+421 948 199 109

Jedlé kvety zo záhrady a balkóna

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 6. mája 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Možno to znie neuveriteľne, ale pravda je taká, že aj kvety sa dajú konzumovať. A pokiaľ ich vhodne naaranžujete na tanier, určite Vám bude aj lepšie chutiť. Nie je to len módny výstrelok. Tieto kvety sa používali v kuchyni už v minulosti. V Stredomorí, na Ďalekom aj Strednom Východe.

Jedlé kvety

Nie je to jedlo na nasýtenie sa, ale pokrm pre oči, chuťové poháriky, spoznávanie nových vôní a chutí. Aj kvety majú svojskú chuť. Niektoré sú výrazne, niektoré menej aromatické a mnohé svojou farbou zaujmú natoľko, že každodenné všedné jedlo bude pôsobiť s kvetmi elegantnejšie, upravenejšie a estetickejšie.

Okrem toho, že si ich môžete nazbierať na lúkach, veľa z nich môžete pestovať aj v záhrade alebo v nádobách na terase a balkóne.

Pri ich zbere treba dodržiavať určité zásady:

   -  kvety zbierajte skoro ráno alebo dopoludnia, kedy je ich chuť výraznejšia, lebo obsahujú viac vody, ktorá sa nestačila ešte vypariť

   -  zbierajte len na miestach, kde nie je prach

   - nepoužívajte na rastliny žiadne chemické postreky a hnojivá

   -  kvety alebo rastliny napadnuté chorobami a škodcami nepoužívajte

   -  kvety neumývajte, len ich otriasajte

   -  odstráňte z nich všetky piestiky, peľ a tyčinky

   - vo väčšine prípadov sú vhodné na konzumovanie len okvetné lístky

   - pokiaľ máte alergiu, kvety nekonzumujte

   - kvety môžete konzumovať čerstvé, sušené, mrazené, tepelne ľahko upravené, pečené

   - aj karfiol, brokolica sú nerozvinuté kvety

   - kvety, ktoré presne neviete identifikovať,radšej nekonzumujte

Ktoré kvety sú jedlé

Ktoré kvety sú jedléMedzi najčastejšie konzumovateľné kvety patria: levanduľa, kapucínka, kvety bežných byliniek (mäta, medovka, materina dúška, tymián, pažítka), aksamietnica, nechtík, fialky a sirôtky

Na lúke môžete zozbierať kvety púpavy, podbeľu, prvosienky jarnej, pľúcnika lekárskeho, boráku, hluchavky, fialky, ruže šípkovej, margaréty, nevädze, kvety lesných jahôd a iné odrody s bielym kvetom, kvety ďateliny...

Na zeleninovej hriadke nezabudnite na kvety uhorky, tekvíc a cukiet, kôpru, pažítky, cibule, cesnaku, rukoly, bazalky...

V kvetinovom záhone nazbierate jedlé kvety z týchto trvaliek: levanduľa, šalvia, ruža, slnečnica, klinček, chryzantémy, Rosa hybr. Rosella, echinacea, sirôtky.

Dokonca aj z balkóna viete zozbierať okrasné kvetenstvá fuksie a muškátu. Výborné sú citrusové kvety.

V lese nazbierate: lipový aj agátový kvet, bazový kvet

Pozor! Z niektorých rastlín sú jedlé naozaj len kvety. Platí to napríklad u agátu. Celá rastlina je jedovatá okrem kvetov. Vyskúšajte vypražený cuketový kvet, obalený v cestíčku. Týmto istým spôsobom môžete pripraviť aj kvety agátu a bazy.

Pokiaľ nemáte záhradu, ale láka vás pestovanie, mnohé z nich viete vypestovať aj v nádobách na balkóne a terase. Vďačná a rýchlo rastúca je kapucínka, levanduľa, šalvia, bylinky, aksamietnica.

Jedlé kvety pestovanie

S pestovaním môžete začať priamo od semienka, alebo si zakúpiť hotové rastliny v kvetináčoch. Jedlé kvety na pestovanie nevyžadujú špeciálnu starostlivosť. Čo je logické, nesmú sa používať žiadne chemické postreky a hnojivá, ktoré by poškodili chuť samotného kvetu. Pokiaľ chcete takéto rastliny hnojiť, používajte sa len vlastný kompost, ktorý stačí zapracovať, alebo nasypať ku rastline. Niektoré zakúpené substráty už môžu obsahovať granulované hnojivo.  V nádobe sa bude dariť aj sirôtkam a kapucínke. Nie sú náročné na pestovanie a pokiaľ im doprajete dostatok slnka a vlahy, budú prekvitať.

Mnohé kvety, ktorými chcete osviežiť nápoje, môžete zamraziť do nádoby spolu s vodou a v podobe kociek ľadu ich potom používať. Najmä kvety materinej dúšky, medovky a mäty. Kvety fialky a sirôtok vyniknú v zeleninovom šaláte, na zmrzline alebo koláčoch a zákuskoch.

Nechajte sa inšpirovať, získajte z vlastnej záhrady maximum a spoznávajte nové netradičné chute aj vďaka jedlým kvetom zo záhrady alebo voľnej prírody.

TIP: Chcete dať prednosť skôr klasickým bylinkám? Možno vás potom skôr zaujme napríklad medvedí cesnak a spôsob jeho pestovania.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu
Naposledy zobrazené produkty
  1. Hemerocallis 'Siloam Paul Watts' / Ľaliovka, K13