+421 948 199 109

Nádchovník pestovanie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 23. novembra 2020 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Táto zaujímavá rastlina nádchovník nesie zároveň viacero pomenovaní : rýmovník v českom jazyku, ktorý sa u nás dosť udomácnil, rovnako ako mexický eukalyptus, španielsky tymián, či dokonca mexické oregáno. V každom prípade ide o Plectranthus amboinicus.

Nádchovník

Je to izbová rastlina, ktorá sa dá v lete až do mrazov pestovať na terase či balkóne alebo aj medzi letničkami v nádobe. Zimu u nás neprežije, preto nezabudnite na jeseň pred mrazmi rastlinu preniesť do bytových podmienok. Nádchovník je zaujímavá rastlina najmä vďaka aromatickým listom. Sú plné, dužinaté, s výraznou vôňou po eukalypte a citrónoch. Lístky majú jemné postriebrenie a chĺpky. Je atraktívny vzrastom a dekoratívny aj v byte.

Ako pestovať nádchovník

Rastlina je nenáročná na pestovanie. Väčšinou sa pestuje v nádobe ako prenosná izbová rastlinka. Vyžaduje slnečné stanovisko až polotieň. V trvalom tieni sa jej nedarí a rovnako aj v premokrení. Pôda by mala byť výživná, prievzdušná. Odtok na prebytočnú vodu by mal byť samozrejmosťou. Rastlina dosahuje výšku 20 cm. Časom však dokáže vytvoriť výhonky dlhé aj jeden meter.

Nádchovník pestovanieJe vzrastom porovnateľná s klasickým letničkovým plektrantom, ktorý vysádzame spolu s muškátmi do hrantov. Tieto dlhé výhonky môžete priebežne používať alebo ich strihať a nechať zakoreniť vo vode. Rozmnožovanie je veľmi rýchle a spoľahlivé. Hnojí sa počas jari a leta hnojivami pre balkónové rastliny. Pokiaľ chcete lístky pravidelne používať, doplňte pravidelne čerstvý substrát a umelé hnojivá nepoužívajte.

Nádchovník použitie

Už podľa samotného názvu je zrejmé, v akom prípade Vám vie pomôcť v domácnosti. Jeho lístky obsahujú vonné silice, ktoré po rozdrvení a privoňaní uvoľnia Váš upchatý nos. Najvhodnejšie je používať lístky v čerstvom stave alebo sušené, ale obsah vonných látok sa výrazné zníži.


Túto zaujímavú rastlinku si môžete zakúpiť aj v našom eshope – nádchovník


Dokonca je účinný aj pri bolestiach hlavy. Jemné inhalovanie Vás nastaví pozitívne. Dokonca ich môžete použiť v kuchyni ako korenina k mäsu, najmä k divine, pečenému mäsu, a na prípravu šalátov. Množstvo naozaj voľte podľa chuti.

Z lístkov si môžete pripraviť aj odvar, ktorý sa dá použiť na drobné poranenia, čistenie pleti, na liečbu akné, plesní, strata pružnosti pleti zo stresu atď.

Keďže patrí medzi aromatické rastliny, využíva sa aj ako prírodný repelent proti komárom. Nečakajte však veľké účinky, že komárov počas celého leteného večera neuvidíte. Pri pohybe vetra a samotných výhonkov, za teplých dní sú tieto silice cítiť, podobne ako u citrónového muškátu. Odvar, ktorý nevyužijete môže poslúžiť do aroma lampy na prevoňanie vzduchu a lepšiu inhaláciu.

Nádchovníkov je okolo 350 druhov. Najznámešie sú P. argentatus, P. amboinicus a P. barbatus a esculentus.

TIP: Medzi zaujímavé rastliny s pozoruhodnými účinkami radíme aj aloe vera. Prečítajte si článok o pestovaní aloe vera.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Japonská kvetinová záhrada, bal. 1,5 g