+421 948 199 109

Magnólia pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 4. októbra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Na jar Vás určite očarí tento atraktívny strom v nejednej predzáhradke. Je niekoľko druhov magnólii a každá je svojim spôsobom nádherná najmä vďaka kvetom. Kvitne ešte pred olistením. Kvety sa majestátne vypínajú na strome a nikto ich neprehliadne.

Magnólia pestovanie

Ak je na jar krásne počasie bez mrazov, vydržia na strome naozaj dlho a postupne všetky puky rozkvitnú. V prípade mrazivých nocí či rán sa pripravte na smutný pohľad, ale žiaľ je to príroda. Preto výber vhodného miesta a chránená uzavretá poloha môže strom ochrániť.

Je to veľký ker alebo malý strom, plytko koreniaci a nevyžadujúci žiadny rez. Teda zároveň nenáročný na pestovanie. Patrí medzi opadavé listnaté stromy ale momentálne sú aj druhy stálozelené. Obľubuje slnko ale nie celodenné a vyhovuje jej aj polotieň. Prosperuje vo výživných, priepustných kyslejších pôdach. S južnou chránenou expozíciou.Pestovanie magnólie

Kedy kvitne magnólia

Magnólie kvitnú od marca až do mája, podľa druhu, niektoré až v júni. Máte ju už niekoľko rokov, ale nekvitne? Môže to mať viacero dôvodov. Príčinou môže byť napríklad zlé stanovište. Magnólia vyžaduje kyslú pôdu, bezveterné stanovište, slnko až polotieň, žiadny podrast a okopávanie, žiadny rez.

Druhým prípadom môže byť to, že máte semenáč, ktorý kvitne až vtedy, keď dosiahne určitý vek. Môže to byť aj 5 až 8 rokov. Začnite prihnojovať fosforečnatými hnojivami na podporu kvetov, niekedy ju tak oklamete. Pokiaľ plánujete kúpu magnólie, zakúpte si už väčší strom, ker, najlepšie už kvitnúci.

Medzi prvými magnóliami rozkvitá už v marci magnolia hviezdokvetá (Magnolia stellata). Pokiaľ ju chcete pestovať, doprajte jej samostatnú plochu, nakoľko neznáša konkurenčné rastliny v oblasti koreňov ani okopávanie. Má plytké korene. Vyžaduje slnko až polotieň, výživné kyslejšie pôdy a keďže pomalšie rastie, je vhodná do menších záhrad alebo aj do nádob. 

Magnóliu môžete obdivovať vo farbách biela, krémová, ružová, purpurová, fialová, žltá aj zelenkavá. Kvety drobné aj veľké. Nádherne voňajú a lákajú prvé opeľovače.

Magnólia hnojenie

Hnojenie nie je dôležité ale môžete ju prihnojiť počas roka od marca do septembra rozpustným hnojivom NPK a fosforečnatými hnojivami.  Stačí raz za 3 mes, na podporu kvitnutia v marci, potom v lete a na jeseň pre vyzrievanie pletív hnojivom s vyšším obsahom draslíka.

Magnólia strihanie

Magnólia druhyNevyžaduje pravidelný ani špeciálny rez. Odstraňujú sa len poškodené konáre alebo inak nevyhovujúce, esteticky nevhodne rastúce. Kvitne každoročne, ak neomrznú kvetné puky.

Magnólia druhy

Najznámejší a obľúbený je Magnolia x soulangeana. Má veľké dominantné kvety a používa sa na výsadbu do väčších priestorov a parkov.

Magnolia liliflora má úzke ľaliovité kvety. Patrí medzi atraktívne druhy a veľmi často sa používajú do predzáhradky alebo na menšie plochy v záhone.

Magnolia stellata – drobnokvetá, zaujímavá a atraktívna pre jarný efekt. Pochádza z Japonska a určite si ju zamilujete pre jej jednoduchú krásu.


Vyberte si z magnólií v ponuke nášho eshopu


Magnolia denudata – M. holá s atraktívnymi a veľkými bielo - krémovými kvetmi.

Magnolia sieboldii - menej tradičný druh, ktorý kvitne už pri plnom olistení na prelome mája-júna.

Hoci na jeseň magnólie opadávajú, strom zdobia neskôr zaujímavé semená. A aj kostra stromu a kôra vynikne aj v zimných mesiacoch.

Magnolia grandiflora je jediná stálozelená magnólia, ktorá okrem listov vynikne aj lesklými tmavými listami počas celého roka. Mierny opad je v poriadku. Je mrazuvzdorná do -20 stupňov a vyžaduje chránenú polohu. Darí sa jej na juhu Slovenska. Obrovské krémové kvety kontrastujú s tmavými voskovými listami.

TIP: Inšpirujte sa aj článkom o najkrajších kvitnúcich stromoch do záhrad.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Osteospermum ´Sunny Emma´ / Osteospermum, bal. 6 ks, 6xK7