za minimálne ceny, ktorým mnohí neodolajú, prípadne ich viete vydražiť aj u nás na FB stránke v namiešaných balíkoch, rôznych kultivarov za výborné ceny. Potom sa možno pýtate: “Sadenie cibuľovín na jar? Načo mi budú také cibule, keď už dávno mali byť vysadené?“.

Cibule pre jarný efekt kvitnutia môžete vysadiť aj neskôr, ako je uvedené. Nesmiete ich však vysádzať do zmrznutej pôdy. Je to fyzicky náročné, odhrabať kopu snehu alebo vyhĺbiť jamu, keď je vonku -15 °C. Vysaďte ich hoci aj v januári či februári, stačí na to niekoľkodňové oteplenie.Sadenie cibulovín

Miesto výsadby si môžete pripraviť aj skôr. Do pripravenej jamy alebo do misiek vysaďte cibuľoviny štandardne ako na jeseň. Zaručene na jar zakvitnú a potešia Vás svojim kvetmi a vôňou. Nezabudnite na správnu výsadbu, čo sa týka hĺbky, prípadne ich prikryte výživnejším substrátom. Nezalievajte. Pokiaľ je to možné, prikryte výsadbu snehom.


Ak vám žiadne jarné cibuľoviny nezvýšili, pozrite si našu aktuálnu ponuku letných cibuľovín, ktoré vysadíte v jarnom období


Ak plánujete výsadbu do záhonu, na ktorom máte geotextíliu, voľte skupinové výsadby jedného druhu, rovnakej farby a textíliu v mieste otvoru vyrežte, aby nedošlo k vyhnitiu cibuliek. Spravidla platí, že textília nepatrí na záhony, kde sa nachádza ťažká, ílovitá pôda.

Pokiaľ si chcete vyzdvyzdobiť interiér, vysaďte niektoré cibule do nádob, košíkov. Nechajte výsadbu niekoľko týždňov v studenom parenisku alebo na balkóne a potom nádoby preneste do bytu a postupne im zvyšujte teplotu.

Nakupujte vždy len zdravé, veľké a pevné cibule. Môžu byť naklíčené, ale nesmú byť mäkké. To je záruka úspešného pestovania. Pokiaľ Vám takéto cibule z nejakého dôvodu zostali doma, uskladňujte ich na chladnom a suchom mieste, nie v teple. Ale najlepšie urobíte, ak ich vysadíte.

S výsadbami v januári aj februári máme osobné skúsenosti. Ak chcete vyzdobiť interiér, vysaďte niektoré cibule do nádob, košíkov. Nechajte výsadbu niekoľko týždňov v studenom parenisku alebo na balkóne a potom nádoby preneste do bytu a postupne im zvyšujte teplotu.

TIP: Rozmýšľate o tom čím vysadiť napríklad nevyužívanú lúku alebo inú plochu? Zaplnte ju farbami pomocou drobných cibuľovín a vytvorte si rozkvitnutú lúku.

Vytvorte si zoznam semien, ktoré potrebujete kúpiť

Autor: Ing. Adriána Francová 11. januára 2022 Žiadne komentáre

O takomto čase je vaša záhrada už zazimovaná, a preto zostáva len myslieť na jar a nové výsadby v podobe nákupu semien. Po sviatkoch v obchodoch začali pribúdať semená, cibule na jarné výsadby a záhradnícke pomôcky. Veď po januári je to do jari už len na krok. Preto už teraz myslite na vašu záhradu a starostlivo vyberajte semená a druhy, ktoré chcete pestovať, alebo chcete začať s pestovaním niečoho nového.

Semená fazule

Okrem behania po obchodoch môžete využiť online nakupovanie s dodávkou kvalitných semien až domov. Vytvorte si zoznam druhov, ktoré bežne pestujete, ktoré vám chýbajú a ktoré chcete pestovať.

Okrem klasických overených odrôd vyberajte aj druhy, ktoré sú niečím špecifické – napr. farbou plodov, či chuťou. Všímajte si počet semien, alebo gramáž, trvanlivosť, farbu, prípadne nakupujte od overeného predajcu, či výrobcu. Semená, ktoré objednávate online cez e-shopy, vám budú dodané vo vhodnom čase na výsevy. Do doby, kedy ich naozaj použijete, ich uchovávajte na suchom a tmavom mieste. Najmä tak, aby ste na ne nezabudli.Ponuka semien semo semená

Pripravte si zároveň osevné plány a políčka na papier. Stanovte si, kedy budete ktoré semená vysievať a pripravte si napríklad menovky alebo poznámkový blok.


Vyberte si z kompletnej ponuky osív a semien z bohatého sortimentu nášho eshopu


Okrem zeleniny a byliniek vyskúšajte vypestovať atraktívne letničky a trvalky. Tento spôsob pestovania je veľmi lacný a určite si ho obľúbite. Vyžaduje to však väčšie nároky na priestor, najmä druhov, ktoré chcete v bytových podmienkach predpestovať, aj čas na starostlivosť o výsevy a priesady. Dokáže si vypestovať ľubovoľný počet rastlín a môžete obdarovať aj susedov či blízkych.

Vyskúšajte pestovať farebnú mrkvu, reďkovku, škoricovú bazalku, fialovú fazuľku alebo zmes farebných cukiet. Semená takýchto farebných druhov sú aj farebne odlíšené. Určite tiež patríte k tým, ktorým sa pestovateľský rok nikdy nekončí a už na začiatku zimy plánujete a vysádzate aspoň v myšlienkach a privolávate jar. Buďte na ňu pripravení.

Je čas myslieť aj na balkón, presnejšie na rastliny, ktoré tam chceme pestovať.

Ktoré sú tie správne pre Váš balkón? Naučíme Vás, ako to zistíte, čo všetko si musíte všímať, ktoré rastliny vybrať a ako ich vysadiť, aby boli ozdobou počas celého leta až do jesene. V prvom rade musíte poznať orientáciu voči svetovým stranám a tým pádom výber rastlín podmieniť svetelným pomerom. Nie každej rastline sa darí na priamom slnku, nie každá vydrží v tieni. Poznať nároky rastlín je to najdôležitejšia a tým pádom je to aj krok k úspešnému pestovaniu.

Kvety vhodné na pestovanie na balkóneAk máte balkón orientovaný na sever, mali by ste použiť na zazeleňovanie rastliny, ktoré znášajú zatienenie : fuksia, begónia, netýkavka, okrasná kapusta (Brassica oleracea),  kapucínka.

Balkón orientovaný na juh je po celý deň vystavený priamemu slnku, preto by tu mali byť použité rastliny, ktoré znášajú priame slnko : agerátum, gazánia, petúnia, poludňovkovec, muškáty (Pelargonium ), aksamietnice. Najvhodnejšou orientáciou je J – V, J – Z, V, Z.

V bytovom dome je dôležité aj poschodie, na ktorom si chcete balkón upraviť. Čím vyššie, tým je väčším nebezpečenstvom vietor, ktorý spôsobuje olamovanie krehkých stoniek. Preto je dôležité vyberať pevnejšie rastliny (nízke kry, dreviny, letničky..).

TIP: Prečítajte si článok o pestovaní balkónoviek podľa svetových strán.

Nezabúdajte na každodennú starostlivosť najmä v horúcich dňoch, na zálievku, hnojenie, odstraňovanie odkvitnutých súkvetí, prípadne v čase mrazov na prikrývanie rastlín, ktoré i v zime zostávajú na balkónoch.

Najznámejšími rastlinami pestovanými na balkónoch sú previslé muškáty a petúnie. Dokážu vytvoriť bohaté a dlhé previsy. Aby sa im naozaj darilo, musíte im venovať svoj čas. Starostlivosť spočíva najmä v odstraňovaní odkvitajúcich kvetov, neustálim zaštipovaním, hnojením a zalievaním.

Nemusíte však pestovať len tie. Môžete si vytvoriť balkón podľa vašich predstáv, v rôznych farebných kombináciach. Rastliny môžete pestovať v závesných nádobách a taškách, v prenosných nádobách, v hrantoch. Okrem typických balkónoviek môžete pestovať cibuľoviny, exotickú zeleň, bylinky, ihličnany aj okrasné trávy, či zeleninu a ovocné stromčeky. Dôležitá je samotná kompozícia, priestor pre vašu existenciu a pohyb, prípadne stolovanie a výber vhodných doplnkov.


Všetky rastliny vhodné na balkón nájdete prehľadne zoradené v  príslušných kategóriach


Aj balkón môže byť rozšíreným obydlím a ďalšou z miestností vášho bytu alebo domu. Záleží len na Vás, koľko času mu chcete venovať aby bol praktický, zelený alebo zakvitnutý, estetický alebo aj úžitkový.

TIP: Páči sa vám pohľad na lúku plnú kvetov? ak máte možnosť, vypestujte si si ju. Prečitajte si článok ako založiť krásne kvitnúcu lúku.

Záhrada v januári

Autor: Ing. Adriána Francová 10. januára 2022 Žiadne komentáre

Január je typický zimný mesiac charakteristický nízkymi teplotami, množstvom snehu, ale stáva sa, že je aj bez snehu, s vyššími teplotami. V druhom prípade je to pre záhradu a rastliny nevhodná situácia. Počas tohto obdobia rastliny nadobúdajú pocit, že sa blíži jar.

Záhrada v januári

Rastliny a dreviny tvoria puky. Pokiaľ príde pokles teplôt, hrozí opadávanie pukov, čo má za následok zníženie úrody, prípadne okrasné dreviny budú kvitnúť minimálne alebo vôbec. Ak v januári poriadne nemrzne a nepadá sneh, hrozí aj vyšší výskyt chorôb a škodcov.

Prinášame Vám niekoľko dôležitých rád a nápadov, ktoré treba stihnúť v tomto mesiaci.

Čo robiť v záhrade v januári

Okrasná záhrada je aj v tomto mesiaci atraktívna, pokiaľ máte v záhrade dostatok ihličnatých a vždyzelených drevín, ktoré pod snehom nadobúdajú iný rozmer. V čase bez snehu sýtozelená farba presvetlí šedú záhradu.

  • - dopĺňame si odborné vedomosti o daných rastlinách
  • - získavame prehľad o novinkách a technológiách pestovaniaJanuárová záhrada
  • - plánujeme novú výsadbu, založenie novej záhrady, trávnika, robíme si náčrty, pripravujeme zmeny, omladenie záhrady a doplnenie rastlinných druhov do záhonov
  • - natierame pergoly, treláže, altánky
  • - počas dní bez mrazu, avšak s napadnutou snehovou pokrývkou, odstraňujeme ťažký napadnutý sneh z drevín
  • - napadnutý sneh neodhadzujeme na nové výsadby a na trávnik
  • - pravidelne kontrolujeme oplotenie, jeho stav, stav drevín, trvaliek, cibuľovín
  • - podľa potreby prikrývame cibuľoviny, trvalky, skalničky a okrasné trávy
  • - kontrolujeme uskladnené hľuzy georgín, mečíkov, muškáty a iné uskladnené rastliny
  • - prikrmujeme vtáctvo vhodnou stravou
  • - zmladzujeme prerastené kry, živé ploty
  • - presvetľujeme dreviny a kry
  • - tvarujeme okrasné kry
  • - stále môžeme rýchliť cibuľoviny v nádobách
  • - podľa potreby zavlažujeme dreviny na terasách aj v záhrade
  • - muškáty mierne zalejeme, zrežeme a prenesieme ich na svetlejšie miesto
  • - pripravujeme objednávku na nákup trvaliek, drevín a letničiek pre jarný výsev a výsadbu


Zanedbať by sme nemali ani ovocnú záhradu.

  • - kontrolujeme uskladnené ovocie
  • - odstraňujeme mumifikované plody a hniezda prezimujúcich škodcov
  • - na ochranu pred mrazmi a obhrýzaniu môžeme bieliť kmene ovocných stromov
  • - z vybraných stromov odoberáme zdravé vrúble na jarné štepenie
  • - v dňoch bez mrazov začíname rezať dreviny suché a choré
  • - pokračujeme rezom jadrovín a bobuľovín


V zeleninovej záhrade nás čakajú nasledovné povinnosti

  • - kontrolujeme prezimujúcu zeleninu na hriadkach
  • - stále zbierame ružičkový kel
  • - pripravíme si objednávku na nákup osív a sadív
  • - na predpestovanie zeleniny si pripravujeme nádoby, osivo, substrát
  • - rýchlime zelené vňate na oknách : pažítku, žeruchu, cibuľku, petržlenovú vňať
  • - od polovice mesiace začíname vysievať zeleninu na rýchlenie
  • - dokúpime chýbajúce hnojivá, postreky, náradie
  • - ošetríme pôvodné náradie a pripravíme pomôcky pre výsev a výsadbu

Označenie výsevov a záhonov

Menovky na výsevy a záhonyPre niekoho to môže byť záležitosť zbytočná, pre tých, ktorí experimentujú alebo pestujú viac druhov zeleniny a odrôd, je to podstatné. Pomocou menovky sa Vám už nikdy nestane, že zabudnete aký druh ste vysiali alebo vysadili. Navyše menovky môžu byť aj atraktívnea spestriť bylinkovú alebo zeleninovú záhradu.

Zaujímavé menovky môžete použiť aj do nádob na terase a balkóne. Menovky môžu byť plastové, drevené, v rôznych tvaroch a prevedení. Na menovku si vždy poznačte dátum výsevu, výsadby, druh, kultivar, sfarbenie, prípadne výšku, šírku. Pokiaľ ste vysievali do misiek, môžete si poznamenať aj počet semien, ktoré ste vysiali. Ľahko zistíte aj koľko semien vyklíčilo a koľko rastlín ste tak získali.

V bylinkových záhradách sa používajú menovky, ktoré sú skôr na okrasu. Zdatný pestovateľ už na pohľad rozozná šalviu od levandule, dokonca aj so zatvorenými očami dokáže rozoznať rastliny podľa hmatu a vône. Pokiaľ medzi nich chcete patriť aj Vy, musíte nabrať skutočne prax a preto nezostáva nič iné len pestovať, sadiť a vysievať vlastné rastlinky.

Samozrejme si môžete vyrobiť svoje vlastné menovky. Postačí vám nádobka z jogurtu alebo smotany, ktorú rozstriháte na pásiky a čiernou nezmývateľnou fixkou si poznačíte, čo potrebujete. Rovnako sú praktické lekárske paličky, na ktoré môžete písať obyčajnou ceruzkou alebo si pomocou nich, tavnej pištole a servítkovej techniky vyrobíte originálne zapichovacie paličky a menovky. Záhrada je krásna tým, čo v nej pestujete, ako a čím ju vysadíte a skrášlite. Aj obyčajná menovka dokáže veľa a to bude všetkým naznačovať, že Váš vzťah k rastlinám je naozaj úprimný a originálny.

Veríme, že ste svoju záhradu nezanedbali ani v  decembri, lebo s príchodom februára do naších záhrad nám pribudnú dalšie, snáď príjemné povinnosti. Naša záhrada a rastliny v nej nám za starostlivosť určite poďakujú nádherným rastom a záplavou farieb.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty