+421 2 54651414

Férové online záhradníctvo od roku 2001!   

Bylinky v nádobách

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 29. novembra 2014 Pridať komentár Zobraziť komentáre

         Určite sa Vám stalo, že počas nákupu v obchode ste videli množstvo črepníkových byliniek, ktoré sa vynímali v nádherných obaloch a priam sa núkali do nákupného košíka. Alebo aspoň vaše chuťové poháriky naznačili, že mať doma viac byliniek, najmä počas zimy, by bolo vhodné riešenie. Áno, zásobiť sa v zimných mesiacoch vitamínmi, je výborná voľba. Jedlu dodajú výbornú chuť a tiež spestria šaláty, zemiaky aj cestoviny. Medzi najvhodnejšie doma pestované bylinky v nádobách patria petržlen, bazalka, pažítka, šalviarozmarín. Je ich samozrejme oveľa viac.

Pri kúpe treba dbať na kvalitu rastlín. Mnohé bylinky prešli kus cesty, kým sa dostali až do vášho obchodu a tiež prešli rôznymi zmenami teplotných podmienok, zasiahlo ich sucho (čo by nebol problém, ak je krátkeho trvania) aj premokrenie. A práve premokrenie bylinky zvládajú asi najťažšie. Nehovoriac o zmene teplôt z chladu do tepla a naopak. Keď si ich kúpite, obyčajne vydržia len pár dní a vy sa pýtate prečo vyhynuli. Vo väčšine prípadov to nemusí byť ani vaša chyba.

V jarnom období urobíte najlepšie, ak si časť byliniek zadovážite vlastným výsevom. Tí, čo už pestujete bylinky v záhrade, zasa v jeseni časť byliniek dokopte a presaďte do kvetináča. Pokiaľ sú kúpené, venujte pozornosť práve substrátu. Nesmie byť premokrený a ak je, ihneď bylinky treba presadiť do jemného, priepustného substrátu s podielom piesku alebo si zakúpte špeciálny substrát na bylinky. Zakúpené bylinky zo záhradníctva vám prežijú určite, ak im doma zvolíte vhodné podmienky. Umiestnite ich na svetlú, slnečnú stranu okna, pod ktorým nie je radiátor. Neznášajú totiž suchý vzduch a teplo sálajúce odspodu. Do jednej nádoby môžete vysadiť viac druhov.

Žerucha je najpestovanejšia bylinka s typickou chuťou, ktorú dokážu vypestovať aj deti na chumáči vaty. Vyskúšajte to aj vy v plytkej miske. Dbajte, aby vata nepreschla. Bylinky všeobecne majú svoje opodstatnenie až vtedy, keď sa naozaj budú v kuchyni používať. Preto ich pravidelne zostrihávajte a tým aj udržíte ich kompaktný tvar. Rozmarín sa často pestuje aj ako izbová rastlina. Neznáša premokrenie. Tak dobrú chuť a pestovaniu zdar. Pokiaľ chcete vedieť o rastlinách pestovaných v nádobách viac, sledujte naše tipy.

 

Posted in: Úžitková záhrada Tags: bylinky
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty