+421 948 199 109

Zornice a amarylky

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 3. augusta 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Keď sa na ne pozriete, nevidíte skoro žiaden rozdiel. Mnohí žijú v domnienke, že sa jedná o tú istú rastlinu. Už v zime mnohých tešia prvé kvety. Tí, ktorí začínate s pestovaním vedzte, že na to, aby kvitli vyžadujú obdobie sucha, chladu a predchádza mu tiež bohaté letné hnojenie a zálievka.

Amarylky

Medzi amarylkou (Amaryllis) a zornicou (Hippeastrum) je zásadný rozdiel. Pozrime sa na obe rastliny podrobnejšie a predstavme si ich.

Amarylka

Zornice a amarylkyje v podstate len jeden druh na jeseň kvitnúcej cibuľnatej trvalky. U nás sa však pestuje ako črepníková rastlina, nakoľko nezvládne mrazivé obdobie.

Amarylku charakterizuje amarylka krásna (Amaryllis belladonna), ktorá má niekoľko kultivarov bielej a ružovej farby a jej odtieňov. Amarylka kvitne bez listov. Vyrastie kvetná stonka a až potom listy. Kvety sú menšie a na jednej stonke ich môže byť 6 a viac.

Takže ak pestujete doma žiarivo červenú amarylku alebo dokonca s pásikmi a viacfarebnú, nie je to amarylka, ale zornica.

Zornica

je kvet, ktorý má asi 80 druhov cibuľnatých trvaliek, ktoré sa v našich podmienkach tiež pestujú v nádobách. V lete však môžu byť na záhone, kde naberú do cibuliek viac živín.

Kvitnú od zimy do jari. Nie je pravidlom, či kvety vyrastajú spolu s listami alebo sú kvetné  stonky podobne bez listov ako u amarylky. Nie je to až taký dôležitý rozlišovací prvok. Vo väčšine prípadov sa však vyvíjajú súčasne listy aj stonky. Súkvetie je veľké a má 3, 4 až 6 kvetov.

Majú rôzne sfarbenie od bielej, cez ružovú, červenú, dokonca sú dvojfarebné, s lemom alebo pásikmi, zeleným panašovaním.


Vyberte si z ponuky zorníc v našom eshope


Toto sú najzákladnejšie rozdiely, ktoré vám pomôžu pri identifikácii a tiež pri správnom pestovaní.

Amaryllis pestovanie

Dôležitá je výsadba. Cibule sa sadia do vhodného vzdušného a výživného substrátu, asi do polovice cibule, čiže časť cibule bude trčať zo substrátu. V období kvitnutia aj v období rastu listov a po odkvitnutí vyžadujú hnojenie a bohatú zálievku. Keď spozorujete žltnutie listov, zálievku obmedzte postupne až na minimum a cibule preneste do tmavej a chladnej miestnosti. Nezalievajte. Takto ich môžete ponechať 2 – 3 mesiace.

Zornica pestovanie

je v podstate zhodné, len v zime po období odpočinku ich preneste do teplejšej miestnosti a začnite s polievaním. V priebehu januára až marca Vás prekvapia nádherné bohato kvitnúce stvoly kvetov. 

Dajte pri kúpe pozor na ich kvalitu. Cibuľa musí byť pevná, nie mäkká a bez poškodení. Pred výsadbou ju ponorte na pár hodín do vlažnej vody a potom vysaďte.

TIP: Medzi obľúbené cibuľoviny patria aj ľalie. Prečítajte si článok, v ktorom sa zaoberáme práve pestovaním ľalie.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty