+421 948 199 109

Rýchlorastúce tuje

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 9. novembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Tuje napriek kritikom patria medzi často používané ihličnany pre získanie zelenej steny, ktorá dokáže v krátkom čase opticky oddeliť priestor, izolovať priestor od komunikácie a tiež dokáže nahradiť pevné oplotenie. Navyše výhodou je pomerne rýchly rast a neopadavosť počas zimy.

Rýchlorastúce tuje

Najčastejšie sa nachádzajú vysadené ako súvislý zelený pás v živom plote, ako solitéry v záhrade či dokonca v nádobách pred vchodom do domu alebo na terase ako mobilný živý plot pre získanie tienenia či oddelenia sa.

Pestovanie tují

Tuje patria medzi nenáročné druhy, čo sa týka pôdnych podmienok a vlahy. Dobre rastú na plnom slnku aj v polotieni. Obľúbené kultivary sú : Smaragd, Brabant, Europa Gold.


Tují je oveľa viac a stále je čas na ich výsadbu, pozrite si aktuálnu ponuku tují v našom eshope


Ako sadiť tuje

Začneme otázkou kedy sadiť tuje. Dreviny zakúpené v kontajneroch sa vysádzajú od marca do novembra, alebo do trvalého zamrznutia pôdy, podľa podmienok. Vysádzajú sa do vopred pripravených otvorov do hĺbky ako boli vysadené v kvetináčoch.

Dreviny väčšie resp. vyššie s koreňovým balom sa vysádzajú skoro na jar v priebehu marca alebo neskoro na jeseň, prelom október, november.  Uvítajú dostatočne veľký otvor a kvalitný kompost alebo substrát pre ihličnany.Druhy tují

Rýchlorastúce tuje nevyžadujú inak špeciálne podmienky pre rast. Najdôležitejšie sú správne rozostupy, vetraná plocha, vhodná starostlivosť ( zalievanie, hnojenie).

Rozostupy pri výsadbe sú veľmi dôležité. Spon vysádzaných drevín sa udáva podľa výšky plota v budúcnosti. Pokiaľ chcete živý plot do výšky 4-5 m, potrebujete rozostupy 80 - 90 cm od seba. Pokiaľ chcete finálnu výšku plota do 3 m, rozostup 70 cm je ideálny. Menšie ploty – menšie rozostupy. Minimálne však 50 cm od seba. Pri nesprávnom rozostupe v budúcnosti hrozí pomalý rast, zakrpatenie každej druhej dreviny vo výsadbe, slabé prírastky, konkurenčný boj o vodu, živiny, koreňový priestor. Hustá výsadba sa rovná nevetraný priestor a vznik múčnatiek, hubových ochorení atď. Od oplotenia je tiež vhodné dodržať vzdialenosť 70-80 cm.  Je to kvôli jednoduchšiemu ošetrovaniu plota aj kvôli rezu drevín či aplikácii postreku či hnojiva.

Tuje rastú priemerne 20-40 cm ročne. Je to závislé od kultivaru a podmienok pestovania. Vo vhodnej oblasti s pravidelným hnojením a primeranou závlahou rastú 25-40 cm ročne. V horších podmienkach, bez hnojenia 20 cm.

Ako sa starať o tuje

Bežnou starostlivosťou sa rozumie primeraná závlaha počas celého roka. Bezprostredne po výsadbe,  po dobu 1-2 rokov aj počas zimy, keď nemrzne. Hnojenie na jar i počas sezóny a na jeseň hnojivami pre vyzrievanie pletív, lepšie prezimovanie, aplikácia horkej soli.

Strihanie tuje

Tuje striháme cca 2-3x ročne, zo strán, vrchol nechávame dorásť do požadovanej výšky až potom zastrihneme. Pokiaľ chcete extra hustý plot, zostrihnite aj vrchol, ten sa pravdepodobne rozvetví na 2. Rez tují je ideálne vykonať prvýkrát na jar v mesiaci apríl, druhý letný rez v júni a posledný na koniec augusta – september. Strihajú sa nožnicami alebo krovinorezom. Ideálny rez je tesne pred dažďom, pod mrakom, nie v horúčavách. Potom nasleduje hnojenie a intenzívna zálievka alebo dážď.

Solitéry alebo dreviny pestované v nádobách môžu byť strihané do špirál, kužeľov, obdĺžnikov a do iných tvarov.

Pravidelne kontrolujte aj zdravotný stav drevín. Včasné odhalenie a správne diagnostikovanie chorôb a škodcov je začiatok úspechu a zdravé dreviny a pekný plot.

Tuje môžete pestovať aj celoročne v nádobe, ideálne ak nie je plastová. Obyčajne skrášľujú vchod do domu, lemujú balkón či terasu. Nádoba musí byť dostatočne veľká, primeraná koreňovému balu pri kúpe. V malom kvetináči s minimom priestoru pre korene budú aj minimálne rásť. Doprajte im pravidelnú a výdatnú zálievku. Otvor v nádobe na odtok prebytočnej vody by mal byť samozrejmosťou.

Plastové nádoby sú nevhodné, nakoľko sa v lete prehrievajú, v zime neviažu vodu, a praskajú, premŕzajú drevinám korene.  Vhodné nádoby sú kameninové, keramické, betónové, alebo zo špeciálne tvrdeného plastu, ak im doprajete výstelku, či jutový obal.

TIP: Prečítajte si článok v ktorom sa zaoberáme hnednutím tují.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Hakonechloa macra ´Aureola´ / Hakonechloa, mladá r., K9