+421 948 199 109

Kedy strihať živý plot

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 14. júla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Rez patrí k starostlivosti o akékoľvek výsadby. Pokiaľ ste sa rozhodli pre voľne rastúci živý plot, rez aplikujte podľa vysadených druhov. Koniec júla a najmä august je vhodné obdobie na rez a strihanie živých plotov a zaujímavých solitérnych rastlín, najmä z ihličnatých drevín. V dnešnom článku vám ponúkame pár rád ako to zvládnuť a dosiahnúť krásny tvar rastlín a hlavne im rezom neublížiť.

Kedy strihať živý plot

Doprajte pred strihaním drevinám dostatočne veľkú a pravidelnú závlahu a nezabúdajte na ňu ani po reze. Snažte sa rezať počas zamračeného dňa. Podmienkou kvalitného rezu okrem termínu sú aj dostatočne ostré nožnice a kvalitné náradie, ktoré nie sú znečistené alebo kontaminované chorobou alebo škodcom po predchádzajúcom strihaní napadnutých drevín.

Dreviny nikdy v tomto letnom období nerežte hlboko do dreva. Na to je určené jarné obdobie.

Ako strihať živý plot

V prvých rokoch života po výsadbe je rez častý, aby sa kry zahustili, rozvetvili. Listnaté druhy sa strihajú aj 3x do roka, v období vegetačného pokoja, v júni a raz koncom júla alebo začiatkom augusta. Počítajte s množstvom rastlinného odpadu v podobe vetiev a listov.


Aktuálna ponuka rastlín na živé ploty


Na jar kvitnúce listnaté kry sa strihajú po odkvitnutí, to je zhruba v máji až júni. Jedná sa najmä o zlatý dážď (Forsythia intermedia), tavoľník van houtteho (Spiraea van Houtteii), dulovec (Chaenomeles japonica), tamarišku (Tamarix), orgován (Syringa vulgaris).

Ako strihať živý plotHlboký rez aplikujte vyslovene len vtedy, ak sa jedná o starý živý plot, ktorý potrebujete zmladiť a podporiť mladé výhony zo starého kmeňa.

Dreviny kvitnúce v lete (budleja, tavoľníky, ibišteky a pajazmín) sa strihajú v zime až v predjarí (koniec februára až do marca, kým nezačnú rašiť).

Vždyzelené kry upravujte od septembra až do prvých mrazov


Vytvorte si živý plot z okrasných kríkov


Strihané živé ploty sa musia udržiavať, strihať pravidelne a správne už od mladého veku, aby ste dokázali vytvoriť naozaj hustú a rovnú stenu alebo plot.

Kedy strihať tuje

Ihličnany v strihanom živom plote, napríklad tuje, sa strihajú až po dosiahnutí požadovanej výšky. Ak plánujete živý plot vo výške 2 metre, tuje zrežte, až keď dosiahnu výšku 2 metre.

Pokiaľ chcete plot nižší, zrežte nižšie. Živé ploty z ihličnanov tvarujte len na jeseň alebo v predjarí. Používajú sa špeciálne plotové nožnice alebo krovinorezy. Dbajte na to, aby boli  steny šikmé a aby bol živý plot dolu o 20 – 50 cm širší ako hore.

Kedy sa strihajú ihličnany

Ihličnany sa strihajú minimálne. Odstraňujú sa len nepekne rastúce vetvy, čiže sa jedná skôr o kozmetickú, estetickú úpravu.

Smrek je potrebné rezať opatrne. Pokiaľ sa Vám to nepodarí, chybu už ťažko napravíte a aj to bude na plote vidieť. Nikdy nerežte do dreva, ale režte v období rastu mladých výhonkov.

Tvarovanie živých plotov

Okrem týchto klasických tvarov môžete vyskúšať aj tvarovanie drevín do gule, ihlanu, špirál a štvorcov. Ideálne je na to použiť krušpán, bršlen. Tieto dreviny môžete tvarovať a strihať už od mája, kedy uvidíte prvé výhonky. Pokiaľ si netrúfate na to, môžete použiť rôzne predlohy vyhotovené z pletiva. Mnohé iné tvary v podobe vtákov a zajačikov sa dajú bežne zakúpiť v záhradníckych potrebách. Stačí ich navliecť na kry, ponechať ich tam počas celého roka a zostrihávať len prerastené výhonky. Konštrukcia celá prerastie a už sa neodstraňuje z kra.

Zo známeho krušpánu dokážete vytvoriť rôzne veľké zvieratá a gule, ktoré nemusia byť umiestnené a vysadené len v pravidelných záhradách. Prípadne rovnú zostrihanú časť ihličnanu v rohu môžete osviežiť strapatou korunou alebo drevinou tvarovanou do gule.

Ako na tvarovací rez do špirály:

  • - rastlina musí byť aspoň jeden meter vysoká
  • - musí mať rovný a pevný kmeň
  • - na kužeľ oviňte povraz v plánovanej forme odspodu na vrchol
  • - krátkymi nožnicami strihajte podľa povrazu odspodu hore
  • - v ďalších rokoch obnovujte špirálu pravidelným rezom

Návod ako vytvoriť zajačika z krušpánu:

  • - na dostatočne veľký ker natiahnite pletivo s malými okami
  • - vytvarujte ho do tvaru zajačika alebo iného zvieratka
  • - pre začiatok si zvoľte jednoduchý tvar
  • - ostrihajte všetko čo prečnieva cez pletivo
  • - odstráňte hrubé konáre, aby ste podporili rast mladých výhonkov zo stredu
  • - pravidelne strihajte a tvarujte


Dávate prednosť skôr klasickému alebo voľne rastúcemu živému plotu? Skúste napríklad jedlý živý plot alebo sa inšpirujte ďalšími drevinami z našej ponuky, spolu s ich návodom na pestovanie.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu