+421 948 199 109

Ako pestovať hortenzie

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 14. septembra 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Kvety, ktoré si mnohí pamätáte ako neodmysliteľnú súčasť záhrady starej mamy. Nedalo sa prehliadnúť ich nádherné a bohaté hlávky, ktoré svietili už z diaľky.

Ako pestovať hortenzie

Ak ste si hortenzie obľúbili a chcete oživiť spomienky na detsvto, máme pre vás dobrú správu. Tieto nádherné trvalky opäť patria medzi vyhľadávané a populárne na pestovanie v záhonoch, prípadne vo veľkých nádobách. Na to, aby ste ich mohli úspešne pestovať v záhrade, je potrebné vedieť pár informácii, ktoré vám teraz prezradíme.

Ako vypestovať modré hortenzie

Ako vypestovať modré hortenzieJe neskutočné množstvo kultivarov a farieb. Stačí si len vybrať podľa vkusu a farby. Modrá hortenzia je mimoriadne obľúbená a žiadaná, no niekedy sa stáva, že si zakúpite modro kvitnúcu a budúci rok vykvitne na ružovo. Nebojte sa, nikto Vám nepredal nafarbenú hlávku.


Vyberte si z ponuky nášho eshopu modré hortenzie*

* aktuálna ponuka podľa ročného obdobia


To len vďaka pôdnej reakcii zmenila farbu. Farba hortenzie súvisí s pH pôdy a obsahom hliníka v pôde. V kyslej pôde sa tvoria modré kvety, ktoré sú pôvodne z ružovej. Pôdy s vyšším pH 5,5 - 6 tvoria ružové, červené kvety. Biele nie sú ovplyvňované hodnotou pH.

Náš tip: Ak chcete dosiahnuť modré sfarbenie kvetov ružovej hortenzie, pridávajte v zálievke hnojivo na modré hortenzie. Ďalšia možnosť na podporu modrého sfarbenia je aj použitie modrej skalice rozpustenej vo vode.

Nezabudnite však na to, že aby hortenzia prijala z hnojiva síran hlinito-amónny, potrebuje kyslejšiu pôdu – rašelinu.

Pestovanie hortenzie

Bude sa im dariť na chránenom mieste, najlepšie v tieni alebo polotieni tak, aby boli chránené pred slnkom v čase najintenzívnejšieho slnečného žiarenia.Pestovanie hortenzie

Vysádzame ich približne do začiatku leta s koreňovým balom a doprajeme im dostatok miesta. Pre úspešné zakorenenie výsadbovú jamu dostatočne zalejeme vodou aby korene mohli ihneď čerpať potrebnú vlahu. Dobrý nápad je aj použitie mulčovacej kôry v hrúbke približne 5-6cm.


Kompletná ponuka hortenzií do vašej záhrady


K rastlinám počas rastu pravidelne dopĺňame rašelinu, ktorú jemne zapracujeme do vrchnej vrstvy pôdy.
Na bohaté kvitnutie nesmieme zanedbať ani správny rez. Prečítajte si náš článok o tom ako a kedy strihať hortenzie.

Čas na presádzanie hortenzie

Pokiaľ už nejaký čas pestujete hortenzie v nádobe a sú už príliš veľké, môžete ich presadiť na záhon do záhrady a do nádob si vysadiť mladé alebo úplne iné zloženie rastlín.

Hortenzie môžete presádzať od druhej polovice septembra až do polovice októbra. Zachovajte maximum zeminy okolo koreňov a presaďte ich do vopred vyhĺbenej dostatočne veľkej jamy a zasypte rašelinou. Dobre zalievajte cca mesiac, aby sa zakorenili.

V prípade, že chcete presadiť hortenzie vysadené priamo na záhone, môžete ich presadiť tiež do polovice októbra alebo aj na jar, cca od začiatku apríla. Najdôležitejšia je primeraná teplota, nie extrémne teploty, dostatok vlahy a v prípade jesenného presádzania aj zamulčovanie a ochrana pred zimou.

Po zvládnutí a dodržaní všetkých týchto jednoduchých pravidiel vám budú hortenzie prinášať radosť v podobe bohatého kvitnutia a bujného rastu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu