+421 948 199 109

Hmyzožravé rastliny - návod na pestovanie

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 16. novembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Chcete pestovať hmyzožravé rastliny alebo ich už pestujete a nie ste si istí, či im venujete správnu starostlivosť? Prinášame vám stručný návod na ich pestovanie.

Hmyzožravé rastliny

Väčšina druhov hmyzožravých rastlín vyžaduje vlhký vzduch, ktorý v byte najmä v zime pri zapnutom ústrednom kúrení chýba. Pomôcť sa dá veľmi jednoducho: rastlinku aj s kvetináčom treba umiestniť do väčšieho (3-litrového) pohára, sklenej čaše, malého akvária či akvaterária, na dno ktorého sa naleje asi 2 cm dažďovej alebo destilovanej vody (nie technickej).Mäsožravé rastliny

V lete môže pohár zostať pootvorený s tým, že po odparení vodu treba doliať. V zime je vhodné nádobu uzavrieť a tým zabezpečiť vyššiu vzdušnú vlhkosť. Odpadajú tak starosti so zálievkou a rastlinka v pohode prežije aj dlhú dovolenku, ktorú iné izbové kvety nebudú tolerovať.

Hmyzožravé rastliny sa zásadne nehnoja tak, ako iné izbové rastliny. Mierny doplnok živín získavajú práve rozkladom drobného hmyzu, ktorý si nachytajú. Hmyzožravosť je len doplnková výživa, a preto žiadny druh mäsožravej rastliny netreba prikrmovať. Časté dráždenie, či veľké sústo rastlinám skôr škodí a môže spôsobiť predčasné    odumretie listu alebo i celej rastliny.

Krčiažniky a Saracénie sa pestujú podobne, poskytnúť im však treba väčšie až veľké akvaterárium či akvárium. Pre tvorbu krčiažkov je najmä pri krčiažnikoch dôležitá vysoká vlhkosť vzduchu, preto sa akvárium zhora prikrýva tabuľou skla.

Nádoby s rastlinami treba umiestniť na rozptýlené svetlo alebo do polotieňa. Pri pestovaní na priamom slnku treba dať pozor na rýchle prehriatie nádoby, ktorému sa dá zabrániť zatienením, napr. listom papiera.

TIP: Ak chcete pri izbových rastlinách zostať skôr pri klasike, skúste si prečítať napríklad článok o pestovaní nádchovníka.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty