+421 948 199 109

Pestovanie byliniek

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 21. júla 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Určite sa Vám stalo, že počas nákupu v obchode ste videli množstvo črepníkových byliniek, ktoré sa vynímali v nádherných obaloch a priam sa núkali do nákupného košíka. Alebo aspoň vaše chuťové poháriky naznačili, že mať doma viac byliniek, najmä počas zimy, by bolo vhodné riešenie.

Pestovanie byliniek

Áno, zásobiť sa v zimných mesiacoch vitamínmi, je výborná voľba. Jedlu dodajú výbornú chuť a tiež spestria šaláty, zemiaky aj cestoviny. Medzi najvhodnejšie doma pestované bylinky v nádobách patria petržlen, bazalka, pažítka, šalvia a rozmarín. Je ich samozrejme oveľa viac.

Pri kúpe treba dbať na kvalitu rastlín. Mnohé bylinky prešli kus cesty, kým sa dostali až do vášho obchodu a tiež prešli rôznymi zmenami teplotných podmienok, zasiahlo ich sucho (čo by nebol problém, ak je krátkeho trvania) aj premokrenie. A práve premokrenie bylinky zvládajú asi najťažšie. Nehovoriac o zmene teplôt z chladu do tepla a naopak. Keď si ich kúpite, obyčajne vydržia len pár dní a vy sa pýtate prečo vyhynuli. Vo väčšine prípadov to nemusí byť ani vaša chyba.

Bylinky v záhrade

V jarnom období urobíte najlepšie, ak si časť byliniek zadovážite vlastným výsevom. Tí, čo už pestujete liečivé bylinky v záhrade, zasa v jeseni časť byliniek dokopte a presaďte do kvetináča.


Vyberte si z našej ponuky byliniek na balkón


Pokiaľ sú kúpené, venujte pozornosť práve substrátu. Nesmie byť premokrený a ak je, ihneď bylinky treba presadiť do jemného, priepustného substrátu s podielom piesku alebo si zakúpte špeciálny substrát na bylinky. Zakúpené bylinky zo záhradníctva vám prežijú určite, ak im doma zvolíte vhodné podmienky. Umiestnite ich na svetlú, slnečnú stranu okna, pod ktorým nie je radiátor. Neznášajú totiž suchý vzduch a teplo sálajúce odspodu. Do jednej nádoby môžete vysadiť viac druhov.Pestovanie byliniek na balkóne

Žerucha je najpestovanejšia bylinka s typickou chuťou, ktorú dokážu vypestovať aj deti na chumáči vaty. Vyskúšajte to aj vy v plytkej miske. Dbajte, aby vata nepreschla.

Bylinky všeobecne majú svoje opodstatnenie až vtedy, keď sa naozaj budú v kuchyni používať. Preto ich pravidelne zostrihávajte a tým aj udržíte ich kompaktný tvar.

Rozmarín sa často pestuje aj ako izbová rastlina. Neznáša premokrenie. Tak dobrú chuť a pestovaniu zdar. Pokiaľ chcete vedieť o rastlinách pestovaných v nádobách viac, sledujte naše tipy.

Ktoré bylinky sa neznášajú

Mnohým bylinkám sa darí spolu v jednom kvetináči alebo na jednom záhone. Niektorým sa žiaľ nedarí, nehodia sa k sebe kvôli rozdielnemu rastu, šírke či výške v budúcnosti alebo kvôli rozdielnym koreňom.

Mäta a medovka je zaujímavá, často používaná a pestovaná bylinka. Napriek tomu ak ju chcete pestovať, doprajte jej samostatný priestor, nakoľko obe sa veľmi rozrastajú, dokonca až extrémne, že časom sú schopné podmaniť si celú pestovateľskú plochu a sú až nežiadúce. Intenzívne sa rozrastajú koreňovými výhonkami. Časom by konkurenčné bylinky úplne vydusili. Ak ich chcete mať pod kontrolou, vysaďte ich do kvetináča a nezabudnite dať pod kvetináč, pevnú podložku, aby cez nádobu rovnako neprekorenili do pôdy a okolia.

Mäty a medovky je viac druhov, s rôznymi arómami, preto je lepšie tiež ak sú pestované od seba v dostatočnej vzdialenosti. Mäta pomarančová, jahodová, čokoládová, ananásová, mandarínková, kokteilová, marocká atď.

Fenikel patrí medzi bylinky intenzívne voňajúce a lákajúce hmyz a preto by mal byť vysadený samostatne.  Navyše sa neznáša z viacerými bylinkami.  Podobne je na tom aníz a kôpor.

Bazalke sa viac darí v blízkosti zeleniny ako s inými bylinkami. Alebo si zvoľte pestovanie viacerých druhov v jednej nádobe. So zeleniny môže byť v blízkosti paradajok a baklažánu. Je dostatočne aromatická. A darí sa jej viac v polotieni a vo vlhkejšom prostredí, než na priamom slnku.

Pozor aj na ligurček. Je to dominantná bylinka, dosahujúca aj 1,5 - 2 m v kvete, do kombinácii s bežnými nízkymi bylinkami nie je vhodný. Vyhraďte mu samostatný priestor v záhrade ak je nutné ho pestovať v nádobe, mala by byť dostatočne vysoká s drenážnou vrstvou a dostatočne vlhký substrát.

Pestovanie byliniek na balkóne

Pre pestovanie viacerých byliniek môžete použiť hranty, kvetináče a špeciálne bylinkové nádoby.  Naučíme vás, ako ušetriť priestor na balkóne a pestovať na relatívne malom mieste viac byliniek.

Budete potrebovať veľký kvetináč, plastovú, drevenú alebo kovovú tyčku aspoň 1 - 1,5 m vysokú a niekoľko menších kvetináčov. Veľký kvetináč naplňte substrátom a vysaďte do neho napríklad materinu dúšku, prípadne aj nejaký jej kultivar. Do stredu zapichnite tyčku a cez stred (odtokový otvor) ponavliekajte menšie kvetináče do požadovanej výšky. I keď budú naklonené, substrát sa z nich nevysype a aj rastline sa bude dariť.

Do tejto poschodovej veže vysaďte bylinky podľa vášho výberu. Vhodné sú oregano, pažítka, medovka, levanduľa, šalvia. Takúto vežu môžete použiť aj na výsadbu skalničiek. Na malom priestore získate veľa.

Bylinky zo semienZalievajte spočiatku veľmi opatrne. Prebytočná voda bude cez odtokový otvor stekať priamo do veľkého kvetináča. Bylinky vyžadujú svetlo, teplo, slnko, miernu zálievku, priepustnú aj chudobnú pôdu bez hnojenia. Navyše minimálne trpia chorobami a škodcami. Pravidelne ich používajte v kuchyni a rezom udržiavajte pekný tvar.

Iné väčšie trsy byliniek môžete pestovať v samostatných nádobách. Doplňte pár kusov chilli papričiek, paradajok, bazalku a môžete si dopriať aj chutný šalát.

Bylinky nevyžadujú veľa starostlivosti, len neznesú premokrenie. Viac sa im darí vo vonkajšom prostredí, no je možné aj pestovanie byliniek na okne na parapetnej doske z vnútra. Rátajte však s tým, že sa im bude dariť menej.

Bylinky zo semien

Aj bylinky môžete získať jednoducho z výsevu. Najjednoduchšie sa pestuje žerucha, pažítka a jarná cibuľka. Tieto druhy dokážu vyklíčiť aj na vate s dostatočnou vlahou. Semená menšie ako má majorán, oregano a bazalka vysievajte na riedko a plytko. Keď majú rastlinky 2 klíčne listy, začnite ich presádzať do kelímkov alebo kvetináčov po 2 ks.


Dopestujte si svoje obľúbené bylinky zo semien


Vysievajte len toľko semien, koľko rastlín potrebujete a počítajte aj s neklíčiacimi semenami. Veľakrát sa stáva, že semená vyklíčia, ale následne zaschnú. Je to z nedostatku vlahy, prípadne zaschnutia vrchnej vrstvy substrátu alebo z nevhodného substrátu.

TIP: Dopestujte si aj vlastnú zeleninu na balkóne, prečítajte si článok o tom ako pestovať na balkóne paradajky.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu