+421 948 199 109

mája 2024

Margaréta vs chryzantémovka - aké sú rozdiely v ich pestovaní

Autor: Hana Smětáková 27. mája 2024 Žiadne komentáre

Margaréta a chryzantémovka sú dve odlišné rastliny, ktoré sa však medzi sebou často zamieňajú. V oboch prípadoch sa môžete tešiť na krásne romantické kvety, ktoré sa budú vynímať v záhrade, na balkóne aj terase.

Margaréta vs chryzantémovka 

Ako sa ale o rastliny správne starať, aby sa vám odvďačili záplavou nádherných kvetov? Na čo si dať pozor? Na tieto a ďalšie otázky si odpovieme v nasledujúcom článku.

Charakteristika margaréty

Margaréta (latinsky Leucanthemum) je rastlina, ktorá je rozšírená prakticky po celom svete. Na prvý pohľad zaujme svojimi bielymi alebo ružovými kvetmi s typickým žltým stredom. Táto vytrvalá rastlina hojne rastie na lúkach a pastvinách, ale aj na okrajoch ciest. U včiel a motýľov je tento kvet obľúbený preto, že sa jedná o bohatý zdroj nektáru.

S margarétou sa však spája aj určitá symbolika. Mnoho ľudí napríklad verí, že margarétový veniec dokáže priniesť šťastie a ochranu pred zlom. V anglickej kultúre býva margaréta spájaná s láskou a romantikou.

Margaréty v záhrade sa skvele vynímajú bok po boku ďalších rastlín. Pristane im to napríklad v kombinácii s rudbekiami a ďalšími vysokými kvetmi. Margaréty sa tiež môžu týčiť nad nižšími rastlinami a vytvárať tak nové poschodie.

Leucanthemum - MargarétaV minulosti sa margaréty radili do rodu chryzantém. V súčasnej dobe však už majú margaréty svoj vlastný rod s latinským označením Leucanthemum. Z toho dôvodu sa niekedy môžeme stretnúť s chybným označením a zaradením rastliny medzi chryzantémy.

Charakteristika chryzantémovky

Chryzantémovka (latinsky Argyranthemum) sa margarétam podobá iba stavbou kvetov. Inak sa jedná o krovitú rastlinu, poloker. V našich podmienkach sa pestuje ako letnička, ktorú je možné prezimovať. Bežne dorastá do výšky 60 až 90 cm a charakteristické sú pre túto rastlinu rozstrapkané, kopijovité až čiarkovité listy.

Margaréta druhy

Medzi najznámejšie druhy margaréty sa bezpochyby radí margaréta veľkokvetá či margaréta biela. Atraktívnych kvetov sa dočkáte aj pri margaréte Leucanthemum x Maximum 'Victorian Secret'.

Medzi margaréty býva niekedy zaraďovaná rimbaba obyčajná (čiže margaréta rimbaba), ktorej drobné kvetinové úbory sú však margaréte iba podobné.

 

Vyberte si margaréty do kvetináčov i záhrady a ozvláštnite s ich pomocou priestor. Nádherné biele kvety si určite zamilujete. A dajte šancu aj chryzantémovkám.


Margaréta pestovanie

Margaréty spája hneď niekoľko vlastností. Znášajú aj horšie pôdne podmienky a pomerne dlho vydržia vo váze. K predpestovaniu margaréty sa pristupuje v období od marca do júna. Rozhodne je na mieste vykonať výsev semien najprv do pareniska alebo výsevných hrantíkov. Na konkrétne stanovište ich môžete preniesť zhruba od mája do augusta (záleží samozrejme na dobe výsevu semien).

Margaréte sa najlepšie darí na slnečnom až polotienistom stanovisku. Rastline preto vyberte miesto, kde v dostatočnej miere svieti slnko (ale dajte si pozor na ostré poludňajšie slnko v horúcich letných mesiacoch).

Čo sa týka pôdy, voľte ideálne dobre priepustnú pôdu s mierne kyslým až neutrálnym pH. Rastlina nie je náročná na zalievanie. Aj keď je dostatok vlahy potrebný, pamätajte na to, že margaréta neznáša premokrenie.

Ako strihať margaréty

Aby ste sa tešili z bohatej nádielky kvetov, je vhodné margarétu pravidelne zastrihnúť. Po odkvitnutí sa zamerajte na včasný strih starých kvetov. Vďaka tomu dokáže rastlina vykvitnúť v tom istom roku ešte raz. Rovnako tak aj na jeseň odkvitnuté margaréty zostrihnite, aby sa zbytočne nevysilovali vytváraním semien.

Margaréta patrí medzi dlhoveké trvalky. Avšak zhruba raz za dva až tri roky jej doprajte rozsadenie.

Ako zazimovať margaréty v kvetináči

Margaréty patria medzi mrazuvzdorné trvalky, teda ich pestovanie v kvetináčoch je jednoduché a nevyžadujú žiadnu ochranu. Rez sa potom prevádza na jar.

Pokiaľ je margaréta súčasťou vášho trvalkového záhona v záhrade, je vhodné tieto rastliny na zimu ľahko prikryť čečinou či mulčovacou kôrou, ak ich pestujete v severných chladnejších oblastiach.

Margaréta na kmienku? Poslúži skôr chryzantémovka

Ak chcete ozvláštniť priestor na vašej terase alebo napríklad balkóne, možno vás bude zaujímať možnosť pestovania margaréty na kmienku. V tomto smere však poslúži skôr chryzantémovka. Konkrétne chryzantémovka parížska (latinsky Argyranthemum frutescens) dorastá do výšky okolo pol metra a vytvára kompaktný krík. Aj tieto rastliny po odkvitnutí zastrihujeme a môžeme tiež tvarovať korunu kríka. Rastlinu je možné prezimovať, inak je to letnička.

Chryzantémovka pestovanie

Chryzantémovke sa najlepšie darí na slnečnom stanovisku. Aby ste docielili dobrý rast a bohatú násadu kvetov, stavte na kvalitný a dobre priepustný substrát a pravidelné hnojenie. Pokiaľ bude v zemine zastúpený určitý podiel ílu, môže to pomôcť správnemu zadržaniu živín a vody.

Argyranthemum - ChryzantémovkaPamätajte tiež na priebežnú zálievku, aby ste substrát udržali mierne vlhký. Dajte si ale pozor na premokrenie rastliny, čo poznáte podľa typického žltnutia listov. Naopak v prípade sucha môžete bojovať s deformáciou listov a celkovým zakrpatením rastliny v raste.

Kvety sa u chryzantémovky objavujú už v máji a na rastline pretrvávajú zhruba do konca októbra. Vďaka tomu rastlina zdobí priestor počas veľkej časti sezóny. Odkvitnuté kvety pravidelne odstraňujte. Vďaka tomu dáte rastline priestor, aby mohli nasadiť nové puky.

Bohatú násadu kvetov môžete podporiť pravidelným prihnojovaním rastliny. Chryzantémovka sa odporúča hnojiť ideálne raz za týždeň.

Chryzantémovka druhy

Rovnako ako pri margaréte, aj pri chryzantémovke sa môžete stretnúť s radom odrôd. Rôzne odtiene ružovej ponúkne odroda Argyranthemum Percussion 'Double' Pink. Na veľké kvety v ružovej farbe sa môžete tešiť pri variante Argyranthemum Percussion 'Pink Eye'.

Zaujímavým variantom je aj netradičný kultivar Argyranthemum´Double Pink Honeybees´. Tmavo ružové kvety nájdete pri odrode Argyranthemum Day-Zee 'Wine Red'. Ak sa vám páči chryzantémovka so žltou farbou kvetov, nenechajte si ujsť odrodu Argyranthemum Pac Day-Zee Yellow.

Zazimovanie chryzantémovky

Výhodou chryzantémovky je, že si jeho prítomnosť môžete užívať mnoho rokov. Túto rastlinu totiž možno zazimovať. S príchodom nižších teplôt chryzantémovky v nádobe preneste na svetlé miesto s teplotou 5 až 10 °C. Zálievku obmedzte na minimum, ale dajte si pozor na to, aby substrát úplne nevyschol.

Ako strihať chryzantémovky

Chryzantémovku je vhodné na jeseň zredukovať zhruba o tretinu. Na jar potom môžete pristúpiť k ráznemu rezu na udržanie typického huňatého tvaru rastliny.

TIP: Zistite, ako pestovať chryzantémy a doplňte s ich pomocou okrasné záhony vo vašej záhrade.

Verbena pestovanie - krásna rastlina aj do kvetináča

Autor: Hana Smětáková 20. mája 2024 Žiadne komentáre

Túžite po zaujímavej rastline, ktorá vám bude robiť radosť svojimi pestrofarebnými kvetmi? Jednou z možností je verbena, čiže železník. Táto rastlina sa bude skvele vynímať v záhone alebo kvetináči, ktorým môžete ozdobiť svoj parapet. Zistite, aké druhy existujú a ako postupovať pri jej pestovaní.

Kvet verbeny - železníka v červenej farbe. Verbena nana compacta Malgosia 

Verbena či železník

Verbena, železník sú označenéia pre jednu a tú istú rastlinu. Verbena môže byť letnička aj trvalka, pričom vašu záhradu zahalí do krásnych farieb. Kvitne bohato a vyníma sa nielen v záhone, ale aj v kvetináči či inej nádobe.

Verbena trvalka

Nie všetky verbeny sú letničky. Výnimkou je napríklad železník argentínsky (latinsky Verbena bonariensis). Jedná sa o trvalku, ktorá dokáže veľmi dobre prečkávať slovenské zimy. Bežne dorastá do výšky 1,5 až 2 metre a perfektne poslúži ako dominanta celého záhonu. Kvitne fialovomodrými súkvetiami. Ďalšou populárnou trvalkou je železník lekársky, ktorý zaujme tuhou a priamou stonkou dorastajúcou do výšky až pol metra.

Verbena letnička

Z letničkových variantov verbeny stojí za zmienku napríklad odroda Verbena pac ´Vera Deep Blue´, ktorá počas kvitnutia zaujme krásnou vôňou a pýši sa krásnymi fialovými kvetmi. Kvety vo fialovej a bielej farbe ponúkne odroda Verbena 'Vera Blue Bicolor'.

Nádherné biele kvety ponúkne Verbena pac ´Vera White´. Pokiaľ túžite po červenej odrode, môžete sa rozhodnúť napríklad pre Verbenu 'Summerdream Dark Red' alebo poloprevisnutú Verbenu 'Estrella Red'. Jedinečné červené kvety ponúkne aj letnička Verbena Wfl 'Gala Beauty Red'. Originálnym variantom je Verbena x peruviana ´Voodoo Red Star´ s červenobielymi kvetmi.

Ak hľadáte rastlinu s krásnymi ružovými kvetmi, bude pre vás skvelou voľbou varianta Verbena Summerdream 'Pink' alebo Verbena Wfl 'Estrella Pink'.

 

Prezrite si žiarivé druhy železníka a vyberte si medzi nimi variant, ktorý sa bude vynímať v záhone, kvetináči aj inej nádobe

 

Pestovanie verbeny

Verbene sa najviac darí na južnom, západnom či juhovýchodnom stanovisku. Pokiaľ ju umiestnite do tieňa, nedočkáte sa bohužiaľ kvetov. Verbeny je možné vypestovať aj zo semienok. V tomto smere však možno narazíte na chúlostivosť mladých rastliniek, a preto nejde o nič jednoduché. Vzhľadom k tomu sa ako praktickejšie javí zakúpenie už prijatých a silných sadeníc.

Pri pestovaní železníka sa nezaobídete bez kvalitného substrátu, ktorý by mal byť dobre priepustný a dostatočne výživný. Verbena vyžaduje pravidelnú zálievku, pričom substrát by mal byť schopný vodu po zálievke podržať. Táto rastlina sa skvele hodí na pestovanie do samozavlažovacích hrantíkov, ktoré jej zaistia permanentný prísun vody. Pri pestovaní verbeny pamätajte na zalievanie ráno alebo večer, v sparných letných dňoch pokojne aj každý deň.

Verbena prezimovanie

Mnoho ľudí sa rozhodne s príchodom chladného počasia sa verbeny zbaviť a na jar si kúpiť opäť nové sadenice. To je samozrejme jedna z možných ciest, ale pokiaľ nechcete s príchodom jari utrácať za nové sadenice, môžete sa pokúsiť o zazimovanie rastliny.

Detail kvetov verbeny vo fialovej, červenej a bledofialovej farbeV tomto ohľade myslite na to, že verbena potrebuje v zimnom období svetlo, ale zároveň nízku teplotu. Tá by sa mala pohybovať okolo 8-10 °C. Vzhľadom k tomu sa na prezimovanie rastliny skvele hodia napríklad zimné záhrady alebo presvetlené chodby. Čo sa týka zálievky, v zimných mesiacoch stačí dopriať rastline vodu iba v malom množstve. Bohato stačí verbénu zaliať raz za 7 až 14 dní.

Pred jarou stačí železníky zrezať na výšku zhruba 5 centimetrov a preniesť ich do priestorov s teplotou nad 15 °C. Pri pravidelnej zálievke sa môžete pomerne skoro dočkať toho, že rastlina obrazí a rozkošatí sa.

Kvet verbena

Aby ste docielili veľké množstvo kvetov, je na mieste verbenu raz za 14 dní prihnojiť fosforečnými hnojivami. Akonáhle kvety odkvitnú, odštipnite ich. Vďaka tomu sa budete môcť tešiť z kvitnutia počas celej vegetačnej sezóny.

Verbena v kvetináči

Verbena v kvetináči je skvelým spôsobom, ako ozvláštniť parapety vášho okna a pritom urobiť zaujímavú zmenu oproti bežne rozšíreným muškátom. Pokiaľ sa rozhodnete pre pestovanie v kvetináči, stojí za odporúčanie použitie špeciálnych samozavlažovacích hrantíkov, ktoré rastline sprostredkujú dostatok vlahy.

Ako na množenie verbeny

Túžite po tom verbenu namnožiť? Zaštiepené výhonky tejto rastliny je možné využiť ako odrezky, ktoré najlepšie a najrýchlejšie zakorenia vo vode. Odrezky zbavte spodných listov. Bohato stačí, keď ich necháte zhruba šesť až osem. Akonáhle dôjde k ich zakoreneniu, presadte ich do zmesi perlitu, piesku a rašeliny.

Verbenu trvalku rozmnožíte jednoducho delením trsov na jar.

Na množenie verbeny je možné používať aj metódu kopcovania či potápania, kedy stred nových výhonov zahrniete zeminou a ponecháte ho tak počas siedmich až ôsmich týždňov. Následne môžete výhon s korienkami oddeliť a zasadiť ho samostatne.

TIP: Inšpirujte sa, ako vytvoriť letničkový záhon a premeňte svoju záhradu pomocou krásne kvitnúcich rastlín.

Kapucínka pestovanie - krásne i jedlé kvety

Autor: Hana Smětáková 13. mája 2024 Žiadne komentáre

Kapucínka je bylinný poklad, ktorý si vás získa nielen pre svoje krásne kvety. Jednotlivé časti rastliny bývajú často využívané v rámci ľudového liečiteľstva. Veľká výhoda spočíva v nízkych nárokoch na pestovanie, s ktorým si preto poradia aj začiatočníci.

Kvety kapucínky v oranžovej farbe

Aké stanovište a pôdne podmienky tejto rastline dopriať? Podrobné informácie vám odhalí práve tento článok.

Charakteristika kapucínky

Kapucínka je pomerne rýchlo rastúca letnička, ktorá na prvý pohľad zaujme svojimi veľkými žltými, oranžovými a červenými kvetmi. Tieto kvety sú nielen krásne, ale zároveň aj jedlé. Vďaka nízkym nárokom rastlina ľahko vyrastie aj úplnému začiatočníkovi.

Veľkou výhodou tejto rastliny je, že ju možno využiť aj ako ochrankyňu zeleniny a rôznych ovocných stromov. Má totiž tendenciu na seba prirodzene priťahovať vošky, húsenice a slimáky. Tiež odpudzuje plesne a choroby tekvíc, zemiakov, reďkoviek, brokolice, kapusty, karfiolu či kalerábu.

Kedy kvitne kapucínka

Na rastline sa kvety objavujú od júna, pričom kapucínka kvitne až do prvých mrazov. Zdobiť môže vaše kvetinové záhony, ploty, pergoly či okenné hrantíky.

 

Vyberte si semená kapucínky v našom e-shope a pustite sa do pestovania. Vyberať môžete z rôznych variantov s odlišnou farbou kvetov

 

Kapucínka druhy

Existuje hneď niekoľko druhov kapucínky, ktoré sa líšia najmä svojou veľkosťou a farbou kvetov. Niektoré z nich sú nízke, iné popínavé. Atypické kvety a listy ponúkajú kapucínka Tropaeolum peregrinum.

Rôzne druhy kapucínok v žltej bielej a červenej farbe
Krásne šarlátové kvety a zároveň temne zelené listy ponúkne odroda ´Princess Of India´. Skvele vynikne na okraji záhona aj vo väčšej nádobe. Obľube sa teší aj pnúca kapucínka väčšia ´Out Of Africa´ s bielo panašovanými listami.

Kapucínka väčšia ´Baby Rose´ zaujme svojimi tmavo ružovými kvetmi, ktoré hojne priťahujú hmyz. Kapucínka ´Tom Pouce´ sa pýši kompaktným vzrastom a kvety so zmesou rôznych farieb. Ďalším perfektným variantom je kapucínka väčšia ´Bijou Double´ v zmesi farieb červenej, oranžovej a žltej.

Kapucínka výsev

Kapucínka sa vyžíva na slnečnom a teplom stanovisku. Neznáša mráz, preto sa u nás pestuje ako letnička. Výsev kapucínky sa vykonáva do hniezd po 2 až 4 semenách do sponu 30 x 30 cm a do hĺbky asi 2 cm.

Pôdu voľte skôr chudobnejšiu a dobre priepustnú, ktorá však nie je príliš prehnojená dusíkom. Pamätajte na to, že semená v pôde nikdy nesmú zaschnúť. Preto si dajte pozor na ich pravidelné zalievanie. Semená začínajú klíčiť v priebehu dvoch až troch týždňov.

Kedy vysádzať kapucínku

Semená kapucínky klíčia pri teplote okolo 15 °C. Vzhľadom na to je možné pristúpiť k ich výsevu na záhon v druhej polovici mája, kedy už nehrozia prízemné mrazíky. Pokiaľ sa rozhodnete si predpestovať sadeničky, môžete tak urobiť už v polovici apríla (v takom prípade však sadeničky pestujte v skleníku alebo doma za oknom).

Kapucínka pestovanie v kvetináči

Kapucínka sa dá bez problémov pestovať nielen v záhone v záhrade, ale aj v kvetináči či inej nádobe. Pokiaľ sa rozhodnete pre pestovanie kapucínky doma, pamätajte na dodržanie správneho stanovišťa a nádobu umiestnite tak, aby na ňu priamo nepražilo slnko. Keďže má rastlina rada vlhko, doprajte jej pravidelnú zálievku.

Využitie kapucínky

Kapucínka nachádza v kuchyni pestré uplatnenie. Mladé listy, puky a kvety sa pýšia ostrou korenistou chuťou, ktorá pripomína chuť žeruchy siatej. Kvety sa hojne používajú na ochutenie zeleninových šalátov, chlebíčkov a ďalších pokrmov. Spracovať teda možno všetky nadzemné časti rastliny.

V ľudovom liečiteľstve sa kapucínka podáva napríklad počas chrípky, prechladnutia, zápaloch dýchacej sústavy alebo bolestiach v krku. Môže byť nápomocná na uvoľnenie hlienu a dezinfekciu dýchacích ciest.

Kedy zbierať semená kapucínky

Púčiky a nezrelé semená kapucínky sa zbierajú a nakladajú do kyslého nálevu podobne ako kapary. Zrelé semená na ďalšie uchovanie a použitie rastlina ponúka zhruba v priebehu septembra a októbra.

TIP: Zaujíma vás, ktoré kvety sú jedlé okrem kapucíniek? Nenechajte si ujsť aj náš článok zameraný práve na túto tému.

Pivonky pestovanie

Autor: Ing. Adriána Francová 6. mája 2024 Žiadne komentáre

Pivonky patria medzi obľúbené trvalky. Už v minulosti boli takmer v každej predzáhradke, vo vidieckych záhradách našich babičiek. Ich krása je ťažko opísateľná. Obrovské majestátne kvety na pevných stonkách sú nápadné už z diaľky.

Pivonky pestovanie

Mnohé potrebujú oporu, aby sa udržali na stonkách. Kvety sú bohaté, plné, iné prázdne s výrazným stredom, rôznych farieb, plné sladkej a typickej vône lákajúce opeľovače.

Patria medzi spoľahlivé trvalky, ktoré radi splnia svoju úlohu v akomkoľvek záhone. Výborne sa kombinujú s inými trvalkami. Kvitnú od jari do leta a po odkvitnutí svojou bohatou zeleňou vyplnia akýkoľvek záhon a vytvoria dostatočne hustú hmotu. Samozrejme, hovoríme už o starších porastoch.

Pivonka sa dožíva aj 100 rokov, teda pokiaľ sa rozhodnete ju pestovať, zvážte jej výsadbu, teda vhodnosť miesta na dlhodobé pestovanie. Niektoré kultivary sú vysoké a potrebujú dostatočný priestor aby vynikli.


Vyberte si pivonky z našej ponuky alebo sa inšpirujte pestrou ponukou trvaliek


Druhy pivoniek

Existujú kultivary s jednoduchými kvetmi alebo plnokveté, rôznych farieb a veľkostí. Mohli by sme ich rozdeliť do dvoch skupín: drevnaté alebo bylinné.

Bylinné druhy každoročne vyrastú, vytvoria listy, vykvitnú a potom odumrú a v budúcej sezóne opäť vyrastú od koreňa novými výhonkami. Dosahujú výšku 60-80 cm.

Drevnaté druhy si ponechávajú pôvodnú stonku, ktorá drevnatie a potom majú charakter kríka. Tým sa rozlišujú aj výškou. Drevnaté vo vhodných podmienkach dorastajú aj do 2 m.Pivonky v záhone

Z konkrétnych odrôd možno spomenúť napríklad pivonku plnokvetú 'Karl Rosenfield' s plnými kvetmi v červenej farbe. Pivonka bylinná 'Shirley Temple' zaujme jemne bieloružovými kvetmi, ktoré neskôr blednú až na bielu farbu. Odroda 'Rosea Plena' sa pýši krásnymi zdvojenými kvetmi v ružovej farbe. Odroda ´Alba Plena´ je zaujímavá kráska s bielymi kvetmi. Pre biele a lesklé kvety býva hojne pestovaná aj odroda 'Duchesse De Nemours'.

Z odrôd s ružovými kvetmi možno ďalej spomenúť napríklad 'Sorbet', ktorá v poslednej dobe patrí medzi jedny z najvyhľadávanejších. Za pozornosť stojí aj 'First Arrival' s ružovo-fialovým sfarbením, 'Sarah Bernhardt', 'Alexander Fleming' či Bowl of Beauty. Zabudnúť nesmieme ani na pivonku 'Cytherea' či japonskú pivonku 'Sword Dance'.

S krásnou koralovou farbou vás určite zaujme pivonka 'Pink Hawaiian Coral'. Dych vyrážajúce červené kvety ponúkne pivonka 'Nippon Beauty'. Tmavo červené kvety v kombinácii s výraznými žltými tyčinkami potom vynikajú pri odrode 'Buckeye Belle'.

Pokiaľ zatúžite po pivonkách s bielou farbou kvetov, stoja za odporúčanie odrody 'White Towers', 'Honey Gold' s bielo-zlatými kvetmi alebo pivonka 'Krinkled White' s veľkými bielymi čaškovitými kvetmi. Veľmi zaujímavo pôsobí aj pivonka 'Laura Dessert' s plnými krémovo žltými kvetmi.

Kedy sadiť pivonky

Podstata úspešného pestovania tkvie v správnej výsadbe. Vysádzajú sa plytko, pričom je potrebné zvoliť vhodný substrát pre pivonky. V ílovitých pôdach vytvorte na dne drenážnu vrstvu.

A ako pestovať pivonky? Pamätajte na to, že vlhké prostredie pre tieto rastliny nie je vhodné. Neznášajú časté presádzanie, okopávanie a v prvých rokoch po výsadbe mladej rastliny odporúčame nastlať v mieste koreňov. Tým ich ochránite aj v zime pred vymrznutím. Postačí vám na to mulč. Pre výsadbu pivoniek vyberte chránenú polohu, slnko až polotieň a v priebehu rastu im doprajte hnojivo a zálievku.

V krátkom čase rozžiari váš záhon a zároveň vykúzli úsmev na tvári. Vyhnite sa prievanu, severnej strane a kyslej pôde. Tu prospievať nebudú.

Presádzanie pivoniek

Pivonky neznášajú presádzanie. Čas od času je ale nutné k tomuto kroku pristúpiť. Najvhodnejším obdobím na presádzanie pivoniek je august. V tomto čase teda pivonky v záhone môžete rozdeliť, vybrať zo zeme a presunúť ich na iné stanovište. Vždy ale pamätajte na to, že tieto rastliny vyžadujú slnečné stanovište s dobrou pôdou. Po presadení budú kvitnúť o 3 roky cca.

Hnojivo na pivonky

Premýšľate, čím hnojiť pivonky, aby ste podporili ich zdravý rast? Tieto rastliny je vhodné prihnojovať na konci leta za použitia fosforečného a draselného hnojiva. Pokiaľ sa rozhodnete pre pestovanie drevitých pivoniek, využite iba minerálne hnojivá s obsahom fosforu.

Pivonky pestovanie v kvetináči

Tieto rastliny je možné bez problémov pestovať aj v nádobách. Platí pritom, že v kvetináči ľahšie vypestujete skôr bylinné pivonky. Pamätajte, že nádoba by mala byť dostatočne veľká a hlboká. Mala by mať odtokové otvory, aby ste sa vyhli plesniveniu koreňov. Pri samotnom sadení hľúz pivoniek ich umiestnite zhruba 3 cm pod povrch. Môžete pridať trochu hnojiva. Nezabudnite pôdu udržiavať vlhkú, ale nie mokrú. V momente, keď pivonky vyrastú, ich nemusíte zalievať príliš často.

Pivonky v záhrade

Pokiaľ sa rozhodnete pre pestovanie pivoniek v záhrade, vysádzajte ich do hĺbky zhruba 8-10 cm. V prípade, že hľuzy zasadíte príliš hlboko, pivonky nemusia vykvitnúť.

Kedy kvitnú pivonky

Pivonky v záhrade kvitnú prevažne od apríla do júna. Vtedy priestor vašej záhrady, terasy alebo napríklad balkóna zahalia do nádherných farieb.

Pivonky po odkvitnutí

Správna starostlivosť o pivonky po odkvitnutí vám zaistí, že sa rastliny budú tešiť skvelému zdraviu a aj v nasledujúcom roku nasadia krásne nové kvety. Odkvitnuté kvety preto odstraňujte. Ale pozor. Nikdy neodstraňujte spoločne s kvetmi aj listy. Tie sú pre túto rastlinu veľmi dôležité, pretože prostredníctvom nich zbiera slnečnú energiu.

Pivonky na jeseň a na jar

Pivonky nie sú náročné na pestovanie. Plytko korenia, teda neznášajú častú manipuláciu s koreňmi ani okopávanie. Preto len po odkvitnutí odstráňte odkvitnuté súkvetia, aby sa zbytočne nevysilili pri tvorbe semien. Dôležitá je tiež správna starostlivosť o pivonky na jeseň a na jar.

Pivonky na jeseň

Na jeseň odstráňte časť poškodených listov a suché listy a časť ponechajte. Pred zimou zasypte vnútro lístím.

Pivonky na jar

Na jar, keď uvidíte od koreňa nové lístky, odstráňte suché výhonky.

Kvety pivoniek sú nádherné na dekorovanie a aranžovanie, do svadobných kytíc alebo len tak do vázy. Pôsobia majestátne a romanticky, najmä plné kultivary. V záhrade by mali byť umiestnené tak, aby kompozične vyplnili miesto v záhone a zároveň pôsobili a boli dominantné. V obľube ich majú aj motýle a čmeliaky. Určite sa stanú aj vašimi obľúbenými rastlinami. V našej ponuke nájdete zaujímavé kultivary, stačí si len vybrať.

TIP: Dominantné trvalky majú tiež svoje miesto v záhone. Prečítajte si napríklad článok o rozdieloch medzi fakľou a fakľovkou.

Posledné príspevky
Posledné komentáre
  • Magnólia pestovanie
    13. mája 2024
    Niektoré magnólie zakvitnú po 10 rokoch, iné skôr, záleží či je to semenáč, ako vyspelý...
  • Magnólia pestovanie
    13. mája 2024
    Dobry den mam krasnu cca 2,5m vysoku Grandifloru mam ju 8 rokov kupena bola cca vysoka 60 cm no...
  • Kala pestovanie
    12. mája 2024
    Môžete ju opatrne v celku vložiť do nového väčšieho kvetináča, ale ktorý má byť viac...
  • Kala pestovanie
    12. mája 2024
    Dostala som krásnu čiernu kalu, mám ju asi týždeň, zatiaľ je bez zmeny. Má veľa kvietkov,...
  • Lišajníky na ovocných stromoch
    7. mája 2024
    Dobrý deň, vieme toľko koľko aj vy a záhradkári a ovocinári skúšajú všetky možnosti a...
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Trachycarpus fortunei / Trachykarp Fortunov, bal. 5 s