+421 948 199 109

Záhrada v apríli

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 1. apríla 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jar vidíme, cítime a vnímame. Konečne je v plnej kráse aj u nás a je to naozaj vidieť. Niektoré kvitnúce kvety nám už nepripadajú také vzácne. Záhrada však už teraz vyzerá naozaj jarne a sviežo. Každým dňom pribudne niečo nové a to je naozaj ako balzam na dušu pre všetkých záhradníkov a milovníkov kvetov. Okrem slnka nás však čaká mix prehánok, možno aj sneženie, vietor a chlad. Typické aprílové počasie.

Záhrada v apríli

Okrem príprav voľných hriadok na záhone je dôležité definitívne skontrolovať trvalkové a zmiešané záhony a odstrániť všetky kryty a suché steblá na okrasných trávach a trvalkách. Levanduľa vyžaduje skrátenie, aby vytvorili kompaktné kopčeky a nasadila množstvo kvetov.

Stále je vhodný čas na výsevy letničiek, trvaliek a samotné výsadby okrasných stromov, krov a rastlín, ktoré sa Vám páčia. Nezabúdajte, že sa im bude dariť iba na takom mieste, aké preferujú, aké vyžadujú. Rozkvitnuté tulipánynarcisy vynikajú na záhonoch a hrdo vztyčujú svoje hlávky plných a farebných lupeňov. Medzi menšími kvietkami dominujú modrice.

Zeleninová záhrada v apríli

Toto je najdôležitejší mesiac pre všetkých zeleninárov, čo sa týka priamych výsevov do záhonov. Ak chcete vyskúšať aj niečo iné, vyskúšajte pestovanie vo vyvýšených záhonoch.

V zeleninovej záhradke Vás čaká milá povinnosť vysievať reďkovku, mrkvu, hrášok, petržlen, šalát. Od polovice mesiaca je tiež čas na predpestovanie tekvíc, uhoriekmelónov.

Náš tip pre Vás : Záhon pred samotnou sejbou vyhrabte, ale už nerýľujte. Nechajte pár dní uležať. Semenám sa darí rýchlejšie vyklíčiť v neprekyprenej pôde.

Čo všetko by sme ešte mali stihnúť?

-       pokračujeme vo výseve šalátu, cibuľky a skorých hlúbovín.

-         predpestujeme si rôzne bylinky

-         pripravujeme pôdu na výsadbu teplomilnej zeleniny

-         zakladáme fóliovníky

-         do skleníkov vysádzame priesady teplomilnej zeleniny

-         pravidelne zalievame

-         koncom mesiaca vysievame kukuricufazuľku, niekde aj zemiaky

Aprílové práce v okrasnej záhrade

V nej je najviac práce, pretože je variabilná a v podstate tvorí najväčšiu časť záhrady. Pokiaľ ste niektoré činnosti nestihli v marci, môžete ich teraz dokončiť.Jarné kvety

Okrem toho by ste mali venovať pozornosť nasledovnému. Najviac práce nám dá asi trávnik, ktorý síce nebol dlhodobo pod snehom, ale nemal ani dostatok výživy a vlahy na rast. Treba ho prevzdušniť, odstrániť mach a začať s hnojením. Rovnako môžete naštartovať závlahový systém. V druhej polovici môžeme zakladať nový trávnik výsevom alebo kobercami, samozrejme za predpokladu dostatočnej zálievky.

Ruže si tiež vyžadujú vašu pozornosť. Poškodené výhony skráťte a ruže prihnojte. Popínavé ruže iba skráťte na miestach, ktoré sú poškodené či suché a priviažte ich k opore.

Ďalej odburiňujeme všetky plochy v záhrade, vysádzame ihličnany a okrasné dreviny, taktiež aj trvalky, paprade, popínavé rastliny, upravujeme záhony a zakladáme nové. Dokončíme rez okrasných drevín a zostriháme okrasné trávy, rovnako ich môžeme rozmnožiť delením trsov.

Môžeme začať s výstavbou krbu, altánku, pergol alebo nových chodníkov, pravidelne zalievame počas teplých dní a prihnojujeme. Upravíme skalky, definitívne odstránime všetky kryty a prekopeme záhony s dvojročkami. Nenáročné letničky ako hrachor, kapucínka, nechtík, aksamietnice vysievame priamo na záhon. Vysádzame nové živé ploty a striháme existujúce živé ploty.

Koncom mesiaca vysádzame hranty a misy s balkónovými rastlinami a muškátmi. Zazimované kvety v nádobách pripravujeme na vonkajší presun najskôr otužovaním

Rovnako je čas na výsadby, presádzanie, výsevy aj do skleníkov a fóliovníkov a hnojenie. S výsadbou letných cibuľovín však ešte počkajte.

Ovocná záhrada v apríli

Aj ovocinári budú mať plné ruky práce. Prechádzku ovocným sadom budete určite absolvovať s nožnicami v ruke. Nezabudnite plochy pod stromami udržiavať v nezaburinenom stave, aby mali korene rýchly prístup k vlahe a výžive. V tomto mesiaci je čas na tieto práce:

-     režeme kôstkoviny

-       ošetrujeme postrekom broskyne proti kučeravosti

-       jadrové ovocie ošetrujeme proti chrastavitosti, múčnatke

-       vysádzame vinič

-       dokončíme výsadbu ovocných druhov s voľným koreňom

-       upravíme misy okolo ovocných stromov a zalievame

-       vysádzame jahody s koreňmi

-       dokončíme vyčistenie sadeníc pôvodných jahôd a prihnojíme

Domčeky pre hmyz

Určite ste už o nich počuli. Nie je to len dekorácia, i keď mnohých láka práve to, že domčeky sú atraktívne a najmä „také“ prírodné. Výborne zapadnú do vidieckej rozvoľnenej záhrady, do záhrad s ekologickým podtónom, ale aj do tej vašej, pokiaľ mu nájdete vhodné miesto, aby okrem dekoračnej funkcie plnil práve aj to najdôležitejšie a to útočisko pre rôzny hmyz, ktorý má nenahraditeľné miesto v záhrade.

Pokiaľ máte rešpekt pred hmyzom, alebo Vám je nepríjemný, asi nemá zmysel mať hmyzí domček nablízku. Okrádate sa však o pozorovanie týchto malých stvorení, ktoré sa začnú usádzať v domčeku. Domčekom môže byť čokoľvek, kde sa hmyz dokáže schovať. Staré kvetináče, nádoby, drevený rám s pletivom, ale aj iné netradičné domčeky. Fantázii sa medze nekladú. Dôležitá je rôznorodá výplň, pre rôzne skupiny hmyzu.

Výplňový materiál: seno, slama, zviazané steblá okrasných tráv, bambusové steblá, mach, vetvičky vŕb a briez, tenšie konáre, hrubšie konáre, do ktorých navŕtate otvory, makovice, šišky, dierovaná tehla, dutý kmeň, pár kamienkov, slimáčie ulity, suché lístie atď.

Domčeky pre hmyzSuchá tráva naplnená do starých prasknutých kvetináčov môže byť veľmi pohodlná pre ucholaky (Dermaptera). Mýty o tom, že sú nebezpečné a vlezú Vám do ucha nie sú pravdivé. Ucholak síce obľubuje úzke priestory, ale je to hmyzožravec. Pokiaľ ho máte v záhrade, je to dobré znamenie. Požiera vošky a iný drobnejší hmyz. Má rovnakú významnosť ako aj lienky. Bežne ho nájdete v listoch, v tienistých častiach záhrady alebo v lupienkoch pivonky. Možno ste ho do bytu už niekoľkokrát preniesli s bielizňou, ktorú v lete sušíte vonku. Nezabíjajte ho, ale opatrne preneste von.


Okrem ubytovania je potrebné zabezpečiť aj dostatok potravy pre užitočný hmyz. Medonosné rastliny sú na tento účel ideálne


V dutých steblách alebo v dreve sa môžu usídliť divé včely, včely samotárky, čalúnice atď. Je ich naozaj veľké množstvo. Mnohé z nich nemajú ani žihadlo, takže nie sú nebezpečné a dokážu opeľovať oveľa viac ako včela medonosná.

Lienky ako najlepší ekologický likvidátor škodcov (najmä vošiek) si tu svoje miesto na prezimovanie môžu nájsť tiež. Uprednostnia suchú trávu, slamu alebo vetvičky. Za svoj život lienka zožerie až 4000 vošiek.

Umiestnenie hmyzieho domčeka

Domček by mal byť v pokojnej časti záhrady, v blízkosti trvalkovej výsadby, ochránený pred silným vetrom a dažďom.  Závesné domčeky je vhodnejšie umiestniť vyššie na stenu alebo oplotenie. Pokiaľ máte v zadnej časti záhrady múr, je vhodné umiestniť viac malých domčekov, niektoré aj na slnku.

V moderne upravených záhradách si hmyz len veľmi ťažko nájde útočisko, preto hmyzím domčekom zabezpečíte domov mnohému hmyzu. Tvar aj prevedenie si môžete upraviť do vami požadovaného štýlu, aby ladili s celkovou koncepciou záhrady.Domček umiestnite trvalo, neprenášajte ho. Zadnú časť (môže byť aj predná najlepšie s otváracími dvierkami, zabezpečte pletivom. Vtáci by mohli narušiť toto prostredie. Domčeky nečistite, ponechajte naozaj všetko na prírodu. Nečakajte zázraky za pol hodinu. Bude trvať, kým hmyz tento priestor nájde a vyskúša. Do tvorenia určite zapojte aj deti. Pomôžu Vám s hľadaním vhodného materiálu na výplň domčeka, ktorý nájdete v blízkom lese počas prechádzky alebo aj na záhrade.

Hmyzí domček má plnohodnotný význam vtedy, keď je záhrada rôznorodá aj druhovým zložením. Farebné a trvalkové súkvetia lákajú hmyz a nádherné motýle. Vedeli ste, že existujú aj špeciálne motýlie domčeky? Stačí ak si na záhrade vysadíte budleju ( Buddleja davidii – motýli ker) a o motýle nebude núdza. Umiestnením takéhoto hmyzieho hotela v záhrade znížite potrebu používania chemických postrekov.

Inšpirujte sa aj článkom o rozkvitnutej záhrade.

Posedenie v záhrade

Skončilo sa obdobie, kedy sme do záhrady vykúkali len cez okno. Teraz nás to láka byť vonku čo najdlhšie a popri práci si aj odpočinúť v záhrade na obľúbenom kresle či sedení a kochať sa okolitou prírodou či záhradou, v ktorej sa prebúdza život. Každý deň doslova vidieť, ako niektoré rastliny a dreviny vyrástli a doplnili priestor.Posedenie v záhrade

Určite sa neoberajte o východ slnka, pokiaľ máte terasu situovanú na východ. Teplé slnečné lúče zahrejú i prebudia. Možno ešte s dekou ale s kávou či čajom v ruke sa Vám podarí rozbehnúť a privítať deň. Pripravte si raňajky na terase a deň bude určite krajší. Na to, aby ste si posedenie naozaj užili, potrebujete kvalitné sedenie,  peknú kompozíciu a rastliny okolo.

Drevený nábytok je materiálom najbližším prírode. Je to vhodný materiál na stolovací servis a posedenie. Obyčajne sa ošetruje nátermi, ale i neošetrované drevo zapadne do ktorejkoľvek kompozície, môže byť i uskladňovaný mimo sezóny i ponechaný vonku počas celého roku. Sedenie z exotického dreva je finančne nákladnejšie, no veľmi často preferované. Dostupnejšie materiály ako plast a kov je vhodné umiestniť na terasu aj balkón.

Pohodlie a praktické využitie na jednej strane a štýl na druhej sa nemusia vzájomne vylučovať. Určite si pamätáte na časy detstva, kedy sme sedeli na pňoch a rôznych drevách a opekali sem dlho do noci. Aj takéto sedenie je vhodné do vidieckeho prostredia. Okrem doplnkov však záhradu v prvom rade tvoria samotné rastliny, ktoré Vám dotvárajú priestor, tvoria hlavnú kostru kompozície, vytvárajú súkromie, príjemne zákutia alebo pôsobia naopak majestátne a dominantne.

Každá záhrada by mala jednu živú a jednu neživú dominantu. Okrem dominantného altánku so sedením pôsobí dominantne aj zaujímavý strom, ktorý vyniká kvetom, vôňou, tvarom alebo inými vlastnosťami. Stačí, ak si prenesiete hoci aj ratanové kreslo do trávnika a posedíte si v záhrade. Deň bude určite krajší.

Jar je variabilná, voňavá a stále nás bude prekvapovať niečím novým, tak sa nechajme prekvapiť. Dúfame, že ste stihli všetky marcové práce v záhrade a ste pripravený aj na práce, ktoré nás čakajú v záhrade v máji.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu