+421 948 199 109

Korunkovka pestovanie

Vytlačiť
Autor: Adriána Francová 4. augusta 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Táto dominantná kráľovná cibuľovín sa inak nazýva aj korunovka kráľovská, cisárska koruna. Jej názov je odvodený od latinského slova fritillus – pohár na hracie kocky. Jej obrovské kvety v tvare obráteného kalichu zdobia rastlinu po celom obvode pevnej stonky.

Korunkovka pestovanie

Fritillaria predstavenie

Pôvodný druh, cisárska koruna – Fritillaria imperialis, dosahuje výšku až 1m a stáva sa tak naozajstnou dominantou záhona. Okrem nej je však ešte veľa iných druhov a kultivarov, ktoré si zaslúžia obdiv a určite aj miesto vo Vašej záhrade.

Zaujímavá Fritillaria meleagris zaujme menším vzrastom a menším kvetmi, ale zato neobyčajným šachovnicovým vzorom na lupeňoch. Jej temná farba Vám vyrazí dych.

Naopak Fritillaria michailovski patrí medzi tie menšie a atraktívne dvojfarebným kvetom. Vhodné do skalky alebo do popredia záhonov.

Všetky vydržia na stanovišti veľa rokov. Doprajte im však priepustný substrát, drenáž a slnečné polohy. Neznášajú prevlhčený substrát a dlhú zimnú vlahu. Dajú sa pestovať aj v nádobe. Dlhodobo cibule neuskladňujte. Rýchlo preschnú a už nevyklíčia.Fritillaria

Zaujímavý záhon docielite správnym výberom cibuľnatých rastlín. Nie vždy to musia byť klasické tulipány a narcisy Skúste pestovať niečo iné. Aj keď v záhradách našich babičiek tieto krásky určite nechýbali v predzáhradke.

Opakujú sa nám otázky zákazníkov, ohľadom pestovania korunkovky alias cisárskej koruny (Fritillaria imperialis). Pripravili sme pre Vás pomôcku, ako jej vytvoriť tie najlepšie podmienky. Jeseň je obdobie výsadieb nových cibuľovín, úprav záhonov a dosádzania. Mnohí z Vás však tieto cibule už v záhrade majú. Pokúste sa v týchto bodoch nájsť odpovede na otázku : prečo nekvitne?

1. Zlé stanovište - obľubuje humóznu pôdu, nie príliš mokrú, slnko až polotieň, nie celodenný úpal.

2. Cibule sú príliš hlboko v zemi. Vykopte koncom augusta a zasaďte nanovo. Cibule sa vysádzajú šikmo, aby sa na mieste kde budú klíčiť nedržala voda. Pozor, cibule sú krehké, podobne ako cibule ľalií.

3. Cibule zhnili z nadmernej zimnej vlhkosti alebo závlahy. Snažte sa ich vysadiť tam, kde sa dlho nedrží sneh.

4. Ak máte príliš ťažkú ílovitú pôdu, vytvorte cibuliam drenáž. Dno jamy vysypte štrkom. Vyžadujú rovnaké podmienky ako ľalie.

5. Cibule už nie sú, zožrali ich myši a iné hlodavce. Skúste vysádzať do plastových košíkov na cibuľoviny.

6. Rastlina vytvorí len listy a kvety nie - cibuľa je zasadená hlboko.

7. Rastlina vytvorí listy aj kvety, ale tie hneď zoschnú - nedostatočná zálievka, príliš slnečné stanovište, nevýživná pôda.

8. Rastlina je slabá, neduživá, postupne celá usychá – cibule sú príliš hlboko v zemi.


Rôzne odrody fritillarie nájdete medzi kvetmi cibuľovín aj v našom eshope


Fritilarie, ktoré poznáme aj pod názvom korunkovka kráľovská, patria k majestátnym trvalkám jarného záhona. Už naše staré mamy tieto cibuľoviny s láskou pestovali a boli takmer v každej predzáhradke. Momentálne je na trhu oveľa viac druhov a kultivarov. Je si naozaj z čoho vybrať. Zvoľte jej správne stanovište a budete sa aj vy tešiť ich kráse a dominancii. Veríme, že aj tento článok prispel k tomu aby ste v ich pestovaní boli uspešní.

TIP: Aj ľalie sú nádherné, s obľubou pestované cibuľoviny. Pozrite sa na náš návod k ich pestovaniu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu