+421 948 199 109

Vždyzelené rastliny na balkón

Vytlačiť
Autor: Ing. Adriána Francová 20. septembra 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Nie všetci máme čas na pravidelné sezónne výsadby. Napriek tomu máme radi poriadok a estetiku aj na balkóne. Balkón či terasa sa dá upraviť aj tak, aby pôsobila celoročne sviežo a zeleno. Na to slúžia viaceré dreviny a kry, ktorým sa darí aj v nádobe. Ktoré to sú a ako ich správne kombinovať, sa dozvite v dnešnom článku.

Vždyzelené rastliny na balkóne

Balkónové dreviny

Medzi vhodné druhy patria borovice kosodreviny (Pinus mugo) a jej kultivary, rôzne plazivé borievky, pomaly rastúce cyprušteky (Chamaecyparis obtusa), skalníky (Cotoneaster), skimia (Skimmia japonica), krušpán (Buxus sempervirens) alebo tis (Taxus baccata), vtáčí zob (Ligustrum).


Zaujímavé kríky na balkón nájdete medzi vždyzelenými okrasnými kríkmi


Po lete balkón už nežiari množstvom farieb a ani druhovo nie je zaujímavý. Váľajú sa vám pod nohami prázdne nádoby a neviete čo by ste si do nich dali, aby balkón aj v novembri vyzeral útulne a pekne?Balkónové dreviny

V prvom rade odstráňte všetky nádoby s odkvitnutými a suchými letničkami. Muškáty a ostatné druhy, ktoré by v našich podmienkach zimu neprežili, zazimujte. Koncom leta môžete ešte stále vsadiť na rastliny, ktoré prekvapia dlhým kvitnutím. Ich kombináciami dosiahnete pekný balkón aj v sychravom jesennom počasí. Vyberajte druhy, ktoré sú teraz rozkvitnuté alebo okrasné listom či drobnými plodmi.

Okrem vždyzelených rastlín sú na jesenný balkón do určitého času vhodné aj chryzantémy, jesenné astry, heuchery, strieborný drôtik, starček, santolina, rozchodník, dráč, vresy a vresovce. V zimnom období však balkónu vládnu práve v úvode spomenuté vždyzelené druhy.

Nádoba, výsadba i starostlivosť sú kľúč k úspechu

Nádoba by mala byť keramická, kameninová, určite nie plast. Plastové nádoby nie sú vhodné počas tuhých zím, kedy by mohli časom aj pôsobením rastu koreňov praskať. Kvalitné nádoby vysteľte jutou alebo priepustnou tkaninou. Dreviny toto zazimovanie a ochranu uvítajú najmä v tuhých zimách. Na dne musí byť drenážna vrstva aspoň3 cm z kameňov, keramzitu alebo štrku. Nádoba nesmie byť plytká.

Najdôležitejšia ochrana pred zimou je dostatočná zálievka. Povrch môžete zamulčovať, prípadne doplniť nejaké skalničky, rozchodníky, skalné ruže, kamene menšie. Kombinujte kompaktné zaujímavé druhy s prevismi, napr. kosodrevinu so skalníkom.

Dokážete vytvoriť aj živý plot, dokonca aj dreviny strihať do rôzneho tvaru. Na to je vhodný krušpán či vtáčí zob. Z vyšších ihličnanov ako sú tuje (Thuja occidentalis Smaragd, Brabant) dokážete vytvoriť ochrannú stenu, kulisu na balkóne i terase.

Všetky druhy sú väčšinou pomaly rastúce a keďže sú vysadené v nádobe, majú aj obmedzené podmienky v prijímaní vlahy a živín. Nezabúdajte, že sú odkázané len na vašu starostlivosť, závlahu a hnojenie. Občasné prekyprenie, prevzdušnenie substrátu určite uvíta každá rastlina aj dreviny pestované v nádobe. Pokiaľ chcete skúsiť pestovať aj niečo netradičné tvarom, vyskúšajte dreviny na kmienku, previslé formy vŕb, moruše, brezy.

TIP: Chcete si na balkóne dopestovať aj vlastné ovocie? Či je to možné, sa dočítate v článku o balkónových ovocných stromoch.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žiadne komentáre
Posledné príspevky
Posledné komentáre
Archív blogu