+421 948 199 109

októbra 2021

Cypripedium - návod na pestovanie

Autor: Adriána Francová 29. októbra 2021 Žiadne komentáre

Papučková orchidea je na pohľad zaujímavá, takmer až exoticky pôsobiaca rastlina, ktorú pri dodržaní istých zásad môžete bez problémov pestovať vo svojej záhrade.

Cypripedium

Črievičník papučkový

kroky k úspešnému pestovaniu

Prečítajte si v našom návode aké pestovateľské podmienky sú potrebné pre prijatie po vysadení, prežitie a celkový rast cypripédií.

Vhodné stanovište

Polotieň bez priameho slnka počas poludnia. Veľmi vhodné miesto je na severnej strane budovy. Väčšina cypripédií sú lesné rastliny, a preto uprednostňujú chladné miesta, ktoré veľmi nevysychajú a neprehrievajú sa počas leta. Ideálne sú tiež miesta, v ktorých sa darí papradiam. Svoje cypripédiá tiež nevysaďte blízko stromov alebo veľkých krov, aby im ich korene neodčerpávali vodu a živiny!

Pôdne podmienky

Papučkové záhradné orchidey potrebujú vzdušnú priepustnú (hĺbka 10 cm) a stredne vlhkú pôdu. Ťažké a ílovité pôdy treba vylepšiť napríklad prímesou piesku. Ak je plánované umiestnenie privlhké, treba mu zabezpečiť drenáž. V pieskových pôdach, ktoré rýchlo vysychajú, sa odporúča zvýšiť ich schopnosť udržať vodu prídavkom perlitu.

Pokrytie pôdy vrstvou bukového lístia alebo ihličia má pozitívny vplyv na štruktúru a vlhkosť. Papučkové záhradné orchidey sú úplne mrazuvzdorné, a preto nepotrebujú žiadnu doplňujúcu ochranu počas zimy.

Výsadba

Črievičník papučkovýKorene rozložte v horných 10 cm pôdy tak, aby púčik bol asi 2-3 cm pod úrovňou pôdy. Zostávajúci substrát nasypte okolo bez pritláčania a dôkladne zalejte.

Zálievka a hnojenie

Pôda by nemala nikdy úplne vyschnúť, a preto je počas suchého leta nevyhnutná pravidelná zálievka. Na jar sa odporúča rastliny pravidelne prihnojovať bežnými hnojivami avšak v polovičnej koncentrácii.

Výsadba spolu s inými rastlinami

Papučkové záhradné orchidey vyzerajú najlepšie v kombinácii s pomalo rastúcimi papraďami, krpčiarkami (Epimedium) alebo funkiami. Nedokážu však súperiť s bujne rastúcimi trvalkami, krami a stromami. Dávajte preto pozor na tieto vznešené rastliny!


Aktuálna ponuka cypripédií z nášho eshopu


Ochrana papučkových orchideí

Slimáky dokážu spôsobiť pohromu za jednu noc. Obzvlášť na jar treba na mladé výhonky cypripédií dávať pozor a zabezpečiť im primeranú ochranu.

Pestovanie a pokyny k pestovaniu záhradných orchideí rodu Cypripedium

Aby ste predišli stratám v zime, pozorne si prečítajte nasledujúce pokyny.

1. Ak je počas zimy vlhké a daždivé počasie (teploty do +5 ° C sú dostatočné pre spánok cypripedií), mali by ste chrániť rastliny v kvetináčoch na dobre vetranom mieste chránenom pred dažďom, a tak predchádzať zahnívaniu.

2. V chladných oblastiach s teplotami -20 ° C alebo nižšie, nie sú žiadne problémy s prezimovaním, a to ani v prípade rastlín v kvetináčoch. Počas zimy je dôležitá ochrana proti priamemu slnku, aby sa zabránilo prebúdzaniu rastlín počas dňa. V opačnom prípade kolísanie teploty spôsobuje straty, najmä v prvej zimnej dobe po výsadbe do kvetináča. Okrem toho sa odporúča zakrytie rastlín vetvami ihličnanov.

3. Nepoužívajte textíliu chrániacu proti mrazmi ani iné pevné kryty. Myši radi žijú pod takýmito prístreškami a zvyšujú tiež možnosť vzniku hniloby alebo skorého začiatku rastu. Fóliové tunely alebo skleníkové prístrešky sa tiež neodporúčajú, pretože teplota v nich príliš vysoko stúpa počas slnečných dní. Cypripédiá majú radšej polotieň, priamo vonku v mrazivých podmienkach počas celej zimy a najmä rovnomernú teplotu, ktorá nestúpa !

Zhrnutie

Nie je to mráz, ktorý by mohol zničiť vaše rastliny. Je to práve zahrievanie počas dňa alebo dlhotrvajúca vlhkosť. Vysadené rastliny v kvetináčoch, ktoré ponoríte do piesku, majú koreňovú sústavu úplne v bezpečí bez akýchkoľvek ďalších opatrení.

TIP: Prečítajte si článok o rastlinách, ktoré sú vhodné do tieňa.

Lišajníky na ovocných stromoch

Autor: Adriána Francová 28. októbra 2021 Žiadne komentáre

Mnohí sa na nás obraciate s otázkami, čo to je, resp. či je to škodlivé pre ovocné stromy. Jedná sa o lišajníky, ktoré v podstate nie sú pre strom škodlivé, neparazitujú, ani kôru viditeľne a ihneď nepoškodzujú.

Lišajníky na ovocných stromoch

Teda ak Vám neprekážajú esteticky, nemusia prekážať ani Vám.  Pokiaľ samozrejme nepokrývajú už celý strom. Tu sa však pridruží aj ďalšia otázka, prečo vznikajú práve na vašich stromoch?

Určite ste si všimli, že sú najmä na starších porastoch, možno aj na takých, ktoré ste zanedbali.  Ide najmä o marhule, slivky, višne, jablone, orechy.

Lišajníky na stromochDá sa teda povedať, že sa vaše ovocné stromy nachádzajú v nevhodných podmienkach, sú staršie a nevhodne ošetrované. Lišajníkom totiž vyhovuje vyššia vlhkosť, blízkosť jazierka, či inej vodnej plochy, vyššia hladina podzemnej vody, celkovo vlhký pozemok, zatienená plocha, tmavý pozemok, severná orientácia, hustá výsadba, nepresvetľovanie starších porastov, porasty bez ošetrenia.


Doprajte pri výsadbe ovocných stromov drevinám starostlivosť v podobne mykorhíznych húb


Lišajníky sa nachádzajú na kmeni aj kôre, väčšinou ide o diskovku, diskovník, dutohlávku a zemepisník. Pri silnom napadnutí už obmedzujú dýchanie cez kôru a celkový stav staršieho stromu, ak pokryjú viac ako 80 % plochy kôry. Preto v konečnej fáze nie sú až tak neškodné. Takže trochu si tu protirečíme.

Na mladých výsadbách ovocných stromov len ťažko nájdete lišajníky. Sú totiž vitálne, plné sily. Ale pre staršie porasty môžu byť nevhodné, pretože okrem vzhľadu, môžu vytvárať aj ďalšie príležitosti pre oslabenie stromu, skracujú mu život  a vytvárajú skrýše pre iných škodcov či voľné brány pre vstup bakteriálnych ochorení.

Ako sa zbaviť lišajníkov na ovocných stromoch

Dajú sa jemne odstraňovať handričkou, môžete aj s časťou kôry. Na väčších plochách používajte kefy.  Odporúčame následnej kmene a časti konárov bieliť vápenatými prípravkami. Prípadne odporúčame používať meďnaté prípravky, napríklad Kuprikol 50.

TIP: O ovocný sad sa samozrejme musíme aj náležite starať. Prečítajte si náš článok o tom, akú starostlivosť potrebujú ovocné stromy počas celého roka.

Eko-záhrada

Autor: Ing. Adriána Francová 27. októbra 2021 Žiadne komentáre

Určite ste o nej už počuli a všemožne sa aj snažíte docieliť, aby aj tá Vaša bola výnimočná a zároveň ekologická. To dosiahnete len vtedy, keď vynaložíte všetky skúsenosti našich starých materí a budete sledovať všetko okolo seba - to znamená prírodu.

Eko záhrada

To je jediná cesta k symbióze a k ideálnemu spolunažívaniu rastlín a plodín.

Ďalej platí, že treba vynechať chemickú ochranu na riešenie problémov s chorobami a škodcami. Ponúkame Vám niekoľko tipov ako začať pestovať a zakladať záhradu ekologicky. 

Odburiňovanie a mulčovanie

Plocha musí byť odburinená a alebo vysadená tak, aby burina nemala šancu. K tomu Vám stačí vysadiť zeleninu a kvety v úzkom spojení, prípadne využiť vyvýšené záhony, vysádzať hustejšie, ale v rovnováhe a nakoniec mulčovať. Zeleninu pokosenou trávou, dreviny a kry drvenými konármi, štiepkou.

Zálievka

Možno také prosté a jednoduché, ale aj zalievať je nutné vedieť. Radšej zalievajte intenzívnejšie a dlhšie, aj každý druhý deň ako plytko, len popraškom každý večer. Plytkou zálievkou rastliny aj plytko korenia. Zalievajte odstátou, najlepšie dažďovou vodou s ideálnou teplotou. Studničná voda je príliš studená a tvrdá. Ideálne zalievanie vykonávajte skoro ráno alebo neskoro večer, keď už nepáli slnko a zem nie je prehriata.

Ak ničíte pýr, určite ho nehoďte na kompost

Pýr nepatrí na kompost, ale ani do komunálneho odpadu. Môžete z neho a iných agresívnych burín pripraviť výluh, a tak ho vrátiť v prijateľnej forme opäť pôde.Ekozáhrada

Ak už musíte použiť chemickú ochranu správne určite chorobu alebo škodcu

V prvom rade sa snažte použiť biologickú ochranu alebo bio prípravky vo forme výluhov, macerátov. Škodcov ničte, poškodené lístie páľte, nehádžte na zem ani do kompostu.

Nepestujte za každú cenu všetko

Pestujte druhy a plodiny, ktoré sa Vám osvedčili, sú vhodné do Vašich pestovateľských podmienok a dobre znášajú Vami vybrané stanovište.

Hnojenie

Využívajte prírodný, vlastný kompost. Z kuchyne, ako šupy zo zeleniny a ovocia, škrupín, trávy a zvyškov rastlín získate za niekoľko mesiacov kvalitný kompost, ktorý je neporovnateľne lepší než kupované hnojivá.


Ak nemáte kompost, použite prírodné hnojivá, vhodné na ekologické pestovanie, napríklad CONAVIT ®


A to je len časť úspešného ekologického záhradníčenia.

TIP: Aj na balkóne môžete pestovať zeleninu ekologickým spôsobom. Prečítajte si náš článok ako vytvoriť eko-záhradu na balkóne.

Ochrana rastlín pred mrazom

Autor: Ing. Adriána Francová 26. októbra 2021 Žiadne komentáre

Zima, zima, zima, už sa k nám blíži. Nie sme nadšení, ale aj záhrada a všetko v nej si musí oddýchnuť po náročnej sezóne. Rastliny rástli, bujneli, kvitli, niektoré vytvorili aj plody a teraz nadchádza čas, kedy musia načerpať sily do jarného prebudenia.

Ochrana rastlín pred mrazom

Určité druhy sú zvyknuté na snehovú prikrývku či silné mrazy a nevyžadujú žiadne prikrývanie. Mnohé rastliny však bez našej pomoci zimu neprežijú.

Vymrznutie verzus vyschnutie

Toto je snáď najčastejší problém zimného obdobia. Pre viacerých začiatočníkov pestovateľov končí obdobie pravidelných zálievok s poklesom teplôt. Slnko nesvieti, je chladno, polievať netreba. Mýlia sa. Počas celého jesenného obdobia, dokonca aj bezmrazivej zimy, je zálievka pre viaceré dreviny a rastliny tou najdôležitejšou súčasťou kvalitného prezimovania. Jedná sa najviac o vždyzelené ihličnany, staršie a nové výsadby, živé ploty, okrasné dreviny ako javory, budleje, vajgélie, ruže.

Mnohé dreviny bez vody prežijú síce dlho, ale ak jej je nedostatok, prejavuje sa to v pletivách, ktoré v zime mráz poškodí a na jar už je neskoro na čokoľvek, aj na reklamácie. Na jar, keď všetci kontrolujeme záhony a počítame škody po zime, je prvé čo si všimneme, že ker, strom sa neprebudil, konáre sú bez života, skonštatujeme – vymrzol.Zimná ochrana rastlín

Pravdou však je, že vyschol, počas mrazivých dní zimy a na jar už nemal dostatok síl. Prevenciou je dostatok vody. Samozrejme netreba vytvárať močiare, ale určite zalievať treba. Jesenné dažde sú veľmi prospešné, ale nie sú tak intenzívne, aby nahradili kvalitnú jesennú zálievku, ktorá rastliny zásobí na zimu.

Zimná ochrana rastlín

Iné rastliny, najmä v skalke okrem zálievky vyžadujú prikrývanie. Vhodným materiálom je čečina, konáre ešte s lístím, ktoré keď opadajú, vytvoria dokonalý kryt.

Chúlostivé druhy, za ktorými by nám bolo ľúto, radšej v chladných oblastiach vykopte a zasaďte do nádob a prezimujte na mieste bez mrazov (figovníky). Okrasné trávy vyžadujú zviazanie, dokonca aj niektoré príliš košaté ihličnany, ktoré by sa mohli pod váhou snehu polámať. V severnejších oblastiach Slovenska je nutné prikrývať aj trvalky, ktoré pochádzajú zo Stredomoria – bylinky a levanduľu, okrasnú trávu imperátu.


Bohatý sortiment okrasných rastlín na jesennú výsadbu nájdete aj v našom eshope


Dokonalé zakorenenie a ukotvenie je ďalším úspechom prezimovania. Vysoké dreviny s kmeňom, najmä tie, ktoré teraz vysádzate musíte aj priväzovať ku kolíkom a iným oporám, aby ich silný zimný vietor nevyvrátil. Snažte sa ich vysádzať mimo smeru silného severného vetra a miesta, kde sa vietor točí. Ak je to nutné, dreviny vhodne upevnite a tiež zabezpečte mäkkú podložku, ktorá zabráni odieraniu kmeňa o kolík.

Platí to aj o nových výsadbách kmienkových ruží a ovocných stromov. Ovocné stromy a iné dreviny, najmä vysadené v blízkosti lesa, lúky a pozemkov bez oplotenia obaľte zajačím pletivom. Ochránite mladé stromčeky pred ohrýzaním. Veľmi radi si na mladej kôre pochutnávajú srny a zajace. Pokiaľ je pozemok oplotený, skontrolujte stav pletiva a oplotenia, zahrabte jamy a spevnite plochy, kadiaľ by sa zver mohla dostať k jednoduchej potrave.

Vysoké trvalky, ktoré kvitnú, zviažte a odstráňte až na jar. Listy, ktoré už teraz nevyzerajú vábne a pôsobia na záhone neesteticky nemusíte odstraňovať je to výborná a prirodzená ochrana rastliny pred zimou, mokrým snehom alebo holomrazmi. Jarné upratovanie v záhonoch bude o to radostnejšie, keď zistíte, že Vaše rastliny sa bez problémov prebúdzajú a v zime sa im darilo dobre.

TIP: Ak práve plánujete výsadbu rastlín do okrasnej záhrady, inšpirujte sa napríklad článkom o stálozelených drevinách.

Bylinky na čaj a na kúpeľ

Autor: Ute Rodermond, Blu-Blumen 25. októbra 2021 Žiadne komentáre

Bylinky nie sú vhodné len pre dochutenie jedál alebo na výrobu bylinného oleja a octu, ale tiež pre prípravu liečivých čajov a dobre slúžia tiež na prípravu prísad do kúpeľa.

 Bylinky na čaj

Bylinkový kúpeľ

Práve po stresujúcom dni dokáže bylinkový kúpeľ divy. Aj v dávnych dobách bolo známe, že teplý kúpeľ obohatený o aromatické byliny urobil dobre pre telo i na duši. Aplikácia je tiež celkom jednoduchá. Všetko, čo potrebujete, sú dve hrste čerstvých byliniek a bavlnené vrecko. Byliny sa umiestnia do vrecka a ponoria do vriacej vody po dobu asi 10 minút. Potom sa pridá koncentrát do vodného kúpeľa.

V teplej vode bylinky uvoľňujú svoje éterické oleje. Tu sa spája opojný účinok vône s pozitívnymi regeneračnými alebo liečivými vlastnosťami rastlinných zložiek. Na uvoľnenie sa používa napríklad pomarančový tymián. Má pozitívny vplyv na dýchaciu sústavu. Jeho svieža pomarančová aróma zvyšuje očakávania príjemného relaxačného kúpeľu.Čaj z byliniek

Ananásová šalvia patrí tiež do tejto kategórie. Mala by pôsobiť proti kašľu a na vykašliavanie. Ale aj listy získané z kríku mäty a eukalyptu pomáhajú pri chorobách dýchacieho ústrojenstva. V úzkosti, nepokoji alebo proti bolesti hlavy a migrény sa osvedčila levanduľa.


Vyberte si liečivé bylinky z našej aktuálnej ponuky


Kto vyhľadáva čerstvú citrónovú vôňu, siahne po citrónovej lípii. Taký kúpeľ je uvoľňujúci a osviežujúci zároveň. Budete čoskoro pokojný a bez únavy.

Ako alternatívu k bylinnej kúpeľovej soli si môžete samozrejme tiež pripraviť vlastné bylinné zmesi. Fantázia nepozná medze. Len vyskúšajte svoje šťastie a objavte tú najlepšiu zmes pre seba. Bylinný kúpeľ môžete zjemniť tak, že na hladinu vysypete niekoľko sušených okvetných lupienkov, napríklad z ruží. Takto nestojí nič „mini-dovolenke“ v ceste.

Bylinky na čaj

Ak potrebujete len malú 5 minútovú relaxačnú prestávku, môžu dosiahnuť regeneračný efekt s bylinkovým čajom. Rýchlo sa dá pripraviť a môže tiež dosiahnuť liečivé účinky.


V našom eshope nájdete aj semená byliniek


Listy grapefruitovej mäty napr. šíria sviežu, ovocno-kyslú chuť. Pripomínajú čerstvo vylisovaný alebo rozrezaný grapefruit. Grepovo tonikový čaj osvieži najmä v horúcich letných dňoch. Listy ovocnej šalvie vyniknú optimálne v čerstvej infúzii ovocných čajov, či už teplých alebo studených. Skvelé sú pre deti! Mimoriadne dobrý smäd zaháňajúci nealkoholický nápoj pre horúce letné dni môžete vykúzliť z marockej mäty. Po ochladení v chladničke pridajte do neho trochu citrónu. To tiež dodá sviežu ovocnú chuť.

Smoothie - čerstvé zelené osvieženie s energiou

Či už ako jedlo na naštartovanie dňa, malé rozveselenie v kancelárii, zahnanie hladu, alebo osvieženie po cvičení: zelené smoothies sú chutné, zdravé a majú nízky obsah kalórií.

Sú zvyčajne vyrobené zo zelených listov a ovocia. Zelené listy - to sú šaláty, ako je hlávkový šalát, listový šalát, listy mrkvy, červenej repy a rôznych odrôd kapusty. Potom sú tu záhradné bylinky, ako bazalka Tulsí, citrónová medovka, hubová bylinka, cesnaková tráva, jiaogulan - bylina nesmrteľnosti, koriander alebo Brahmi. Obsahujú veľké množstvo alkaloidov, saponínov, horkých látok a trieslovín. Pomáhajú tráveniu, stimulujú imunitný systém, pôsobia antibakteriálne a protizápalovo, znižujú hladinu cholesterolu a podľa dostupných zdrojov majú rôzne ďalšie účinky.

Už stredoveká lekárka Hildegarda von Bingen používala vo svojich terapiách mnoho rôznych bylín. Listy štiavu sú skutočnými zdravými bombami. Obsahujú vlákninu a veľa minerálov. To všetko robí zo zelených „smoothies“ neoceniteľné dávky zdravia, ktoré by ste si mali sami dopriať každý deň.

Záhradné bylinky sú však menej vnímané ako hlavná zložka, skôr sa považujú za nosičov arómy. Medovka v kombinácii s listami šalátu vytvára citrónové poschodie (Gaumenfreude), lístky mäty ´Hugo´ zase jemnú príchuť mäty. Kto by chcel pohrať s citrónom a anízom, siahne po limonádovej bylinke.

Príprava zelených „smoothies“ je jednoduchá. Zložky treba vložiť do mixéra, s výkonom min. 30 000 otáčok. Čím jemnejšiu štruktúru dosiahnte mixovaním, tým viac živín sa dokáže absorbovať v tele. Na bylinný nápoj je potrebných približne 50 % byliniek, 50 % ovocia a trochu vody. Vynikajúci nízkokalorický nápoj plný energie získate už po krátkom mixovaní. Je naozaj príjemné napiť sa zdravia.

Potom už možno povedať len: Na zdravie.

TIP: Ak rozmýšľate nad bylinkami z vlastnej záhrady alebo balkónu, prečítajte si náš článok o pestovaní byliniek.

Lístie a konáre, ako ich zužitkovať?

Autor: Ing. Adriána Francová 22. októbra 2021 Žiadne komentáre

Rastlinný odpad trápi nejedného z nás. Nie je problém ho vytvoriť, ale problémom je, kam ho dať, aby bol z neho aj úžitok. Najväčší odpad je zo strihaného živého plota. Drobné aj dlhé konáre sa povaľujú pod plotom a kopia sa do neuveriteľnej výšky. Čo s ním?

Využitie jesenného lístia do kompostu

Môžete použiť drvič konárov, ktorý množstvo zredukuje a odpad sa zmenší v podobe štiepky, ktorú môžete použiť na mulčovanie, alebo ju môžete vysypať do vopred pripravenej jamy, ktorá bude slúžiť ako skrytý kompost. Vhodné je to na ploche, ktorá je malá a na kompost už nie je v záhrade miesto. Do takejto jamy môžete nahádzať všetky odkvitnuté letničky, lístie zo stromov, všetok rastlinný odpad okrem burín ako pýr a buriny so semenami.Jesenné lístie

Môžete však z nich urobiť výluh a ten použiť ako zelené hnojenie. Štiepka z konárov vynikne na okrasnom záhone.

Z niektorých konárov môžete vytvoriť dočasný kryt pre jesennú výsadbu cesnaku a tiež je to odpudzujúce pre mačky, ktoré si chcú svoju potrebu vykonať práve vo vyčistených hriadkach v zeleninovej záhrade.


Aj toto obdobie je stále vhodné na výsadbu jarných cibuľovín alebo drevín do živého plotu, no aj iných okrasných a ovocných druhov.


Pichľavé konáre z ruží použite na ochranu Vašich obľúbených rastlín, do ktorých tiež s obľubou chodia mačky alebo pes. Drobné konáriky môžete použiť ako deliaci plot k novovysadeným druhom, aby ste nezabudli, kde ste ich vysadili.

Pokiaľ máte na záhrade aj parenisko, ako podklad je vhodný maštaľný hnoj a treba ho prikryť vrstvou lístia z opadaných ovocných stromov. Lístie z orecha však nepoužívajte ani na kompost. Niektoré farebné lístie môžete s deťmi pozbierať a vyplniť s nimi kvetináče a prútené koše, do ktorých naukladáte pár okrasných tekvičiek. Niektoré lístie môžete využiť ako výplňový materiál do vriec, a tak zazimovať okrasné rastliny na terase a balkónoch.

Využitie lístia na zazimovanie balkónoviek

Rastliny, ktoré chcete zimovať a pestovať na balkóne, je nutné na zimu pripraviť tiež. Rastliny pestované v klasických plastových nádobách počas zimy trpia najviac. Plast ich nezahreje a veľakrát sa stáva, že vymrznú alebo vyschnú z nedostatočnej vlahy. Takéto nádoby je nutné ešte vložiť do drevenej debničky alebo väčšej keramickej nádoby, ktorú vysteliete textíliou alebo bublinkovou fóliou, podľa veľkosti aj kúskami polystyrénu a ostatné vyplniť suchým lístím.

TIP: Prečítajte si aj článok ako pripraviť úžitkovú záhradu na zimu.

Ochrana ovocných stromov

Autor: Ing. Adriána Francová 21. októbra 2021 Žiadne komentáre

Sezóna prác v záhrade v polovici či koncom novembra nekončí, ale pokračuje ďalším kolobehom prác. Okrem nových výsadieb sa musíme postarať o ovocné stromy, ktoré sme čerstvo vysadili a tiež o iné mladé stromy, ktoré už v záhrade sú. Okrem ukotvenia stromčekov počas výsadby by sme mali hlavne v suchších rokoch dbať na dôkladnú zálievku, ktorá je zárukou prezimovania.

Ochrana ovocných stromov

Bielenie stromov

Je bielenie kmeňov ovocných stromov mýtus či pravda?

Názory na natieranie stromov vápnom sú rôzne a napriek tomu má to svoje výhody aj nevýhody. Počasie je kocom jesene premenlivé, noci a rána bývajú studené, mrazivé, cez deň sa teploty môžu dostať pomerne vyššie a pôsobením týchto zmien a slnka dokáže počas zimy kôra na stromoch praskať. Tým, že sa kmene natierajú vápenným mliekom, biela farba odráža slnečné lúče a dokáže znížiť teplotu kôry cez deň o cca 5 °C.

Rovnaký a aj vyšší efekt bez náteru dosiahnete vtedy, ak o kmeň stromu opriete dosku, ktorá tiež zabráni priamemu vplyvu mrazu na kmeň a dokonca dokáže teplotu znížiť aj o 10 °C. Bielením sa vraj zamedzuje výskytu rôznych chorôb a škodcov. Vápno stvrdne a ak sú v kôre nejakí škodcovia, zabráni im to na jar vyliezť zo svojich úkrytov. Neochráni ich to však natrvalo a už vôbec nie pred chorobami. Tam musíme zakročiť inými prostriedkami.Ochrana kmeňa a koreňov stromu

Ochrana kmeňa stromu

Nezabudnite na ochranu kmeňa, aby ste mladý stromček nepoškodili na jar kosačkou, kosou alebo iným záhradným pomocníkom. Postačí okolo kmeňa v dostatočnej vzdialenosti umiestniť pletivo. Trávu okolo si potom jednoducho vystriháte nožnicami. V jesennom a zimnom období by mohla mladá kôra stromkov v ovocných sadoch tiež lákať srny a zajace. Zajačie pletivo zabráni obhrýzaniu. Pokiaľ tam však napadá lístie, je to aj vhodný úkryt pre drobné hlodavce.

Najnáchylnejšie sú na mrazy marhulebroskyne a nektarinky, pre ktoré je skôr charakteristická teplá pestovateľská oblasť. Preto dôkladne vyberte miesto pre výsadbu. Ideálne v blízkosti záveternej steny, plnej steny oplotenia, kde príliš neprúdi vietor, v blízkosti domu, kam sa bude často opierať slnko. V mieste, kde sú korene, môžete navrstviť kopu mulčovacieho materiálu.


Ešte stále je vhodný čas aj na výsadbu ovocných drevín - vyberte si  z našej ponuky


Pokiaľ z nejakého dôvodu nestihnete ovocné stromčeky vysadiť, umiestnite ich do pi lín alebo rašeliny do chladnej pivnice bez mrazov a počkajte na vhodné jarné obdobie.

Ak ste to ešte nestihli, tak v ovocnej záhrade pozbierajte všetky plody. Hnilé a inak poškodené zlikvidujte. Pohrabte lístie a skompostujte ho. Konáre už nerežte. Rany by sa do zimy nezacelili a hrozilo by vymrznutie. Takto ovocné dreviny v pokoji prečkajú zimu a prebudia sa na jar.

Dôležitá nie je len ochrana ovocných stromov, prečítajte si aj článok o ochrane iných rastlín pred mrazom.

Osadenie suchého múrika

Autor: Ing. Adriána Francová 20. októbra 2021 Žiadne komentáre

Druhy, ktoré sa bežne používajú do skaliek a na výsadbu sutí, sa používajú aj na výsadbu suchých múrikov. Suché kvetinové múriky majú výhodu v jednoduchej stavbe bez použitia malty alebo betónu.

Rastliny v suchom múriku

Ide o kamene nasucho ukladané na seba v tvare múru, ktoré sa presýpajú len pieskom, štrkom, do ktorého je následne uskutočnená výsadba. Samotné rastliny potom držia múr, vypĺňajú ho.

Neznamená to, že stavba musí byť len dobrá po výsadbe rastlín. Musí byť pevnástabilná, aby nepodliehala poveternostným vplyvom.

Suchý múrikSuché múriky obyčajne bývajú vysoké len 50 cm, max. 1 meter. Dodržte správnu šírku, sklon, prípadne na spodku umiestnite aj drenážne rúrky na odtok vody.

Takýto kvetinový múrik môže oddeliť napríklad okrasnú časť od úžitkovej, prípadne ním môžete vyrovnať členitý terén v záhrade alebo s ním len okrášliť miesto v blízkosti terasy a sedenia.

V prvom roku po výsadbe nečakajte zázraky. Rokmi bude múrik stále krajší a krajší. Tiež ho viete kedykoľvek doplniť ďalšími rastlinami, ktoré vytvoria previsy, zhluky a koberce. Drobné cibuľoviny Vám vytvoria ideálny jarný efekt v skorom období po zime.


Vhodné rastliny do suchého múriku sú napríklad skalničky alebo si vyberte nízke okrasné trávy


Múrik by mal byť umiestnený na slnku. Nezabudnite na zavlažovanie bezprostredne po výsadbe. Na výsadbu sa používajú väčšinou druhy, ktoré nevyžadujú výdatnú zálievku, ale bez nej to nepôjde.

Používajú sa skalničky, pôdopokryvné nízke rastliny a dreviny, drobné jarné cibuľoviny, nízke kobercové trvalky a okrasné trávy.

Rovnakým spôsobom môžete vysadiť aj iné múriky. Čo sa týka finančného hľadiska, pre niekoho lacná záležitosť, ak je zvolený domáci druh kameňa, z blízkeho lesa alebo kameňolomu. Drahšie a atraktívnejšie kamene Vás budú stáť viac. Vhodná je aj bridlica, pieskovec, andezit, vápenec.

TIP: Chystáte sa okrem suchého múriku vybudovať vo vašej záhrade aj skalku? Prečítajte si článok o tom aké trvalky sú vhodné práve do skalky.

Aj v zime môžu byť terasa a balkón zaujímavé

Autor: Ing. Adriána Francová 19. októbra 2021 Žiadne komentáre

Určite ste si všimli, že počas zimy sú aj panelákové balkóny a niektoré terasy rodinných domov takmer rovnaké, bez života a farieb. Ak to chcete zmeniť, vysaďte si na balkón dreviny, ktoré dokážu prežiť zimu v nádobách, pokiaľ na to budú mať vytvorené vhodné podmienky.

Rastliny na balkón v zime

Reč je o vždyzelených rastlinách a ihličnanoch, ktoré okrem zelenej nájdete aj v iných zelených, žltých, strieborných až modrosivých odtieňoch.

Rastliny na balkón v zime

Zvoľte vždy jednu dominantu v podobe vyššej a väčšej dreviny v jednej nádobe a ako doplnok vysaďte do menších nádob zopár kompaktných tují, cypruštekovborovíc. Môžete použiť aj skalníky, krušpánzemolezy.Ihličnany vhodné na zimnú terasu a balkón

Dominantou určite môžeme nazvať aj tuju, ktorá má svojich priaznivcov aj neprajníkov. Pokiaľ ju už pestujete, urobte jej nový zaujímavý strih v tvare špirály a určite sa tou dominantou stane.

Strihom upravené ihličnany sa dajú aj zakúpiť. Pokiaľ by ste chceli ostrihať tie Vaše, vhodným obdobím je jar a leto. V zime určite nestrihajte.

Do veľkej nádoby môžete vysadiť aj smrek alebo jedľu, ktorú môžete v čase adventu a Vianoc ľubovoľne ozdobiť a vytvoriť vianočný exteriérový stromček pre Vás i okoloidúcich.

Nemusí byť vysvietený led žiarovkami, pokojne na stromček povešajte oriešky, drobné jabĺčka a šišky. Pokiaľ bývate v pokojnej štvrti, tento strom navštívia aj vtáčiky. Nebojte sa vlastnej fantázie, pretože nič nie je nemožné, musíte však vedieť, ako na to.

V zime je dôležitá zálievka počas dní bez mrazov. To je jediná záruka prežitia ihličnanov a vždyzelených druhov v nádobe.

Počas silných mrazov alebo v oblastiach na severe môžete nádoby zazimovať a obaliť jutou, vrecovinou alebo môžete celú nádobu ešte vložiť do dreveného obalu, ktorú vysteliete lístím, papierom či polystyrénom.

TIP: Aj terasy a balkóny dokážu byť ozdobou ako bežná záhrada. Prečítajte si článok ako vytvoriť celoročný efekt na balkóne alebo sa inšpirujte balkónom, ktorý kvitne po celý rok.

Azalka pestovanie

Autor: Adriána Francová 15. októbra 2021 Žiadne komentáre

Rod zahŕňa asi 75 druhov. Patria do rovnakej skupiny ako rododendrony ale sú menej zastúpené. O to však viac kvitnú. Druhy môžu byť stálozelené aj opadavé.

Azalka pestovanie

Azalky kvitnú väčšinou na červeno, ružovo a bielo. Kvitnú väčšinou na jar a preto sú veľmi podstatné pre záhonové kompozície. Často si ich mýlia a hoci majú radi rovnaké podmienky, je medzi nimi aj rozdiel.

Azalky a rododendrony rozdiel

Hlavne si všímajte listy. Rododendrony majú listy veľké, tmavozelené, až namodralé, z druhej strany hnedé a kožovité, zatiaľ čo azalka má listy drobnejšie, zelené a s jemnými chĺpkami na povrchu.

Kvety azalky sú na drevine usporiadané jednotlivo, zatiaľ čo rododendron ich má usporiadané v klastroch.  Rododendrony majú širšiu škálu farieb než azalky.

Prečítajte si aj článok o pestovaní rododendrónov.

Najznámejší druh je Azalea japonica a jej kríženci.

Pestujú sa obyčajne vonku na záhone, chránenom stanovišti v kyslej pôde – rašeline. Milujú slnko, kumulované teplo od múra a steny, chránenú polohu pred vetrom a mrazmi, ale nie celodenný úpek. Najlepšie je mozaikový tieň, nie plný tieň. V spoločenstve iných stálozelených druhov a ihličnanov vytvorí dokonalú kulisu najmä počas kvitnutia. Dobre sa pestujú v krovitej podobe.Azalky pestovanie

Pôda môže byť aj piesočnatá, doplnená o kompost a rašelinu. Nevhodná je pre výsadbu trvalo podmáčaných pôd, do ílu a nevýživných pôd, skál.

Vysádzajú sa na jar alebo na začiatku jesene, do vopred pripravených jám. Treba počítať s jej prirodzenou šírkou podľa kultivaru. Majú radi aj mulčovanie kôrou, štiepkou, ihličím. Nepoužívajte štrk a kamene, ktoré sa často v lete prehrievajú. 

Zálievka by mala byť po výsadbe hojná. Ak sa jedná o stálozelený druh, je nutné zalievať aj v zime, počas obdobia, keď nemrzne. Najčastejšou príčinou vyhynutie je práve vyschnutie, nie vymrznutie.

Azalky patria medzi jedovaté rastliny, nekonzumujú sa a pri práci s nimi by ste mali používať ochranné rukavice.

Hnojenie nie je nutné, ak ich pravidelne nanovo mulčujete kompostom, rašelinou, ihličím. Hnojenie s hnojivami s vyšším obsahom dusíka, je skôr nevhodné, lebo sa potom tvoria len listy a farebne sa tiež dokážu zmeniť od dávky hnojenia. Skôr sa sústreďte na vyšší obsah fosforu a draslíka., čo je vhodné pre tvorbu kvetov a vyzrievanie pletív.

Stromčekové azalky

Okrem klasických krovitých nízkych druhov si azalku môžete vypestovať alebo aj zakúpiť aj na kmienku v podobe stromčeka. Mnohé sú obľúbené aj medzi priaznivcami bonsajov. Dokonca existujú druhy, ktoré sú určené pre bytové podmienky Azalea indica, patrí medzi obľúbené izbové rastliny. V obchodných reťazcoch často vidíte práve názov stromčeková azalka, no nikto nevie, či sa jedná o drevinu na kmienku, ktorá prežije u nás zimu alebo je to izbová rastlina.


Ak túžite pestovať túto bohato kvitnúcu drevinu, prezrite si náš aktuálny sortiment azaliek


Dôležitý je latinský názov. Ak sa jedná o Azalea japonica, tá hoci je na kmienku, či krovitá v našich podmienkach bežne zimu prežije, zamulčovaná. Ak sa jedná o Azalea indica, je to izbová rastlina, mrazy vonku neprežije. Nenechajte sa oklamať.

Azalky kvitnutie

Azalky kvitnú na jar. Ker je doslova obsypaný jednotlivými kvetmi v červenej, ružovej a bielej farby. Pokiaľ vidíte aj inú farbu, nie je to azalka ale rododendron s ktorým je často zamieňaná.

Nekvitne Vám azalka?

Skúste skontrolovať nasledovné podmienky: slnko až polotieň, riedky mozaikový tieň, chránené stanovisko. Dostatok vlahy ale nie podmáčaná ílovitá pôda. Takmer žiadny rez nevykonávajte. Hnojenie nie je nutné, dusíkaté hnojivá sú nevhodné, tvoria sa po nich len listy. Nepresádzajte ich každoročne. Mrazy v zime mohli zničiť kvetné puky, ktoré sa tvoria už po odkvitnutí. Nevhodné zazimovanie, nízka ochrana.

Pestovanie azalky v kvetináči

Okrem trvalých výsadieb môžete pestovať aj azalky v kvetináčoch. Počítajte však s tým, že takéto azalky musíte potom premiestniť v novembri do bytu, domu, chodby s teplotou do 8 st. Darí sa im v keramických a kameninových kvetináčoch, kde sa v lete neprehrievajú korene a v chladných mesiacoch zároveň dokážu naviazať vodu. Nezabudnite, že na dno potrebujú drenáž, pre správny odtok vody. Neznášajú premokrenie a korene vo vode. Vyžadujú tiež kyslé prostredie a to zabezpečíte rašelinou.

Azalka prezimovanie

Azalky pestované v kvetináčoch ponechajte na mieste len do polovice novembra alebo podľa aktuálnych teplôt Prezimujú v tmavej a suchej miestnosti s teplotami 6-8 stupňov. Vonku pestované azalky treba zamulčovať kôrou v oblasti koreňov a vnútro vyplniť ihličnatými konármi.

Azalka strihanie

Azalky nie je potrebné každoročne a pravidelne strihať. Ak potrebujete upraviť tvar alebo odstrániť estetické nedostatky, urobte tak po odkvitnutí. Kvetné puky pre budúce kvitnutie sa totiž diferencujú takmer hneď po odkvitnutí a rezom by ste ich odstránili a tak sa obrali o jarné kvitnutie.

Veríme, že si tieto dreviny zamilujete. V spoločenstve pierisov, rododendronov, vresovcov a skimmie budú naozaj nádherné. A ten pohľad na zakvitnuté kry Vám naozaj budú stáť za to.

TIP: Nie len kvety robia záhradu peknou, prečítajte si článok o drevinách, ktoré ju ozdobia plodmi.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu