+421 948 199 109

augusta 2021

Záhrada v auguste

Autor: Ing. Adriána Francová 2. augusta 2021 Žiadne komentáre

August je letný mesiac, kedy leto vrcholí a miestami oznamuje, že čoskoro príde jeseň a s ňou zmena počasia. Dni v auguste sú kratšie, napriek tomu sú priaznivé teploty na množstvo aktivít v záhrade i na prácu v záhonoch či v ovocnom sade.

Záhrada v auguste

V našej záhrade nás čaká stále veľa práce, no už sa tešíme a vychutnávame si úrodu, ktoru sa nám záhrada odmenila za našu starostlivosť. Pozrime sa bližšie, čo všetko by sme mali v tomto meiaci stihnúť.

Okrasná záhrada v auguste

August v záhrade, zvlášť v tej okrasnej, patrí medzi najkrajšie obdobie. Kvety kvitnúce v auguste ako napríklad tigrídie a monbrécie, letničky a trvalky sa nám predvádzajú v plnej kráse. Vyvíjajú sa základy pukov jesennej flóry a preto je závlaha a odburiňovanie záhonov na prvom mieste. Trávnik počas leta trpí viac ako počas zimy, preto ho ešte prihnojte a koste na vyššie. V tomto mesiaci robíme:Okrasná záhrada v auguste

- pravidelne zavlažujeme
- postupne obmedzujeme a znížime dávky hnojenia
- trávnik kosíme a zavlažujeme
- dokončíme rez a tvarovanie živých plotov
- vysádzame kosatce, pivonky
- koncom mesiaca môžeme začať s výsadbou jarných cibuľovín ale môžeme počkať aj do septembra

 

Jarné cibuľoviny  z našej ponuky


- vysiate dvojročné rastliny na hriadke preriedime a prihnojíme
- zberáme a sušíme liečivé rastliny a kvety do aranžmánov
- rastliny pestované v nádobách (muškáty, fuksie, oleandre) rozmnožujeme odrezkami
- odrezkami rozmnožujeme aj okrasné kry a ihličnany
- koncom mesiaca začíname s výsadbou okrasných krov a drevín s koreňovým balom
- rozmnožujeme trvalky delením trsov
- odburiňujeme záhony
- pripravíme nové plochy záhonov alebo záhradu na celkovú novú výsadbu
- výdatne zalievame vresy, vresovce, azalky a rododendrony
- postaráme sa o vysadené ruže, kontrolujeme výskyt škodcov, odstraňujeme odkvitnuté súkvetia
- v polovici mesiaca je ideálny čas na radikálny rez jednoročných výhonov vistérie
- zbierame semená letničiek a dosušíme ich na tienistom mieste v papierových vreckách
- pripravíme si nádoby na ich uskladnenie
- vyšším trvalkám a popínavým rastlinám upevníme opory a priviažeme ich ku kolom

Zeleninová záhrada v auguste

Aj zeleninová záhrada si vyžaduje našu pozornosť. Dozretú zeleninu treba povyberať, dosušiť a vhodne uskladniť, novú naopak vysiať a vysadiť do pripravených záhonov a dostatočne zavlažovať, nakoľko v tomto mesiaci je menej zrážok.

Zeleninová záhrada v auguste- dokončíme zber cesnaku a cibule
- pripravíme priestory na uskladnenie zeleniny
- koncom mesiaca skrátime rajčiny nad posledným rozkvitnutým súkvetím
- rajčinám vylamujeme zálistky a odstraňujeme suché listy, listy tieniace plodom, aby stihli dozrieť
- časť kvetov na rajčinách tiež môžeme odstrániť, do jesene by už nestihli plody dozrieť a zbytočne vysiľujú rastlinu, ponechávame tak 3 – 4 kvetenstvá
- zavlažujeme hriadky zeleniny, hlúboviny a koreňovú zeleninu
- pripravíme a zavlažíme hriadky na výsev šalátu, reďkovky, špenátu pre jesenný zber
- zberáme uhorky, paradajky, papriku, baklažány, melóny, tekvice a cukety
- kontrolujeme hlúboviny, najmä kapustu, či ich nenapadli húsenice, ktoré následne musíme pozbierať
- skontrolujte aj výskyt škodcov počas zberu kalerábu
- tento mesiac je najdôležitejší pre rast zeleru a preto nezabúdajte na pravidelnú zálievku a odtrhávanie spodných listov
- zberáme kôpor, petržlenovú vňať a uskladňujeme v mrazničke
- v skleníkoch vetráme a tienime
- kontrolujeme škodcov a choroby a v prípade ich výskytu zasiahneme

Ovocná záhrada v auguste

V tomto mesiaci nám ovocné stromy ponúkajú svoje plody a plody našej práce. Preto neváhajte a spracujte maximum plodov. Zbierajte aj tie, čo spadnú na zem. Zamedzíte výskytu hmyzu. Pripravte sa na rez kôstkového ovocia.

- zavlažujeme stromy s násadou plodov
- presvetľujeme kôstkoviny, drobné ovocné kry
- pokračujeme v očkovaní podpníkov na spiace očko
- vrúbľujeme čerešne a višne
- tvarujeme, ohýbame a režeme konáre a koruny stromov
- striháme, režeme marhule, broskyne a slivky
- vysádzame nové hriadky jahôd z mladých sadeníc získaných z poplazov
- pripravíme sklad na uloženie zozbieranej úrody ovocia
- v polovici augusta skracujeme výhony broskýň o jednu tretinu
- postrekujeme proti obaľovačovi

Ako sme už spomenuli, v tomto období je čas aj na založenie nového jahodoviska. Použiť môžete mladé dcérske rastliny. Nové jahodovisko vysaďte na nové miesto na slnku alebo v polotieni. Vhodným miestom je aj pod korunou stromu s riedkou korunou. Sadenice dobre zalejte. Pokiaľ chcete zbierať úrodu jahôd dlhšie, vysaďte odrody s postupným zberom.

Deti v záhrade

Deti neodmysliteľne patria k rodine a záhrade. Vyžadujú svoje miesto v nej, a preto okrem detského ihriska zvoľte aj niečo praktické, náučné a zaujímavé.

Vytvorte im vlastnú mini záhradku, kde majú možnosť získať praktické skúsenosti s výsadbou i výsevom kvetín, zeleniny, naučia sa veľa o pestovaní a nutnej starostlivosti o vypestované rastlinky a v konečnom dôsledku budú mať zo svojej záhradky a vypestovaných plodov naozajstnú radosť. Určite sa pochvália každému, kto vstúpi na Vašu záhradu. Veľmi vďačné sú aj trvalky kvitnúce v auguste.

 

Sortiment letných trvaliek poteší deti aj dospelých

 

Naučte ich spoznávať čaro prírody, naučte ich šetriť vodou, starať sa o rastliny, zvieratá, spoznávať hmyz a motýle.

Nápaditosť prekvapí

Vo svojej zeleninovej záhradke vyčleňte kúsok pôdy na prvé výsevy. Začať môžete s rýchlorastúcou zeleninou s krátkym vegetačným obdobím: reďkovka, špenát, šalát, skorá mrkva, hrášok. Zeleninu môžete vysievať striedavo v jednom rade. Pozor však na veľkosť jednotlivých rastlín.

Pokiaľ zvolíte farebné kultivary reďkovky alebo mrkvy, o to väčšie prekvapenie bude pre deti, keď ich prekvapí fialová alebo žltá mrkva, ktorá je sladšia než tá klasická červená. Hrášok pestujte na zaujímavých konštrukciách, ktoré deti sami môžu vyrobiť z tenkých konárikov.

Každodenná starostlivosť o vysiate alebo vysadené rastliny naučia mladých pestovateľov láske ku všetkému živému. Všetky práce, ktoré vykonávate v záhrade, vysvetlite a dovoľte robiť aj deťom na svojom záhone. V každom veku sú deti schopné naučiť sa pomáhať. Nehnevajte sa na ne, ak Vám namiesto buriny vytrhnú aj zeleninové rastlinky. Okrem zeleniny vypestujte kvety, farebné a voňavé, možno aj pre babičku. Veďte ich k pravidelnosti a starostlivosti a neskôr z nich možno naozaj získate milých pracovitých pomocníkov a záhradníkov.

Prečítajte si náš článok ak ste náhodou nestihli všetky práce v júlovej záhrade, zároveň nezaškodi ak sa pozrieme, čo náš čaká v záhrade v septembri.

Rozmnožovanie jahôd

Autor: Adriána Francová 1. augusta 2021 Žiadne komentáre

Ak ste si v záhrade našli miesto a plánujete výsadbu jahôd, je to výborný spôsob, ako si doplniť zdravý jedálniček, potešiť deti a vymeniť sladkosti za sladké a voňavé jahody.

Rozmnožovanie jahôd

Pokiaľ si ich zakúpite raz, môžete si ich do ďalších rokov rozmnožovať. Zaujímavé sú aj kolekcie jahôd pre postupný zber alebo kolekcie stredne skorých, veľkoplodých jahôd. Ak sa chystáte na výsadbu, prečítajte si naše tipy. V dnešnom článku sa pozrieme ako rozmnožiť jahody.

Rozmnožovanie jahôd poplazmi

Rozmnožovanie jahôd poplazmiJahody sa rozmnožujú pomocou dcérskych poplazov, ktoré vyrastajú z materskej rastliny a dosahujú aj 1,5 metra. Na tomto úseku nájdete aj 5 ks nových rastlín.

Odoberajte však len prvé dve rastlinky rastúce od materskej rastliny. Práve tie sú totiž  najkvalitnejšie. Odstrihnite ich a zasaďte do debničiek alebo ak majú už dostatočne vyvinuté korene priamo do pôdy rovnako ako keď ste záhon jahôd zakladali.

Ostatné poplazy odstráňte, aby rastlinu zbytočne nevysilili. Porast tak bude upravený pred zimou.

Vysádzajte dostatočne hlboko. Srdiečko s listami nesmie byť pod povrchom pôdy. Je už na Vás, či využijete klasické riadkové výsadby, pestovanie v textílii, záhonové výsadby. V každom prípade dbajte na to, aby bola plocha vždy odburinená, aby sa zálievka vždy dostala ku koreňom. Po výsadbe zavlažte. Nezavlažujte neustále na srdiečka, mohli by začať hniť.

Ak vysádzate v jarných mesiacoch, pozor na neskoré mrazy. Radšej výsadby zakryte pod fóliu alebo textíliu tak, aby sa kryt porastov nedotýkal.

Hnojiť sa začína na jar (len existujúce porasty) a potom po zbere úrody. Vhodné sú špeciálne hnojivá pre jahody alebo NPK, Cererit.

Niektoré druhy jahôd sa nedajú pestovať z poplazov, lebo ich nevytvárajú. Sú to tzv. mesačné jahody a tie sa rozmnožujú pomocou semien.


Sladké  a voňavé jahody nájdete aj v ponuke nášho eshopu


Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty